13 Aralık 2014, Cumartesi 08:51:33

HAVACILIK İSTİHDAMIN YÜZDE 21'İNİ OLUŞTURUYOR

Küresel araştırma firması Oxford Economics’in “Dubai’de Havacılığın Ekonomiye Etkisi” başlıklı raporunda Emirates Havayolunun ve Dubai Havalanının, 2013’te Dubai ekonomisine 26,7 milyar Dolar katkı sağladığını açıkladı.
  • Adamlar şimdiden plan yapıyorlar. Bizimkilerde hala 3. havalimanı olsun mu olmasın gibi gereksiz tartışmalara giriyorlar!!!
  • Bastır parayı kazansan da olur kazanmasan da. Bütün araplar aynı

Küresel araştırma firması Oxford Economics’in “Dubai’de Havacılığın Ekonomiye Etkisi” başlıklı raporunda Emirates Havayolunun ve Dubai Havalanının, 2013’te Dubai ekonomisine 26,7 milyar Dolar katkı sağladığını açıkladı. Bu tutar Dubai’nin GSYİH’sının neredeyse yüzde 27’sini oluşturuyor*. Havacılık sektörü Dubai’de toplam 416 bin 500 kişiye istihdam sağlayarak Arap Emirlikleri’nin toplam istihdamının yüzde 21’ini oluşturuyor.

Oxford Economics’in 2011 tarihindeki çalışmasının devamı niteliğindeki raporun amacı, havacılık sektörünün ve onu takip eden Dubai merkezli tedarik zincirinin ekonomiye olan etkisini ölçmek. Raporda ek olarak havacılık sektörünün 2013 yılında gayrisafi katma değer bakımından Dubai ekonomisine yaptığı katkılar yer alıyor. Rapor ayrıca 2020 ile 2030’a yönelik sektöre ve sektörün etkilerine dair öngörüleri içeriyor.

Raporda havacılık sektörünün ekonomik gelişmeye olan büyük katkısı ve bir dizi ekonomik faaliyet için adeta bir katalizör olarak diğer sektörlere sağladığı faydalar bir kez daha onaylanıyor.

Emirates Havayolu ve Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkanı, Dubai Havaalanı Yönetim Kurulu Üyesi ve Dubai Sivil Havacılık İdaresi Başkanı Şeyh Ahmed Bin Saeed El Maktum, Dubai havacılık sektörü hakkında bulunduğu açıklamada; “Dubai’nin başarısının temelinde net bir vizyon, dikkatli planlama ve işbirliği yatıyor. Bugün küresel bir havacılık merkezi olmamız bir tesadüf değil. Gerekli yetkinliğe ulaşmamız ve altyapıyı kurmamız yıllarımızı aldı ama bugün gelişime açık, sağlam bir temelimiz var. Altyapı yatırımlarına mutabakat ile karar vermeye, serbest rekabeti kucaklamaya ve verimli operasyonlar yoluyla yeni pazarlar açmaya ve pazarları birbirine bağlamaya devam edeceğiz. Nihayetinde Dubai’nin hem varış noktası hem de aktarma merkezi olarak uluslararası yolcular ve ticaretle uğraşanların bir numaralı tercihi olmasını istiyoruz”.

Havacılığın temel etkisi: Emirates Grubu, Dubai Havaalanı ve Dubai’ye uçan havayolu firmaları, düzenleyici kurullar ve Dubai Duty-Free gibi diğer havacılık işletmeleri dahil olmak üzere havacılık sektörünün 2013’te GSKD’ye olan temel katkısının 16,5 milyar Dolar olduğu hesaplandı. Doğrudan, dolaylı ve teşvikli katkıların da dahil olduğu bu rakam, Dubai’nin GSYİH’sının %16,5’ine karşılık geliyor ve Dubai’de 259 bin kişilik istihdamı destekliyor.

Ayrıca havacılık sektöründe her 100 Dolar’lık faaliyet için sektördeki tedarik zinciri bağlantıları ve harcamalarından yerel ekonomiye 72 Dolar ekleniyor. Havacılık sektöründe yaratılan her 100 kişilik istihdam içinse Dubai’de ek olarak 116 kişilik istihdam açılıyor.

Turizm getirileri: Dubai’nin turizm sektörünün büyümesinde havacılık çok önemli bir yere sahip. Turizm ve seyahat faaliyetleri 2013’te ekonomiye 10,2 milyar dolar (GSKD) katkı sağladı ve 157 bin 100 kişilik istihdam yarattı. Yine 2013 yılında Dubai’ye gelen 10 milyon yabancı turist 13 milyar dolar harcadı. Bu rakam yabancı turistlerin yıllık olarak dünyada harcadığı tutarın yüzde 1’ine karşılık geliyor. Dubai’nin başarısı, ziyaretçi akınını desteklemek için birinci sınıf havacılığa ve turizm altyapısına yapılan kamusal ve özel yatırım gayretlerinin sonucu. Bu sonuçlara göre Dubai, küresel iş ve turizm trafiğinden yüzde 4’lük pay alarak 2000 yılındaki payını ikiye katladı.

Bağlantılar: Oxford, 2013 yılında yolcuların Dubai’den nüfusu 10 milyonun üzerindeki 25 diğer şehre (dünya şehirlerinin yüzde 81’ine) uçuş bağlantısı bulabildiğini hesapladı. Toplamda Dubai, nüfusu 1 milyondan fazla 149 şehre doğrudan uçuş bağlantısına sahip ki bu bağlantılar potansiyel olarak 916 milyon kişilik ya da dünya nüfusunun %13’ünü kapsayan bir ihracat pazarı yaratıyor. 1990-2013 yılları arasında Dubai’den geçen kargo tonajı yıllık ortalama yüzde 13,5 artış gösterdi. Küresel ticaretin yıllık ortalama artışı ise yüzde 5,6 oldu.

Dubai’nin sağladığı yolcu ve kargo bağlantıları doğrudan yabancı yatırımına (DYY) ve ticarete olumlu etki etti. Ayrıca yabancı pazarlara daha iyi erişim sağladı, ihracatı teşvik etti ve yerel ekonomide rekabeti artırarak tüketicilere faydalı oldu.

2020'DE 70 MİLYON YOLCU

Uluslararası yolcu ve kargo trafiğindeki güçlü büyümeye istinaden 2014 ve 2020 yılları arasında havacılık sektörünün Dubai ekonomisine olan katkısının bir bütün olarak ekonominin kendisinden daha hızlı artış göstermesi bekleniyor. Sektörün havayolu firmaları ve havaalanı kapasitesi artan talebe uygun olarak büyümeye devam edecek.

Endüstrinin büyüme tahminlerini kullanarak ve Dubai International (DXB) ile Dubai World Central’daki (DWC) Al Maktoum International için hali hazırdaki büyüme planlarını temel alarak yapılan öngörülerde, hem havacılık hem de turizm ile ilişkili faaliyetlerin ekonomik etkisinin 2020 yılında 53,1 milyar dolara yükseleceği tahmin ediliyor. Bu rakam Dubai’nin GSYİH’sının yüzde 37,5’ine karşılık geliyor ve Dubai’de 754 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor.

2020 yılında Emirates’in 70 milyon yolcu taşıyacağı hesaplanıyor ve havayolu ile ortakları şimdiden bu rakamı destekleyecek ve artan yolcu sayısından fayda sağlayacak altyapı için plan yapıyor. Ayrıca Dubai Expo 2020 için 20 milyonun üzerinde ziyaretçi bekleniyor. Altı ay sürecek bu dev organizasyonu destekleyecek projeler şimdiden yolda. Bu projeler içinde hava sahası, pist, uçakların bekleme alanı ve terminaller de dahil olmak üzere havaalanı kapasitesini önemli ölçüde artırmak da bulunuyor. Böylece 2015’te Dubai Uluslararası Havaalanı’nda uçaklar için yüzde 60 daha fazla bekleme alanı olacak ve 2018’de 90 milyon yolcuya hizmet sağlanabilecek. 2020’de Dubai Uluslararası Havaalanı’nın 126,5 milyon yolcu kabul edeceği hesaplanıyor ki bu rakam 2010 tahminlerinin yüzde 30 üzerinde.

Daha ileriye bakıldığında havacılık sektörünün ekonomiye olan katkısının 2030’da 88,1 milyar Dolar’a yükseleceği ve 1 milyon 194 bin 700 kişiye istihdam sağlayacağı öngörülüyor.

HAVACILIK İSTİHDAMIN YÜZDE 21'İNİ OLUŞTURUYOR

Yorumlar

adamlar yapıyor ~ 9 yıl önce
Adamlar şimdiden plan yapıyorlar. Bizimkilerde hala 3. havalimanı olsun mu olmasın gibi gereksiz tartışmalara giriyorlar!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Bastır parayı kazansan da olur kazanmasan da. Bütün araplar aynı

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000