07 Ekim 2010, Perşembe 09:38:49

A330 MRTT'YE ASKERİ SERTİFİKA

Airbus Military, A330 MRTT (Çok Fonksiyonlu Tanker Transport) askeri sertifikasını İspanyol askeri onay kurumu INTA’dan (Instituto Nacional de Tecnologia Aerospacial) aldı.
Bu sayede gelecek haftalarda Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne (Royal Australian Air Force - RAAF) gerçekleştirilecek ilk teslimatın da yolu açılmış oldu.

A330 MRTT, hava kuvvetlerine sunulan dünyanın ilk sertifikalı yeni nesil tanker nakliye uçağı.

Askeri sertifika, INTA Test ve Belgelendirme Müdürü Bartolomé Marqués tarafından Airbus Military Mühendislik ve Teknolojiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Miguel Angel Morell’e 5 Ekim tarihinde Madrid’de teslim edildi.

Bu sertifika, özellikle hortum ve hava fireni gibi, temel sivil tasarımlara ek olarak uçaklara eklenen bütün askeri sistemlerin tasarım ve işleyişleri yanı sıra Airbus Millitary tarafından tasarlanan havada alıcı uçağa çabuk yakıt ikmaline imkan veren yeni ARBS (Air Refuelling Boom System) “boom” tipi Havada Yakıt İkmal Sistemini de kapsıyor.

Bu onay, Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı (EASA) tarafından temel yolcu uçağı A330-200 uçağının dönüştürülmesi için verilen Ek Tip Sertifikasını (STC) takip etmiş oldu.

Airbus Military Başkanı Domingo Urena konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Bu sertifikayı elde etmek için emek harcayan herkese teşekkür etmek istiyorum. Bu bizim için oldukça sevindirici bir an. Bu sertifika, A330 MRTT’nin küresel anlamda askeri uçuşlar için elverişliliğini, bütün sistemlerinin yeterliliğini ve de hizmete girmek için hazır olduğunu kanıtlıyor.

A330’un dünyanın en gelişmiş ve şimdi de sertifikalandırılmış ARBS'li yakıt ikmal sistemleriyle donatılmış bu versiyonunun, yakıt ikmal operasyonlarında sağlayacağı nakliye imkanlarıyla da bu operasyonları değiştireceğini düşünüyoruz” dedi.

Airbus Military sertifikayı alabilmek için 280’den fazla A330 MRTT deneme uçuşu gerçekleştirdi ve bu uçuşların 170’den fazlasında A310 uygulama uçağı ile yapıldı. İkmal yapılacak uçakla neredeyse 1.600 kere ıslak ve kuru bağlantı kuruldu. Buna ek olarak 600 bağlantıda A330 MRTT uçağı ikmal yapılacak uçak olarak kullanılarak yapıldı.

Bu denemeler sırasında toplamda 450 tondan fazla yakıt ikmali gerçekleştirildi. A330 MRTT uçağının yakıt ikmali yaptığı uçaklar arasında F-16 ve F-18 savaş uçakları, E-3 AWACS uçakları bulunuyor. Benzer uçakların birbirine yakıt ikmali yapması olarak bilinen – buddy refueling de A330 MRTT uçağı ile gerçekleştirildi.
Airbus Military bu yıl sonuna kadar 2 adet MRTT’yi RAAF’a(Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri) teslim edecek. İki adet kanat altı hortum-hava freni yakıt ikmal bölmesi ve ARBS sistemine sahip uçaklar RAAF Amberley’de 33. Filo tarafından kullanılacak. Uçaklar iki sınıf konfigürasyonunda 270 yolcu kapasitesine de sahip.

Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve İngiliz Hava Kuvvetleri'nin toplamda 28 adet A330 MRTT siparişi bulunuyor.
A330 MRTT'YE ASKERİ SERTİFİKA

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000