23 Ocak 2012, Pazartesi 14:30:15

ESENBOĞA'YA YENİ TERMİNAL...

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, Esenboğa Havalimanı'nda yapımı tamamlanma aşamasındaki Genel Havacılık Terminali'nin önümüzdeki günlerde hizmete gireceğini söyledi...
  • Yakın zamanda yapılan ABD merkezli bir araştırma kuruluşu, "dünyanın dikkat edilmesi gerek 16 kenti"nin listesini açıkladı. Ve Ankara da liste de yer aldı. Aynı araştırma kentleri birbirine bağlayarak önemli bir yorum daha yaptı: Frankfurt-Berlin, New York-Washington gibi İstanbul-Ankara'da dikkat edilmesi gereken birbirine bağıl kentlerdir. Sanırım buradaki mesaj çok açık; tekil kentlerden çok sinerji üreten büyük ölçekli ağlar, bölgesel ya da küresel güç olabilirliği sağlıyor. Sanırım Ankara ve İstanbul'un konumunu biraz da bu çerçeveden düşünmek gerekir. Sonuç olarak, Ankara'yı küçümseyerek köy garajına benzetmek, sığ ve kompleksli bir mantığı çağrıştırıyor.
  • bu tanımın baskent ankara'ya yakışmadığını düşünüyorum. hic bir ulus ve devlet ne siyasi nedenlerle ne de baska saiklerle kendi baskentine bu denli hoyratca yaklasmaz ve hor gormez. begenseniz de begenmeseniz de ankara, ozellikle son 10 yil icerisindeki atilimlariyla salt turkiye'nin degil uluslararası ağın da önemli bir merkezi olma yolunda ilerliyor. bunu bizler değil, saygın uluslararası araştırma merkezleri de dile getiriyor. baskentin turkiye'ye katma değer sağlayan önemli bir kent olduğunun bilinci, sanirim sizlere de artık yerleşmek zorunda. lütfen hamasi laflardan önce nesnel verilere bakarak değerlendirmenizi yapın. birakin kentler yarışsın; kazanan bizler olacağız...
  • Köy garajı olabilir ama TAV ESB terminaline süt dök yala. AHL de her yer dökülüyor.
  • İstanbul yesilköy türkiyenin dünyaya acılan penceresidir.ank esb ise türkiye capında takılan tabiri caizse köy garajıdır.cünkü sadece yazları bazı dıs merkezlere sefer yapıyor thy ve kısın dediğim gibi köy garajına dönüyor esb.ucuz biletlerden dolayı gerek yolcu kalitesi düsüyor gerekse de esbnin zaten olmayan prestiji..kimsenin zoruna gitmesin.türkiyede havacılıgın iki baskenti vardır bir istanbul diyeri antalya..ankara ise köy garajı tanımlamasından kurtulamayacaktır..
  • dogru soze ne denir; kendi baskentine ucmayan sanirim tek havayolu thy'dir. ankara-istanbul disinda thy ile ucamazsiniz, ve yurtdisi icin mutlaka istanbul aktarmali seyahat edersiniz. lufthansa ve qatar'in yaptigini thy esb'den sakinir. eger ulusal havayolumuz ankara ucularini ciddiye alirsa bu arzin bir talep yaratacagindan eminim. eger dogru bir isletim modeli ve kapasiteyle gelirseniz mevcut potansiyeli de harekete gecirebilmek mumkun olur. bu konuda, thy'nin kolayciliga kacmadan ancak risk alarak uzun erimli dusunmesi ve planlarini yapmasi gerekiyor. istenilirse olur. esb'nin ahl'yi yedekleyen bir bolgesel hub olmasi ancak devlet siyaseti ve ulusal bayrak tasiyicisi ile olur. dunyada da boyledir.
  • ESB den geçen yıl Anadolujet Stockholm, Kopenhag, Londra, Şam, Düsseldorf uçuyordu, kaldırdı. Onun yerine Moskova, Batum ve yılan hikayesine dönen Bakü koydu. Lufthansa günde iki kez Münih uçuyor ve yanına martta bir Frankfurt eklemiş. Qatar her güne çıkarmış Doha'yı. Demek istediğim kendi bayrak taşıyanımız örnek olmuyor ki elin yabancılarına. Olan hatları da kapatıyor.
  • Esb'nin büyüyen profili herkesi memnun ediyor; bütün bunlara karşın, uluslararası uçuşlarda ciddi zaafiyetler var ve istenilen düzeyde değil. Bunu arz-talep dengesiyle açıklamak, pazar ekonomisinin kurallarına denk düşüyor. Ancaki bazen bu dengenin devlet politikası, bayrak taşıyıcısı havayolu ve diğer aktörlerce oluşturulduğunu ve/veya güdülendiğini de biliyoruz. Eğer bir devlet politikası oluşursa, Esb'de tıpkı Ahl veya Saw gibi hak ettiği konuma yükselecektir. Bu nedenle, burada gereksinim duyulan, salt pazar ekonomisinin kuralları değil, devletin organlarının bu işe gönül verip vermeleridir. Örneğin, İstanbul'un merkezi hükümetce nasıl kollanıp korunduğunu anımsatmak isterim. Ankara da benzer bir politik desteği hak ediyor.
  • 4 yil oncesine kadar esb'nin ne denli kotu oldugunu yasayanlar bilir. bir koy meydani tadinda, kus ucmaz kervan gecmez bir havalimani iken, bugun modern ve cagdas mimarisi, makina gibi isleyen yapisi ve hergun artan ucus agiyla, baskent ankara'nin yuzunu agirtan en onemli projelerden bir tanesidir. 2009 yilinda odul alan esb'nin 4 yil icerisinde kapasitesinin sinirlarina yaklastigi goruluyor; unutmamak gerekir ki, esb 10 milyon kapasite kullanimli bir havalimani olarak planlanmis ve insaa edilmistir. gorunen o ki, 4-5 yil icerisinde artan trafigi ile yeni piste ve terminale de ihtiyac olacak. umarim artan uluslararasi ucuslari ile de basari katmerlenir ve ahl'ye yedekleyen onemli bir bolgesel hub'a donusur, esb.
Birdal, Esenboğa Havalimanı'nda, Türkiye'de gelişen havacılığa bağlı olarak yolcu sayısında artışlar olduğunu belirtti. Geçen yıl yolcu sayısı 7 milyon 100 bin civarında iken bu yıl iç-dış hat yolcu sayısının 8 milyon civarına çıktığını ifade eden Birdal, ''Dolayısıyla Esenboğa'da, gerek iç hatlarda gerekse dış hatlarda gün geçtikçe yolcu sayısı artıyor'' dedi. 
 
''Aslında Türkiye gibi büyük bir ülkenin başkentine yaraşır bir havalimanı ve terminal binasına sahibiz. Artırmamız gereken dış hat yolcu sayısı'' diyen Birdal, ''Havayolu şirketlerimiz, yerli veya yabancı şirketler, Esenboğa'dan yurt dışına sefer yapma konusunda talepleri olursa, bu talepleri her zaman karşılayacak kapasiteye sahibiz. Önümüzdeki yıllarda Esenboğa'dan tüm dünyaya bağlantı yapabilecek seferler yapılacağını hep birlikte göreceğiz.'' diye konuştu. 
 
Atatürk Havalimanı'ndaki trafik yoğunluğunun Esenboğa'ya kaydırılıp kaydırılamayacağı sorusu üzerine, havacılıkta zorlamanın sözkonusu olamayacağı yanıtını veren Genel Müdür Birdal, ''Arz talep dengesinin kendi dinamikleri içinde yerli yerine oturması gerekiyor. Bir yere talebiniz varsa oraya uygun mekanları oluşturmanız gerekiyor. Atatürk Havalimanı'na inmek veya orayı kullanmak isteyen bir yolcuyu Esenboğa'ya ineceksin diye bir zorlama içinde olamayız. Ancak, oradaki sıkışıklığı gören şirketler, belki kendilerine yeni uçuş noktaları arama konusunda arayışa girerse Esenboğa önemli bir alternatif'' dedi.
 
Esenboğa'nın bu anlamda kesinlikle o donanım ve alt yapı imkanlarına sahip olduğunu da sözlerine ekleyen Birdal, şöyle devam etti:
 
''Biz burada yeni ve daha çok yolcuyu ağırlamayı bekliyoruz. Geçen seneden bu seneye yaklaşık 1,5 milyona yakın yolcu artışı oldu. Her geçen gün bu büyüyecek. Türkiye'nin geneline baktığımızda, 2003 yılında 33 milyon olan yolcu sayısı bu yıl 118,5 milyona çıktı. Yani rakamlar müthiş boyutlarda. Hedefimiz, 2023 yılında 350 milyon yolcu sayısının üzerine çıkmak. Bu hedefe ulaşmak için Türkiye'nin her yerindeki mevcut havaalanlarımızı büyütme, genişletme gayreti içindeyiz. Yeni havaalanları yapılıyor, şu anda inşaatları devam edenler var. Bunların hepsi devreye girdiğinde 2023 yılında yaklaşık 400 milyon yolcuya yakın bir kapasiteye sahip olmuş olacağız.''
 
''DÜNYA HAVALİMANLARI ARASINDA İLK 100'DE" 
 
Esenboğa Havalimanı'nın, dünyadaki havalimanları arasında ilk 100'ün içinde olduğunu ifade eden DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, ''2011 yılı sonu itibarıyla bulunduğu sıralamayı söylemem mümkün değil ama ilk 100'ün içinde olan havalimanlarımızdan birisi. Dünyadaki hangi büyük havalimanı aklınıza gelirse gelsin, Esenboğa'nın bunlardan geri kalır yanı yok. Ödülü de var. Dünyadaki en iyi havalimanları arasında kendi kategorisinde 2009 yılında birinci seçildi. Bu ödüle fazlasıyla layık Esenboğa Havalimanı'' dedi. Birdal, bundan sonraki seçmelerde, yeni değerlendirmelerde Esenboğa'nın bu yerini muhafaza edebileceğini belki de daha üst kategorilere çıkabileceğini söyledi.
 
GENEL HAVACILIK TERMİNALİ 
 
Esenboğa'da önümüzdeki günlerde hizmete girecek olan Genel Havacılık Terminali konusunda da bilgi veren Birdal, ''Genel Havacılık Terminali dediğimiz özel jetlere, iş jetlerine hizmet verecek, bu jetlerle yolculuk edecek kişilere hizmet verecek bir CİP terminali'' dedi. Atatürk ve Antalya havalimanlarında da bunun örneğinin bulunduğunu kaydeden Birdal, şöyle konuştu:
 
''Esenboğa'da da ihtiyaç vardı. Çünkü özel uçak sayısı ülkemizde gün geçtikçe artıyor. Bu artışa paralel olarak da ihtiyaçlar kendini gösterdiği için bu uçaklara hizmet verecek mekanları oluşturmamız gerekiyor. 
 
Mevcut terminallerin içinde bu tür hizmetleri oluşturmakta zorlanıyoruz. Bu uçakların park ettiği, hangarlandığı bölge de burası olduğu için, havalimanının hangarlar bölgesinde bir Genel Havacılık Terminali oluşturmak üzere karar aldık. Bunun çalışmaları bitme aşamasında. Çok yakın bir zamanda, ocak ayı içinde hizmete girecek. Buradan ihtiyaç sahibi şirketler, yolcular hizmet alacak.''
 
Terminalin kapasitesi hakkında bir rakam verilemeyeceğini ancak kapasite sorunu da yaşanmayacağını belirten Birdal, ''Çünkü ihtiyaca göre hizmet verecek. Bir anda gelecek uçak sayısına bağlı. Bir uçak gelirse içinde 8 yolcu varsa 8 yolcu kapasiteli, 5 uçak gelirse 40 yolcuya hizmet verecek. Dolayısıyla yolcu sayısı itibarıyla bir kapasite sorunu yaşanacağını sanmıyoruz'' diye konuştu. (Habertürk)
ESENBOĞA'YA YENİ TERMİNAL...

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Misafir ~ 12 yıl önce
Yakın zamanda yapılan ABD merkezli bir araştırma kuruluşu, "dünyanın dikkat edilmesi gerek 16 kenti"nin listesini açıkladı. Ve Ankara da liste de yer aldı. Aynı araştırma kentleri birbirine bağlayarak önemli bir yorum daha yaptı: Frankfurt-Berlin, New York-Washington gibi İstanbul-Ankara'da dikkat edilmesi gereken birbirine bağıl kentlerdir. Sanırım buradaki mesaj çok açık; tekil kentlerden çok sinerji üreten büyük ölçekli ağlar, bölgesel ya da küresel güç olabilirliği sağlıyor. Sanırım Ankara ve İstanbul'un konumunu biraz da bu çerçeveden düşünmek gerekir. Sonuç olarak, Ankara'yı küçümseyerek köy garajına benzetmek, sığ ve kompleksli bir mantığı çağrıştırıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
bu tanımın baskent ankara'ya yakışmadığını düşünüyorum. hic bir ulus ve devlet ne siyasi nedenlerle ne de baska saiklerle kendi baskentine bu denli hoyratca yaklasmaz ve hor gormez. begenseniz de begenmeseniz de ankara, ozellikle son 10 yil icerisindeki atilimlariyla salt turkiye'nin degil uluslararası ağın da önemli bir merkezi olma yolunda ilerliyor. bunu bizler değil, saygın uluslararası araştırma merkezleri de dile getiriyor. baskentin turkiye'ye katma değer sağlayan önemli bir kent olduğunun bilinci, sanirim sizlere de artık yerleşmek zorunda. lütfen hamasi laflardan önce nesnel verilere bakarak değerlendirmenizi yapın. birakin kentler yarışsın; kazanan bizler olacağız...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Köy garajı olabilir ama TAV ESB terminaline süt dök yala. AHL de her yer dökülüyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
İstanbul yesilköy türkiyenin dünyaya acılan penceresidir.ank esb ise türkiye capında takılan tabiri caizse köy garajıdır.cünkü sadece yazları bazı dıs merkezlere sefer yapıyor thy ve kısın dediğim gibi köy garajına dönüyor esb.ucuz biletlerden dolayı gerek yolcu kalitesi düsüyor gerekse de esbnin zaten olmayan prestiji..kimsenin zoruna gitmesin.türkiyede havacılıgın iki baskenti vardır bir istanbul diyeri antalya..ankara ise köy garajı tanımlamasından kurtulamayacaktır..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
dogru soze ne denir; kendi baskentine ucmayan sanirim tek havayolu thy'dir. ankara-istanbul disinda thy ile ucamazsiniz, ve yurtdisi icin mutlaka istanbul aktarmali seyahat edersiniz. lufthansa ve qatar'in yaptigini thy esb'den sakinir. eger ulusal havayolumuz ankara ucularini ciddiye alirsa bu arzin bir talep yaratacagindan eminim. eger dogru bir isletim modeli ve kapasiteyle gelirseniz mevcut potansiyeli de harekete gecirebilmek mumkun olur. bu konuda, thy'nin kolayciliga kacmadan ancak risk alarak uzun erimli dusunmesi ve planlarini yapmasi gerekiyor. istenilirse olur. esb'nin ahl'yi yedekleyen bir bolgesel hub olmasi ancak devlet siyaseti ve ulusal bayrak tasiyicisi ile olur. dunyada da boyledir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ESB den geçen yıl Anadolujet Stockholm, Kopenhag, Londra, Şam, Düsseldorf uçuyordu, kaldırdı. Onun yerine Moskova, Batum ve yılan hikayesine dönen Bakü koydu. Lufthansa günde iki kez Münih uçuyor ve yanına martta bir Frankfurt eklemiş. Qatar her güne çıkarmış Doha'yı. Demek istediğim kendi bayrak taşıyanımız örnek olmuyor ki elin yabancılarına. Olan hatları da kapatıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Esb'nin büyüyen profili herkesi memnun ediyor; bütün bunlara karşın, uluslararası uçuşlarda ciddi zaafiyetler var ve istenilen düzeyde değil. Bunu arz-talep dengesiyle açıklamak, pazar ekonomisinin kurallarına denk düşüyor. Ancaki bazen bu dengenin devlet politikası, bayrak taşıyıcısı havayolu ve diğer aktörlerce oluşturulduğunu ve/veya güdülendiğini de biliyoruz. Eğer bir devlet politikası oluşursa, Esb'de tıpkı Ahl veya Saw gibi hak ettiği konuma yükselecektir. Bu nedenle, burada gereksinim duyulan, salt pazar ekonomisinin kuralları değil, devletin organlarının bu işe gönül verip vermeleridir. Örneğin, İstanbul'un merkezi hükümetce nasıl kollanıp korunduğunu anımsatmak isterim. Ankara da benzer bir politik desteği hak ediyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
4 yil oncesine kadar esb'nin ne denli kotu oldugunu yasayanlar bilir. bir koy meydani tadinda, kus ucmaz kervan gecmez bir havalimani iken, bugun modern ve cagdas mimarisi, makina gibi isleyen yapisi ve hergun artan ucus agiyla, baskent ankara'nin yuzunu agirtan en onemli projelerden bir tanesidir. 2009 yilinda odul alan esb'nin 4 yil icerisinde kapasitesinin sinirlarina yaklastigi goruluyor; unutmamak gerekir ki, esb 10 milyon kapasite kullanimli bir havalimani olarak planlanmis ve insaa edilmistir. gorunen o ki, 4-5 yil icerisinde artan trafigi ile yeni piste ve terminale de ihtiyac olacak. umarim artan uluslararasi ucuslari ile de basari katmerlenir ve ahl'ye yedekleyen onemli bir bolgesel hub'a donusur, esb.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000