22 Ekim 2014, Çarşamba 15:50:18

ATLASJET KOKPİTTE DEĞİŞİME GİTTİ

Havacılık sektöründe uyguladığı teknolojik yeniliklerle farklılaşan Atlasjet, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ile birlikte geliştirdiği ve tüm uçaklarında kullanmaya başladığı AeroTab™ EFB ( Electronic Flight Bag – Elektronik Uçuş Çantası) sistemini düzenlediği bir basın toplantısı ile tanıttı.
  • Memleketin kaynaklarini israf edenler, kendi kisisel keyifleri icin rezillikler yapip proje sonunu kanalizasyonda gorenler, muhendisligi beceriksizlik zannedenler... Hala etrafimizdalar, hala aymazlar, hala terbiyesizler.
  • Buyur ne dediniz? STM ve EFB Aero? Bunlari universite zamanimizda scrum ile projelendirirdik. Simdi scrum unutulmus selale mi gelmis? Kaliteden taviz veremeyiz, kalitemizi en iyi Cumhur bilir. Anlatsin. Ben Lufthansa demistim, ama Atlas da olur. Hic yoktan iyidir. Yildirim Universiteliler, TOBB'lular ve Bilkent'liler birarada ODTU ve Hacettepe destegiyle ileriye ve yenilige. Super sikintisiz gunler
  • En buyuk Proje yonetim ve ulusal ve uluslarasi nato ve avrupacili birlikleri faaliyetleri CMMI 0 seviyesinde yapilan her calisma bizi her gecen gun sistem muhendisligimiz yapiyor olacagiz. Baska bir olasilik ust yonetim tarafindan saglaniyor olacaktir. PMP ve dokumantasyon cok kaliteli oluyor olacak. Olumsuz konusuyor olan olacaksa daha once yaptiklarimizi kariyerimiz yapiyor olacagimdir.
  • Emegi gecen STM proje ekibini kimse kutlamamis. Bu arkadaslar cok super software yaparlar. Turkiye'yi dunyada gururla temsil etmisler, butun dunyaya Turk muhendisinin degerlerini ogretmislerdir. Simdi sirada Atlas jet var demek. Yakinda daha buyuk basari oykulerini duyacagizdir. Takibe devam, ucaklar EFB Aero'suz, Turkiye STM'siz olmaz. Hedef 202333333.
  • Daha önce bu sistemi kullanan havayolları olduğunu belirtmek isterim. yani ilk değil
  • Muhtesem bravo. Kutluyorum
  • Fanboy dolmuş sektör ya inanılmaz.
  • Teknoloji önderi Atlasjeti ülkemize kazandırdığı katma değerli bu yenilikten ötürü canı gönülden kutluyorum
  • Bu sistemin b-777 deki electronic efb den farklı nedir? Kaç yıldır kullanılıyor bunu 77ler. nesi devrim bunun?
  • Önemli olan ilk ve en güzelini yapmak değil iyi bir sekilde satisini yapmak. Freebird 2 yildir Onur Air 6 aydır kullanıyormuş bu önemli değil onemli olan atlas gibi her şeyi basin toplantısı ile duyurmak. Halıları degistirseler bile basin toplantısı yapıyorlar.

Havacılık sektöründe uyguladığı teknolojik yeniliklerle farklılaşan Atlasjet, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ile birlikte geliştirdiği ve tüm uçaklarında kullanmaya başladığı AeroTab EFB ( Electronic Flight Bag – Elektronik Uçuş Çantası) sistemini düzenlediği bir basın toplantısı ile tanıttı.

Toplantıda AeroTab EFB sistemi hakkında bilgi veren Atlasjet Kaptan Pilotu Cemal Sancak, çalışmaların yaklaşık iki yıldır devam ettiğini ve altı aylık deneme süresi sonunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün onayı ile sistemin tüm uçaklara entegrasyonunun başarıyla tamamlandığını belirtti.

“Kağıtsız Kokpit” ile İşlemler Daha Hızlı ve Ekonomik

AeroTab EFB sistemi ile “Kağıtsız Kokpit” uygulamasına geçildiğini vurgulayan Sancak: “Her uçuş öncesi ve sonrası, uçak ile operasyon merkezi arasında uçuş bilgilerini içeren bir takım evrak paylaşımları yapılır ve bunlara bağlı olarak uçuş performans analizi gibi son derece önemli veriler hesaplanır. Daha önce manuel olarak yürütülen ve kimi zaman uçuşlarda gecikmelere neden olan bu süreci, her uçağın kokpitine yerleştirdiğimiz tabletlere yüklenen EFB sistemi sayesinde tamamen otomatik hale getirdik.  Artık tüm uçuşlarımızın verileri genel merkeze elektronik ortamda hatasız ve hızlı bir şekilde akıyor ve buna bağlı rötar ihtimali ortadan kalkıyor.” dedi.

Uluslararası sivil havacılık kuralları gereği kokpitte bulunması gereken manuel dokümanların taşıma aparatlarıyla birlikte yaklaşık 50 kg ağırlığında olduğunu ve yeni sistem sayesinde bu ağırlığın kaldırıldığının altını çizen Sancak, böylelikle baskı maliyetleri de dahil olmak üzere filo genelinde yıllık yaklaşık 500 bin USD tasarruf sağlandığını vurguladı.

Türkiye’de Benzeri Yok

Atlasjet CEO’su Orhan Coşkun, Atlasjet’in Türk teknolojisine yatırım yaptığını belirterek: “Havacılıkta sadece teknolojiyi yakından takip etmek değil, yeniliğin öncüsü olmak gerekir. Atlasjet olarak, STM iş birliği ile hayata geçirdiğimiz AeroTab EFB - Elektronik Uçuş Çantası uygulamasının hem yerli üretim olması hem de içerik ve kapsamının genişliği açısından Türkiye’de başka bir benzeri bulunmuyor. Aslında dünyada bile bu kadar iyi bir sistem yok. Çalışma yapıldığında ben de kaptan olarak test ettiğimde inanamadım. Benzerlerinden çok farklı. STM ne istediğimizi çok iyi anlamış. Yabancı hayranlığını bırakıp yerli sisteme yönelmeliyiz. Biz diğer havayollarında da çağrı yapıyoruz gelsinler, test edip görsünler. Yerli STM adeta hayalleri gerçekleştirdi.

Bu sistem sayesinde yolcularımıza sunduğumuz konforu ve emniyeti maksimize ederken, uçuş operasyonunun etkinliğini artırıyor, zamandan, yakıttan ve dolayısıyla maliyetlerden tasarruf ediyoruz. EFB sisteminin hayata gecirilmesindeki desteklerinden dolayı Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi’ye teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

Türk Savunma Sanayii’nin ihtiyaç duyduğu yüksek teknolojileri ülkemize kazandırmak amacıyla 1991 yılında Savunma Sanayii İcra Komitesi kararı ile kurulan STM şirketinin Genel Müdürü Recep Barut, yaptığı konuşmada: “Savunma sektöründe havacılık ile ilgili görev destek sistemleri, komuta kontrol yazılımları gibi yüksek teknoloji projelerinde yıllardır elde etmiş olduğumuz bilgi birikiminin sivil havacılık sektörüne de katkı sağlamasını hedeflemekteyiz” dedi.

Recep Barut konuşmasına şöyle devam etti; “Bu amaçla başlattığımız EFB projesi TÜBİTAK’tan destek görerek daha geliştirme aşamasında Türk Sivil Havacılık sektörünün yoğun ilgisini çekti. Dünyadaki örneklerinden daha yenilikçi özelliklere sahip olan AeroTab EFB çözümü, Atlasjet ile yapılan iş birliği sonucunda SHGM uçuşa elverişlilik onayını alarak operasyonel kullanıma hazır bir ürün haline gelmiş ve bu onay sayesinde havacılık pazarına açılmıştır. Tamamen milli kaynaklarla Türk mühendislerince geliştirilen bu ürünün başarıyla kullanılmaya başlanmasında Atlasjet ile yapmış olduğumuz iş birliğinin önemi büyüktür. Amacımız, havacılık sektöründe kilit bir oyuncu olmak ve stratejik hedeflerimiz doğrultusunda Türkiye’nin ve havacılık endüstrisinin 2023 vizyonuna STM olarak katkı sağlamaktır.”





























©AirportHaber

ATLASJET KOKPİTTE DEĞİŞİME GİTTİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (81)

Can Karat ~ 9 yıl önce
Memleketin kaynaklarini israf edenler, kendi kisisel keyifleri icin rezillikler yapip proje sonunu kanalizasyonda gorenler, muhendisligi beceriksizlik zannedenler... Hala etrafimizdalar, hala aymazlar, hala terbiyesizler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Genel Yardimci ~ 9 yıl önce
Sayin Karat, Beni def'ettiler buradan. O kadar EU ve NATO projesi yaptirdim. Gamzeli yegenlerime, kart sistemcilerime kol kanat gerdim. Localari kullandim, sirketimi ve elemanlarini mobbing yapanlari imzasiz mektuplarla ihbar ettirdim. Olmadi, olmadi. Gec anladim, iyi is, kaliteli is, laga luga ile degil, calismayla oluyor. Sirket kunturu falan fasa fiso. Tablete iki satir yazmayi zaten cocuklar bile yapiyor. En fazla eski parayla 10 milyara malolacak bir seyi bizim gamzeli yeni para 10 milyon harcatti. Ustune bir de devletten aldigimizi destek var. Neyse hayat devam ediyor, kim oper yalova valisini, huloggggg
Ismail Karateke ~ 9 yıl önce
Buyur ne dediniz? STM ve EFB Aero? Bunlari universite zamanimizda scrum ile projelendirirdik. Simdi scrum unutulmus selale mi gelmis? Kaliteden taviz veremeyiz, kalitemizi en iyi Cumhur bilir. Anlatsin. Ben Lufthansa demistim, ama Atlas da olur. Hic yoktan iyidir. Yildirim Universiteliler, TOBB'lular ve Bilkent'liler birarada ODTU ve Hacettepe destegiyle ileriye ve yenilige. Super sikintisiz gunler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Nursen Karaaydin ~ 9 yıl önce
En buyuk Proje yonetim ve ulusal ve uluslarasi nato ve avrupacili birlikleri faaliyetleri CMMI 0 seviyesinde yapilan her calisma bizi her gecen gun sistem muhendisligimiz yapiyor olacagiz. Baska bir olasilik ust yonetim tarafindan saglaniyor olacaktir. PMP ve dokumantasyon cok kaliteli oluyor olacak. Olumsuz konusuyor olan olacaksa daha once yaptiklarimizi kariyerimiz yapiyor olacagimdir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aslihan Karaduman ~ 9 yıl önce
Kayseri esrafindan sayin Gul gorevinden ayrilmis oluyor olacak. Nijerya'ya yeni yonetim kurulumuzu ben goturuyor ve derinliklerinden paralelleniyor olmus olacagim. Kenya airways'e ve Pakistan ariana'ya EFT sattigimi soylemismiydin kafes firin?
Mehmet Barut ~ 9 yıl önce
THY Teknik bize yol acacak, ucuracak. Yasasin halklarin kardeslikleri olmasi
Emre Karagamzeli ~ 9 yıl önce
Emegi gecen STM proje ekibini kimse kutlamamis. Bu arkadaslar cok super software yaparlar. Turkiye'yi dunyada gururla temsil etmisler, butun dunyaya Turk muhendisinin degerlerini ogretmislerdir. Simdi sirada Atlas jet var demek. Yakinda daha buyuk basari oykulerini duyacagizdir. Takibe devam, ucaklar EFB Aero'suz, Turkiye STM'siz olmaz. Hedef 202333333.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aydin Karamuldur ~ 9 yıl önce
Cok dogru sayin Emre Karagamzeli. Bizi ve yaptiklarimizi taktir eden cikmadi. Ama biz NATO ve EU projelerinde gosterdigimiz ustun basariyla dosta ve dusmana kendimizi nasil tanittiysak simdi de EFB Aero ile Atlas Jet ve Turkiye Balkanlar ve Ortadogu hatta yakindogu ve uzakdoguya ve Pakistan ve kardes dost ulke Pakistana Aslihan Karaduman ile beraber bu aleti tanitiriz hic kafani yorma bizden baskasi bizim degerlerimizi sirket kulturumuzu anlatamaz bilemez o yuzden sevgili kardesim seni Allah ve PTTci arkadaslarin ustun gayret ve taktirleriyle gozlerinden opuyorum calismalarinda ustunlukler dilerken bir sonraki guzel projelerindede ayni samimiyet dogruluk proje yonetimi anlayisiyla herseyi en iyi sekilde basariya ulastiracagini biliyorum.
arif ~ 10 yıl önce
Daha önce bu sistemi kullanan havayolları olduğunu belirtmek isterim. yani ilk değil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bora ~ 10 yıl önce
Muhtesem bravo. Kutluyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
fanboy ~ 10 yıl önce
Fanboy dolmuş sektör ya inanılmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Teknoloji önderi Atlasjeti ülkemize kazandırdığı katma değerli bu yenilikten ötürü canı gönülden kutluyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fark? ~ 10 yıl önce
Bu sistemin b-777 deki electronic efb den farklı nedir? Kaç yıldır kullanılıyor bunu 77ler. nesi devrim bunun?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
satış ~ 10 yıl önce
Önemli olan ilk ve en güzelini yapmak değil iyi bir sekilde satisini yapmak. Freebird 2 yildir Onur Air 6 aydır kullanıyormuş bu önemli değil onemli olan atlas gibi her şeyi basin toplantısı ile duyurmak. Halıları degistirseler bile basin toplantısı yapıyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000