01 Haziran 2012, Cuma 11:51:42

KALKIŞ YÖNÜ KUZEYDEN...

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Atatürk Havalimanı'nda zaman zaman uçuşlarda sınırlamaya yol açan Lodos'a karşı yeni önlemleri uygulamaya koydu...
  • Uçakların kuyruk rüzgarı limitini geçmediği sürece sorun olmaz (mevcut rüzgarı çıkarları için birileri limitin altında göstermezse sıkıntı olmaz-ben bu ülkede bunu bile beklerim. Çünkü artık herşey bir talimata bakıyor.). Bir miktar yardımcı olur ama sorunun tek çözümü bu değil. Sorunun ana kaynağı artık yetersiz kalan havaalanı. Bu tip küçük yapılacak ayarlamalarla bir miktar rahatlama sağlanabilir ama köklü bir çözüm lazım.
  • sayın TC-UBR, 31 mayıs tarihli AIP ekine bakarsanız yeni de-conflict p-rnav sid leri görürsünüz.ezbere yorum havacıya yakışmaz diye düşünüyorum
  • nasıl yani?ben sefaköyde oturuyorum ve evin pist hizasında sayılır.ya sefaköydeki binalar zaten normalde de kalkışta engel zaten.kuyruk rüzgarıyla nasıl olcak ki.A340 ın kalkış performansı normalde düşük zaten.yani bi MD-88 GiBi burnunu dikip roket misali yükselmiyor.bi müddet alçak irtifada yatay seyrediyor.arkadan esen rüzgarda bu uçak takattan düşmezmi.ful depo yakıtla.valla ben bu güne kadar uçakların herzaman rüzgarı tam karşılarına alarak inip kalktığını biliyodum.yan rüzgarda inerken nasıl beşik gibi yalpalıyolar.çok şaşırdım bu karara
  • İsim / Rumuz 01 Haziran 2012, Cuma 14:50:15, hali hazırda hava kuzeyliyse 35 LR pistlerinden kalkış oluyor zaten. Yeni baştan rota çizmeleri gerekmez ki. Buradaki tek konu MTOW'in arka rüzgarla yeniden hesaplanmasıdır. şu anda rüzgar SW 6 knot gözüküyor, uçaklar 05 e inip 35 den kalkıyorlar. Hava 05 e inilemeyecek kadar sert güneyliyken 35 den tail wind ile kalkmak riski arttırır mı arttırmaz mı? esas soru bu? .. 01 Haziran 2012, Cuma 15:19:17 havacılık kurallarının kanla yazıldığı doğru tabi, ama arka rüzgarıyla kalkılmaz diye birşey yok, bazı pistler vardır, rüzgar ne olursa olsun tek yönden iner tek yönden kalkarsın, Sorun şu ki THY şuursuz büyürken devamlı uçak alıp hat açarken bu riski almaya gerek var mı? bence yok, gitsin yurtdışı slotları ankaraya izmire sabihaya kaydırıp sorunu çözebilirler ama allahın izniyle "hızlandırılmış havalimanı" procesi ile çözeceklerini sanıyorlar, lakin uçak allahın izniyle değil, süratle uçar.
  • Bunun icinde sadece turkiyede gecerli bir yasa cikaracaklarmis 10kt kuyruk ruzgari limitini 30 kt a cikarmak icin yasa teklifi vermeye hazirlaniyolarmis.
  • acilen bu yanlıştan dönülmeli , acilen.. amerikayı yeniden keşfetmeyin.. arka rüzgarıyla kal-kıl-maz.. ben yaptım oldu kuralı havada iş-le-mez.. havacılık kuralları kanla yazılır diye okutmadılar mı de-ha-mi 'ye.. havalar bugünler biraz serin.. daha da sıcak olduğunda olmaz bu iş.. kaldıramazlar tayyareyi.. takat keser allah muhafaza....
  • arkadaşlar bu rotaların planlanması,dizaynı,uçuş kontrolünün yapılması,AIP de ilanı,jeppesen ve lido vb.lerin yayınlaması,FMS lere girilmesi pilotların ve kontrolörlerin adaptasyonu nekadar sürer?bilginiz varmı? AIRAC tarih aralığı ne demek bilyormusunuz? bunların hepsi en az 6 ila 8 ay demek.Yakında balked landing ma da geliyor merak etmeyin
  • Yine her zamanki gibi.. "Biz yaptik, oldu.." zihniyeti.. Insallah fazla kas goz yarmaz bu uygulama...
  • Kuyruk rüzgari ile kalkis pek doğru gibi gelmiyor. Kalkista ozellikle daha ağır olunacağı için rüzgara karşı hızlanma ile havanın kaldırma kuvvetinden en üst düzeyde istifade edilmesi prensip değil midir?
  • goodmorning badems,

2 genel pisti kalkışa ayıran ve kuzeyden güneye olan kalkış trafiğinin yönünü güneyden kuzeye çeviren DHMİ, lodostan kaynaklanan uçuş sınırlamalarını ve gecikmeleri en aza indirdi.

Daha önce rüzgar güneyden estiği için kalkış ve iniş trafikleri mecburen kuzeyden güneye doğru planlanıyordu. Atatürk Havalimanı'nda kısa pist (23 pisti) ile genel pistin uzantıları birbirini kestiği için lodoslu havalarda kısa pistten uçak inmeden genel pistten uçak kaldırılamıyordu. O yüzden havalimanı meydanının kapasitesi sınırlanıyordu.

Yeni uygulamayla rüzgar lodostan estiğinde bile kısa pistten inişler devam ediyor. Buna karşılık kalkış trafiğinin yönü güneyden kuzeye çevrildi. Böylece arka rüzgarlar uçakları güneyden kuzeye doğru kaldırıyor. 2 genel pistten (35 sağ ve sol pistleri) kalkış yapılmaya başlandı. Bu şekilde iniş ve kalkış trafiklerinin birbirini etkilemesi ortadan kalktı.

Uygulama ile Lodos etkili olduğunda zaman zaman sıfıra kadar düşen iniş kalkış trafiğinde yüzde 60 iyileşme sağlanacak. Yeni uygulamaya ilişkin hava sahasında yeni rotalar dizayn edildi ve uçuş kontrolleri tamamlanarak tüm pilotlara duyuruldu.

UÇAKLARIN YER HAREKETLERİ HIZLANDI

Ayrıca, Atatürk Havalimanı'nda kalkış yapmak üzere bekleyen hava araçlarının bekleme sürelerinin azaltılması amacıyla, sağ genel pist üzerindeki kalkış pozisyonu 200 metre ileriye kaydırıldı ve böylece bu pistten kalkış yapılırken arkasında beklemekte olan uçakların diğer sol piste alınarak kalkış hazırlıklarını tamamlaması sağlandı. Bu da uçakların kalkış öncesi yer hareketlerini hızlandırdı.

Dün yürürlüğe giren bir diğer önemli uygulama ise uçakların yerdeki hareketlerinin tamamının önceden belirlenmiş standart rotalar üzerinden yapılması oldu. Bu sayede hava trafik kontrolörleri ile pilotlar arasında konuşma ihtiyacı en aza indirilirken, uçakların yerdeki hareketleri de daha akıcı ve düzenli hale geldi.

Yetkililer, dün saat 12.30'dan itibaren başlayan uygulama sayesinde etkili lodosa rağmen iniş ve kalkışlarda hiç bir gecikme ya da sınırlama yaşanmadığını bildirdi.

KALKIŞ YÖNÜ KUZEYDEN...

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

Limiti geçmediği sürece problem yok... ~ 12 yıl önce
Uçakların kuyruk rüzgarı limitini geçmediği sürece sorun olmaz (mevcut rüzgarı çıkarları için birileri limitin altında göstermezse sıkıntı olmaz-ben bu ülkede bunu bile beklerim. Çünkü artık herşey bir talimata bakıyor.). Bir miktar yardımcı olur ama sorunun tek çözümü bu değil. Sorunun ana kaynağı artık yetersiz kalan havaalanı. Bu tip küçük yapılacak ayarlamalarla bir miktar rahatlama sağlanabilir ama köklü bir çözüm lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
sayın TC-UBR, 31 mayıs tarihli AIP ekine bakarsanız yeni de-conflict p-rnav sid leri görürsünüz.ezbere yorum havacıya yakışmaz diye düşünüyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sefaköy ~ 12 yıl önce
nasıl yani?ben sefaköyde oturuyorum ve evin pist hizasında sayılır.ya sefaköydeki binalar zaten normalde de kalkışta engel zaten.kuyruk rüzgarıyla nasıl olcak ki.A340 ın kalkış performansı normalde düşük zaten.yani bi MD-88 GiBi burnunu dikip roket misali yükselmiyor.bi müddet alçak irtifada yatay seyrediyor.arkadan esen rüzgarda bu uçak takattan düşmezmi.ful depo yakıtla.valla ben bu güne kadar uçakların herzaman rüzgarı tam karşılarına alarak inip kalktığını biliyodum.yan rüzgarda inerken nasıl beşik gibi yalpalıyolar.çok şaşırdım bu karara

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TC-UBR ~ 12 yıl önce
İsim / Rumuz 01 Haziran 2012, Cuma 14:50:15, hali hazırda hava kuzeyliyse 35 LR pistlerinden kalkış oluyor zaten. Yeni baştan rota çizmeleri gerekmez ki. Buradaki tek konu MTOW'in arka rüzgarla yeniden hesaplanmasıdır. şu anda rüzgar SW 6 knot gözüküyor, uçaklar 05 e inip 35 den kalkıyorlar. Hava 05 e inilemeyecek kadar sert güneyliyken 35 den tail wind ile kalkmak riski arttırır mı arttırmaz mı? esas soru bu? .. 01 Haziran 2012, Cuma 15:19:17 havacılık kurallarının kanla yazıldığı doğru tabi, ama arka rüzgarıyla kalkılmaz diye birşey yok, bazı pistler vardır, rüzgar ne olursa olsun tek yönden iner tek yönden kalkarsın, Sorun şu ki THY şuursuz büyürken devamlı uçak alıp hat açarken bu riski almaya gerek var mı? bence yok, gitsin yurtdışı slotları ankaraya izmire sabihaya kaydırıp sorunu çözebilirler ama allahın izniyle "hızlandırılmış havalimanı" procesi ile çözeceklerini sanıyorlar, lakin uçak allahın izniyle değil, süratle uçar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir gunde yasa cikarirlar kuyruk ruzgariylada kaldirirlsr ~ 12 yıl önce
Bunun icinde sadece turkiyede gecerli bir yasa cikaracaklarmis 10kt kuyruk ruzgari limitini 30 kt a cikarmak icin yasa teklifi vermeye hazirlaniyolarmis.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.. ~ 12 yıl önce
acilen bu yanlıştan dönülmeli , acilen.. amerikayı yeniden keşfetmeyin.. arka rüzgarıyla kal-kıl-maz.. ben yaptım oldu kuralı havada iş-le-mez.. havacılık kuralları kanla yazılır diye okutmadılar mı de-ha-mi 'ye.. havalar bugünler biraz serin.. daha da sıcak olduğunda olmaz bu iş.. kaldıramazlar tayyareyi.. takat keser allah muhafaza....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
arkadaşlar bu rotaların planlanması,dizaynı,uçuş kontrolünün yapılması,AIP de ilanı,jeppesen ve lido vb.lerin yayınlaması,FMS lere girilmesi pilotların ve kontrolörlerin adaptasyonu nekadar sürer?bilginiz varmı? AIRAC tarih aralığı ne demek bilyormusunuz? bunların hepsi en az 6 ila 8 ay demek.Yakında balked landing ma da geliyor merak etmeyin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ahmet D ~ 12 yıl önce
Yine her zamanki gibi.. "Biz yaptik, oldu.." zihniyeti.. Insallah fazla kas goz yarmaz bu uygulama...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 12 yıl önce
Kuyruk rüzgari ile kalkis pek doğru gibi gelmiyor. Kalkista ozellikle daha ağır olunacağı için rüzgara karşı hızlanma ile havanın kaldırma kuvvetinden en üst düzeyde istifade edilmesi prensip değil midir?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
good ~ 12 yıl önce
goodmorning badems,

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000