07 Ocak 2011, Cuma 14:50:33

YA KORSANIN ELİNDE BOMBA OLSAYDI?

THY uçağında yaşanan kaçırma girişiminin bir yolcunun korsana müdahalesiyle sonlanması tartışma yarattı. Korsanın bir yolcu tarafından etkisiz hale getirilmesi bir çok kesim tarafından eleştirildi.
  • ey yorum yapanlar hiç biriniz tokyo konvansiyonunun 5 ile 10. maddeleri arasındaki maddeleri okumamışsınız vede anlatılmamış.herkes haklarından bir haber herzamanki gibi... yolcu acilen müdahale edilmesi gerekliliğinden hareket ederek korsana müdahale edebilir...
  • kabine kelpçe koymak, kabin ekibine eğitim vermek iyi hoş ama kaptanın dediği gibi 1.70 boyundaki toy kızlarla bu iş yapılabilir mi? sen en tecrübeli çağında inasanları emekli et, sudan sebeplerle işten at olaya da ancak yolcular el koysun... iş başa düşünce yolcu kendi emniyetini kendi sağlıyor. bu olay daha önce kaçırılan bir başka uçakta da olmuştu... yolcu kabin de deneyimli personel, TECRÜBE nin verdiği güven ve otorite görmeze olaya müdahale eder... Demek ki neymiş herkes değil deneyimli personel nitelikli olurmuş. Tecrübe öngörü önemliymiş. kabin memuru korsana otorite kuramaz aa yolculara kurar... bu işler çoluk çocuğa kalıdı maalesef
  • İsmi verilmeyen pilor arkadaşımızın savunduğu konu biri biriyle çelişiyor. Hem diyorki havada korsana müdahele yanlış. Hemde diyorki, minyon kızlar alınıyor. Ne alaka şimdi konuyla.Yani iri yarı kabin memurları alınsa müdahele edilebilirmi demek istiyor ben anlayamadım. Ayrıca kokpite tabanca verilmesi durumuda yanlış olur. Tekaksamı orası kardeşim karsılıklı atışmı yapacaklar ya sekerse ya tutturmaz başka yolcuyu vurursan.Saçma ötesi bir durum bence. Kural ne diyor; Korsanın dediğini yap ve emniyete bırak. Bu kadar basit. Riske girme nerere diyorsa yakıtın yettiği kadarlık mesafeye git ve korsanı emniyete bırak.
  • Capulcu dedigin kabin ekibi emergency aninda senin hayatini kurtaricak olan insanlardir. Olmayan seviyenizi belli etmeyin surda kac kere soyledik. Komik oluyorsunuz..
  • mantıklı olun lütfen diyen e polis bizleri vatanımızı koruyan bir güçtür onlar bunun için eğitilmiş ve gerekli neyse yapmayı tecrübesine sahip kişilerdir, gelelim senin dediğin çapulcu kabin ekibine onlar eğitimlerini almış ne zaman ne yapması gerektiğinin eğitinleri üzerine çalışan ekiplerdir. kaldıki senin gibi basit düşünen insanların hiç de hakkı olmayan konuşmaları burda yayınlanmasına izin verenleri kınıyorum.kendini bir mevkiide sanıp halbuki bi arkasına baksa bir yere halen insanlık olarak varamamış olmanıza üzülüyorum
  • yinede adamın ellerine sağlık demekte gelmiyor mu içinizden?
  • Bu yazar'a sormak lazim, siz o ucakta olsaydiniz ne yapardiniz acaba ??? Adam ucak kacirmaya calisiyor belki bomba belki silah belki bicak... ne olursa olsun, o yolcularin arasinda panige kapilmayip da daha cok ben hayatimi kurtarmam lazim diyeni olabiliyor... Ben canimi polis'e yada 2 tane çapulcu kabin ekibine birakmam ellerinden gelse yolcudan once kacacaklar !!! o neden'le o adamin canini kurtarmak icin girisim yapmasi cok dogal !!! O neden'le hic kimsenin dogru ya da degil demesine gerek yok...
  • Burada gereksiz konuşanlara United 93 filmini izlemelerini öneririm. 11 eylul 2001 gunu kacirilan dort ucaktan ucus numarasi united airlines 93 olan ve icindeki yolcularin mudahalesi ile washington dc'deki u.s. capitol binasina ulasmadan shanksville pennsylvania'da yere cakilan ucagi ve onun hikayesinin cevresinde o gun gelisen olaylar anlatılıyor. Bazı durumlarda nabza göre şerbet vermek gerekiyor. Eleştirmiş olmak için eleştirmeyin... (Flight Simulator'de uçak uçurup birşey olduğunu zannedenlere...)
  • Basın yayın organlarında havacılıkla ilgili kaç program var?Halk nerden öğrencek bu tür bir hareketin yanlış olduğunu?Magazin tarzı havacılık programları vardı bir aralar,şu an hiç yok ya da varsa herkesın yatakta olduğu saatte var.Yetkililerden bununla ilgili program yapılıp halkın havacılık konusunda bilgilendirilmesini talep ediyorum.Hem havacılık çalışanları hem de halk rahatlar böylelikle,karşılıklı anlayış ve yardımlaşma doğar.
  • thy 19-20yaslarinda cocuklari ise almaya devam ederse bu gibi olaylardan bu kadar ucuz kurtulmak mümkün olmiycak gibi görünüyor,burda sadece sans yardim etmistir,bakin bir hafta icinde 3 olay,birinde bomba var yazili kagit bulunuyor bütün ucak panikte,digerinde üstümde bomba var diyen bir meczup cikiyor yolcu müdahele ediyor bir digerinde bomba ihbari yapiliyor,bence bunun daha devami gelebilir ve bunlardan biride gercekten ciddi olabilir,ve o bomba yetikililerin elinde patlar,bu gibi durumlarda hickimsenin mudahele etmeyetkisi yoktur edemezde,edenlerde engellenmelidir ama bakan bu konulardfa cokbilgili oldugu icin bunlar olagana durumlar demistirki kendisini tebrik etmek gerekir.

Uçak korsanına yolcunun müdahale etmesi doğru mu yanlış mı?  Müdahale sırasında eğer korsan eyleminde kararlı olsaydı neler yaşanırdı? Türkiye'de korsana müdahale eden yolcular neden kahraman olarak gösteriliyor?

THY uçağında yaşanan kaçırma girişimi sonrası, hava korsanının uçakta bulunan bir yolcu tarafından etkisiz hale getirilmesi, tartışmanın fitilini de ateşledi.

2004 yılında Free Bird Havayolları uçağında yaşanan benzer kaçırma girişiminde de uçakta bulunan bir yolcu, uçak park halindeyken korsana müdahale etmiş ve sonrasında korsan etkisiz hale getirilmişti.

Benzer olay  bu kez Türk Hava Yolları uçağında yaşandı. Uçaktaki korsana Norveçli bir yolcu müdahale etti, sonrasında diğer yolcuların da katkılarıyla korsan etkisiz hale getirilmişti.

İşte tartışma da işte tam bu noktada yaşandı. Acaba korsana yolcunun müdahale etmesi doğru mu, yanlış mıydı?

AirportHaber bu konu ile ilgili deneyimli bir THY pilotu ile konuştu. Adı gizli tutulan kaptan pilot, yapılan müdahaleyi yanlış olarak yorumlarken uçaktaki yetki mekanizmasının çalışmadığını öne sürdü ve eleştirilerini sıraladı.

İşte bir THY pilotunun olayla ilgili değerlendirmesi:

“ Böyle durumlarda pilotun, yaşananları öğrenmek amacıyla kabin ekibiyle irtibatta olması gerekiyor. Siz 3 ay eğitim verdiğiniz 20 yaşında 1.70 boyundaki kızı bu uçuşa veriyorsunuz. O insanın hal hareketlerini incelemesi gerek. Elinde bomba mı bıçak mı ne olduğunu görmese bile öncelikle konuşması gerekiyor. İkna edemeyeceğini anladıktan sonra kendisi o korsanla başa çıkamayacak bile olsa kaptandan izin alarak yolcu desteği isteyebilir. Yani öyle olay yaşanırken kabin ekibini ezip geçerek adamın üstüne atlaman o olayın çok daha trajik bir duruma döndürebilir. Ben bu konuda Türk Hava Yolları personelinde de hata buluyorum. Senelerce erkek kabin memuru almadılar. Üstüne kısa boylu minyon kızları koydular. 3 aycık eğitim verdiler. Eminim o kabin ekibindeki kızlardan çoğu bu tarz durumlarda ne yapacağını bilemeyecek kadar toy. Çünkü bu olay yaşandığı zaman kabin kokpit irtibatı çok önemlidir. Ayrıca şöyle bir durum var üzerine atladınız adamın sonra gökyüzünde kavga ederken öldürdünüz.  O zaman ne olacak? Bu uçağın sahibi ya da kabin ekipleri yok mu? O zaman her olayda yolcular dalsınlar birbirlerine böyle şey olur mu?

Ayrıca adamın rahatsız olduğu söyleniyor. Bu tarz insanları kandırarak vazgeçirmek için eğitimler var. Üstünde ne olduğunu incelemeniz gerekiyor. Gözleri, duruşu, bakışı, konuşmaları olayın ciddiyetini anlamanızı hissettirir.

Bakın 28 Ekim 1998 Cumartesi gecesi yaşanan bir kaçırma eylemi yaşanmıştı. Bu eylemde hem silah hem bomba vardı. Biz bazı olaylardan hatalardan ders çıkartamıyoruz. O günden bu güne ne değişti? Hala polis kara tulumla dalıyor uçağa! Adamın yapmayacağı varsa bile o giriş, o giyim ve tutumları olayı erkenleştirebilir. Ayrıca elinde bomba var. Bu bomba elektrikli mi, saatli mi, tek düzenek mi? Kaptan pilot bu sorulara cevap alamazsa nasıl davranacağını da bilemeyebilir. Bakın kabin ekiplerinde bu tarz sorularda eğitim çok önemli. Mesela yolcuların yere yatması gerekir. Sadece ayakta onun kalması gerekir. Bunu yapacak olansa deneyimli kabin memurlarıdır.

Avrupa’da bu işler 11 Eylül’den sonra Air Marshall’lar tarafından yapılmaya başlandı. Bu bizim ülkemizde ancak yasal düzenlemelerle olabilir. Çünkü o kişiye uçakta silah taşıma yetkisi veriyorsunuz. Ateş edebilme yetkisi veriyorsunuz.

Kısaca özetlemek gerekirse bu büyüme nedeniyle uçak alınıyor. Personel çok olduğu için dönem çok hızlı eğitiliyor. Eğitimler kitaplarda mükemmel belki ama uygulamada sıfır olabiliyor.”

AirportHaber Başyazarı Sefa İnan da korsana yapılan yolcu müdahalesini eleştirdi.

Sefa İnan korsana müdahale olayını şöyle yorumladı: “Korsana müdahale edilerek etkisiz hale getirme olayı, son derece yanlış olup müdahalede bulunan yolcular hakkında hukuki işlem başlatılmalıydı. Çünkü, ‘üzerimde  bomba var’ diye ortaya çıkan birinin üstünde bomba olup olmadığına yönelik insiyatif kullanarak "ben anladım üstünde bomba olmadığını halinden durumundan belliydi" tarzında düşünerek korsana yönelik saldırıda bulunmak son derece yanlış olmuştur. Medyanın, korsana müdahalede bulunan yolcuları kahraman ilan etmesi de ayrı bir tirajikomik hadisedir. Korsana yönelik kişisel düşünce ile müdahalede bulunan yolcu veya yolcuların yanılması durumunda uçağın içinde bomba patlayarak tüm yolcular ve ekiple birlikte telafisi mümkün olamayacak bir durumla karşılaşılacaktı. Bu yanlış örnek dolayısıyla bundan sonra bu tür olaylar vuku bulduğunda aynen bu bilinçsiz yolcularımız gibi bir çok kişi havada korsana müdahalede bulunacaklardır.

Kurallar, pilotları bile bu tür durumlarda" korsan ne derse onu yapın ve kesinlikle müdahalede bulunmayın" diye uyarırken, yolcuların kendi başlarına bu tür eylemlere karışmasının kahramanlıkla falan alakası olmadığı gibi son derece yanlış olup cezalandırılmalıdırlar.”

YA KORSANIN ELİNDE BOMBA OLSAYDI?

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

Misafir ~ 13 yıl önce
ey yorum yapanlar hiç biriniz tokyo konvansiyonunun 5 ile 10. maddeleri arasındaki maddeleri okumamışsınız vede anlatılmamış.herkes haklarından bir haber herzamanki gibi... yolcu acilen müdahale edilmesi gerekliliğinden hareket ederek korsana müdahale edebilir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
kabine kelpçe koymak, kabin ekibine eğitim vermek iyi hoş ama kaptanın dediği gibi 1.70 boyundaki toy kızlarla bu iş yapılabilir mi? sen en tecrübeli çağında inasanları emekli et, sudan sebeplerle işten at olaya da ancak yolcular el koysun... iş başa düşünce yolcu kendi emniyetini kendi sağlıyor. bu olay daha önce kaçırılan bir başka uçakta da olmuştu... yolcu kabin de deneyimli personel, TECRÜBE nin verdiği güven ve otorite görmeze olaya müdahale eder... Demek ki neymiş herkes değil deneyimli personel nitelikli olurmuş. Tecrübe öngörü önemliymiş. kabin memuru korsana otorite kuramaz aa yolculara kurar... bu işler çoluk çocuğa kalıdı maalesef

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
İsmi verilmeyen pilor arkadaşımızın savunduğu konu biri biriyle çelişiyor. Hem diyorki havada korsana müdahele yanlış. Hemde diyorki, minyon kızlar alınıyor. Ne alaka şimdi konuyla.Yani iri yarı kabin memurları alınsa müdahele edilebilirmi demek istiyor ben anlayamadım. Ayrıca kokpite tabanca verilmesi durumuda yanlış olur. Tekaksamı orası kardeşim karsılıklı atışmı yapacaklar ya sekerse ya tutturmaz başka yolcuyu vurursan.Saçma ötesi bir durum bence. Kural ne diyor; Korsanın dediğini yap ve emniyete bırak. Bu kadar basit. Riske girme nerere diyorsa yakıtın yettiği kadarlık mesafeye git ve korsanı emniyete bırak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Capulcu dedigin kabin ekibi emergency aninda senin hayatini kurtaricak olan insanlardir. Olmayan seviyenizi belli etmeyin surda kac kere soyledik. Komik oluyorsunuz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
mantıklı olun lütfen diyen e polis bizleri vatanımızı koruyan bir güçtür onlar bunun için eğitilmiş ve gerekli neyse yapmayı tecrübesine sahip kişilerdir, gelelim senin dediğin çapulcu kabin ekibine onlar eğitimlerini almış ne zaman ne yapması gerektiğinin eğitinleri üzerine çalışan ekiplerdir. kaldıki senin gibi basit düşünen insanların hiç de hakkı olmayan konuşmaları burda yayınlanmasına izin verenleri kınıyorum.kendini bir mevkiide sanıp halbuki bi arkasına baksa bir yere halen insanlık olarak varamamış olmanıza üzülüyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
yinede adamın ellerine sağlık demekte gelmiyor mu içinizden?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bu yazar'a sormak lazim, siz o ucakta olsaydiniz ne yapardiniz acaba ??? Adam ucak kacirmaya calisiyor belki bomba belki silah belki bicak... ne olursa olsun, o yolcularin arasinda panige kapilmayip da daha cok ben hayatimi kurtarmam lazim diyeni olabiliyor... Ben canimi polis'e yada 2 tane çapulcu kabin ekibine birakmam ellerinden gelse yolcudan once kacacaklar !!! o neden'le o adamin canini kurtarmak icin girisim yapmasi cok dogal !!! O neden'le hic kimsenin dogru ya da degil demesine gerek yok...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Burada gereksiz konuşanlara United 93 filmini izlemelerini öneririm. 11 eylul 2001 gunu kacirilan dort ucaktan ucus numarasi united airlines 93 olan ve icindeki yolcularin mudahalesi ile washington dc'deki u.s. capitol binasina ulasmadan shanksville pennsylvania'da yere cakilan ucagi ve onun hikayesinin cevresinde o gun gelisen olaylar anlatılıyor. Bazı durumlarda nabza göre şerbet vermek gerekiyor. Eleştirmiş olmak için eleştirmeyin... (Flight Simulator'de uçak uçurup birşey olduğunu zannedenlere...)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Basın yayın organlarında havacılıkla ilgili kaç program var?Halk nerden öğrencek bu tür bir hareketin yanlış olduğunu?Magazin tarzı havacılık programları vardı bir aralar,şu an hiç yok ya da varsa herkesın yatakta olduğu saatte var.Yetkililerden bununla ilgili program yapılıp halkın havacılık konusunda bilgilendirilmesini talep ediyorum.Hem havacılık çalışanları hem de halk rahatlar böylelikle,karşılıklı anlayış ve yardımlaşma doğar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
thy 19-20yaslarinda cocuklari ise almaya devam ederse bu gibi olaylardan bu kadar ucuz kurtulmak mümkün olmiycak gibi görünüyor,burda sadece sans yardim etmistir,bakin bir hafta icinde 3 olay,birinde bomba var yazili kagit bulunuyor bütün ucak panikte,digerinde üstümde bomba var diyen bir meczup cikiyor yolcu müdahele ediyor bir digerinde bomba ihbari yapiliyor,bence bunun daha devami gelebilir ve bunlardan biride gercekten ciddi olabilir,ve o bomba yetikililerin elinde patlar,bu gibi durumlarda hickimsenin mudahele etmeyetkisi yoktur edemezde,edenlerde engellenmelidir ama bakan bu konulardfa cokbilgili oldugu icin bunlar olagana durumlar demistirki kendisini tebrik etmek gerekir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000