08 Temmuz 2013, Pazartesi 09:41:49

UYGULAMA ATATÜRK HAVALİMANI'NDA BAŞLAYACAK

Havalimanı terminal girişlerinde uzun kuyruklara ve zaman kaybına sebep olan güvenlik denetiminde değişikliğe gidiliyor.
  • Ben bu kararin turkiyede daha dogrusu isranbulda uygulanabilirligine inanmiyorum
  • 29/06/2013 tarihli haber , TAV Özel Güvenlik, Atatürk Havalimanı İç ve Dış Hat Terminal girişlerinde, X-Ray cihazları ile detektörlü kapılarda geçtiğimiz yıl 2 bin 698 hançer, 747 kılıç, bin 867 oyuncak tabanca; 9 bin 541 çekiç, tornavida, keser testere; 385 satır, 311 döner bıçağı, bin 158 ızgara ve döner aleti (şiş), 132 kasatura, 135 balta, bin 559 matkap, 4 bin 456 çakı, 186 zıpkın, 72 av tüfeği ve pompalı tüfek, 86 tabanca, 3 bin 145 araba parçası, 2 bin 933 çivi ve vida, 46 orak, 251 ok ve yay takımı, 143 dalış takımı, 3 bin 598 makas, 65 kelepçe, bin 878 bıçak takımı da tespit edildi. Dikkat edilirse terminal girişlerinde denilmiş, raporu hazırlayan ekip tekrar düşünsün.
  • Bir çoğu insanlıktan nasip alamamış kaba saba tipler. Bunlardan temizlik işçisi olmaz. Tuvalete gireni filan dövmeye kalkışırlar. Ama insan olan azınlığa yazık, evet.
  • Eee bu kadar güvenlik elemanı temizlik işçisi mi olacak şimdi? Yazık yaaa
  • Hayret MSHGP üyeleri nasıl olmuşta böyle birşeyi düşünebilmişler. Yıllardır kendi vatandaşına eziyet eden bir yaklaşımla terminal girişlerinde hala detaylı aranıyor insanlar. Dış hat gelen yolcuları doğru düzgün kontrol etme iç hat yolcusunu arama manyağı yap. Tabi sözlerim hayatı boyunca şekilcilik ve kralcılık yapmakla geçen emniyet güçlerimize...
  • Pes doğrusu millet güvenlik önlemlerini artırmaya çalışırken biz yoğunluğu önlemek için mi bunları yapıyoruz.azım açık kaldı hakikaten pesssss...
  • Güvenlik uygulamaları sırasında uzun kuyruklar oluşması başlı başına bir güvenlik riskidir. İskoçya'da olduğu gibi teröristler bu kalabalığa saldırır. Uçağı korursunuz ama yolcuları koruyamazsınız. Tüm Türk havalimanları bu anlamda son derece risklidir ve emniyet mensuplarımız bu durumu anlamamakta israrcıdır.
  • birileri aranacak yada aranmayacak? ya mevcut sistemdeki gibi herkesi arayin, ya da avrupadaki gibi hic aramayin.

Milli Sivil Havacılık Genel Kurulu'nun son toplantısının ardından oluşturulan ekip, Türkiye'deki terminal girişlerinde sadece bir x-ray (elektronik arama cihazı) bulundurulması yönünde rapor hazırlıyor. Eylülde kabul edilmesi beklenen düzenlemeye göre, terminal girişinde, her 10 yolcudan sadece 2 veya 3'ü ‘risk analizine göre' kontrolden geçirilecek, diğer yolcular aranmayacak. İlk uygulama Atatürk Havalimanı'nda başlayacak.

Yolcu yoğunluğu nedeniyle terminal girişinde uzun kuyruklar oluşmasına ve zaman kaybına neden olan güvenlik uygulamasında değişikliğe gidiliyor. Bu tarihi karar, Milli Sivil Havacılık Genel Kurulu’nun son toplantısında kabul edilen öneri doğrultusunda gerçekleşecek.

Güvenlik uygulaması konusunda en uygun modelin belirlenmesi amacıyla da Türk Hava Yolları’nda (THY) görevli uzmanların da dahil edildiği özel ekip oluşturuldu. Avrupa’daki havalimanlarını hafta içinde gezerek incelemelerde bulunan ekip, hafta sonu da İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki terminal girişlerinde uygulanan güvenlik kontrollerini gözlemledi.

Ekibin sunacağı raporun, eylülde toplanacağı ifade edilen Milli Sivil Havacılık Genel Kurulu’nda değerlendirilmesi ve karara bağlanması bekleniyor. Avrupa havalimanlarındaki uygulamaları da yerinde inceleme fırsatı bulan ekibin, Türkiye’deki terminal girişlerinde sadece bir x-ray (elektronik arama cihazı) bulundurulması yönünde rapor hazırlayacağı öğrenildi.

Uygulanması planlanan modele göre, terminal girişlerinde ‘risk ve profil değerlendirmesine’ dayalı güvenlik kontrolü düşünülüyor. Terminal girişinde sadece bir x-ray cihazı bulunacak ve her 10 yolcudan 2 veya 3’ü, risk analizine göre güvenlik aramasına tabi tutulacak. Diğer yolcular, aranmadan terminale giriş yapacak. Ancak uçak yolcuları sadece bir güvenlik noktasından geçiş yapacağından, pasaport sonrasındaki güvenlik cihazındaki personel sayısı da artırılarak daha sıkı bir denetim gerçekleştirilmesi sağlanacak.  ABD ve birçok Avrupa ülkesi havalimanlarındaki terminal girişinde bulunmayan güvenlik kontrolünün, Türkiye’de de kaldırılması isteniyordu. Ancak uçuş emniyetinin en üst seviyede tutulması amacıyla güvenlik kontrollerinin kaldırılması uygun görülmüyordu.

Mustafa Gün/Zaman

UYGULAMA ATATÜRK HAVALİMANI'NDA BAŞLAYACAK

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

aaaa ~ 10 yıl önce
Ben bu kararin turkiyede daha dogrusu isranbulda uygulanabilirligine inanmiyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
burası Türkiye ~ 11 yıl önce
29/06/2013 tarihli haber , TAV Özel Güvenlik, Atatürk Havalimanı İç ve Dış Hat Terminal girişlerinde, X-Ray cihazları ile detektörlü kapılarda geçtiğimiz yıl 2 bin 698 hançer, 747 kılıç, bin 867 oyuncak tabanca; 9 bin 541 çekiç, tornavida, keser testere; 385 satır, 311 döner bıçağı, bin 158 ızgara ve döner aleti (şiş), 132 kasatura, 135 balta, bin 559 matkap, 4 bin 456 çakı, 186 zıpkın, 72 av tüfeği ve pompalı tüfek, 86 tabanca, 3 bin 145 araba parçası, 2 bin 933 çivi ve vida, 46 orak, 251 ok ve yay takımı, 143 dalış takımı, 3 bin 598 makas, 65 kelepçe, bin 878 bıçak takımı da tespit edildi. Dikkat edilirse terminal girişlerinde denilmiş, raporu hazırlayan ekip tekrar düşünsün.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ztk ~ 11 yıl önce
kelepce olsa ne olur? yasak mi?
O bile olmaz ~ 11 yıl önce
Bir çoğu insanlıktan nasip alamamış kaba saba tipler. Bunlardan temizlik işçisi olmaz. Tuvalete gireni filan dövmeye kalkışırlar. Ama insan olan azınlığa yazık, evet.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
güvenlikçiler ~ 11 yıl önce
Eee bu kadar güvenlik elemanı temizlik işçisi mi olacak şimdi? Yazık yaaa

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.... ~ 11 yıl önce
neolmasını ıstıyosun havadan paramı alsınlar elbet başka bolumlee kaydırılırlar
mantik falan ~ 11 yıl önce
Ne demek bu simdi? Adamlar isinden olmasin diye millet zaman mi kaybetsin yok yere?
.... ~ 11 yıl önce
Gec olsunda güc olmasında diye bir laf vardır.. Hayatını veya hayati organlarını kaybedecegi yere 3 5 dakika zamanını kaybetsin daha iyi degil mi? Neyse bunuda denesinler ama avrupadaki uygulamayı Türkiye de de basarılı bir sekilde uygulayabilirier umarım. Ne de olsa burası Türkiye demek istedigimi anlamıssınızdır umarım. Hadi selametle..
Geç Bİle Kaldılar ~ 11 yıl önce
Hayret MSHGP üyeleri nasıl olmuşta böyle birşeyi düşünebilmişler. Yıllardır kendi vatandaşına eziyet eden bir yaklaşımla terminal girişlerinde hala detaylı aranıyor insanlar. Dış hat gelen yolcuları doğru düzgün kontrol etme iç hat yolcusunu arama manyağı yap. Tabi sözlerim hayatı boyunca şekilcilik ve kralcılık yapmakla geçen emniyet güçlerimize...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pes ~ 11 yıl önce
Pes doğrusu millet güvenlik önlemlerini artırmaya çalışırken biz yoğunluğu önlemek için mi bunları yapıyoruz.azım açık kaldı hakikaten pesssss...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Risk ~ 11 yıl önce
Güvenlik uygulamaları sırasında uzun kuyruklar oluşması başlı başına bir güvenlik riskidir. İskoçya'da olduğu gibi teröristler bu kalabalığa saldırır. Uçağı korursunuz ama yolcuları koruyamazsınız. Tüm Türk havalimanları bu anlamda son derece risklidir ve emniyet mensuplarımız bu durumu anlamamakta israrcıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
neye gore kime gore? ~ 11 yıl önce
birileri aranacak yada aranmayacak? ya mevcut sistemdeki gibi herkesi arayin, ya da avrupadaki gibi hic aramayin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000