04 Mart 2009, Çarşamba 09:11:47

Türk uçaklarına sıkı denetim geliyor

THY'ait Tekirdağ uçağının Hollanda'nın Amsterdam kentinde Schiphol havaalanına iniş sırasında düşmesi üzerine Avrupa’daki dikkatlerin tekrar Türk Havayolu şirketlerinin üzerine çevrilmesine neden oldu.
  • Ya inis esnasinda kule ile ucak arasindaki konusmalari ve kulenin inisle ilgili teknik bilgilerine neden ulasilmaz bu bilgiler kayit altinda tutulmazmi kule tarafindan.
  • Nedeni ve sonucu önemli değil. İşte Avrupanın göbeğinde kaza yapmanın getirdikleri ve getirecekleri.
  • Radarlı yaklaşma yapılan Terminal Sahaları kontrollü saha olarak tanımlanmış ve ilan edilmişse uçaklar arasındaki ayırma minimaları ve uçakların kontrolü hava trafik kontrolörlerine aittir. Yaklaşma kontrol safhasında radarlı kontrolde dakika ayırması uygulanmamaktadır bu nedenle 2 dakika 5 dakika gibi zaman ayrıması yoktur. Yaklaşma kontrolde aksi bildirilmedikçe ILS'e serbest kılınan iki uçak arasında min. 5 mil yatay ayırma uygulanır. Daha fazla detaya girmemem gerek yok. Eğer kaybettiğimiz THY uçağı ile uçağı ile öndeki uçağın arasındaki mesafe 5 milin altına inmişse ve kayıtlarda bu görlüyorsa THY'nin ne olursa olsun bu kayıtlara yüklenmesi gerekir.
  • Diğer yorum yapan arkadaşların belirttiği gibi bizim uçaklarımız (özellikle avrupada) zaten oldukça yoğun şekilde (SAFA ) denetlenmektedir. Bunun yanında Türkiye ' de kendi sivil havacılık otoritemiz tarafından (SANA) sıkı bir şekilde denetlemeler artarak devam etmektedir. Ve diğer yorumlarda belirtildiği üzere uçuşu iptal edilen uçağımız henüz olmamıştır. Avrupa önce kendine baksın, Hollanda ONUR' un uçuşlarını iptal edince bizim SHGM 2 ay onların uçaklarına denetlemeye çıktı ve geri adım atmak zorunda kaldılar. Lütfen herkes önce bir SHGM nin yıllık yayınladığı denetleme rapor sayısına ve bunun avrupa'ya olan oranına baksın , sonra yorum yapsın UÇAKLARIMIZIN güvenilirliği konusunda.
  • "AİR LAW-ATC kurallarına göre, kule 2 uçak arasına 2 dakika ve 5 NM mesafe koymalıdır. Ancak bütün buna rağmen son sorumluluk kaptandadır." Yani kule hatalı bile olsa, son karar ve sorumluluk kaptana bırakılmışdır. Mesela kule araya 1 dakika koysaydı, kaptan kule dedi diye inmelimiydi. Bu konuyu bilen bir arkadaşım açıklama yapabilir mi?
  • KARGOCU KARGO AĞLARINI KİLİTLEMEZ.HOSTES YERE DÖKÜLENSUYU SİLMEZ KAPTAN KOKPİTİ HOR KULLANIR. OPR.CI LOAD ŞHİTTE YANLIŞ YAPAR İŞTE TÜM BUNLAR OLUR ŞİMDİ HALA BİZ YAPMAYIZ DERSENİZ ..EASA SİZİ AVRUPAYA SOKMAZ VEDE HAKLIDIR.LİSANS ALIKEN İYİ KURALLARI UYGULAMAYA GELİNCE YOK. HERKES 3 LİRA ALIRKEN SİZLER NE ALDIĞINIZI BİLEREK HAREKET ETMENİZ GEREKİYOR.BEN TAYYAREYE BAKARIM .GERİSİ BOŞ UÇAK UÇAR HERKES PARASINI ALIR . İŞTE BU KADAR ..İNANMAYAN KENDİNE İNANMAZ. HAYIRLI İŞLER.ŞEF TAKAİ
  • DOĞRU YAZIP SONRASINDA OLDUĞUNA EMİN OLMALI.HOSTESLER UÇAK KABİNİ HER ZAMAN GÖZDE OLAN BÖLÜMDÜR .NASIL BİR DAVRANIŞ VEDE KENDİLERİNE AİT ARIZALARI DOĞRU YAZACAK VEDE TAKİP EDECEKLER .YOKSA HAVADA DAİMA SIKINTIYI ONLAR ÇEKERLER.HEPSİ BİR BÜTÜN DÜR ÇOK ÖRNEKLER VERİLEBİLİR................................................................. ANCAK BİZLER İSTER İNANIN VEYA İNANMAYIN DAİMA İŞİN KOLAYINA GİDERİZ....ŞİMDİ DİYECEKSİNİZKİ YAPMA YAHU BÖYLE ŞEY YOK..PARDON VAR HANGİ ŞİRKET OLURSA OLSUN TEKNİKTE HEP PARÇA ARTAR .BU DEPODANDA ALSANIZ AYNI OLUR. ÖRNEK HİÇBİR BACK UP (HYD SİS)TE DEĞİŞTİRİLMEZ..DEPOLARA BAKIN TAKIMHANEYE BAKIN ATILMIŞLARDIR. İŞTE MESLEK AHLAKI BURADA BAŞLAR.NE DEMEK İSTEDİĞİMİ HERKES ANLAMIŞTIR.HER GURUP İÇİN GEÇERLİDİR.
  • DOSTLAR BİZLER KABİLİYETLİ BİR MİLLETİZ VEDE ZEKİYİZ BUNU DÜNYA MİLLETLERİ İYİ BİLİRLER .BİLHASSA UÇAKÇILIK ALANINDA YANLIZ VAZGEÇEMEDİĞİMİZ BAZI SORUNLARIMIZ VARDIR.EĞER SİZ YAPTIĞINIZ İŞİ KENDİ ADINIZA DOĞRU YAPMASSANIZ BU MESLEĞİN BIRANŞLARINA GÖRE HATALARIN ORTAYA ÇIKMA ZAMANLARI FARKLI OLUR.BİR TEK TEKNİĞİN YAPTIĞI İŞLER GEÇ SONUÇ VERİR. DİĞERLERİ ANINDA GÖRÜNTÜ ŞEKLİNDEDİR.BİRİNCİ OLARAK DÜRÜST İŞ YAPMALIYIZ.EĞER M/M VE BENZERİ KİTAPLARI OKUMADAN TEKNİK HİZMETE DEVAM EDİLİRSE SONUÇLAR TÜM CAMİAMIZI İLGİLENDİRİR.YİNE ÖRNEKLER VEREYİM .BİR TEKNİSYEN YAPACAĞI İŞİN NE OLDUĞUNU VE NASIL ÇALIŞTIĞINI BİLMELİ/ TEMİZ İŞ YAPMALI / PİLOT KOKPİTTEKİ KİTAPLARINA SAHİP ÇIKMALI YANİ ONUN OLAN YERİ TEMİZ VE DİKKATLİ KULLANMALI YAZDIĞI ARIZAYI
  • Hadi bu kazanın sorumlusu Hollanda Kule çıkarsa onlarada aynı denetim gelecekmi ?
  • Bunu bence fazla abartmamak lazim her kazadan sonra bu tip haberlerin ve onlemlerin alinmasi dogaldir. Ancak olumlu kaza olarak hakikaten THY olarak istatistiklerde cok parlak durumda degiliz. Bence bunlara kizip bagiracagimiza kendi isimizi nasil daha iyi yapariz neleri eksik veya hatali yapiyoruz ona konsantre olalim. Maalesef hemen heyecanlanip isi sadece milliyetcilik acisindan ele aliyoruz. Sonucta bunlar bizim milli havayollarimiz ve hepimizin her bakimdan gurur duyacagi hale gelmesi hepimizin istegi ve gorevi olmali

THY'ait Tekirdağ uçağının Hollanda'nın Amsterdam kentinde Schiphol havaalanına iniş sırasında düşmesi üzerine Avrupa’daki dikkatlerin tekrar Türk Havayolu şirketlerinin üzerine çevrilmesine neden oldu. Türk bayraklı uçaklar Avrupa’da daha sıkı bir denetime tabi tutulacak.

Ekonomik kriz nedeniyle 2009‘da zaten zor bir dönem geçirecek olan turizm sektörüne bir darbe de havayolu ulaşımından geldi. THY uçağının geçen hafgta Schiphol Havaalanına inerken düşmesi Türk bayraklı uçaklara karşı denetimin daha da sıklaşmasına nerden olacak. Kaza nedeniyle Avrupa’daki dikkatlerin tekrar Türk Havayolu şirketlerinin üzerine çevrildiği belirtiliyor.

ABHaber’in THY kazasıyla ilgili Avrupa Hava Yolları Birliği, Avrupa Havacılık Güvenlik Ajansı ve Avrupa Sivil Havacılık Örgütü yetkilileriyle yaptığı görüşmelerin, "Türk Hava Yolu Şirketlerinin Avrupa’ya yapacakları uçuşta daha sıkı bir denetim altına alınacağı" nı ortaya koydu.

Uzmanlar, "Kaza yapma oranları bakımından istatiksel olarak Türk Hava Yolu Şirketlerinin kötü durumda olduğuna dikkati çekerlerken maalesef Avrupa’da en fazla kaza yapan havayolu şirketleri içinde Türk şirketleri de yer alıyor" diye konuştular.

THY kazası sonrası Avrupa ülkelerinin Türk şirketlerini daha fazla mercek altına almalarının normal olduğunu belirten uzmanlar, sonuçta uçak kazaları hangi sebepten olursa olsun bunun sonuçları olacağına işaret ettiler.

Uzmanlar Türk Havayolu Şirketlerinin uçuş personeli eğitimi ve teknik bakıma çok büyük önem vermesi gerektiğini vurgularlarken uçuş güvenliğinin havacılık sektöründe olmazsa olma kural olduğunu hatırlattılar.

Türk Hava Yolu Şirketlerinin uçuş güvenliğini daha fazla ön plana alması gerektiğinin altını çizen uzmanlar uçuş personeli eğitimi ve teknik bakım ünitelerinin günün koşullarına uyarlanmasının önemine işaret ettiler.

AB sorunu yakından izliyor
Uzmanlar THY kazasını inceleme heyetine Avrupa Havacılık Güvenlik Ajansı'ndan ilgili birimlerin de dahil olmasının AB’nin sorunu yakından izlediğinin de bir kanıtı olduğunu ifade ettiler.

Avrupa Ortak Hava Sahası ile ilgili olarak Avrupa Komisyonu tarafından yapılan çalışmanın kısa sürede tüm AB genelinde hayata geçirileceğine işaret eden uzmanlar söz konusu uygulamanın havayolu güvenlik şartlarını üst düzeye çıkaracağını bildirdiler.

Türk uçaklarına sıkı denetim geliyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

Misafir ~ 15 yıl önce
Ya inis esnasinda kule ile ucak arasindaki konusmalari ve kulenin inisle ilgili teknik bilgilerine neden ulasilmaz bu bilgiler kayit altinda tutulmazmi kule tarafindan.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Nedeni ve sonucu önemli değil. İşte Avrupanın göbeğinde kaza yapmanın getirdikleri ve getirecekleri.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Radarlı yaklaşma yapılan Terminal Sahaları kontrollü saha olarak tanımlanmış ve ilan edilmişse uçaklar arasındaki ayırma minimaları ve uçakların kontrolü hava trafik kontrolörlerine aittir. Yaklaşma kontrol safhasında radarlı kontrolde dakika ayırması uygulanmamaktadır bu nedenle 2 dakika 5 dakika gibi zaman ayrıması yoktur. Yaklaşma kontrolde aksi bildirilmedikçe ILS'e serbest kılınan iki uçak arasında min. 5 mil yatay ayırma uygulanır. Daha fazla detaya girmemem gerek yok. Eğer kaybettiğimiz THY uçağı ile uçağı ile öndeki uçağın arasındaki mesafe 5 milin altına inmişse ve kayıtlarda bu görlüyorsa THY'nin ne olursa olsun bu kayıtlara yüklenmesi gerekir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Diğer yorum yapan arkadaşların belirttiği gibi bizim uçaklarımız (özellikle avrupada) zaten oldukça yoğun şekilde (SAFA ) denetlenmektedir. Bunun yanında Türkiye ' de kendi sivil havacılık otoritemiz tarafından (SANA) sıkı bir şekilde denetlemeler artarak devam etmektedir. Ve diğer yorumlarda belirtildiği üzere uçuşu iptal edilen uçağımız henüz olmamıştır. Avrupa önce kendine baksın, Hollanda ONUR' un uçuşlarını iptal edince bizim SHGM 2 ay onların uçaklarına denetlemeye çıktı ve geri adım atmak zorunda kaldılar. Lütfen herkes önce bir SHGM nin yıllık yayınladığı denetleme rapor sayısına ve bunun avrupa'ya olan oranına baksın , sonra yorum yapsın UÇAKLARIMIZIN güvenilirliği konusunda.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
"AİR LAW-ATC kurallarına göre, kule 2 uçak arasına 2 dakika ve 5 NM mesafe koymalıdır. Ancak bütün buna rağmen son sorumluluk kaptandadır." Yani kule hatalı bile olsa, son karar ve sorumluluk kaptana bırakılmışdır. Mesela kule araya 1 dakika koysaydı, kaptan kule dedi diye inmelimiydi. Bu konuyu bilen bir arkadaşım açıklama yapabilir mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
KARGOCU KARGO AĞLARINI KİLİTLEMEZ.HOSTES YERE DÖKÜLENSUYU SİLMEZ KAPTAN KOKPİTİ HOR KULLANIR. OPR.CI LOAD ŞHİTTE YANLIŞ YAPAR İŞTE TÜM BUNLAR OLUR ŞİMDİ HALA BİZ YAPMAYIZ DERSENİZ ..EASA SİZİ AVRUPAYA SOKMAZ VEDE HAKLIDIR.LİSANS ALIKEN İYİ KURALLARI UYGULAMAYA GELİNCE YOK. HERKES 3 LİRA ALIRKEN SİZLER NE ALDIĞINIZI BİLEREK HAREKET ETMENİZ GEREKİYOR.BEN TAYYAREYE BAKARIM .GERİSİ BOŞ UÇAK UÇAR HERKES PARASINI ALIR . İŞTE BU KADAR ..İNANMAYAN KENDİNE İNANMAZ. HAYIRLI İŞLER.ŞEF TAKAİ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
DOĞRU YAZIP SONRASINDA OLDUĞUNA EMİN OLMALI.HOSTESLER UÇAK KABİNİ HER ZAMAN GÖZDE OLAN BÖLÜMDÜR .NASIL BİR DAVRANIŞ VEDE KENDİLERİNE AİT ARIZALARI DOĞRU YAZACAK VEDE TAKİP EDECEKLER .YOKSA HAVADA DAİMA SIKINTIYI ONLAR ÇEKERLER.HEPSİ BİR BÜTÜN DÜR ÇOK ÖRNEKLER VERİLEBİLİR................................................................. ANCAK BİZLER İSTER İNANIN VEYA İNANMAYIN DAİMA İŞİN KOLAYINA GİDERİZ....ŞİMDİ DİYECEKSİNİZKİ YAPMA YAHU BÖYLE ŞEY YOK..PARDON VAR HANGİ ŞİRKET OLURSA OLSUN TEKNİKTE HEP PARÇA ARTAR .BU DEPODANDA ALSANIZ AYNI OLUR. ÖRNEK HİÇBİR BACK UP (HYD SİS)TE DEĞİŞTİRİLMEZ..DEPOLARA BAKIN TAKIMHANEYE BAKIN ATILMIŞLARDIR. İŞTE MESLEK AHLAKI BURADA BAŞLAR.NE DEMEK İSTEDİĞİMİ HERKES ANLAMIŞTIR.HER GURUP İÇİN GEÇERLİDİR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
DOSTLAR BİZLER KABİLİYETLİ BİR MİLLETİZ VEDE ZEKİYİZ BUNU DÜNYA MİLLETLERİ İYİ BİLİRLER .BİLHASSA UÇAKÇILIK ALANINDA YANLIZ VAZGEÇEMEDİĞİMİZ BAZI SORUNLARIMIZ VARDIR.EĞER SİZ YAPTIĞINIZ İŞİ KENDİ ADINIZA DOĞRU YAPMASSANIZ BU MESLEĞİN BIRANŞLARINA GÖRE HATALARIN ORTAYA ÇIKMA ZAMANLARI FARKLI OLUR.BİR TEK TEKNİĞİN YAPTIĞI İŞLER GEÇ SONUÇ VERİR. DİĞERLERİ ANINDA GÖRÜNTÜ ŞEKLİNDEDİR.BİRİNCİ OLARAK DÜRÜST İŞ YAPMALIYIZ.EĞER M/M VE BENZERİ KİTAPLARI OKUMADAN TEKNİK HİZMETE DEVAM EDİLİRSE SONUÇLAR TÜM CAMİAMIZI İLGİLENDİRİR.YİNE ÖRNEKLER VEREYİM .BİR TEKNİSYEN YAPACAĞI İŞİN NE OLDUĞUNU VE NASIL ÇALIŞTIĞINI BİLMELİ/ TEMİZ İŞ YAPMALI / PİLOT KOKPİTTEKİ KİTAPLARINA SAHİP ÇIKMALI YANİ ONUN OLAN YERİ TEMİZ VE DİKKATLİ KULLANMALI YAZDIĞI ARIZAYI

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Hadi bu kazanın sorumlusu Hollanda Kule çıkarsa onlarada aynı denetim gelecekmi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bunu bence fazla abartmamak lazim her kazadan sonra bu tip haberlerin ve onlemlerin alinmasi dogaldir. Ancak olumlu kaza olarak hakikaten THY olarak istatistiklerde cok parlak durumda degiliz. Bence bunlara kizip bagiracagimiza kendi isimizi nasil daha iyi yapariz neleri eksik veya hatali yapiyoruz ona konsantre olalim. Maalesef hemen heyecanlanip isi sadece milliyetcilik acisindan ele aliyoruz. Sonucta bunlar bizim milli havayollarimiz ve hepimizin her bakimdan gurur duyacagi hale gelmesi hepimizin istegi ve gorevi olmali

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000