21 Haziran 2010, Pazartesi 15:10:34

THY yolcuları aşılanıyor

THY'nin Tacikistan yolcuları, Vahşi Çocuk Felci salgınına karşı aşılanıyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) çocuklar kadar yetişkinleri de felç edip, ölümlerine sebep olan hastalığın şu anda Tacikistan'ın başkenti Duşambe'nin içinde yer aldığı Afganistan ile Özbekistan sınırındaki bölgede 200 kadar kişide görüldüğü ve bazı vakaların öldüğünü açıklaması yetkilileri harekete geçirdi. Türk Hava Yolları'nın Tacikistan yolcuları, bu ülkede görülen bulaşıcı vahşi çocuk felci (Palio) virüsüne karşı aşılanıyor.

DSÖ, ülkelere yaptığı duyuruda, sinir sistemine yerleşip kalıcı felçlere neden olan salgın nedeniyle Tacikistan'a seyahat yasağı getirmezken, bu ülkeye gidip gelen insanlarla hastalığın taşınmaması için kontrol amaçlı aşılanmalarını tavsiye etti.

Bu kapsamda THY ile Duşambe'ye gidip gelen yolculara Atatürk Havalimanı'ndaki Hudut ve Sahiller Sağlık Denetleme Baştabipliği ekiplerince aşılama işlemi ve bilgilendirme yapılıyor.

Aşılama yapan ekibin başındaki Doktor Nadir Yonca Paçacı, Tacikistan'da birkaç vaka tespit edildikten sonra Sağlık Bakanlığı'ndan gelen talimatla koruma amaçlı aşılama yapmaya başladıklarını anlattı.

Dr. Paçacı, "Aşılama, giden ve gelen yolculara oral (ağızdan) yapılıyor. İsteyen kişileri aşılıyoruz. Geçmişte kökü kurutulmuş bir hastalıktı ancak Tacikistan'da yeniden ortaya çıktı. Adı yanıltmasın çocuklar kadar yetişkinlerde de görülen bir hastalık. Belirtileri birçok hastalıkta olduğu gibi hafif nezle, grip, ateş halinde başlıyor. Felç ile sonuçlandığı için çok dikkate aldığımız bulaşıcı bir hastalık." dedi.

Sağlık görevlileri, aşılama ve bilgilendirme çalışmasını yolcuların uçağa bineceği son kontrol noktasında yapıyor. Görevliler önce hastalık hakkında bilgilendirdikleri kişilere aşı olup olmayacaklarını soruyor. İsteyenlere Oral Polio Vaccine (OPV) aşısı iki damla halinde ağız yoluyla veriliyor. Ayrıca bütün yolculara hastalık ve alınması gereken tedbirler hakkında broşür dağıtılıyor.

VİRÜS, 1988 YILINDA 350 BİN KİŞİYİ FELÇ ETTİ

Kalabalık yaşanan yerlerde, dışkı ile kirlenmiş besin ya da sulardan ağız yoluyla vücuda giren Polio adlı virüs, bağırsaklara yerleşiyor. Burada hızla çoğalan virüs ishale neden olmayıp, merkezi sinir sisteminin hareketini sağlayan kasları olumsuz etkileyerek felce yol açıyor.

Çocuklar kadar yetişkinleri de hasta eden vahşi polio virüsü en son 1988 yılında 5 kıtada meydana getirdiği salgında 350 bin kişinin felç geçirmesine sebep olmuştu. Avrupa'da en son 26 Kasım 1998'de görülen virüsün özellikle ılıman iklim koşullarında yaz aylarında harekete geçtiği gözlendi. Aşılama kampanyaları sayesinde Türkiye ve diğer gelişmiş ülkelerde ortadan kaldırılan hastalık halen, Tacikistan başta olmak üzere Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Nijerya'da belli bölgelerde etkisini gösteriyor.

Felç eden yada öldüren çocuk felcine karşı Tacikistan'ın yanı sıra Özbekistan ile Kırgızistan'da Mayıs ve Haziran aylarından aşılama kampanyaları başlatıldı.

KORUNMAK İÇİN AŞILAMA ŞART

Yetkililer, hastalıktan korunmak için en etkili yolun aşılama olduğuna işaret etti. Vahşi çocuk felci salgını olan bölgelere gidenlerin ellerini sık sık sabunlu su ile yıkamaları gerekiyor. Ayrıca temizliğinden emin olmadıkları yiyecek ve içeceklerden uzak durmaları öneriliyor.

Zaman
THY yolcuları aşılanıyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000