07 Eylül 2015, Pazartesi 11:43:25

THY Tataristan'ın başkenti Kazan'ı uçurdu

Türk yatırımcılar, 2006 yılındaki doğrudan uçak seferleriyle Tataristan’ın başkenti Kazan’ı keşfetti, THY Alabuga serbest bölgesindeki 2 milyar dolarlık yatırıma adeta ön ayak oldu.
  • Kazan ekibine basarılar dileriz
  • Guzeldir

Türk yatırımcılar, 2006 yılındaki doğrudan uçak seferleriyle Tataristan’ın başkenti Kazan’ı keşfetti, THY Alabuga serbest bölgesindeki 2 milyar dolarlık yatırıma adeta ön ayak oldu.

Rusya’nın başkenti Moskova ve St. Petersburg kentlerinden sonra üçüncü başkent olarak anılan Tataristan’ın başkenti Kazan, 2005 yılında kutladıkları  1000’inci kuruluş yılı ile birlikte çıkışa geçti. Tarihi dokusu ve kültürel birikiminin yanına modern yüzünü de ekleyen şehir, spor olimpiyatları ve uluslar arası birçok etkinlikle kısa sürede adını tüm dünyaya duyurdu. 2006 yılında THY’nin haftanın üç günü doğrudan seferler düzenlediği 1.7 milyon nüfuslu Kazan kenti, özellikle 2010 yılından itibaren hem yatırımcıların hem de turistlerin ilgisini çekmeye başladı.

Kazan şehrini İstanbul üzerinden dünyaya bağlayan THY, yılda 80 bin yolcu kapasitesine ulaştı. Diğer bir Türk şirketi Onur Air de, Antalya ile Kazan arasında düzenlediği seferlerle iki ülke arasındaki turizmin gelişmesine katkı sağladı. THY’nin İstanbul-Kazan hattında devreye girmesiyle Alman Lufthansa rekabette geride kaldı. THY uçakları dolu uçarken Lufthansa son olarak 2013 yılında 13 yolcuyla sefer yapınca hattan çekilme kararı aldı. Halen Fly Dubai, Finn Air ve Özbek Somon Air şirketlerinin yer aldığı pazarda en büyük pay transit avantajını kullanan THY’ye ait. Ancak bu yıl Rusya’da rublenin dolar ve euro karşısında değer kaybetmesiyle ilk 7 ayda dış hat trafiği yüzde 42 azaldı. Bu yıl öncesine kadar THY ve Onur Air ile birlikte Türkiye’den Kazan’a 9 olan günlük sefer sayısının 2’ye kadar düşmesi ülkedeki ekonomik sıkıntının ön önemli göstergesi olarak göze çarptı.

TÜRKLER'DEN 2 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

THY’nin doğrudan seferleriyle Türk yatırımcılar da Kazan’ı yeniden keşfetti. Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden Efes Pilsen, Şişecam, Hayat Holding, Coşkunöz Otomotiv Kazan’da 2 milyar doları bulan yatırımlar gerçekleştirdi. Türk yatırımcılar, yılda birkaç kez Türkiye’yi ziyaret eden Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov tarafından bizzat güvence ve destek sözü ile Tataristan’a davet edilirken bu davete cevap vererek yatırımlara başlayan Türkler, oto yedek parça üretiminden ahşap sanayiye kadar birçok alanda faaliyetlere başladı. Alabuga adı verilen serbest bölgede bürokrasi kolaylığı sağlanan yatırımcılara vergi ve alt yapı kolaylıkları da sunulurken bu çağrıya cevap veren yabancı yatırımcıların yüzde 26’sının Türkiye’den olması da dikkat çekti. 

TRANSİT YOLCULAR İSTANBUL ÜZERİNDEN UÇUYOR

Türk yatırımlarının artması ve Kazan şehrinin dünyaya açılmasında en önemli paylardan biri bayrak taşıyıcımız olurken THY Kazan Müdürü Ömer Aydın Yuvanç, haftanın üç günü başladıkları seferlerin haftanın her günü olarak düzenlenmeye devam ettiğini ve yüksek doluluk oranına ulaştıklarını kaydetti. THY’nin 4 yıldızlı havayolu şirketi olmasının avantajı ile birlikte promosyon ve kampanyalarla yolcu tercihlerinde ilk sırada yer aldığını hatırlatan Yuvanç, transit uçuşlar için de sık kullanılan İstanbul-Kazan hattındaki potansiyelden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Tataristan Cumhuriyeti Devlet Turizm Komitesi Başkanı Sergey İvanov ise Kazan’ın  son dönemde Rusya’nın en popüler yeri olduğunun altını çizerek, “ Tripadvisor araştırmasına göre Kazan şehri dünyanın en popüler 10 yeri arasına girdi. Dünyada 8’inci ve Avrupa’da üçüncü olduk. Tolerans ve dinler arası diyalog bizim en çok önem verdiğimiz konu. Bütün dinler ve kültürler bizim için eşit seviyede. UNESCO dünya mirası listesinde yer alan Bolgar şehri ve Kremlin Kazan başta olmak üzere  tarihi açıdan çok zengin hazinemiz var” dedi.

KAZAN’DA TURİZM

Kazan, tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengin bir ülke olarak dikkat çekiyor. 2010 yılında 1.3 milyon turistin ziyaret ettiği Kazan şehri, 2014 yılında 2.5 milyon yolcu sayısına ulaşırken şehirdeki otel yatırımlarında da ciddi artış yaşandı. 2005 yılında sadece 5 otel bulunan Kazan, dünyanın sayılı otel zincirlerinin yatırımlarıyla 220 otel sayısına ulaştı. Bu artıştaki en önemli etkenlerin başında ise elbette sportif etkinliklere ev sahipliği yapılması geliyor.

HELİKOPTER VE UÇAK ÜRETİLİYOR

Rusya’nın ünlü MI serisi helikopterleri ile Tupolev 214 uçaklarının üretildiği fabrikalara ev sahipliği yapan Kazan’da, Mi8, Mi14, Mi17 ve Mi25 tipi askeri helikopterler ile birlikte sivil uçuşlar için Ansod model helikopterler de üretiliyor. Kazan’daki fabrikada bugüne kadar 12 bin civarında helikopter üretildiği belirtiliyor.

KAZAN NASIL BİR ŞEHİR?

Türk İslam tarihinde islamiyeti ilk kabul eden Bolgarlar’ın yaşadığı bölge olması açısından özel bir önemi bulunan Kazan, Tolstoy ve Lenin’in de bir süre eğitim aldığı dünyanın ikinci üniversitesi Rusya Federal Üniversitesi’ne de ev sahipliği yapıyor. Dünya üzerinde belki de dini hoşgörü açısından en yukarılarda yer alan Kazan’da dinler arasında eşitlik gözetiliyor. Öyle ki, şehirde 72 camii ve 72 kilise bulunmasının sebebi de bu eşitlik ve sonsuz hoşgörü ilkesinden kaynaklanıyor.

İdil ve Kazansu nehirlerinin ortasında kalan şehrin her yanından adeta tarih fışkırıyor. Rus 1. Çarı Korkunç İvan’ın 4 kez kuşattığı Kazan şehrini ele geçirmek için hemen karşısındaki Sviyajsk Adası’na 28 günde inşa ettiği şehir, Kazan’ın mutlaka ziyaret edilmesi gereken bölgelerinden biri iken mimarisi ve tarihi önemi sebebiyle Kazan’ın adeta simgesi haline gelen Kul Şerif Camii, mutlak görülmesi gereken bir başka yer olarak ziyaretçilerini bekliyor. 

ŞEHRİN SİMGESİ KUL ŞERİF CAMİİ

Hz.Muhammed’in soyundan geldiği söylenen dönemin din adamı ve siyasetçisi Kul Şerif’in adını verdiği Kul Şerif Camisi, Kazan Hanlığı’nın yıkılan baş camisinin anısına inşa edilirken aynı zamanda Tataristan`da İslam dininin ve devletin yeniden doğuşunu simgeliyor.  Açık olduğu zamanlarda içerisinde 32 kişilik müezzin ekibi tarafından dönüşümlü olarak sürekli Kuran-ı Kerim okunan Kul Şerif Camii, hem şehrin zenginleri hem de halktan toplanan paralarla inşa edilmiş. Bağışçıların her birinin yaptığı küçük yardımlar dahi not edilerek defterlerde bugüne kadar korunmuş. İtalya’dan granit, İran’dan halı ve Türkiye’den getirilen çinilerle modernize edilen caminin 2 ton ağırlığındaki 300 ampüllük avizesi ise oldukça dikkat çekici.

DÜNYANIN EN BÜYÜK KURAN-I KERİM’İ

Tarihi Bolgar şehrinde dünyanın en büyük Kuran-I Kerim’i de sergileniyor. Guiness Rekorlar Kitabı’na giren Kuran-ı Kerim, Afganistan’da el yazısı ile yazıldıktan sonra Vatikan’daki matbaada basılmış. 1.5x2 metre ebatlarındaki Kuran-ı Kerim’in ağırlığı ise tam 680 kilogram.

MURAT HERDEM-KAZAN


THY Tataristan'ın başkenti Kazan'ı uçurdu

Yorumlar

Medjai ~ 9 yıl önce
Kazan ekibine basarılar dileriz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Thy ~ 9 yıl önce
Guzeldir

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000