07 Mart 2008, Cuma 18:26:41

En büyük havaalanı hizmete girdi

Olimpiyatlar nedeniyle ortaya çıkacak yolcu talebini karşılamak için Mart 2004'te yapımına başlanan ve 29 Şubat'ta Çin Başbakan Yardımcısı Zeng Peiyan'in katılımıyla hizmete giren havaalanı görenleri büyülüyor.

24 Ağustos 2008'de yapılacak Pekin Olimpiyat Oyunları'na hazırlanan Çin, modern yüzünü başkent Pekin'deki dünyanın en büyük havaalanı terminali olan 'T3'te gösteriyor.

Olimpiyatlar nedeniyle ortaya çıkacak yolcu talebini karşılamak için Mart 2004'te yapımına başlanan ve 29 Şubat'ta Çin Başbakan Yardımcısı Zeng Peiyan'in katılımıyla hizmete giren havaalanı görenleri büyülüyor.

3.6 milyar dolara mal olan ve 64 restoranının bulunduğu terminalde her şey düşünülmüş. Otomatik yürüyen merdivenler, camlı asansörler ve İngilizce bilen çalışanlarıyla terminal, Çin'in oyunlar sırasında yabancılara ilk görünecek mekan olarak tasarlanmış.

T3 olarak da adlandırılan terminalin kara ve demiryolu inşaatları sürüyor. 90 mağaza ve 300 chech-in kontörünün bulunduğu terminale gelen herkes hatıra fotoğrafı çekiyor. Zhang ve Liu isimli iki bayan, ejderha şeklinde yapılan terminalin mimarisine hayran kaldıklarını dile getirdi.

SAATTE 19 BİN BAVUL TESLİM EDİLİYOR

Yetkililer, son teknolojiye sahip bagaj sisteminin bulunduğu terminalde saatte 19 bin 800 bavul teslim edildiğini belirtiyor.

Terminalin hizmete girmesiyle Pekin Başkent Uluslararası Havaalanı'nın günlük sefer sayısının binden 1800'e çıkacağı ifade edildi. Çift katlı Airbus-380 uçakları için özel körüklerin de yapıldığı terminalin tasarımı 4 yıl sürdü.

İngiliz mimar Norman Foster tarafından dizayn edilen terminalde aerodinamik çatı bulunuyor. Terminale Çin kültürünün önemli öğelerinde olan ejderha şekli verildi. Çin'in geleneksel koyu kırmızı, turuncu ve sarı renklerin kullanıldığı yeni terminalle havaalanındaki yıllık yolcu kapasitesinin 36 milyondan 64 milyona çıkması bekleniyor. Dünyanın en kalabalık 10 havaalanından biri olan yer, geçen yıl 53.47 milyon, 2000'de ise 20 milyon yolcu ağırlamıştı.

MİMARLIK HARİKASI OLARAK BİLİNİYOR

Çinli yetkiler, terminalin 1,3 milyon metrekarelik bir alanı kapsadığını ve yapımı devam eden batı pisti ile doğu pistinin arasında bulunduğu bilgisini verdi.

Tek bir ortak çatıya sahip yeni terminalin bir mimarlık harikası olduğu da ifade edilirken, terminalin dünyada 1 milyon metrekare barajını ilk aşan bina olduğu kaydedildi. T3'ün yapımında 50 binden fazla işçi çalışmış, terminal için 10 köy de istimlak edilmişti.

THY DE 26 MART'TAN SONRA T3'E İNECEK

Hizmete açılmasıyla ilk olarak British Airways uçağının indiği T3'te şu an Sichuan, Shandong, Katar, Qantas, British Airways ve El Al olmak üzere 6 havayolu şirketi bulunuyor.

26 Mart'tan sonra ise Türk Hava Yolları, Emirates, Air China, Singapur Hava Yolları, Air Canada, Lufthansa ve Hong Kong'un Daragonair şirketi de dahil Star Alliance üyeleri T3'ü kullanacak. Yerli ve yabancı olmak üzere havaalanını 26 havayolu şirketi kullanacak. Havaalanındaki 2 nolu terminal de 1999'da açılmıştı.

Yetkililer, Çin'de 2020'den önce 97 yeni havaalanının inşa edileceğini, böylece ülkedeki toplam havaalanı sayısının 239 olacağını açıkladı. Yapılacak yeni havaalanlarından 13'ünün yılda 30 milyon yolcu taşıma kapasitesine göre planlanacağı belirtildi.

En büyük havaalanı hizmete girdi

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000