13 Ekim 2010, Çarşamba 18:00:14

BİR AÇIKLAMA DA HAVA-İŞ’TEN GELDİ

Türk Hava Yolları Genel Müdürlük Binası önünde yaşanan olayların ardından Hava-İş de yazılı bir açıklama yayınladı.
  • ben bu işten cıkartılan adamlara acımıyorum onların coluk ve cocuklarına acıyorum. bu adamlar ın cogu egıtımsız, zamanında kahve köselerınden toplanıp yıllardır bu kurumun etinden sütünden faydalanan ve yatan insanlar. dünyanın hic bir kösesınde boyle rahat maaş yedırmezler adama malasef, gec kalınmış üzücü bir olay.
  • EN IYI ISLIYEN BIRIM TEKNIK OZELLESIRKEN KIMSENIN SESIN CIKMIYORDU. THY ARTIK OZEL BIR SIRKET ESKI DEVLET DEVRI KAPANDI. DISARIDA INSANLAR 500 TL YE SAATLERCE CALISIRKEN HERGUN ISSIZ KALMA KORKUSU YASARKEN BU ARKADASLAR ALDIGI PARAYI BEGENMIYORLARDI. COGUNUNDA ISE NASIL GIRDIGI BELLI. HOSGELDINIZ DUNYA DEVI OLMA YOLUNDA HIZLA ILERLEYEN THY'YE. INS DARISI TEZ ZAMANDA UCUS ISLETMENIN BASINA…
  • ne yapıcaz işten attılar çektiğim kredıdıyemı yanayım kışın ne yapıcagıma naıl geçınecegımemı bu ınsanlara yönetim kımse dur demıyecekmı bız tekel işçileri gibi ankaraya çadırmı kuralım evet bunu yapıcaz sesimizi belkı duyarsınız kendı adamlarınız hemen başlıyor işe madem yenı tgs iş yok bıze kendı adamlarınızı ertesi gunişe başlıyor yazık yazık sizi kıme havale etsem ondanda korkunuz yok
  • Devlet dışında hiç kimse 5 yıl çalışma garantisi vermez !
  • hangi departmanda calışırsa caalışsın ister özel ister thy haksız yere işin den 20sene hizmet vermiş emeklisine beşsene kalmış nedensiz cıkartılmak yanlış
  • İşçi çıkarılamaz diye bir madde devlette vardı o da mazide kaldı, özel sektörün acımasız dünyasına hoşgeldiniz ...
  • Ne maddesi olursa olsun, bir kurum veya kuruluş zamanında iş vermiş, çalıştığın dönemde paranı vermiş şimdide çık git kardeşim diyor, sizi üzerine evlatlık mı aldı, evlilik cüzadını mı bu, zorlamı çalışacaksınız anlamadım ??? 15-20 yıldır bizde özel sektörde çalışıyoruz 8-10 iş değiştirdik ama bu kadar yapışkan olmadık.
  • ÇIKAR KAVGANIZI BİR KENARA BIRAKINDA THY İŞÇİLERİNİ KURTARIN.YER İŞLETMEDE ADAM KALMADI.SÜRDÜLER MİLLETİ SAĞSOLA....ALOOOOOO SESİMİZİ DUYAN VARMI........
  • Okumadan bilmeyenler yorum yazmasın .Okuyup yorum yaz yazamayacaksın.
  • Yönetim 8.maddeyi iş güvencesi maddesi olarak gösterirken bir diğerleri bu maddednin işciyi satış maddesi olduğunu iddia ediyor. Maddeye baktığımızda hukuki göz işverene 6 aylık tazminat ver işciyi at olarak algılıyor. Hava-iŞ ne yapmak istiyor biri anlatsın.Bu ne acemilik
İşte Hava-İş tarafından yayınlanan o açıklama:
 
"Değerli Basın ve Kamuoyumuz;
 
THY A.O’da yürürlükteki toplu iş sözleşmesine aykırı YASADIŞI bir işçi kıyımı yaşanmaktadır. Yıllardır bu şirkete karda kışta, sıcakta özveri ile hizmet etmiş, 150’ye yakın üyemiz işlerin bir başka yer hizmetleri firmasına devredildiği gerekçesi ile emekliliklerine 3-5 yıl kala işsiz bırakılmaktadır.
 
Sendika ile imzalanmış toplu iş sözleşmesinin 8. Maddesinde kısmen veya tamamen kapatılan işyerlerindeki personelin şirketin bir başka departmanında koşulsuz istihdam edileceği hüküm altına alınmıştır. EK-1 (TİS 8. Madde)
 
Medeni Kanun ve Borçlar kanununa bile aykırı bir biçimde akdedilen sözleşmedeki imzasının tam tersi hareket ederek Yasadışı işleme kalkışan bu THY Yönetimi bu gücü nereden almaktadır. Bu ülkede hukuk ve adalet yok mudur? 
 
Daha geçtiğimiz günlerde “Yeni Demokratik Anayasa” halk oylamasından geçmedi mi? Ülkeyi demokrasi açılımına götürdüğünü iddia eden AKP hükümetinin atadığı 3 kişilik THY İcra komitesi nasıl oluyor da altına imza attığı sözleşmeyi hiçe sayıyor, hukuku hiçe sayıyor?
 
11.000’ne yakın üyemizin çalıştığı THY A.O işletmesi %49,2’si kamuya ait ülkemiz sivil havacılığının temel yapısıdır. Ancak binde 8’lik bir oranla halka arz adı altında özelleştirilen ulusal havayolumuz, bu hülle ile Yönetimi kamuda kalmış, ancak kamu denetiminden kaçırılmış bir şirkete dönüştürülmüştür. Milyonlarca dolarlık uçak alımlarından tutun, 5-6 milyar dolara çıkmış cirosu bu işlemle İhale Kanunu kapsamından çıkarılarak 3 kişilik İcra Komitesinin inisiyatifine bırakılmıştır. 
THY yönetimi plansız ve saldırgan bir büyüme stratejisini marifet sanarak hareket etmektedir. Havayolu büyümeleri personel gereksimi, eğitim gereksinimleri, bakım gereksinimleri, çok hızlı artan iş yükünün oluşturduğu riskler gibi birçok temel faktörün çok planlı değerlendirilmesi ile yapılabilir. THY yönetimi bunu hafife almaktadır. Alınan bu riskin maliyeti bir gün şirketi vurduğunda, umarız biz haklı çıkmış olmayız.
 
THY yönetimi çağdışı bir insan kaynakları politikası ile en tecrübeli elemanlarını zorla işten çıkarıyorsa, tayinlerle sürgünlerle, cezalarla, işten çıkarma ve bölümleri kapatma tehditleri ile korkutuyorsa, sindiriyorsa, motivasyonlarını yok ediyorsa bu büyümenin mimarı çalışanları acımasızca işsiz bırakıyorsa, bu ülkede demokrasi adına söylenen her şey aldatmacadır.
 
Aynı zamanda bu uçuş emniyeti adına tam bir risk almadır. İşletmenin asıl işlerinin bölünerek taşeron firmalara veya bir başka şirketlere devredilmesi basit bir işlem değildir. Hem iş yükünün artması hem de sadece kâr amaçlayan bu şirketlerde çok kötü çalışma koşulları ve düşük ücretlerle sürekli sirküle olan bir istihdam yapısı sivil havacılığın en temel ilkesi olan UÇUŞ EMNİYETİNE aykırıdır.
 
Sendikamız bu YASADIŞI işten çıkarma işlemleri ile ilgili T.C çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurmuş;
Resmi talebinde (EK-2)………“İşverenin bu işlemi yasadışıdır ve geçersizdir.
 
Bu işlem Borçlar Kanunu ve Medeni Kanunun 2. Maddesindeki genel düzenlemelere de aykırıdır.
 
T.C bir hukuk devletidir. Bakanlığınızın güvencesi ve gözetiminde taraflarca hüküm altına alınan THY A.O 22. Dönem toplu iş sözleşmesinin hukuk dışı bir işlemle işverence yok sayılması Bakanlığınızın da yok sayılması ve devletin yaptırımlarından hiçbir şekilde çekinilmediğini ortaya koyan Anayasa ve HUKUK DEVLETİ ilkelerini de çiğneyen Anayasal bir suçtur.
Bu çerçevede güvenceniz altındaki toplu iş sözleşmemizin ilgili maddesinin uygulanmasının sağlanmasını, fesihlerin geçersizliğinin tespitini bu yolla işverence iş sözleşmeleri feshi işlemi yapılan üyelerimizin tespitinin yapılarak, geçersiz iş sözleşme fesihlerinin ortadan kaldırılmasını ve ilgili maddenin eksiksiz uygulaması için ivedilikle işlem yapılması konusunda gereğini arz ederiz……” diyerek devleti bu konuda göreve çağırmıştır.
 
Eğer bu hukuksuzluğu devlette önleyemiyorsa, işten atılmaların sendikal hakların çiğnemesinin baş sorumlusu o zaman bu siyasi iktidar olacaktır.
 
İLO’da sendikal hakların çiğnenmesi yüzünden sicili en bozuk ülkelerden biri olan ülkemizin, bu konudaki ayıplarına ve uluslararası sözleşme ihlallerine bir yenisi daha eklenmiş olacaktır.
 
THY Yönetimini uyarıyoruz! İş barışı ve huzurunu ortadan kaldıran bu hukuk dışı yaklaşımlar önümüzdeki günlerde başlayacak yetki tespiti istediğimiz 23. Dönem yeni toplu iş sözleşmesini de bugünden çıkmaza sürükleyecek, yeni huzursuzlukların da başlangıcı olacaktır.
 
THY Yönetimi 8. Maddeye uygun davranarak hukuken geçersiz olan bu fesih işlemlerini iptal etmeli ve işten çıkarılan işçileri bir başka departmanında görevlendirilmelidir.
 
Hava-İş sendikası apaçık ortada olan bu haksızlığa karşı her platformda meşru mücadelesini sürdürecektir. Bu noktadan sonra iş barışı ve huzuru ile ilgili THY A.O işletmesinde oluşabilecek olumsuzluklardan üyelerimiz ve sendikamız sorumlu olmayacaktır.
 
HAVA-İŞ SENDİKASI GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU"
BİR AÇIKLAMA DA HAVA-İŞ’TEN GELDİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Misafir ~ 14 yıl önce
ben bu işten cıkartılan adamlara acımıyorum onların coluk ve cocuklarına acıyorum. bu adamlar ın cogu egıtımsız, zamanında kahve köselerınden toplanıp yıllardır bu kurumun etinden sütünden faydalanan ve yatan insanlar. dünyanın hic bir kösesınde boyle rahat maaş yedırmezler adama malasef, gec kalınmış üzücü bir olay.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
EN IYI ISLIYEN BIRIM TEKNIK OZELLESIRKEN KIMSENIN SESIN CIKMIYORDU. THY ARTIK OZEL BIR SIRKET ESKI DEVLET DEVRI KAPANDI. DISARIDA INSANLAR 500 TL YE SAATLERCE CALISIRKEN HERGUN ISSIZ KALMA KORKUSU YASARKEN BU ARKADASLAR ALDIGI PARAYI BEGENMIYORLARDI. COGUNUNDA ISE NASIL GIRDIGI BELLI. HOSGELDINIZ DUNYA DEVI OLMA YOLUNDA HIZLA ILERLEYEN THY'YE. INS DARISI TEZ ZAMANDA UCUS ISLETMENIN BASINA…

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ne yapıcaz işten attılar çektiğim kredıdıyemı yanayım kışın ne yapıcagıma naıl geçınecegımemı bu ınsanlara yönetim kımse dur demıyecekmı bız tekel işçileri gibi ankaraya çadırmı kuralım evet bunu yapıcaz sesimizi belkı duyarsınız kendı adamlarınız hemen başlıyor işe madem yenı tgs iş yok bıze kendı adamlarınızı ertesi gunişe başlıyor yazık yazık sizi kıme havale etsem ondanda korkunuz yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Devlet dışında hiç kimse 5 yıl çalışma garantisi vermez !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
hangi departmanda calışırsa caalışsın ister özel ister thy haksız yere işin den 20sene hizmet vermiş emeklisine beşsene kalmış nedensiz cıkartılmak yanlış

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
İşçi çıkarılamaz diye bir madde devlette vardı o da mazide kaldı, özel sektörün acımasız dünyasına hoşgeldiniz ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ne maddesi olursa olsun, bir kurum veya kuruluş zamanında iş vermiş, çalıştığın dönemde paranı vermiş şimdide çık git kardeşim diyor, sizi üzerine evlatlık mı aldı, evlilik cüzadını mı bu, zorlamı çalışacaksınız anlamadım ??? 15-20 yıldır bizde özel sektörde çalışıyoruz 8-10 iş değiştirdik ama bu kadar yapışkan olmadık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ÇIKAR KAVGANIZI BİR KENARA BIRAKINDA THY İŞÇİLERİNİ KURTARIN.YER İŞLETMEDE ADAM KALMADI.SÜRDÜLER MİLLETİ SAĞSOLA....ALOOOOOO SESİMİZİ DUYAN VARMI........

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Okumadan bilmeyenler yorum yazmasın .Okuyup yorum yaz yazamayacaksın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yönetim 8.maddeyi iş güvencesi maddesi olarak gösterirken bir diğerleri bu maddednin işciyi satış maddesi olduğunu iddia ediyor. Maddeye baktığımızda hukuki göz işverene 6 aylık tazminat ver işciyi at olarak algılıyor. Hava-iŞ ne yapmak istiyor biri anlatsın.Bu ne acemilik

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000