22 Mart 2019, Cuma 14:03:58

Havacılık personeli 44 bin kez muayeneden geçti

Uçuş emniyetinin sağlanmasında temel önceliklerden olan havacılık personelinin sağlık muayeneleri kapsamında geçtiğimiz yıl 44 binden fazla havacılık personelinin muayenesi yapıldı.
  • EASA ile alakası yok. Kapsam gereksiz geniş. İlgili hastanelere daha çok para kazandırmak için bu yol tercih edilmemeli. Emniyet konusunda EASA eksik de biz mi tam iş yapıyoruz? Daha çok psikiyatri kontrolüne ağırlık verilmeli. Türkiye şirketlerinde kokpitte görev alan kişilerin davranış bilimleri açısından daha sıkı takip edilmesi gereklidir. Görev esnasında uğradığı kötü muameleyi rapor etmekten korkan FO lar, kabin ekipleri harekatçılar sayıca fazladır. Kişilik özellikleri sivil havacılığın gerektirdiği koşullara uygun olmayan çok sayıda pilot bulunmaktadır. Malesef özellikle kaptan ihtiyacı şirketlerin elini kolunu bağlıyor. Kokpitte psikolojik şiddet sanılandan daha yoğun. Ekip çalışmasına yatkın olmayan emniyeti tehdit eden kıdem sahibi pilotlar yıllarca aynı davranışları sürdürerek çalışmaktadırlar. Emniyet raporlama sistemlerinin gözden geçirilmesi, şirket yönetimleri ve otoritenin raporları kişi bazında takip etmesi şarttır. Psikolojik şiddet mercek altına alınmalıdır.
  • Yakında dişi çürük pilotun lisansını alacaklar.
  • Shgm günümüz havacılığınını dinamizminden çok uzak. Sadece Thy’nin 5000’e yaklaşık pilotu var. Sağlık probleminiz olursa buna koskoca devletin sivil havacılıl kurumunda değerlendirecek tek kişi var. İsmi Dr Kadir Eren. Adamın bir işi varsa, kongredeyse, eğitimdeyse, izindeyse yandın. Bütün sistem duruyor, pilot uçamıyor. Sivil havacılığıa telefon açsanız açan yok, mail atsanız cevaplayan yok. Devletin bütün kurumları gelişti ama sivil havacılığın durumu berbat, ihtiyaç duyarsanız geçmiş olsun.
  • Adamın teki karacigerimde sıkıntı kalbimde de rahatsızlık var dedi yuzume karsi. Simdi bilmem kacinci filoda egitime basladi. REFERANS derim baska bir sey demem. Bırakılmak istenen her turlu bırakılır. VK.RU capkini seni gidi seni hastalik kapma aman dikkat dedim ama dinletemedim arkadas!
  • Bu şartlarda Thy'de 50yaşin üstünde uçmak yürek ister. Gönderiyor seni bir hastaneye mecburi adamların umrunda değil veriyor ekstrayı. Etrafımda bir sürü insan diğer hava yollarında uçsa sıkıntı çıkmayacak meselelerden uğraştrıldı.
  • EASA Yetkisi olan tek hastanenin lisansı neden askıya alındı? Muayeneler Çin'e benzedi çok insanı ufak tefek şeylerden uğraştırıyorlar.
  • Yönlendirdiği özel hastahaneler 800-1000 TL civarı para alıyor Haydarpaşa dan bir farkı yok , bu yönlendirme araştırılsın
  • Bir ömür uçabilecek insanları abuk subuk sebeplerden eleyip uçuşunu kestiler.Yurtdışında ki esnekliği,pilotuma nasıl sahip çıkarım düşüncesini risk olarak değerlendiren bu zihniyet daha nice yıl sivil havacılığa zarar vermeye devam edecektir.Ben mi ? Ben geçtim çok şükür ama şahit olduğumda göz yaşlarımı tutamadım.Allah herkese akıl,sağlık ve sıhhat versin.İyi uçuşlar.
  • Sadece 2 doktorun gece gündüz gayretiyle yürüyor bu işler,Shgm’ye acilen doktor alınması gerekiyor yoksa yakında onlar da kaçıp gidecek.Eğer kadro problemi çözülemezse başta Thy olmak üzere bütün şirketlerden görevlendirme usulü doktor verilip işlemlerin bir an önce bitirlmesi şirketler dahil herkesin menfaatine...Yaklaşık 8000 aktif pilotun sadece Dr.Kadir Eren’in gayretiyle işlemlerinin sonuçlandırılmaya çalışılması bir mucize,Dünya’da başka bir örneği olduğunu zannetmiyorum.Burada Talpa’ya da büyük iş düşüyor,sorun ve çözüm için Shgm ile koordine kurulmalı
  • Ankara base kabin müdürü kadına bir madde testi yapın bakiyim. Herkesin ekmeğiyle oynuyor ama kendisi hapçı. Ofiste doktoru kafalamakla olmuyor di mi...

Uçuş emniyetinin sağlanmasında temel önceliklerden olan havacılık personelinin sağlık muayeneleri kapsamında geçtiğimiz yıl 44 binden fazla havacılık personelinin muayenesi yapıldı.

SHGM'den yapılan açıklama:

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen Havacılık Tıp Merkezlerinde 2017 yılının Aralık ayından bugüne kadar 44 bin 363 havacılık muayenesi gerçekleştirildi.

Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Eskişehir ve Samsun’da bulunan toplam 26 Havacılık Tıp Merkezinde 60 uçuş tabibi ile gerçekleştirilen muayeneler kapsamında Sağlık Sertifikasının ilk kez düzenlenmesine ilişkin 1491 havacılık muayenesi gerçekleştirildi.

Havacılık Tıp Merkezlerinin her birinde Psikiyatri, Dahiliye, Göz, KBB, Nöroloji Hastalıkları olmak üzere 5 branş uzman hekiminden ve yetkilendirilen iki uçuş tabibinden oluşan kurul tarafından SHGM’nin Havacılık Sağlık Talimatı kapsamında gerçekleştirilen periyodik muayenelerde ise gözlük kısıtlamaları hariç, 540 havacılık personeline kısıtlama getirilirken 98 havacılık personeline ise kalıcı elverişsizlik verildi.

Ötirodik Tiroid disfonksiyonları, asemptomatik Böbrek- safrakesesi taşı, regüle Tip II DM ve bozulmuş Glükoz Tolerans bozukluğu, Hipertansiyon gibi rahatsızlıkları bulunan pilotlara çoğunlukla sık muayene ve takip amaçlı kısıtlamalar getirildi. Diğer taraftan BYPASS, PTCA-stent göz, onkoloji ve KBB operasyonu bulunan ve tamamen iyileşen işitme cihazı kullanan tatminkar kardiyoloji, göğüs hastalıkları, Göz, KBB ve onkoloji uzman doktor değerlendirmesi bulunan pilotlar için ise yanında uçuşa operasyonuna engel bir kısıtlaması bulunmayan başka bir pilotla uçması istenen operasyonel emniyet kısıtlamaları uygulandı.

Havacılık Sağlık Talimatı kapsamında, havacılık personelinin yaşına ve Sağlık Sertifikası sınıflarına bağlı olarak söz konusu personelin 5 yıl, 1 yıl ya da 6 aylık aralıklarla havacılık muayenesinden geçmeleri gerekiyor.

Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) tarafından yayınlanan son sağlık gerekliliklerine uygun olarak yürütülen muayeneler ile uçuş emniyetini etkileyebilecek tıbbi sorunların önceden tespit edilmesi, havacılığın insan faktörlerine bağlantılı risklerini önemli ölçüde kontrol altına alınması hedefleniyor.

Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.

Havacılık personeli 44 bin kez muayeneden geçti

Yorumlar Tüm Yorumlar (25)

Psikoloji-Psikiyatri ~ 5 yıl önce
EASA ile alakası yok. Kapsam gereksiz geniş. İlgili hastanelere daha çok para kazandırmak için bu yol tercih edilmemeli. Emniyet konusunda EASA eksik de biz mi tam iş yapıyoruz? Daha çok psikiyatri kontrolüne ağırlık verilmeli. Türkiye şirketlerinde kokpitte görev alan kişilerin davranış bilimleri açısından daha sıkı takip edilmesi gereklidir. Görev esnasında uğradığı kötü muameleyi rapor etmekten korkan FO lar, kabin ekipleri harekatçılar sayıca fazladır. Kişilik özellikleri sivil havacılığın gerektirdiği koşullara uygun olmayan çok sayıda pilot bulunmaktadır. Malesef özellikle kaptan ihtiyacı şirketlerin elini kolunu bağlıyor. Kokpitte psikolojik şiddet sanılandan daha yoğun. Ekip çalışmasına yatkın olmayan emniyeti tehdit eden kıdem sahibi pilotlar yıllarca aynı davranışları sürdürerek çalışmaktadırlar. Emniyet raporlama sistemlerinin gözden geçirilmesi, şirket yönetimleri ve otoritenin raporları kişi bazında takip etmesi şarttır. Psikolojik şiddet mercek altına alınmalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
EASA sudan ucuz ~ 5 yıl önce
Class 2 / LAPL Medical £100 Cabin Crew Medical £120 (5 years validity) Class 1 / 3 Medical £140 buna ilaveten Casework Fee* £25 per 15 minutes Costs for tests** ECG (including report)£30 Audiogram £20 Haemoglobin Blood test £10 Full Lipid Profile /Cardiovascular risk profile £20
Katılıyorum ~ 5 yıl önce
Kesinlikle haklısınız. EASA geçtiğimiz aylarda avrupa da uçan Türk ogrenci pilotlara Class 1 engeli çıkardı, sebep de pilotun tam olarak psikiyatri hikayesini bilmemeleri ve kisilik özellikleri hakkında bir fikirlerinin olmaması, müteakiben izleme yapılamaması. Hasta takip sistemi sadece kendi içlerinde yapabiliyorlar (EASA member states). Bu konuyu ciddiye alıyorlar adamlar.
abarttılar ~ 5 yıl önce
Yakında dişi çürük pilotun lisansını alacaklar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Durum ~ 5 yıl önce
Shgm günümüz havacılığınını dinamizminden çok uzak. Sadece Thy’nin 5000’e yaklaşık pilotu var. Sağlık probleminiz olursa buna koskoca devletin sivil havacılıl kurumunda değerlendirecek tek kişi var. İsmi Dr Kadir Eren. Adamın bir işi varsa, kongredeyse, eğitimdeyse, izindeyse yandın. Bütün sistem duruyor, pilot uçamıyor. Sivil havacılığıa telefon açsanız açan yok, mail atsanız cevaplayan yok. Devletin bütün kurumları gelişti ama sivil havacılığın durumu berbat, ihtiyaç duyarsanız geçmiş olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Başkan ~ 5 yıl önce
Adamın teki karacigerimde sıkıntı kalbimde de rahatsızlık var dedi yuzume karsi. Simdi bilmem kacinci filoda egitime basladi. REFERANS derim baska bir sey demem. Bırakılmak istenen her turlu bırakılır. VK.RU capkini seni gidi seni hastalik kapma aman dikkat dedim ama dinletemedim arkadas!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
thy ~ 5 yıl önce
Bu şartlarda Thy'de 50yaşin üstünde uçmak yürek ister. Gönderiyor seni bir hastaneye mecburi adamların umrunda değil veriyor ekstrayı. Etrafımda bir sürü insan diğer hava yollarında uçsa sıkıntı çıkmayacak meselelerden uğraştrıldı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
EASA ~ 5 yıl önce
EASA Yetkisi olan tek hastanenin lisansı neden askıya alındı? Muayeneler Çin'e benzedi çok insanı ufak tefek şeylerden uğraştırıyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Romanya ~ 5 yıl önce
Easa yetkisini romanya verdi romanya aldı
Shgm ~ 5 yıl önce
Yönlendirdiği özel hastahaneler 800-1000 TL civarı para alıyor Haydarpaşa dan bir farkı yok , bu yönlendirme araştırılsın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
500 tlye yapan yerlerde var ~ 5 yıl önce
A plus hizmet istemezsen 500 tlyede muayene yaptırabilirdin
Çok üzücü olaylar var. ~ 5 yıl önce
Bir ömür uçabilecek insanları abuk subuk sebeplerden eleyip uçuşunu kestiler.Yurtdışında ki esnekliği,pilotuma nasıl sahip çıkarım düşüncesini risk olarak değerlendiren bu zihniyet daha nice yıl sivil havacılığa zarar vermeye devam edecektir.Ben mi ? Ben geçtim çok şükür ama şahit olduğumda göz yaşlarımı tutamadım.Allah herkese akıl,sağlık ve sıhhat versin.İyi uçuşlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Shgm ~ 5 yıl önce
Sadece 2 doktorun gece gündüz gayretiyle yürüyor bu işler,Shgm’ye acilen doktor alınması gerekiyor yoksa yakında onlar da kaçıp gidecek.Eğer kadro problemi çözülemezse başta Thy olmak üzere bütün şirketlerden görevlendirme usulü doktor verilip işlemlerin bir an önce bitirlmesi şirketler dahil herkesin menfaatine...Yaklaşık 8000 aktif pilotun sadece Dr.Kadir Eren’in gayretiyle işlemlerinin sonuçlandırılmaya çalışılması bir mucize,Dünya’da başka bir örneği olduğunu zannetmiyorum.Burada Talpa’ya da büyük iş düşüyor,sorun ve çözüm için Shgm ile koordine kurulmalı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gitse de kurtulsak. ~ 5 yıl önce
Gitse de kurtulsak. Hepimiz için daha hayırlı olur.
Shgm göreve ~ 5 yıl önce
Ankara base kabin müdürü kadına bir madde testi yapın bakiyim. Herkesin ekmeğiyle oynuyor ama kendisi hapçı. Ofiste doktoru kafalamakla olmuyor di mi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000