16 Mart 2023, Perşembe 13:55:04

Trabzon'daki kazada pilotların yargılanması başladı

Trabzon Havalimanı'nda 5 yıl önce pistten çıkarak denize metreler kala durabilen Ankara-Trabzon seferini yapan uçağın pilotlarının yargılanmasına başlandı.
  • Her kazada her tartışmada yazılıp çizilenlere üzülüyorum. Bu kadar dedikodu yapan birbiri arkasından konuşan başka meslek grubu var mı başka?
  • Tüm camiaya geçmiş olsun
  • Anladığım kadarıyla pilotlar lvo prosedürünü uyguluyorlar, bu durumda uçakta touchdown sonrası a/t modunun otomatik olarak 2 sn sonra deaktif olması gerekmiyor mu? Uçak iniş yaptıktan sonra da dual otopilot pilotların bu şekilde hatalı olarak to/ga modunu aktif hale getirmelerinin önüne geçmek için, to/ga switchi etkisiz kılıyor ama bu söylediğim fail operational uçaklar için geçerli. Tecrübeleri kaptanlarımızdan, konuyla ilgili teyit almak mümkün müdür? Şimdiden teşekkürler
  • Ote yandan degerli ikinci kaptanimiz ben kontrolleri devrettim o duramadi demis. Cfit yapsa birinci kaptanimiz (yani ucagi bilincli yada bilincsiz yere caksa) banane kontrol ondaydi mi diyecek. Alacak geri kontrolu mudahale edecek. Tabii burdan konusmasi kolay. Durumun nekadar kotu ve bozuk crmli vi ambiyans oldugu anliyorum. Kimseye degil degerli 2. Kaptanimiza gecmis olsun
  • Pilotaj hatasi. Boeing pilotu olarak sunlari soyleyebilirim; go around modu aktifken kesinlikle inis yapilmamali. De aktif edip oyle inilmeli. Zaten bu kazandan sonra yanlislikla pas gecme tusuna basildiysa de aktif etme pass gec arkadasim dendi. Yani iki kaptanimizin iletisimsiz oldugu burdan anlasiliyor. Malesef ikinci kaptanimiz crm sorunundan dolayi birinci kaptanimiza durumu izah edememis birinci kaptanimizda bu modun aktif oldugunu farkedememis.
  • Yukaridaki yazinin meali : kaptan pilot PM ise sorumluluktan yirtmistir .
  • Savunmada zaten suclu oldugunu itiraf etmis. Togaya bastiysan pas gececeksin. Nokta
  • Kuleye ve kaptana suç atmış abicim kaptan kumandaları almadan kumandaları bırakmak var mı kaptan ne zaman kumandalar bende derse kumandaları bırakırsın hava kuvvetlerinde uctum tecrübeliyim diyorsun yakışmamış bu acıklama
  • Herkes suçlu yemezler koçççum
  • En büyük şans uçağın denize düşmeyerek şevde kalması ve yangın çıkmamış olması yoksa sonuç çok daha kötü olurdu.O koltukta oturmanın sonucu olarak kokpitte yapılan hataların son sorumlusu kaptandır. Pilotların birbirlerini suçlaması üzücü.Tuhaf şartların bir araya gelmesi ve küçük bir hatanın sonucu (A/T sisteminin devre dışı bırakılmaması) meydana gelmiş bir kaza.Ekibe ve yolculara geçmiş olsun.Umarım bu durumu en kısa sürede arkalarında bırakıp hayatlarına devam edebilirler.

Trabzon Havalimanı'nda 5 yıl önce pistten çıkarak denize metreler kala durabilen Ankara-Trabzon seferini yapan uçağın pilotlarının yargılanmasına başlandı.

Trabzon 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, Trabzon Havalimanı'nda 13 Ocak 2018'de yolcu uçağının pistten çıkarak denize metreler kala durabildiği kaza sonucu hakkında "taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmak" suçundan dava açılan ikinci pilot İrfan Yavuz ile müştekiler ve taraf avukatları katıldı. Aynı suçtan tutuksuz yargılanan ve daha önce talimatla ifadesi alınan birinci pilot Ender Bayraktar ise duruşmada yer almadı.

İrfan Yavuz, savunmasında, yaklaşık 20 yıl Türk Silahlı Kuvvetlerinde pilotluk yaptıktan sonra kazaya karışan şirkette 2 yıldır ikinci pilot olarak görev yaptığını, diğer sanık 62 yaşındaki Ender Bayraktar'ın ise tecrübeli bir pilot olduğunu söyledi.

Olay günü 3 uçuş gerçekleştirdiklerini belirten Yavuz, kendisinin uçan pilot olduğunu, birinci pilotun ise gözlemci pilot olarak görev yaptığını ifade etti.

Yavuz, Trabzon Havalimanı'na yaklaştıklarında kule operatörünün kendilerine yanıltıcı bilgi verdiğini iddia ederek, "Kuleyle bizdeki bilgiler uyuşmadı. Kullandığımız uçak düşük uçuş şartlarını taşıyan donanıma sahipti ancak Trabzon Havalimanı'nın bu şartlara ait bir altyapısı yoktu." dedi.

Uçak piste yaklaşana kadar otomatik pilotun belirli bir mesafeye kadar uçağı indirdiğini, daha sonra pilotların kontrolü aldığını aktaran Yavuz, "Kontrolü aldığımda yanlışlıkla otomatik pas geçme sistemini aktif ettiğimi fark ettim. Gaz kolunu rölantiye alarak düzelttim. Usulünce bu sistemi devre dışı bıraktım. Fakat birinci pilot ısrarla otomatik pas geçme sisteminden bahsediyordu. Yanlışlıkla bastığım hatayı usulünce bertaraf ederek uçağı kontrollü şekilde indirdim." diye konuştu.

Birinci pilotun kendisini ikaz ettikten sonra kontrolü alması gerektiğini ancak ikaz etmediğini ileri süren Yavuz, "Ben kontrolü aldığını fark edince ikaz yapılmış gibi bıraktım. Birinci pilotun eli gaz pedalının üzerinde değildi. Ayrıca sağ motorun ileri itiş sistemi arızalıydı. Uçak pistten çıkarak kaza meydana geldi." savunmasını yaptı.

Kontrollü şekilde uçağı piste indirdiği için kazanın bundan kaynaklanmadığını ileri süren Yavuz, "Birinci pilot ikaz etmesi gerekiyordu, yapmadı. Kule operatörü yanıltıcı bilgiler verdi. Sağ motor geri itiş sistemi arızalıydı. Birinci pilotun gaz pedalına eliyle müdahale etmesi gerekirken yapmadı. Ayrıca havalimanlarında pist kenarlarında 90 metre mesafe bulunur. Trabzon Havalimanı'nda ise bu mesafe 40 metre civarı. Bu şartlar gerçekleşseydi kaza gerçekleşmezdi." ifadelerini kullandı.

Kaza sonrası bir yolcunun, kabin görevlilerinin talimatı olmadan acil çıkış kapısını açması nedeniyle hidrolik sıvısının uçağın içine dolması sonucu oluşan koku ve sıvı dolayısıyla yolcuların tahliyesinde güçlük yaşandığını ifade eden Yavuz, üzerine atılı suçlamaları ve diğer sanığın beyanlarını kabul etmediğini dile getirdi.

Cumhuriyet savcısının sağ motor geri itiş sistemindeki arızanın uçuşa engel olup olmadığı yönündeki sorusuna Yavuz, "Sağ motordaki arıza uçuşa engel değildir fakat sistem çalışsaydı kaza meydana gelmezdi." yanıtını verdi.

Yavuz, mahkeme heyetinden, hükmün açıklanmasının geriye bırakılması hükümlerinden yararlanma ve duruşmalardan vareste tutulma talebinde bulundu.

Uçakta bulunan yolculardan N.İ, kazadan psikolojik olarak etkilendiğini ve olaydan sonra bir daha uçağa binemediğini söyledi.

Müştekiler A.Ş.K, ve F.Y. ise kazada yaralandıklarını belirterek, pilotların yargılanmasını istedi.

Müştekilerin davaya taraf olarak katılma talebini kabul etmeyen ikinci pilot Yavuz, müştekilerin suçtan zarar görmediklerini ve şirket tarafından zararlarının giderildiğini, noter huzurunda şikayetten vazgeçtikleri belgeyi imzalayarak şirketten 20 bin lira ödeme aldıklarını öne sürdü.

Cumhuriyet savcısı ve avukatların beyanlarının ardından mahkeme heyeti, sanıkların mevcut hallerinin devamına, sanığın duruşmalardan vareste tutulmasına karar vererek duruşmayı erteledi. (haberturk)

Trabzon'daki kazada pilotların yargılanması başladı

Facebook Yorum

Yorumlar Tüm Yorumlar (22)

mesleki dayanışma ~ 7 ay önce
Her kazada her tartışmada yazılıp çizilenlere üzülüyorum. Bu kadar dedikodu yapan birbiri arkasından konuşan başka meslek grubu var mı başka?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
EnİYİCRMbizde ~ 7 ay önce
Tüm camiaya geçmiş olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir soru.. ~ 7 ay önce
Anladığım kadarıyla pilotlar lvo prosedürünü uyguluyorlar, bu durumda uçakta touchdown sonrası a/t modunun otomatik olarak 2 sn sonra deaktif olması gerekmiyor mu? Uçak iniş yaptıktan sonra da dual otopilot pilotların bu şekilde hatalı olarak to/ga modunu aktif hale getirmelerinin önüne geçmek için, to/ga switchi etkisiz kılıyor ama bu söylediğim fail operational uçaklar için geçerli. Tecrübeleri kaptanlarımızdan, konuyla ilgili teyit almak mümkün müdür? Şimdiden teşekkürler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hemen cevap ~ 7 ay önce
Yanlis biliyorsunuz. Ucak yerdegi oldugunu sensorlerden anliyor evet ancak bu auto throttle ile iletisim kurmuyor. Iletisimi kuran tek sey yani yerde oldugunu motorlara haber veren tek sey reverse thrust dir. biri arizali. Haliyle bitanesini aciyorlar. Digeri hold item ve telle bagli. Kisaca motorlardan biri yerde oldugunu biliyor bir digeri bilmiyordu. Bilmeyen motor gaz aciyor ve gaz acilan motorun aksi yonden denize dogru gidiyor. Olay aynen boyle gerceklesmistir. Tesekkurler:)
737 cpt ~ 7 ay önce
Git ctbt lerine güzel çalış kardeş. Kız düşürme yeri değil burası
Eski boeingci ~ 7 ay önce
İniş öncesinde TO/GA ya basıldığı için ve A/T devre dışı bırakılmadığı için inişten sonra gaz kolları bırakılınca sağ motor tekrar TO/GA değerine gazı açıyor.
? ~ 7 ay önce
Pf olan savunmasında, sistemi devre dışı bıraktığını söylüyor, bu duruma rağmen gaz kolu neden tekrar ileri gidiyor? Yanlış beyan mı yoksa uçaktaki bir sistem arızası mıdır sizce?
LVO ~ 7 ay önce
A/T autoland ardından 2 saniye sonra off olur, bu iniş manuel (elle kontrol) yapılmış bir iniş, autoland dağil.
Malesef 2 ~ 7 ay önce
Ote yandan degerli ikinci kaptanimiz ben kontrolleri devrettim o duramadi demis. Cfit yapsa birinci kaptanimiz (yani ucagi bilincli yada bilincsiz yere caksa) banane kontrol ondaydi mi diyecek. Alacak geri kontrolu mudahale edecek. Tabii burdan konusmasi kolay. Durumun nekadar kotu ve bozuk crmli vi ambiyans oldugu anliyorum. Kimseye degil degerli 2. Kaptanimiza gecmis olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Malesef ~ 7 ay önce
Pilotaj hatasi. Boeing pilotu olarak sunlari soyleyebilirim; go around modu aktifken kesinlikle inis yapilmamali. De aktif edip oyle inilmeli. Zaten bu kazandan sonra yanlislikla pas gecme tusuna basildiysa de aktif etme pass gec arkadasim dendi. Yani iki kaptanimizin iletisimsiz oldugu burdan anlasiliyor. Malesef ikinci kaptanimiz crm sorunundan dolayi birinci kaptanimiza durumu izah edememis birinci kaptanimizda bu modun aktif oldugunu farkedememis.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Meali ~ 7 ay önce
Yukaridaki yazinin meali : kaptan pilot PM ise sorumluluktan yirtmistir .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Elma ~ 7 ay önce
Savunmada zaten suclu oldugunu itiraf etmis. Togaya bastiysan pas gececeksin. Nokta

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Oooww ~ 7 ay önce
Kuleye ve kaptana suç atmış abicim kaptan kumandaları almadan kumandaları bırakmak var mı kaptan ne zaman kumandalar bende derse kumandaları bırakırsın hava kuvvetlerinde uctum tecrübeliyim diyorsun yakışmamış bu acıklama

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Senden başka ~ 7 ay önce
Herkes suçlu yemezler koçççum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
A/T(3) ~ 7 ay önce
En büyük şans uçağın denize düşmeyerek şevde kalması ve yangın çıkmamış olması yoksa sonuç çok daha kötü olurdu.O koltukta oturmanın sonucu olarak kokpitte yapılan hataların son sorumlusu kaptandır. Pilotların birbirlerini suçlaması üzücü.Tuhaf şartların bir araya gelmesi ve küçük bir hatanın sonucu (A/T sisteminin devre dışı bırakılmaması) meydana gelmiş bir kaza.Ekibe ve yolculara geçmiş olsun.Umarım bu durumu en kısa sürede arkalarında bırakıp hayatlarına devam edebilirler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000