24 Mart 2015, Salı 14:00:19

İŞTE DÜŞEN UÇAĞIN AN BE AN İRTİFA KAYBI!

Barcelona’dan Dusseldorf Havalimanı’na gitmek üzere havalanan Germanwings uçağı, 38 bin feet’e yükseldikten sonra 14 dakika içinde 6 bin 800 feet’e kadar alçaldı ve radardan kayboldu.
  • boyle bir konuda yorum yapmak ıcın henuz cok ama cok erken soylediklerimle cok alakasız bir seyde cıkabilir cunku veriler cok ham ve yetersiz ,ama insan genede yorum yapmaktan alamıyor kendini benım nacizane gorusum ucak cok yuksek bir hızla cakılmış 400 knot a yakın bir surat ve ucak neredeyse atomize oluyormus geriye hıc birsey kalmamış malesef yolculardan bazıları hiç bulunamayabilir airbus ucaklarında govdenin iki tarafında AOA sensorler bulunur bunlar kabaca 2 kucuk kulakçık gibi dusune bilirsiniz muhtamelen daha once hıc dıkkat etmedniz dikkatli bakarsınız fark edersiniz bu sensorler ucagın critical AOA ye yaklaştıgında yani suratsiz kalıp havada tutunamayıp çökmeye başlamasına fırsat vermeden merkezi bilgisayara bu olayın yaklaştıgını ve kaçınma manevrasını başlatması gerektigini bildirir,uçakda derhal gaz acıp burun asagı verip surat doldurarak ve gaz acarak bu olaydan kaçınma manevrası yapar.bu sistemin adı stall envelope protection system dir. yani uçagın kaderi aslında bu iki kuçuk 'kulakçıga'baglıdır.Eger bu AOA indicator ler birsekilde(buzlanma, fiziksel hasar ) şaşırıp yanlış veri gonderirse ana bilgisayara uçak 'merkezi bilgisayar' hersey yolunda cok guzel bir seyirin ortasında bu kaçınma manevrasını başlatabilir.uçak 4000 5000 fpm gibi bir hızla dalışa gecer bilot full back stick force uygulasa bile uçak pilotun verdigi kumandayı dinlemez kendi bildigini yapmaya devam eder.BOEING ıle AIRBUS ı birbirinden ayıran temel felsefe budur aslında; 'kabaca' boeıng de ucagı pılot ucurur ve ınsan hatasına daha cok yer vardır,airbus da ise ucagı pilot ucurdugunu zanneder ama aslında verdı her kumandayı ınceleyen ve 'işine gelmesse' yapmayan bir ana bilgisayar vardır bu sistemin zafıyeti de yazılım hatalarına acık olmasıdır.ikisininde kendisine gore artıları eksileri vardır yani bu uçak boeing olsaydı düşmezdi yada amstardam daki uçak airbus olsaydı düşmezdi denebilir. Daha önce a320 serisinin aynı sebepden yaşadıgı accident ve incident ların linkleri 1 :http://avherald.com/h? article=47d74074 (Incident: Lufthansa A321 near Bilbao on Nov 5th 2014, loss of 4000 feet of altitude) 2 XL Airways Germany Flight 888T NOT:Okuyan herkesin anlaya bilmesi için teknik terimlerden uzak mümkün oldugunca sade ve basit bir dil kaullanmaya çalıştım teşbihde hata olmaz,herkese bol şans. Yanıtla · Beğen · Gönderiyi Takip Etmeyi Bırak · 2 saat önce
  • Oha!!!!!!!!!!!
  • ŞUUR KAYBI 25 Mart 2015, Çarşamba 09:55:56 Alçalışı başlattıktan sonra şuur kaybı yaşamış olamazlar mı? SİZCE..(Cevap) Tabiki her şey olası, zaten CVR ve FDR bulunmuş artık doğrusu kayıtlardan öğrenilecek,ancak bilinçleri alçalışı başlatacak kadar yerindeyse maskelerini takmışlardır diye düşünüyorum dolayısıyla en az ekstra 15 dakikaları olur,(Hypoxia tam etkiside 14 dakika yere çarpma süreside 14 dakika)bunlar sadece tahmin ,kayıtlardan bambaşka şaşırtıcı detaylar çıkabilir.
  • Karakutuda CCTV kamera kaydı da tutlamaz mı? Kokpit ve kabine kamera konsa görüntüleride Kara kutuda saklansa. Hatta uçakta internet varsa internet üzerinden realtime yer kontrole bile aktarılabilir. Bu gün belediye otobüslerinde bile kamera kaydı tutuluyor. Uçaklarda niye yok.
  • 180 derece geri dönüp akdenize yada marsilya ya dönse bir miktar vakit kazanabilirdi belki. Kontrol dışı İrtifa kaybeden bir uçağın yüksek dağlara doğru gitmesinin mantığı ne olabilir ?
  • Bence Pilotlar ŞUUR KAYBI yaşadılar.
  • Bir pilot olarak "yorgunluk" rumuzu ile yazan mühendis yorumcuya katılıyorum, eğer uçak matah olsa LH uçurmaya devam ederdi, ayrıca uçağın gövde ve elektronik ömrü vb hususlar teknisyen veya pilotların bilgi alanına girmez! Eğriye eğri, doğruya doğru!
  • A320'nin ATC irtibatı olmadan 10dk irtifa kaybederek gizemli bir sekilde dusmesinin tek nedeni sudur: "In at least one previous incident, a similar Airbus plane suffered a total electrical failure, leaving pilots briefly without any flight or navigation displays, or radio contact." Altta guzel bir yorum okumustum. Airbus Sistem calıstıgı surece konforludur ama isler ters gittiginde dımdızlak bırakır adamı. Bu kazada olan da budur. Kritik sistemleri tamamen elektroniğe devretmek akıllıca olsaydı, en kralını Amerikalılar, yani boeing yapardı. Şu yukarıdaki olasılık dışında diğer tüm tezler geçersizdir. Ve nedeni de bulunmuş olan CVR da çıkacaktır. FDR muhtemelen alçalmanın başladığı noktada kayıt dışı kalmıştır
  • Uçağın 58 bin saat uçuşu varmış. Ayrıca daha çok kısa Avrupa içi hatlarda yıllardır uçan bu uçağın günlük ortalama 5.3 kalkış inişi varmış diyor Alman kaynakları. Kısa hatlarda sık inip kalkan uçakların uzun hatlarda uçanlardan daha fazla metal yorgunluğu yaşadığı daha önce yaşanmış bir olayda kendini göstermişti. Hatırlayan vardır.1988 yılında Havai Aloha Havayolları'nın 19 yaşındaki B737.200 uçağının kabin yırtılması sonucu tavan plakası kopmuş, ani basınç kaybı yaşanmış ve mucize eseri çok az bir yolcu ve mürettebat kaybıyla yere inebilmişti. Uzmanlar aynı kısa hatta yıllarca uçan bu uçağın gövde yapısının uzun hatlarda uçan uçaklardan çok daha fazla metal yorgunluğu yaşadığını tespit etmişti.Bu olayda da benzer bir durum yaşanmışa benziyor ama, muhtemelen daha kötüsü olduğunu düşünüyor insan olanlara bakınca. Allah tüm uçucuları ve yolcuları böyle kazalardan esirgesin. Hayatlarını kaybedenlere rahmet olsun. Geride kalanlara sabır versin.
  • Motora kus girmis ve stabil trimi bozmus olabilirmi ? Yada Airfranca ve airasiya kazalarina cok benziyor . Pitottaki tikaniklik lovyeyi dondurmus olabilir. Bekleyip gorelim , trim arizasi

Barcelona’dan Dusseldorf Havalimanı’na gitmek üzere havalanan Germanwings uçağı, 38 bin feet’e yükseldikten sonra 14 dakika içinde 6 bin 800 feet’e kadar alçaldı ve radardan kayboldu.

Düşük maliyetli havayolu şirketi Germanwings’e ait Barcelona-Dusseldorf seferini yapan Airbus 320 tipi uçak Fransa’nın Digne kenti yakınlarında düştü. Uçağın düşme sebebi kara kutuların incelenmesinden sonra kesinleşecekken uçağa ait radar görüntüleri kazaya ışık tutacak cinstendi.

Barcelona’dan havalandıktan sonra 38 bin feet’e kadar tırmanan ve UTC 09.27’den itibaren irtifa düşürmeye başlayan uçak 14 dakika sonra yani 09.41’de 6 bin 800 feet’e kadar düştü.

Sonrasında uçağın radar bağlantısı kesildi. Bu sırada pilotun irtifa düşürürken acil durum bilgisi verdiği de öne sürüldü.

Öte yandan kaza sonrası Deutsche Lufthansa, borsada %4.4 değer kaybetti. 

Bu arada Fransa Ulaştırma Bakanı Alain Vidalies; düşen yolcu uçağından kurtulan olmadığını açıkladı.

İŞTE DÜŞEN UÇAĞIN AN BE AN İRTİFA KAYBI!

Yorumlar Tüm Yorumlar (107)

baby pilot ~ 9 yıl önce
boyle bir konuda yorum yapmak ıcın henuz cok ama cok erken soylediklerimle cok alakasız bir seyde cıkabilir cunku veriler cok ham ve yetersiz ,ama insan genede yorum yapmaktan alamıyor kendini benım nacizane gorusum ucak cok yuksek bir hızla cakılmış 400 knot a yakın bir surat ve ucak neredeyse atomize oluyormus geriye hıc birsey kalmamış malesef yolculardan bazıları hiç bulunamayabilir airbus ucaklarında govdenin iki tarafında AOA sensorler bulunur bunlar kabaca 2 kucuk kulakçık gibi dusune bilirsiniz muhtamelen daha once hıc dıkkat etmedniz dikkatli bakarsınız fark edersiniz bu sensorler ucagın critical AOA ye yaklaştıgında yani suratsiz kalıp havada tutunamayıp çökmeye başlamasına fırsat vermeden merkezi bilgisayara bu olayın yaklaştıgını ve kaçınma manevrasını başlatması gerektigini bildirir,uçakda derhal gaz acıp burun asagı verip surat doldurarak ve gaz acarak bu olaydan kaçınma manevrası yapar.bu sistemin adı stall envelope protection system dir. yani uçagın kaderi aslında bu iki kuçuk 'kulakçıga'baglıdır.Eger bu AOA indicator ler birsekilde(buzlanma, fiziksel hasar ) şaşırıp yanlış veri gonderirse ana bilgisayara uçak 'merkezi bilgisayar' hersey yolunda cok guzel bir seyirin ortasında bu kaçınma manevrasını başlatabilir.uçak 4000 5000 fpm gibi bir hızla dalışa gecer bilot full back stick force uygulasa bile uçak pilotun verdigi kumandayı dinlemez kendi bildigini yapmaya devam eder.BOEING ıle AIRBUS ı birbirinden ayıran temel felsefe budur aslında; 'kabaca' boeıng de ucagı pılot ucurur ve ınsan hatasına daha cok yer vardır,airbus da ise ucagı pilot ucurdugunu zanneder ama aslında verdı her kumandayı ınceleyen ve 'işine gelmesse' yapmayan bir ana bilgisayar vardır bu sistemin zafıyeti de yazılım hatalarına acık olmasıdır.ikisininde kendisine gore artıları eksileri vardır yani bu uçak boeing olsaydı düşmezdi yada amstardam daki uçak airbus olsaydı düşmezdi denebilir. Daha önce a320 serisinin aynı sebepden yaşadıgı accident ve incident ların linkleri 1 :http://avherald.com/h? article=47d74074 (Incident: Lufthansa A321 near Bilbao on Nov 5th 2014, loss of 4000 feet of altitude) 2 XL Airways Germany Flight 888T NOT:Okuyan herkesin anlaya bilmesi için teknik terimlerden uzak mümkün oldugunca sade ve basit bir dil kaullanmaya çalıştım teşbihde hata olmaz,herkese bol şans. Yanıtla · Beğen · Gönderiyi Takip Etmeyi Bırak · 2 saat önce

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 9 yıl önce
Gördüğüm en akıllıca yorum,teşekkürler. Airbus serisini düşürmek gerçekten maharet ister.Benimde şüphelerim var bu yönde,siz daha önce çok güzel dile getirmişsiniz.Ancak flightradara göre(doğru ise)ortalama -2840ft/per min. Fl380'den 6800ft'e yaklaşık 11 dk. kesintisiz alçalma sanki biraz bu ihtimali devre dışı bırakıyor gibi.
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Oha!!!!!!!!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ŞUUR KAYBI ~ 9 yıl önce
ŞUUR KAYBI 25 Mart 2015, Çarşamba 09:55:56 Alçalışı başlattıktan sonra şuur kaybı yaşamış olamazlar mı? SİZCE..(Cevap) Tabiki her şey olası, zaten CVR ve FDR bulunmuş artık doğrusu kayıtlardan öğrenilecek,ancak bilinçleri alçalışı başlatacak kadar yerindeyse maskelerini takmışlardır diye düşünüyorum dolayısıyla en az ekstra 15 dakikaları olur,(Hypoxia tam etkiside 14 dakika yere çarpma süreside 14 dakika)bunlar sadece tahmin ,kayıtlardan bambaşka şaşırtıcı detaylar çıkabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KAMERA NEDEN YOK ~ 9 yıl önce
Karakutuda CCTV kamera kaydı da tutlamaz mı? Kokpit ve kabine kamera konsa görüntüleride Kara kutuda saklansa. Hatta uçakta internet varsa internet üzerinden realtime yer kontrole bile aktarılabilir. Bu gün belediye otobüslerinde bile kamera kaydı tutuluyor. Uçaklarda niye yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rota ~ 9 yıl önce
180 derece geri dönüp akdenize yada marsilya ya dönse bir miktar vakit kazanabilirdi belki. Kontrol dışı İrtifa kaybeden bir uçağın yüksek dağlara doğru gitmesinin mantığı ne olabilir ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ŞUUR KAYBI ~ 9 yıl önce
Bence Pilotlar ŞUUR KAYBI yaşadılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Bir pilot olarak "yorgunluk" rumuzu ile yazan mühendis yorumcuya katılıyorum, eğer uçak matah olsa LH uçurmaya devam ederdi, ayrıca uçağın gövde ve elektronik ömrü vb hususlar teknisyen veya pilotların bilgi alanına girmez! Eğriye eğri, doğruya doğru!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
daha once yasanan ~ 9 yıl önce
A320'nin ATC irtibatı olmadan 10dk irtifa kaybederek gizemli bir sekilde dusmesinin tek nedeni sudur: "In at least one previous incident, a similar Airbus plane suffered a total electrical failure, leaving pilots briefly without any flight or navigation displays, or radio contact." Altta guzel bir yorum okumustum. Airbus Sistem calıstıgı surece konforludur ama isler ters gittiginde dımdızlak bırakır adamı. Bu kazada olan da budur. Kritik sistemleri tamamen elektroniğe devretmek akıllıca olsaydı, en kralını Amerikalılar, yani boeing yapardı. Şu yukarıdaki olasılık dışında diğer tüm tezler geçersizdir. Ve nedeni de bulunmuş olan CVR da çıkacaktır. FDR muhtemelen alçalmanın başladığı noktada kayıt dışı kalmıştır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Benzer olay mı? ~ 9 yıl önce
Uçağın 58 bin saat uçuşu varmış. Ayrıca daha çok kısa Avrupa içi hatlarda yıllardır uçan bu uçağın günlük ortalama 5.3 kalkış inişi varmış diyor Alman kaynakları. Kısa hatlarda sık inip kalkan uçakların uzun hatlarda uçanlardan daha fazla metal yorgunluğu yaşadığı daha önce yaşanmış bir olayda kendini göstermişti. Hatırlayan vardır.1988 yılında Havai Aloha Havayolları'nın 19 yaşındaki B737.200 uçağının kabin yırtılması sonucu tavan plakası kopmuş, ani basınç kaybı yaşanmış ve mucize eseri çok az bir yolcu ve mürettebat kaybıyla yere inebilmişti. Uzmanlar aynı kısa hatta yıllarca uçan bu uçağın gövde yapısının uzun hatlarda uçan uçaklardan çok daha fazla metal yorgunluğu yaşadığını tespit etmişti.Bu olayda da benzer bir durum yaşanmışa benziyor ama, muhtemelen daha kötüsü olduğunu düşünüyor insan olanlara bakınca. Allah tüm uçucuları ve yolcuları böyle kazalardan esirgesin. Hayatlarını kaybedenlere rahmet olsun. Geride kalanlara sabır versin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Motora kus girmis ve stabil trimi bozmus olabilirmi ? Yada Airfranca ve airasiya kazalarina cok benziyor . Pitottaki tikaniklik lovyeyi dondurmus olabilir. Bekleyip gorelim , trim arizasi

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000