18 Haziran 2019, Salı 13:40:15

İstanbul Havalimanı'nda yeni dönem

İstanbul Havalimanı’nda yolcuların yüz tanıma ve parmak izi kontrollerinin ardından 18-20 saniye içinde pasaporttan geçebilmesini sağlayacak sistemin test çalışmaları, İstanbul Havalimanı'nda başlatıldı
  • Bu sistem Sabiha da da var hatta geçen hafta oradan geçerek çıkış yaptım. İga da başlamadı yani sadece.
  • Ataturk Havalimani'na 7-8 yil once konulan sistemden bahsediyoruz sanirim. Buyuk yenilik, bravo. Yakinda sirkete bilgisayar da alir bu inovatif isletmeciler.
  • ÇOK UZUN DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVA ALANINA YAKIŞMIYOR 10-12 SANİYE HATTA,7-8 SANİYE OLMALI.......
  • Ben bu hafta geçtim buradan, dendyimimi paylasayim. Cipli pasaport sahibi 18 yaşından buyukler kullanabiliyor. Basinda 1-2 bana sor personeli vardi. Onlar yardimci oluyorlar. Pasaport okuturken durulmasi gereken yer ayak izi ile isaretli. Pasaport tarayici benim pasaportumu bir türlü tarayamadi. Pasaportu dogru sekilde oturtunca tarayicinin yaninda yesil isik yanmasi gerekiyor. Ekranda bilgilendirme cikmiyor bu arada. Ugrasmak gerekiyor. Birkac farklı turnikede denedikten sonra biri okudu ve kapi acildi. Iceri girince kameraya poz verip parmak izini tarattim ve cikis kapisi acildi. Cikista bir pasaport polisi yurtdisi cikis harc pulu kontrolu yapiyor. Pula ve binis kartina kase basiyorlar. Pasaporta basilmasini istemezseniz basmiyorlar. Bor yere ibraz etmek gerekmiyorsa pasaporta kaseye artik gerek yok. Giriste 20-40 yas arasi erkeklerin kase bastirmak zorunda olduğuna dair tabelalar var ama onlar eski sistemden kalmaymis. Artik gerek yok diye bilgi verdiler. Yurtdisi oturma izni varsa harc puluna da gerek yokmus. Onu gostermek yeterli. Suan sistem test aşamasındaymis ve bana sor personeli problemleri raporluyormus. Benim pasaporttan gecmem en az 5dk aldi. Bu arada hemen yandaki eski pasaport bankolari da bombostu.
  • tüm dünyada yıllardır kullanılan bir şeyi yeni bir keşif gibi sunmak...
  • geçen gün sadece 2 dakikada geçtim pasaport kontrolünden. Baya hızlı oldu. Havalimanı gerçekten güzel ancak tam anlamıyla altyapı ve ulaşım sorunun çözülmesi daha 5 yılı bulur. Keşke acele etmeyip biraz daha beklenseydi... Ama bizim ülkede biz yaptık, olducular bitmediği sürece; yapılan hizmetler hep yarım yamalak başlıyor.. Yoksa havalimanı gerçekten güzel.
  • Sabihada 1 ay önce aktif olmuş bir proje.
  • sawda ne guzel calistigini gorduk. cikip tekrar polis memurunun onune gidiyoruz pul ve kase icin saka gibi.
  • En azından suratsız pasaport memurları ile muhatap olmak zorunda kalmayacağız. Yurt dışından gelen uzak Doğulu bayan arkadaşıma hem gelirken hem dönerken telefon numarası whatsapp sordular. Bize geldi mi surat mahkeme duvarı gibi. Ama kadın turistlerimizle çok ilgililer
  • Her işimiz gibi buda Turk işi aksiyon. Yahu pasaport kontrolünden sonra geçiyorsun, damga için pasaport polisinden tekrar gecıs :)) komedi.. Bayramda saw'da kullandım. Birisi soruyor pul aldın mı pul. He aldım dedim :) geç diyor e-pasaport kontrolü, vay dedim aferin. Baktım her makina başında bir polis, bitti mi? Hayır, geçtikten sonra 1 polis daha. Dedim birader sen necisin? Dur dedi damga vurucaz.. :)) Vurdurduk. Kalın selametle

İstanbul Havalimanı’nda yolcuların yüz tanıma ve parmak izi kontrollerinin ardından 18-20 saniye içinde pasaporttan geçebilmesini sağlayacak sistemin test çalışmaları, İstanbul Havalimanı'nda başlatıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA tarafından hayata geçirilen "Hızlı Pasaport Geçiş Sistemi" ile yolculara zaman kazandırılması amaçlanıyor.

Sistem sayesinde yolcular yüz tanıma ve parmak izi kontrollerinin ardından 18 saniye içerisinde havalimanında 16 geliş,10 gidiş ve 4 transfer alanında yer alan toplam 30 hızlı pasaport geçiş bankosundan geçebiliyor. Türkiye Cumhuriyeti pasaportu taşıyan ve 18 yaş üstündekilerin yararlanabildiği sistemin donanımı, İGA IT tasarımına uygun olarak yerli bir firma tarafından yapıldı.

EGM Bilişim ve Haberleşme Teknolojileri Daire Başkanlığı tarafından geliştirilen sistemin parmak izi ve yüz tanıma ekipmanları dışındaki donanım ve yazılımı yerli firma tarafından üretildi.

Peki sistem nasıl çalışıyor?

Pasaportlarıyla beraber gelen yolcuların sistemin bulunduğu ilk noktada pasaportlarını okutmaları gerekiyor.

Ardından parmak izi ve yüzlerindeki biyometrik veriler ile pasaporttaki bilgileri eşleştiriliyor. Yolcular, toplamda yaklaşık 18-20 saniyede pasaport işlemlerini yapıyor.

Geçiş yapan yolcuların pasaportlarına damga vurma işlemi emniyet görevlileri tarafından yapılıyor. (ntv)

İstanbul Havalimanı'nda yeni dönem

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

Eksik haber ~ 5 yıl önce
Bu sistem Sabiha da da var hatta geçen hafta oradan geçerek çıkış yaptım. İga da başlamadı yani sadece.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sistem? ~ 5 yıl önce
Ataturk Havalimani'na 7-8 yil once konulan sistemden bahsediyoruz sanirim. Buyuk yenilik, bravo. Yakinda sirkete bilgisayar da alir bu inovatif isletmeciler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MK. ~ 5 yıl önce
ÇOK UZUN DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVA ALANINA YAKIŞMIYOR 10-12 SANİYE HATTA,7-8 SANİYE OLMALI.......

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yolcu ~ 5 yıl önce
Ben bu hafta geçtim buradan, dendyimimi paylasayim. Cipli pasaport sahibi 18 yaşından buyukler kullanabiliyor. Basinda 1-2 bana sor personeli vardi. Onlar yardimci oluyorlar. Pasaport okuturken durulmasi gereken yer ayak izi ile isaretli. Pasaport tarayici benim pasaportumu bir türlü tarayamadi. Pasaportu dogru sekilde oturtunca tarayicinin yaninda yesil isik yanmasi gerekiyor. Ekranda bilgilendirme cikmiyor bu arada. Ugrasmak gerekiyor. Birkac farklı turnikede denedikten sonra biri okudu ve kapi acildi. Iceri girince kameraya poz verip parmak izini tarattim ve cikis kapisi acildi. Cikista bir pasaport polisi yurtdisi cikis harc pulu kontrolu yapiyor. Pula ve binis kartina kase basiyorlar. Pasaporta basilmasini istemezseniz basmiyorlar. Bor yere ibraz etmek gerekmiyorsa pasaporta kaseye artik gerek yok. Giriste 20-40 yas arasi erkeklerin kase bastirmak zorunda olduğuna dair tabelalar var ama onlar eski sistemden kalmaymis. Artik gerek yok diye bilgi verdiler. Yurtdisi oturma izni varsa harc puluna da gerek yokmus. Onu gostermek yeterli. Suan sistem test aşamasındaymis ve bana sor personeli problemleri raporluyormus. Benim pasaporttan gecmem en az 5dk aldi. Bu arada hemen yandaki eski pasaport bankolari da bombostu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İnanılmaz ~ 5 yıl önce
tüm dünyada yıllardır kullanılan bir şeyi yeni bir keşif gibi sunmak...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ben ~ 5 yıl önce
geçen gün sadece 2 dakikada geçtim pasaport kontrolünden. Baya hızlı oldu. Havalimanı gerçekten güzel ancak tam anlamıyla altyapı ve ulaşım sorunun çözülmesi daha 5 yılı bulur. Keşke acele etmeyip biraz daha beklenseydi... Ama bizim ülkede biz yaptık, olducular bitmediği sürece; yapılan hizmetler hep yarım yamalak başlıyor.. Yoksa havalimanı gerçekten güzel.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saw ~ 5 yıl önce
Sabihada 1 ay önce aktif olmuş bir proje.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
deterjanla yikanmis vakif ~ 5 yıl önce
sawda ne guzel calistigini gorduk. cikip tekrar polis memurunun onune gidiyoruz pul ve kase icin saka gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Passport memuru ~ 5 yıl önce
En azından suratsız pasaport memurları ile muhatap olmak zorunda kalmayacağız. Yurt dışından gelen uzak Doğulu bayan arkadaşıma hem gelirken hem dönerken telefon numarası whatsapp sordular. Bize geldi mi surat mahkeme duvarı gibi. Ama kadın turistlerimizle çok ilgililer

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hakkı ~ 5 yıl önce
Her işimiz gibi buda Turk işi aksiyon. Yahu pasaport kontrolünden sonra geçiyorsun, damga için pasaport polisinden tekrar gecıs :)) komedi.. Bayramda saw'da kullandım. Birisi soruyor pul aldın mı pul. He aldım dedim :) geç diyor e-pasaport kontrolü, vay dedim aferin. Baktım her makina başında bir polis, bitti mi? Hayır, geçtikten sonra 1 polis daha. Dedim birader sen necisin? Dur dedi damga vurucaz.. :)) Vurdurduk. Kalın selametle

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000