23 Nisan 2010, Cuma 08:58:57

UÇUŞLAR YAPILIYOR AMA TARTIŞMALAR BİTMİYOR

Avrupa’da günler süren kül krizinin ardından dün uçuşların tamamına yakını yapıldı. Kül krizi şimdi de Avrupa Ortak Hava Sahası tartışmalarını alevlendirdi.

İzlanda’daki volkanın patlamasının ardından oluşan kül bulutunun, havayolu ulaşımında oluşturduğu kriz neredeyse sona erdi. Avrupa genelinde hava trafiği normale döndü. Havayolu şirketleri normal uçuş planlarını uygulamaya başladı. 100 bine yakın uçak seferinin iptaline yol açan kül krizi sonrası Avrupa’da tartışmalar bitmiyor. Uçuş yasağı, küresel krizin etkisinden yavaş yavaş sıyrılmaya başlayan ekonomiyi ciddi boyutta vurdu. Havayolu şirketleri, konulan uçuş yasaklarını eleştiriyor ve zararlarının karşılanmasını istiyor.

Ortak bir kuruluşa ihtiyaç var

1.2 milyon insanın yollarda mahsur kalmasına yol açan kül krizi şimdilerde Avrupalı politikacılara yönelik eleştirilerle devam ediyor. Hatta bu tartışmalar Avrupa hükümetlerinin yıllardır hayata geçiremedikleri ‘Ortak Hava Sahası’ planlarını da gündeme taşıdı. Avrupa’da hava ulaşımının felç olması karşısında AB’nin ortaya çıkan ihtiyaca dikkat çekilen tartışmalarda, 1999 yılından bu yana Avrupa hava sahasının tümündean sorumlu olacak bir kuruluş oluşturamaması da eleştiriliyor. Avrupada gazeteler, Avrupa Birliği çatısı altında Ortak Hava Sahası’nı tek bir kuruluş çatı altında yönecek böyle bir Avrupa kuruluşunun uzun süredir oluşturulmamasına gerekçe olarak üye ülkelerin karşı çıkışını gösteriyor. Aynı gazeteler, özellikle Avrupa’nın etkilendiği kül bulutu krizinin, bu tür bir kuruluşun gerekliliği konusunda üye ülkeleri ikna edeceği görüşde.

‘Sorumlulukla hareket edildi

Politikacılar ve havayolu şirketleri arasında uzun süre daha devam edecek kül krizi tartışmalarına Almanya Başbakanı Angela Merkel de katıldı. Alman Başbakan Merkel, volkanik kül bulutu yüzünden Alman hava sahasının bir hafta süreyle kapalı kalmasını savundu. Hükümetin ağır eleştiriler aldığı uçuş yasağına ilişkin ise Başbakan Merkel, havayolu şirketlerinin zarar etmesine rağmen, devletin sorumluluk bilinci içinde hareket ederek, vatandaşlarını korumak durumunda olduğunu söyledi.

Zarar 1.7 milyon avro

Avrupa ülkelerinde geçen perşembe günü konulmaya başlayan uçuş yasağıyla birlikte zararın maliyeti netleşiyor. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), havayollarındaki iptaller nedeniyle, özellikle 17-19 nisan tarihlerinde günlük zararın 400 milyon dolar olduğunu açıkladı. Volkanik kül bulutunun, küresel havacılığın yüzde 29’unu ve 1.2 milyon kişiyi etkilediği belirtiliyor. Krizin havayollarına zararının ise 1.7 milyar avro olduğu kaydediliyor. Havayolu sektörü, Avrupa Birliği’nden tazminat talep ediyor. Geçen yıl 9.4 milyar zarar eden havayolu sektörünün, bu yıl 2.8 milyar dolar zarar edeceği tahmin ediliyor.

Ay’a 2000 kez gidip gelirdik...

İnternet üzerinden görüşmeler yapmaya imkân tanıyan Skype, İzlanda’daki yanardağ patlamasının oluşturduğu kül bulutundan etkilenen kullanıcılarının beş günde normalden 20 milyon dakika daha fazla sesli ve görüntülü konuşma yaptığını açıkladı. Skype açıklamasında, “20 milyon dakika Ay’a yaklaşık olarak 2000 kez gidip gelmeye veya Londra’dan New York’a 2.5 milyon uçuş yapmaya yetecek bir süreye denk geliyor” dendi. Açıklamada, yolda kalanların dünya çapındaki kafe, otel ve havaalanlarındaki WiFi bağlantı noktalarından yararlandığı belirtildi.

(Taraf)

UÇUŞLAR YAPILIYOR AMA TARTIŞMALAR BİTMİYOR

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000