28 Nisan 2022, Perşembe 12:06:42

Yerli helikopterin yerli motoru 2023'te testlere başlıyor

TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (Teı) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, "Hedefimiz 2023 yıl içinde TEI-TS1400 motorunun bütün testleri başarıyla geçerek, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden insanlı uçuş sertifikasını almasıdır." dedi.
  • Bu şekilde dış destekle helikopter ve uçağı 40 sene önce de yapıyorduk şimdi fark ne? O zaman iktidar olanlar akape gibi yerli ve milli diye sallamıyordu fark bu. Bir de olmayan yetişmiş insan,eğitim sistemi ve kalitesi,bütçe,adalet,liyakatle hangi katma değeri yüksek şeyi,nasıl yapabiliriz? Tusaş'da yapılan mobbinglerle mi?
  • Hadi ne yapacaksanız yapın ancak konuşuyorsunuz.
  • Seçime yetişir ve havalanır. Seçimden sonrasına gerek yok.
  • o motorun metalik parçaları, elektronik aksamı, yazılımı hep dışardan geliyor nasıl yerlilik bu? not: ironi

TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (Teı) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, "Hedefimiz 2023 yıl içinde TEI-TS1400 motorunun bütün testleri başarıyla geçerek, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden insanlı uçuş sertifikasını almasıdır." dedi.

Akşit, üretilen ilk yerli genel maksat helikopteri Gökbey'e güç verecek TEI-TS1400 motorunun TEI'de görevli Türk mühendislerinin ve teknisyenlerinin ürünü olduğunu söyledi.

TEI-TS1400'ün çeşitli testlerden geçtiğinin vurgulayan Akşit, şöyle konuştu:

"Gelecek günlerde daha yüksek, daha zorlu güç değerlerinde testler gerçekleştireceğiz. Testlerin ardından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün insanlı uçuşlar için iznini bekleyeceğiz. O aşamaya gelindiğinde insanlı test uçuşu Gökbey'de başlayacak. Motorumuz şu anda helikopterimizi kaldıracak maksimum sürekli gücü üretiyor. Hedefimiz 2023 yıl içinde TEI-TS1400 motorunun bütün testleri başarıyla geçerek, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden insanlı uçuş sertifikasını almasıdır. Daha sonra da insanlı uçuş testleri yapılacak. 2023 yılı bitmeden milli helikopterimizde insanlı uçuşu başarmayı hedefliyoruz."

"Helikopter motorumuzu maksimum sürekli güç devrine ulaştırdık"

Prof. Dr. Akşit, Gökbey'in dişli kutusunu Eskişehir'de kurulu bulunan Alp Havacılık'ın yaptığını dile getirdi.

Alp Havacılık'ın dişli kutularının üretilmesi konusunda tecrübeli olduğunu vurgulayan Akşit, "Milli helikopterimiz Gökbey'in motor projesi bize gelince, motorun en kritik alt sistemi olan dişli kutusu için Alp Havacılık'ın kapısını çaldık. Bizim mühendislik desteğimizle, onlar da bir tasarım ve mühendislik ekibi kurdular. Dişli kutusunu Türkiye'de tamamen özgün ve yerli olarak geliştirdik." ifadesini kullandı.

Alp Havacılık'ın dişli kutusunu uluslararası kalite standartlarında ürettiğine işaret eden Akşit, sözlerini şöyle tamamladı:

"İlk milli dişli kutusuyla ilk milli helikopter motorumuzu maksimum sürekli güç devrine ulaştırdık. İlk kez üretilen dişli kutusuyla bunu ilk denemede başarmak çok önemli. TEI-TS1400 motorunda yerlileştirilmiş aksesuarlarla 23 bin devir/dakika maksimum çıkış devrine ve maksimum sürekli güç olan 1400 beygirin üzerine çıktık." (haberler)

Yerli helikopterin yerli motoru 2023'te testlere başlıyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Masal ~ 2 yıl önce
Bu şekilde dış destekle helikopter ve uçağı 40 sene önce de yapıyorduk şimdi fark ne? O zaman iktidar olanlar akape gibi yerli ve milli diye sallamıyordu fark bu. Bir de olmayan yetişmiş insan,eğitim sistemi ve kalitesi,bütçe,adalet,liyakatle hangi katma değeri yüksek şeyi,nasıl yapabiliriz? Tusaş'da yapılan mobbinglerle mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aerospace Eng. ~ 2 yıl önce
40 yıl önce fikri mülkiyet hakları bize ait hangi motoru yapıyorduk bir söylesene bilelim ?
Aerospace Eng. ~ 2 yıl önce
Şimdi fark şu TEI olsun, Kale grup olsun gerek atmaca,som füzelerinin motorunu yapabilen Türkiye helikopter motoruda yapabilir yapıyorda zaten.Kale grubunun ürettiği motorla atmaca füzeleri yakında envangtere girecek.Ayrıca Türkiyede tusaş ve tei dışındada bu alanda yatırım çalışan alp havacılık gibi özel şirketlerde bilmiyorsundur muhtemelen haberin olsun onlarında katkısı bu tür projelerde haberin olsun
Mr.Troll ~ 2 yıl önce
40 sene önce hangi helikopteri yapmışız bir söylesene ? t-70 ve atak projesileri lisans altı üretim projeleridir.GÖKBEY ATAK-2 ise ilk defa tüm mülkiyet hakları bize ait projeler.Kıbrıs barış harekatı ve sonrası ambargolar kaynaklı sıkıntıları bilmeyince trollük yapmak daha kolay oluyor tabi.
raci ~ 2 yıl önce
Hadi ne yapacaksanız yapın ancak konuşuyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Heryol seçime gider ~ 2 yıl önce
Seçime yetişir ve havalanır. Seçimden sonrasına gerek yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yerli motor mu ~ 2 yıl önce
o motorun metalik parçaları, elektronik aksamı, yazılımı hep dışardan geliyor nasıl yerlilik bu? not: ironi

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000