19 Mart 2019, Salı 09:43:26

Yeni iddia: "Güvenlik açığı Boeing ve FAA'e raporlanmıştı"

The Seattle Times'ın ortaya attığı iddiaya göre, Boeing ve Federal Aviator Administration'ın eline, kazadan dört günce MCAS sistemiyle ilgili güvenlik raporu geçti.
  • Boeing’in 737-400 serisinde de benzer bir hata vardi. Rudder kilitlenmesinden dolayi 5 tane ucak yukselme ve inis sirasinda yere cakilmisti. Bir tanesi de ceyhan’da dusen bizim ucagimizdi. Boeing bu hataya 800 serisinde duzeltti. 400 serisini de elden gecirmisti. Ama 400 serisine binerken hep endise ederdim. Lion air kazasini ilk okudugumda, yine benzer bir konu demistim. Yeni uretilen bir modelin yep yeni bir ucagi boyle bir kaza yapiyorsa mutlaka bir tasarim sorunu vardir, max’a binmemek lazim diyordum ki ikinci kaza meydana geldi. Neyse ki indirdiler ucaklari. Umarim gereken neyse yapilir.
  • İkiside Abd kuruluşu işi örtbas edeceklerdi ama iki feci kaza yanlış işleri ayyuka çıkardı. Tekke düştü kel göründü. Boeing çok büyük yara aldı bu gün 50 milyar $ zararı var teslim ettiği 737 max lar yerde havayolu şirketleri zararlarını Boeing den isteyecekler ya sipariş iptalleri müşteriler rakiplerine kayacak . Bunların max uçakları hikayesi bizim Istanbul havalimanı hikayesine benziyor. Acele işe şeytan karışır misali . Birde 737 max uçaklarının hiçbir yerde simulatörü yok tapletten pilot eğitirsen uçakları yerde bulursun. Abd li havayolları boeing e simulatör yap diyorlar boeing den cevap 737 pilotları 14 saatlik bir eğitimle bu uçakları kullanır . İste sonuçlar fazla söze gerek yok. Thy bir an önce 737 max siparişlerini iptal etmeli elindekileride iade yoksa müşteri kaybı olabilir.

The Seattle Times’ın pazar günü yayınladığı haberine göre, Ethiopian Airlines’ın (Etiyopya Havayolları) yaşadığı ölümcül kazadan tam dört gün önce Boeing’de kullanılan MCAS yazılımındaki güvenlik sorunları şirkete ve Federal Aviation Administration’a (Ulusal Havacılık İdaresi) sunuldu.

Gazete, uçak modelinin FAA sertifikasyonunun bir parçası olarak kullanılan bir iç güvenlik raporuyla ilgili sorunları tespit ettiğini söyledi. Times bu sonuca ise eskiden çalışmış ve şu anda çalışan mühendislerin MCAS yazılımı üzerindeki analizlerden vardı.

MCAS’den (Manevra Karakteristiği Artırılmış Sistem) kısa bahsetmek gerekirse, yazılımın amacı uçağın hızının düştüğü yerlerde uçağın burnunu aşağıya doğru indirmek. Bu özelliğin eklenmesinin sebebi ise yeni 737 Max’lerin büyük, daha yakıt tasarruflu motorlarının, uçağın ağırlık merkezini bozması.

Times, yayınlan raporun “yeni uçuş kontrol sisteminin gücü yetersiz” dediğini ve sistem hatasının şiddetini “tek bir sensörden gelen giriş bazlı sistemin aktivasyonu engellenmelidir” olarak seviyelendirdiğini söyledi.

Bu arada Ethiopian Airlines ve Lion Air’ın geçirdiği kazaların sebebi henüz net değil ancak kanıtlara göre, iki uçağın pilotu da, kazadan dakikalar önce pilotların MCAS sistemiyle mücadele ettiğini gösteriyor. Sistem tek bir sensöre bağlı ve gözlemcilere göre bu sorunun sebebi sensörde meydana gelen sorunlar.

Boeing ve ulusal yetkililer ise güncellemenin ilk olarak ekimde yaşanan kazadan sonra başlatıldığını ve en erken nisan ayında yayınlanacağıyla ilgili raporları reddetti. CEO Dennis Muilenburg, pazar günü yaptığı açıklamada, araştırmacıların kesin sonuçlara varabilmek için çalışmaya devam ettiğini, Boeing’in daha önceden duyurduğu yazılım güncelleme geliştirmesini sonuçlandırdığını ve pilot eğitimlerinde revizyon yapıldığını söyledi.

Boeing ve FAA, kazadan dört gün önce ellerine bir güvenlik raporu geçtiği iddialarına ise henüz bir yanıt vermedi. (webtekno)

Yeni iddia: "Güvenlik açığı Boeing ve FAA'e raporlanmıştı"

Yorumlar

Tasarim hatalari ~ 5 yıl önce
Boeing’in 737-400 serisinde de benzer bir hata vardi. Rudder kilitlenmesinden dolayi 5 tane ucak yukselme ve inis sirasinda yere cakilmisti. Bir tanesi de ceyhan’da dusen bizim ucagimizdi. Boeing bu hataya 800 serisinde duzeltti. 400 serisini de elden gecirmisti. Ama 400 serisine binerken hep endise ederdim. Lion air kazasini ilk okudugumda, yine benzer bir konu demistim. Yeni uretilen bir modelin yep yeni bir ucagi boyle bir kaza yapiyorsa mutlaka bir tasarim sorunu vardir, max’a binmemek lazim diyordum ki ikinci kaza meydana geldi. Neyse ki indirdiler ucaklari. Umarim gereken neyse yapilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Musti ~ 5 yıl önce
İkiside Abd kuruluşu işi örtbas edeceklerdi ama iki feci kaza yanlış işleri ayyuka çıkardı. Tekke düştü kel göründü. Boeing çok büyük yara aldı bu gün 50 milyar $ zararı var teslim ettiği 737 max lar yerde havayolu şirketleri zararlarını Boeing den isteyecekler ya sipariş iptalleri müşteriler rakiplerine kayacak . Bunların max uçakları hikayesi bizim Istanbul havalimanı hikayesine benziyor. Acele işe şeytan karışır misali . Birde 737 max uçaklarının hiçbir yerde simulatörü yok tapletten pilot eğitirsen uçakları yerde bulursun. Abd li havayolları boeing e simulatör yap diyorlar boeing den cevap 737 pilotları 14 saatlik bir eğitimle bu uçakları kullanır . İste sonuçlar fazla söze gerek yok. Thy bir an önce 737 max siparişlerini iptal etmeli elindekileride iade yoksa müşteri kaybı olabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000