06 Eylül 2018, Perşembe 09:24:36

Ve ilk uçuş gerçekleşti

Türkiye'deki genel maksat helikopter ihtiyacının karşılanması amacıyla geliştirilen T625 Genel Maksat Helikopteri ilk uçuşunu gerçekleştirdi.
  • Emeği geçenler ile birlikte, emeği geçeceklere de teşekkür etmek lazım. Bu bilgi ve tecrübe birikimi daha iyisini yapmak, daha yerlisini yapmak için kullanılmalı. İyi başladı, çok daha iyi devam etsin. ABD motor mu vermiyor, yerlisini yaparsın. Yapamıyorsan Alman'ını, İngiliz'ini, Rus'unu alırsın. "Hangi çılgın bana zincir vuracakmış, şaşarım" diye boşuna yazmamış üstad.
  • Canı gönülden tebrikler Vatana ve Miletimize hayırlı ve uğurlu olsun
  • Rabbimize hamdolsun diyerek Thy'de çalışırken herkesin dilinde olan sen ve oğlun hakkındaki iddialara da cevap versene !!!
  • Emeği geçenlere teşekkürü bir borç görüyorum. % 100 milli olarak üretilebilmesi dileğiyle.
  • 100% yerli helikopter (kesin bilgi yayalım):)
  • Motor-ekipman ve yazılım dahil düm donanımıyla %100 oranda Türk işçisinin mühendisinin emeği bir genel maksat helikopterini üretebilmek ,teknisyeninden pilotuna kadar yıllardır herkesin hepimizin hayalidir..O teknisyen ve pilotlardır ki dışa bağımlılıktan çok çekmiş , parça bekler uçak ve helikopterleri faal edebilmek için canla başla kafa yormuş mesai harcamış ve çoğu sorunu takdire şayan bir şekilde gidermişlerdir..Dz.k.k- Hv.k.k ve Kara havacılık bunun başarı örnekleri ile doludur.Onlarca helikopter ve savaş uçaklarımız o fedakar , bakımını yaptığı bir uçağı faal edemediğin de filoya veremediğin de uyuyamayan çözüm bulmak için türlü fikirler yürüten çılgın-kahraman teknisyen arkadaşlar ve delilik seviyesinde vatan sevdalısı pilotlarımız tarafından faal edilmektedir..Unutmamalıyız ki insanımız zekidir..Kurtuluş Savaşımızda yokluk savaşında 77 mm lik top mermisini 75 mm lik sahra topuna uydurmak için barutu boşaltmadan canlı canlı tornadan geçirip 2 mm inceltip Türk Topçu ve piyadesine can olan da , pencere doğramalarını söküp tüfek mekanizması yapan da , bez kanatlı uçakların kanat gerginliğini artırmak için yapıştırıcı olmadığından patates karışımı ile bunu sağlayan da ve o uçağa binip uçanda bizim çocuklarımızdır..Malesef içimizdeki türlü menfaat içindeki yöneticiler ve dış ülkelerin emparyalist oyunları sebebiyle hep engellendik..Atatürk ün gösterdiği bilim hedeflerinde sabır ve heves ile yürüdüğümüz sürece bir endişemiz olmasın..Gövde- ekipman- yazılım ve donanım ile atış kontrol sistemlerinde geldiğimiz nokta ortadadır..32 yıllık bir tecrübenin sonucudur..Lakin Motor dahil tüm sistemin yerli kaynaklarımız ile çözdüğümüzde tamamen yerli ve millilikten söz edebliriz..O gün geldiğinde onu uçuran pilot ve teknisyenin gözlerindeki parıltıyı hayal edebiliyor musunuz ??
  • Bir zamanlarda F-16 Ankara’da montaj ettik ve bunuda aynen montaj yapıyoruz, değişen birşey yok. Ama asıl soruyu kimse sormuyor, şimdi ve öncekiler gibi kim fazla cepine fazla indirdiğini tartışalım. Ne dersiniz? Asıl milli ve yerli problemlerimiz burada yatıyor. Yani ahlaki değerler çöküşü...
  • Reisimize hamdolsun. İnşallah yakında yerli savaş uçağımızı da yapacak. F35 leri almak zorunda kalmayacagiz. F36 yı neden biz yapmayalım.
  • Yerli diyip kandiriyorsunuz, atak yerli dediniz amerika ambargo koydu uretimi durdu, meyerse motor amerikan tasarim italyan. Biz sadece kaportayi yapmisiz.
  • Eger bir mali 3. bir ulkeye satip uzerinden para kazaniyorsaniz yeterince yerlidir. Bkz. apple, herseyi cinde uretiliyor ama parayi apple kazaniyor. apple"a kimse soruyor mu ne kadari yerli diye?

Türkiye'deki genel maksat helikopter ihtiyacının karşılanması amacıyla geliştirilen T625 Genel Maksat Helikopteri ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, milli kaynaklarla geliştirilen ilk helikopterin uçuş görüntülerini Twitter'dan paylaştı. 


 

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülen Özgün Helikopter Programı'nda bir süredir devam eden tasarım ve üretim faaliyetlerinde önemli bir aşamaya geçildi.

Helikopter prototiplerinden ilki, üretimin tamamlanmasının ardından yer ve uçuş testlerinin yapılacağı tesislere intikal etti. Burada prototip üzerinde yoğun sistem ve yer testleri başarıyla gerçekleştirildi.

Tamamen milli kaynaklarla geliştirilen ilk helikopter olan T625 ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ilk uçuşu Twitter'dan yayınladığı video ile duyurdu.

Demir, "Tamamen milli kaynaklarla geliştirilen ilk helikopterimizin ilk uçuşu vatana millete hayırlı olsun. Tüm emeği geçenlere sonsuz teşekkür ve tebrikler. Rabbimize hamdolsun." dedi.

Milli kaynaklar kullanılarak geliştirildi

Özgün Helikopter Programı kapsamında, yapısal ve aviyonik sistemlerin yanı sıra transmisyon, rotor ve iniş takımları, paller gibi kritik öneme haiz sistemlerin tasarımları ve üretimleri milli kaynaklar kullanılarak gerçekleştirildi.

T625 helikopteri, zorlu iklim ve coğrafyalarda, yüksek irtifa ve yüksek sıcaklıkta, gece ve gündüz koşullarında etkin şekilde görev yapabilecek.

T625 Genel Maksat Helikopteri'nin gövde, güç aktarma organları, rotor sistemi, iniş takımı ve otopilot gibi sistemlerinin tamamı TUSAŞ'ın imzasını taşıyor. Ayrıca helikopterin aviyonik sistemleri de milli ve yerli olarak tasarlanıp üretildi.

Bu nitelikleriyle T625, alanında Türkiye'nin teknolojik katma değerinin en yüksek olduğu ürünlerin başında geliyor.

Yerli motor kullanılıyor

TUSAŞ Motor Sanayii, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 100 Günlük Eylem Planı'nın parçası olarak, T625 özgün helikopter motorunun geliştirilmesinde ilk ateşlemenin başarıyla gerçekleştirildiğini tasarım çalışmalarının ise devam ettiğini duyurmuştu.

Yerli motorun ayrıca insansız hava araçlarında da kullanılacağı bilgisi verilmişti.

Atak'tan kazanılan bilgi ve tecrübeyle geliştirildi

Türk Silahlı Kuvvetleri ve diğer kurumların, genel maksat helikopteri ihtiyaçlarının özgün bir platformla karşılanması hedefiyle yürütülen Özgün Helikopter Programı, 15 Haziran 2010'da toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararıyla başlatıldı.

Program için 26 Eylül 2013'te TUSAŞ'la sözleşme imzalandı.

T625 helikopteri, en zorlu iklim ve coğrafyalarda dahi yüksek irtifa ve yüksek sıcaklıkta, gece ve gündüz koşullarında etkin şekilde faaliyet gösterebilecek.

Atak Programı süresince kazanılan bilgi, birikim, tecrübe ve yetenek havuzu temel alınarak başlanılan Özgün Helikopter Programı kapsamında, yapısal ve aviyonik sistemlerin yanı sıra transmisyon, rotor ve iniş takımları gibi kritik öneme haiz sistemlerin tasarımları ve üretimleri de tamamen milli kaynaklar kullanılarak gerçekleştirildi.

Geniş görev yelpazesi

Helikopter, geniş görev yelpazesine sahip olmasından ötürü taşıma, VIP, kargo, hava ambulans, arama kurtarma ve kıyı ötesi taşıma görevlerini icra edebilecek.

Helikopter 2 mürettebat, 12 yolcu kapasitesine sahip bulunuyor.

Helikopterin Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından sertifiye edilmesiyle ilgili çalışmalar programla birlikte sürdürülüyor.

Ve ilk uçuş gerçekleşti

Yorumlar Tüm Yorumlar (38)

Kpt ~ 6 yıl önce
Emeği geçenler ile birlikte, emeği geçeceklere de teşekkür etmek lazım. Bu bilgi ve tecrübe birikimi daha iyisini yapmak, daha yerlisini yapmak için kullanılmalı. İyi başladı, çok daha iyi devam etsin. ABD motor mu vermiyor, yerlisini yaparsın. Yapamıyorsan Alman'ını, İngiliz'ini, Rus'unu alırsın. "Hangi çılgın bana zincir vuracakmış, şaşarım" diye boşuna yazmamış üstad.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Seneca3 ~ 6 yıl önce
Canı gönülden tebrikler Vatana ve Miletimize hayırlı ve uğurlu olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsmail efendi ! ~ 6 yıl önce
Rabbimize hamdolsun diyerek Thy'de çalışırken herkesin dilinde olan sen ve oğlun hakkındaki iddialara da cevap versene !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tebrikler ~ 6 yıl önce
Emeği geçenlere teşekkürü bir borç görüyorum. % 100 milli olarak üretilebilmesi dileğiyle.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aynen ~ 6 yıl önce
100% yerli helikopter (kesin bilgi yayalım):)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atatürk ün İzinde ~ 6 yıl önce
Motor-ekipman ve yazılım dahil düm donanımıyla %100 oranda Türk işçisinin mühendisinin emeği bir genel maksat helikopterini üretebilmek ,teknisyeninden pilotuna kadar yıllardır herkesin hepimizin hayalidir..O teknisyen ve pilotlardır ki dışa bağımlılıktan çok çekmiş , parça bekler uçak ve helikopterleri faal edebilmek için canla başla kafa yormuş mesai harcamış ve çoğu sorunu takdire şayan bir şekilde gidermişlerdir..Dz.k.k- Hv.k.k ve Kara havacılık bunun başarı örnekleri ile doludur.Onlarca helikopter ve savaş uçaklarımız o fedakar , bakımını yaptığı bir uçağı faal edemediğin de filoya veremediğin de uyuyamayan çözüm bulmak için türlü fikirler yürüten çılgın-kahraman teknisyen arkadaşlar ve delilik seviyesinde vatan sevdalısı pilotlarımız tarafından faal edilmektedir..Unutmamalıyız ki insanımız zekidir..Kurtuluş Savaşımızda yokluk savaşında 77 mm lik top mermisini 75 mm lik sahra topuna uydurmak için barutu boşaltmadan canlı canlı tornadan geçirip 2 mm inceltip Türk Topçu ve piyadesine can olan da , pencere doğramalarını söküp tüfek mekanizması yapan da , bez kanatlı uçakların kanat gerginliğini artırmak için yapıştırıcı olmadığından patates karışımı ile bunu sağlayan da ve o uçağa binip uçanda bizim çocuklarımızdır..Malesef içimizdeki türlü menfaat içindeki yöneticiler ve dış ülkelerin emparyalist oyunları sebebiyle hep engellendik..Atatürk ün gösterdiği bilim hedeflerinde sabır ve heves ile yürüdüğümüz sürece bir endişemiz olmasın..Gövde- ekipman- yazılım ve donanım ile atış kontrol sistemlerinde geldiğimiz nokta ortadadır..32 yıllık bir tecrübenin sonucudur..Lakin Motor dahil tüm sistemin yerli kaynaklarımız ile çözdüğümüzde tamamen yerli ve millilikten söz edebliriz..O gün geldiğinde onu uçuran pilot ve teknisyenin gözlerindeki parıltıyı hayal edebiliyor musunuz ??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cvp ~ 6 yıl önce
Güzel yazmışsın da ampul,kağıt vs gibi yapımı basit şeyleri bile ithal ediyoruz yani yapamıyoruz. Hep yanlış politikalar sonucu üretimin desteklenmemesi, tarım ve hayvancılık ile eģitimin mahfedilmesi yüzünden.Düşün a4 kağıdı bile ithal. Saman, et, ceviz, un, sarımsak, iğne, iplik vs de cabası. Önce bunların üretimini yapalım helikopter, uçak gibi yapımı azami ölçüde bilgi, birikim, tecrübe, eğitim, para, ar ge isteyen teknolojik şeyler zamanla olur.
Alaman ~ 6 yıl önce
Bir zamanlarda F-16 Ankara’da montaj ettik ve bunuda aynen montaj yapıyoruz, değişen birşey yok. Ama asıl soruyu kimse sormuyor, şimdi ve öncekiler gibi kim fazla cepine fazla indirdiğini tartışalım. Ne dersiniz? Asıl milli ve yerli problemlerimiz burada yatıyor. Yani ahlaki değerler çöküşü...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rizeli ~ 6 yıl önce
Reisimize hamdolsun. İnşallah yakında yerli savaş uçağımızı da yapacak. F35 leri almak zorunda kalmayacagiz. F36 yı neden biz yapmayalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
F-36 ??? ~ 6 yıl önce
F-36 ???
—- ~ 6 yıl önce
Umarim bizimle dalga geciyorsundur. Aksi halde senin gibi düsüncesi bozuk insanlarla ayni ülke içinde yasamak bana aci veriyor.
35-36 ~ 6 yıl önce
Niye 35 ile 36 ile ugrasiyoruz ki, direk F100 yapalim uc kat gucunde olsun. Ucuna da taramali takariz.
F-36? ~ 6 yıl önce
F53 Rize F-82 musul F-83 Kerkük
Bb ~ 6 yıl önce
Yerli diyip kandiriyorsunuz, atak yerli dediniz amerika ambargo koydu uretimi durdu, meyerse motor amerikan tasarim italyan. Biz sadece kaportayi yapmisiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yerli değil özgün ~ 6 yıl önce
Atak T129 yerli ve milli olmasına rağmen "özgün" değildi. Bu helikopter T625 özgün olarak Türkiye'de tasarlandı sıfırdan ve yavaş yavaş testlere de başladı. Artık helikopter tasarlayabilir seviyeye ulaştık. Bu bir devrimdir ülkemiz adına.
yerli nedir ~ 6 yıl önce
Eger bir mali 3. bir ulkeye satip uzerinden para kazaniyorsaniz yeterince yerlidir. Bkz. apple, herseyi cinde uretiliyor ama parayi apple kazaniyor. apple"a kimse soruyor mu ne kadari yerli diye?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yok yaa ~ 6 yıl önce
Simdi apple %100 Cin mali mi oldu.?

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000