14 Mart 2017, Salı 09:33:51

Uçaklarda elektrikli motor dönemi

Avustralyalı MagniX şirketi elektrikle çalışan uçak motorları üreterek 10 yıl içinde yolcu uçaklarında kullanmayı planlıyor.
  • Hayvan gibi Cfm56-5 koymuşsunuz. Motor haberde 250 kW lık spor araba motor kadar bişey.
  • Uzatma kablosubu salar artık aşağı. Batarya teknolojisi gelişemiyor malesef,
  • Elektrikli dediği yani pilli demek. Pil de de verim asla benzinin yerini tutamaz. (Elektriği uçak içinde üreten bir jeneratör gibi bir sistem yoksa, ki onun içinde ayrıca bir yakıt gerek) Bir Boeing 737, 1 km de 4,5 lt yakıt harcıyor. Bu miktarda yakıtın sağladığı bir güç içinde en az 50 kg pil lazım. Yani her 1 km için 50 kg luk batarya gerek. Mesela; İstanbul - Erzurum arası 1000 km desek kuş uçuşu, demek en az 50 tonluk bir bataryaya ihtiyaç var. Oysaki 4,5 - 5 ton yakıtla gidiyor uçaklar.
  • Peki biz ne zaman elektrik motoru geliştireceğiz
  • Petrol hegomonyası buna izin verecek mi?
  • Denemeler 2013 başladı bilginize rica ederim...
  • Airbus 2 yıl önce elektrik motorlu uçağı uçurdu zaten.

Avustralyalı MagniX şirketi elektrikle çalışan uçak motorları üreterek 10 yıl içinde yolcu uçaklarında kullanmayı planlıyor. İlk testler ise birkaç hafta içinde gerçekleşecek.

Avustralyalı MagniX şirketi elektrikle çalışan bir uçak motoru prototipi üretti.

Queensland Üniversitesi ve havacılık şirketi Ferra ile birlikte geliştirilen prototip, MagniX’in açıklamalarına göre prototip uçaklarda kullanıma hazır. Şirket ilk olarak hafif uçaklarda 2020’den itibaren kullanılmasını planladığı motorunu önümüzdeki birkaç hafta içinde test edecek. 50 Kilogram ağırlığında ve 250KW gücünde olan motorun hız kapasitesi ve güvenilirliğinin test sürecini geçmesiyle birlikte önümüzdeki 10 yıl içinde büyük yolcu uçaklarında da kullanılması planlanıyor.  

Elektrikli motorların uçaklar için bir zorunluluk haline geldiğinin altını çizen MagniX CEO’su Jason Chaffey, uçakların yüksek rakımlarda saldığı sera gazlarının olumsuz etkisinin her geçen gün arttığını ve otomobillerden belki de 100 kat daha fazla olan bu gaz salınımın elektrikli motorlar ile ortadan kaldırılmasının çevre sağlığı için oldukça önemli olduğunu ifade etti.  Diğer Firmalar da Elektrikli Motor İçin Çalışıyor Tabi MagniX, oldukça iddialı gelecek planlarına sahip olsa da bu sektörde hamle yapan tek şirket değil. Daha önce NASA, Airbus ve Siemens’in elektrikli uçak motorlarına yönelik çalışmaları olmuştu. Siemens’in ürettiği elektrikli motor geçen yıl Almanya’da hafif bir uçakla başarılı bir test uçuşu gerçekleştirmişti. Airbus da bu yılın sonlarına doğru test etmeyi planladığı uçan taksi projesinin dışında 2015’te tek kişilik bir uçağa yerleştirdiği elektrikli motorla Manş Denizi’ni geçmeyi başarmıştı.

Elektrikli otomobillerle ilgili yapılan araştırmalar kısa bir süre içerisinde bu araçların otomobil piyasasının çoğunluğunu ele geçireceğini gösteriyor olsa da uçak alanında böylesine bir gelişme kaydedilmesi için biraz daha beklememiz gerekebilir ancak MagniX ve diğer şirketlerle birlikte uçan otomobil projelerinin de havada hareket eden dev bir araç için elektrikle çalışan motor konusundaki çabalarını düşünürsek başarılı testlerin ardından uçak motorlarında hızlı bir değişim süreci görebiliriz. (donanımhaber)

Uçaklarda elektrikli motor dönemi

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

EngnCentr ~ 7 yıl önce
Hayvan gibi Cfm56-5 koymuşsunuz. Motor haberde 250 kW lık spor araba motor kadar bişey.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
3lü ~ 7 yıl önce
Uzatma kablosubu salar artık aşağı. Batarya teknolojisi gelişemiyor malesef,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hüseyin ~ 7 yıl önce
Elektrikli dediği yani pilli demek. Pil de de verim asla benzinin yerini tutamaz. (Elektriği uçak içinde üreten bir jeneratör gibi bir sistem yoksa, ki onun içinde ayrıca bir yakıt gerek) Bir Boeing 737, 1 km de 4,5 lt yakıt harcıyor. Bu miktarda yakıtın sağladığı bir güç içinde en az 50 kg pil lazım. Yani her 1 km için 50 kg luk batarya gerek. Mesela; İstanbul - Erzurum arası 1000 km desek kuş uçuşu, demek en az 50 tonluk bir bataryaya ihtiyaç var. Oysaki 4,5 - 5 ton yakıtla gidiyor uçaklar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Destek ~ 7 yıl önce
Peki biz ne zaman elektrik motoru geliştireceğiz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Enerji ~ 7 yıl önce
Petrol hegomonyası buna izin verecek mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
devir ~ 7 yıl önce
O devir geride kalıyor artık
Alamanya ~ 7 yıl önce
Denemeler 2013 başladı bilginize rica ederim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Meka ~ 7 yıl önce
Airbus 2 yıl önce elektrik motorlu uçağı uçurdu zaten.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ewt ~ 7 yıl önce
he uçurdu.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000