15 Mayıs 2017, Pazartesi 09:20:56

"TSK'nın adımları hava gücündeki zafiyeti gidermeye yetmez!"

Milliyet Gazetesi yazarlarından Tunca Bengin, bugünkü köşe yazısında TSK'nın sadece pilot sayısında değil teknik personel sayısında da ciddi düşüşler olduğuna dikkat çekti. Bengin, köşesinde TEMAD (Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği) Genel Başkanı Ahmet Keser'in görüşlerine de yer verdi.
  • 2010-2011-2012 yıllarında Hava Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Bşk lığı,birliklerde soruşturma yapıp,Hava Kuvvetleri yeni bir oluşum içersinde deyip sizi bu oluşumda puzzlenin neresinde değerlendireceğiz adı altında insanları fişleyip emekliliği hakkedenler(emekli olmak istemeselerde ne ile karşılaşacaklarını bilemediklerinden) çoğu emekli,etmeyenlerin çoğuda ihraç edilirken göz yuman komuta kademesi 16 temmuzdamı bu gerçeği gördü acaba?o yıllar Hava Kuvvetleri Komutanlığının bir değişimemi ihtiyacı vardı?inşallah bu gün o yıllarda ne olup bittiğini sorguluyorlardır. peki bu soruşturma iznini veren komuta kademesi bu gün neredeler acaba?
  • Kardeşim bu işin eğtimini alan hali hazirda issiz shyo mezunu çok sayıda genç var ilave 1 senelik uygulama eğtimle bu çocuklar bu işi rahat kapacaktır yazıyı yazan bile adını hiç anmamis makina diyor adam yazık valla askeriyesi devleti kadro vermez yokü unvan verir geri alır özele torpil lazim vah shyolu kardeşim vah keşke bu yüksek puanları aldın makina elektronik bişey yazsaydin bu kadar hakkın yenmezdi
  • Geçici zaafiyetler ve aksaklıklar yaşanabilir. Fakat artık tüm okullardan başarılı öğrencilerin orduya girebilmesinin yolu açıldıktan sonra ordumuz belirli bir zümrenin tekelinden kurtulup milletin ordusu haline gelecektir. Çok daha güçlü olacaktır. Önceden beri olması gereken buydu. Burada ağır hakaretler eden bazı hainlerin kuyruk acısı bundan kaynaklanmaktadır. Asıl biten şey milleti hakir görüp, onun sırtından boş beleş yaşamaya alışmış bu asalaklardır.
  • BİLEREK Mİ BU RESİM SEÇİLDİ ANLAMADIM AMA RESİMDEKİ ARKADAŞIN BİRİ PİLOT OLUP TSK'YI BIRAKTI. GÖRÜNCE GURURLANDIM.
  • Dinlemeye değmez. Hepsi yalancı ve dolandırıcı. Silahlı kuvvetlerde şerefli subaylara albaylıktan sonra görev vermezler. Nerde yalancı, sahtekar, yalaka, dönek varsa onlar general oluyor. Böyle olmasa bugün silahlı kuvvetler gıpta ile seyrettiğimiz bir kurum olurdu. Yol geçen hanı gibi değil. Ellerinde hertür imkan ve kabiliyet olan bir ordu darmadağın oldu. Kendilerini dahi koruyabilecek güçte değiller.
  • Fetö tarafından atılan yukardaki resimde calısan teknisyen olarak yazıyorum. Zamanında cok ugrastılar bizle o zamanlar anlatmaya calıstık ama kımse dınlemedı bizi.darbe olduktan sonra anladılar biz bu teknisyenlere yanlıs yapmısız diye. Biz hem askerlik yapıp hem teknisyenlik yaparak zor görevleri üslenmiştik halbuki ama fetö harcadı bizleri
  • Cemaatin taktik hep aynı. Mecburi hizmeti düşürüp Atatürkçü pilotları gönderdiler sonra pilot açığı var deyip kendi adamlarını aldılar. Şimdi astsubay eksiği var teranesiyle doldurun cemaatçileri içeri.. harp okuluna türbanlı alarak zaten geriye kalan ordunun temeline dinamiti koydunuz, şimdi bütün yandaşları doldurun içeri. Ordu artık Türk ordusu veya Cumhuriyet ordusu değil, şahıs ordusu olma yolunda ilerliyor. Şahıs orduları ülke için savaşmaz, yarın bir savaş olduğunda göreceksiniz ki çoğu kaçacak.. çünkü onları oraya sokan kendini kurtarma derdine düşünce bunlartüyecek, imama o...sa cematin ne yapacağı malum...
  • Asttubaylara pilotlardan daha fazla maaş verilmeli. Herşeyi onlar yapıyor. Onlar olmasa hava kuvvetleri batar. Onlarda kurmay olmalı pilot olmalı. Derdim ama ne yaptiklarini hic bilmeseydim. Hic susmadiniz ki arkadas hep agladiniz. Airportta bile adaminizi bulmussunuz. Elal olsun.
  • Ast subay arkadaşlarınıza zam mı istiyorsunuz. Adamlar 3000 tl ye pilot çalıştırmaya uğraşıyorlar. Mal bu uymayan ticaretle uğraşsın. İyi para var.
  • bize lisans master doktora mezunu subay astsubay değil,cephede savaşacak inanmış adam lazım.kaybedecek çok şeyi olan adam savaşamaz.zaten bu master doktora ayakları ile subay astsubay uzman herkes eşit olsun o ne yapıyorki asıl işi ben yapıyorum zihniyeti bozdu tskyı.

FETÖ’yle bağlantılı ihraçlar nedeniyle TSK’da sadece pilot değil, yer hizmetlerini yürüten teknik personel, yani astsubay sayısında da ciddi düşüşler oldu. Bunun ne anlama geldiğini de Hava Kuvvetleri uçuş okullarında uzun yıllar komutanlık ve öğretmenlik yapan emekli bir general şöyle anlatmıştı:

“Uçağın bakımını yapan ufak bir hata yapsa uçak hemen arıza verir ve o uçak kalkmaz. Pilotunuz var ama uçak hazır değil. Yakıt almamış, lastikleri kontrol edilmemiş, uçuş öncesi bakımları yapılmamış uçağı uçuramazsınız ki. Uçakların bomba, füze yükleyen silahçıları vardır. O adamlar o silahların bakımını, sistem kontrolünü de yaparlar. Bombaları yüklemezlerse uçağı ne yapacaksınız? Ancak tören geçişi yapar.”

Yani Hava Kuvvetleri için pilot kadar uçuş desteği veren astsubaylar da çok kıymetli. Dolayısıyla bugün sık sık vurgulandığı gibi TSK’daki pilot açığını kapatmaya yönelik atılan adımlar doğru ama bu hava gücündeki zafiyeti gidermeye yetmez. Aynı önlemlerin teknik personel ya da astsubaylar açısından da düşünülmesi ve uygulanması da şart. Kaldı ki bu sadece hava değil TSK’nın diğer güçleri için de geçerli, zira hem atılanlar hem de son dönemdeki ayrılma taleplerinin (emeklilik, istifa gibi) fazlalığı nedeniyle TSK’nın genelinde astsubay sayısı da kritik seviyelerde. Dün bu durumu TEMAD (Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği) Genel Başkanı Ahmet Keser’e sordum. Yanıtı şuydu:

“Atılan var, istifa var bunun yanı sıra normal süresini doldurduğu için giden var. Örneğin daha 10 yıl çalışma süresi var ama şartlar nedeniyle niye durayım ki deyip gidiyor adam. Astsubay sayısında yarı yarıya sıkıntı yaşandığı Genelkurmay’ın kendi konuşmaları. Yani iki kişilik yere şu an ancak bir kişiyi istihdam ediyorlar ya da iki kişinin görevini bir astsubay yapıyor şu anda. Bunun formülü ne biliyor musunuz? Mevcutları yerinde tutmak, onun için de özendirmek. Statü mânâsında özendireceksiniz, ekonomik anlamda özendireceksiniz yoksa mevcutları yerinde tutamazsınız. Bir gider bir alırız derseniz olmaz. Öncelikle mevcutları yerinde tutmak gerekir.”

Astsubay boşluğunun doldurulmaması halinde TSK’daki sistemin sıkıntıya gireceğini savunan Keser, gerekçelerini de şöyle sıraladı:

“Subaylar genellikle planlama yapar, astsubaylar ise saha adamlarıdır. Subaylardan icracı olan iki yer vardır: Biri pilotlardır,diğeri gemi kaptanları. Onun haricinde subaylardan pek icracı olmaz. çok genç subaylardan Özel Kuvvetler’de görev yapanlar vardır, onlar da  genellikle teğmen, üsteğmen rütbesinde olur. Ama Özel Kuvvetler’de kıdemli başçavuş yani emekliliği gelmiş başçavuş bile saha adamıdır. Yani ilk günden ayrıldığı güne kadar sahada olur. Jandarmanın muharip kuvvetleri, istihbaratı yapanlar da astsubaylardır. Kara, Hava, Deniz’deki teknik görevlerde ağırlıklı olarak onların sorumluluğundadır. Yani ya fiilen muhariptir ya da fiilen teknik personeldir.”

Özendirmek şart

Ordudaki astsubay açığını kapatmak için çözümün öncelikle gidenleri durdurmak olduğunu yineleyen Keser’in yeni gelecekler  konusundaki düşünceleri de şunlardı:

“15 Temmuz’dan sonra diğerleri gibi astsubay okulları da kapanmıştı. Şimdi sıfırdan personel üretecek şekilde yeniden açılıyor.Ama bugün sınıfa soktuğunuz personel iki sene sonra mezun olacak. Eğer kısa dönemde astsubay açığını kapatacaklarsa ya da  bir nebze olsun gidereceklerse derhal lisans eğitimli kişileri bu sistem içerisine alıp teknik boyutunu lisans eğitimli kişilerden kapatacaklar, askerlik eğitimini de bunun üstüne verip çıkış yapacaklar bu geçiş süreci için. Özellikle de makina mühendisleriyle...”

Lisans eğitimi alanlar gelir mi?

“Özendirirseniz gelir. Yoksa adam hem askerliğin baskısı olacak, aylarca gemide, denizaltıda görev yapacak,nöbet tutacak hem de iki bin 300 lira maaşa talim edecekse niye gelsin. Dışarıda aynı parayla ya da biraz üstünde işini bulur. Yani sizin ona önerdiğiniz maddi, sosyal imkânlar dışarıda bulacaklarından çok daha iyi olması lazım ki gelsin. Ancak sıkıntı da bu, çünkü Silahlı Kuvvetler burada adım atmıyor çok klasik davranıyor.”

Peki rütbe sorunu yaşanır mı?

“Hayır zaten şu anda görevdeki astsubayların büyük bir kısmı 4 yıllık lisans eğitimini tamamlıyorlar,tamamladılar. Yüksek lisans,doktora yapan astsubaylar da var. Sözleşmeli astsubaylar içerisinde dört yıllık lisans mezunu olanlar çok fazla. Şu anda Silahlı Kuvvetlerde astsubaylar arasında lisans mezunları ön lisans mezunlarından daha çok. Zaten kalıcı çözümler arasında astsubay okullarının lisans sevyesine çıkarılması da gerekiyor...”

"TSK'nın adımları hava gücündeki zafiyeti gidermeye yetmez!"

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

AİR DEFENCE.. ~ 7 yıl önce
2010-2011-2012 yıllarında Hava Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Bşk lığı,birliklerde soruşturma yapıp,Hava Kuvvetleri yeni bir oluşum içersinde deyip sizi bu oluşumda puzzlenin neresinde değerlendireceğiz adı altında insanları fişleyip emekliliği hakkedenler(emekli olmak istemeselerde ne ile karşılaşacaklarını bilemediklerinden) çoğu emekli,etmeyenlerin çoğuda ihraç edilirken göz yuman komuta kademesi 16 temmuzdamı bu gerçeği gördü acaba?o yıllar Hava Kuvvetleri Komutanlığının bir değişimemi ihtiyacı vardı?inşallah bu gün o yıllarda ne olup bittiğini sorguluyorlardır. peki bu soruşturma iznini veren komuta kademesi bu gün neredeler acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
GARİBAN SHYO ~ 7 yıl önce
Kardeşim bu işin eğtimini alan hali hazirda issiz shyo mezunu çok sayıda genç var ilave 1 senelik uygulama eğtimle bu çocuklar bu işi rahat kapacaktır yazıyı yazan bile adını hiç anmamis makina diyor adam yazık valla askeriyesi devleti kadro vermez yokü unvan verir geri alır özele torpil lazim vah shyolu kardeşim vah keşke bu yüksek puanları aldın makina elektronik bişey yazsaydin bu kadar hakkın yenmezdi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
temizlik iyidir ~ 7 yıl önce
Geçici zaafiyetler ve aksaklıklar yaşanabilir. Fakat artık tüm okullardan başarılı öğrencilerin orduya girebilmesinin yolu açıldıktan sonra ordumuz belirli bir zümrenin tekelinden kurtulup milletin ordusu haline gelecektir. Çok daha güçlü olacaktır. Önceden beri olması gereken buydu. Burada ağır hakaretler eden bazı hainlerin kuyruk acısı bundan kaynaklanmaktadır. Asıl biten şey milleti hakir görüp, onun sırtından boş beleş yaşamaya alışmış bu asalaklardır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SÜPER ~ 7 yıl önce
BİLEREK Mİ BU RESİM SEÇİLDİ ANLAMADIM AMA RESİMDEKİ ARKADAŞIN BİRİ PİLOT OLUP TSK'YI BIRAKTI. GÖRÜNCE GURURLANDIM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Konuşan generalse ~ 7 yıl önce
Dinlemeye değmez. Hepsi yalancı ve dolandırıcı. Silahlı kuvvetlerde şerefli subaylara albaylıktan sonra görev vermezler. Nerde yalancı, sahtekar, yalaka, dönek varsa onlar general oluyor. Böyle olmasa bugün silahlı kuvvetler gıpta ile seyrettiğimiz bir kurum olurdu. Yol geçen hanı gibi değil. Ellerinde hertür imkan ve kabiliyet olan bir ordu darmadağın oldu. Kendilerini dahi koruyabilecek güçte değiller.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Albayım ~ 7 yıl önce
Bugün 3 saat yer dersi verdim, öğle yemeğine gitmedim, 3 saat uçtum ve mesai bittikten 3 saat sonra evime gittim.
airporthaber? ~ 7 yıl önce
Bu yorum nasıl yayınlanabilir? Alçak herif kendince orduyu kötülüyor. Böyle hainlere nasıl göz yumarsınız?
-------- ~ 7 yıl önce
Fetö tarafından atılan yukardaki resimde calısan teknisyen olarak yazıyorum. Zamanında cok ugrastılar bizle o zamanlar anlatmaya calıstık ama kımse dınlemedı bizi.darbe olduktan sonra anladılar biz bu teknisyenlere yanlıs yapmısız diye. Biz hem askerlik yapıp hem teknisyenlik yaparak zor görevleri üslenmiştik halbuki ama fetö harcadı bizleri

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İşte böyle olur ~ 7 yıl önce
Yetişmiş personeline sahip çıkmayanın, onu kurda kuşa yem edenin hali işte böyle olur. Hem pilotsuz hem de teknisyensiz kalır ortada.
Vay bee ~ 7 yıl önce
Cemaatin taktik hep aynı. Mecburi hizmeti düşürüp Atatürkçü pilotları gönderdiler sonra pilot açığı var deyip kendi adamlarını aldılar. Şimdi astsubay eksiği var teranesiyle doldurun cemaatçileri içeri.. harp okuluna türbanlı alarak zaten geriye kalan ordunun temeline dinamiti koydunuz, şimdi bütün yandaşları doldurun içeri. Ordu artık Türk ordusu veya Cumhuriyet ordusu değil, şahıs ordusu olma yolunda ilerliyor. Şahıs orduları ülke için savaşmaz, yarın bir savaş olduğunda göreceksiniz ki çoğu kaçacak.. çünkü onları oraya sokan kendini kurtarma derdine düşünce bunlartüyecek, imama o...sa cematin ne yapacağı malum...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ordu bitik ~ 7 yıl önce
Atatürk'ün ölümü sonrasında ordu millete eziyet misyonu yüklenmiş. Asla ve asla halka hizmet misyonu olmaması darbelerle rahatça açıklanabilir. Daha da söze gerek yok
Bence ~ 7 yıl önce
Asttubaylara pilotlardan daha fazla maaş verilmeli. Herşeyi onlar yapıyor. Onlar olmasa hava kuvvetleri batar. Onlarda kurmay olmalı pilot olmalı. Derdim ama ne yaptiklarini hic bilmeseydim. Hic susmadiniz ki arkadas hep agladiniz. Airportta bile adaminizi bulmussunuz. Elal olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sanırım ~ 7 yıl önce
Yazdığınız gibi bir yorum yazan yok.Yani pilotlardan çok maaş isteyen biri göremedim .Sanırım siz ortalığı karıştırmaya çalışan terbiye yoksunu bir insan olmalısınız.Airport haberden adamlarını bulmuşlar falan bu nedir yahu
Yani ~ 7 yıl önce
Ast subay arkadaşlarınıza zam mı istiyorsunuz. Adamlar 3000 tl ye pilot çalıştırmaya uğraşıyorlar. Mal bu uymayan ticaretle uğraşsın. İyi para var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
master ~ 7 yıl önce
bize lisans master doktora mezunu subay astsubay değil,cephede savaşacak inanmış adam lazım.kaybedecek çok şeyi olan adam savaşamaz.zaten bu master doktora ayakları ile subay astsubay uzman herkes eşit olsun o ne yapıyorki asıl işi ben yapıyorum zihniyeti bozdu tskyı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cpt. ~ 7 yıl önce
Şimdi subay astsubay alınan herkes yandaş... yarın görürsün savaşacak adamların nasıl sıvışmanın peşinde olduğunu... ayrıca bedava ölmeye niyetin varsa gel sen de asker ol öyle klavyeden atıp tutmayla olmuyor, taşın altına azıcıkta sen koy elini....

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000