15 Nisan 2021, Perşembe 12:19:39

THY 1,5 milyar dolarlık bilet iadesi yaptı

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi, pandemi döneminde uçuşların iptal edilmesinden kaynaklı olarak yolculara 1.5 milyar dolarlık bilet iadesi gerçekleştirdiklerini söyledi.
  • MNG Havayolları Genel Müdürü Sayın Ali Sedat Özkazanç Bey'in kargo taşımacılığı ile ilgili profesyonel ve net yaklaşımı çok açıklayıcıydı. Diğer Genel Müdürlerimiz de çok önemli bilgiler verdiler. Lojistiğin ayakta kaldığı bu dönemde, kargo havayolları ve yolcu uçağında kargo taşıması ülkemiz adına önemlidir. Kargo Taşımacılığına olduğundan daha fazla değer verilmeli.
  • Haydar yalçın ne çüret ile konuşuyor daha
  • Kesin Cemaat yüzünden bunlar.. AHaber uyuma
  • İlker beyin tek başarısı sendikayı kontrolüne alması ve sendika ile çalışanı sindirmeleri.. Bir yıldır maaşların yarısı yok, yemek yok, yol yok, iş kanununa aykırı her türlü şey yapılıyor.sirket dalga geçer gibi iş güvenliği diye eksik ödeme yapmisiz linke tıkla para al diye olta mail atıyor.. Her linke tıklamayın he diye de uyarıyor sonrasında bilgi güvenliği eğitimi verdi. Milletin cebinde para yok para için herkes bitcoinci oldu borsacı oldu kabincilerin çoğu network marketing diye saadet zinciri kurbanı.. Razamanda yemek yardımı diye herkese mail atıp sonra açıklama yapıyor para sadece ofiste olanlara verilecek diye.. dalga mı geciyorsun ya niye herkese mail atıyorsun o zaman. Sendika beyimiz kandil kutlasin özel gün maili atsın..
  • Böyle yöneticilerimizin olduğunu görmek çok güzel. Rakip firma yöneticileri bile sektörün abiligini yapıyor diyor genel müdürümüz için. Keşke yönetim kurulumuz da böyle olsa ama iş bilmez bey gün gelir bunu da harcar..
  • Kargo bu süreçte kârlı ve kurtarıcı sektör oldu bu yüzden kimse sorgulamıyor ancak yarın işler düzeldiginde fiyatlar düştüğünde konuşulacak şey olacak. İsrafın, kaçağın, plansizligin en yüksek fiyata olduğu yer kargo. Kimin ne iç yaptığı belli olmayan, milyonlarca dolar kaçağın hiç sorulmadigi yer kargo..
  • Böylesine donanımlı, bilgili, tecrübeli ve Türk sivil havacılığını onlarca yıl gerek ulusal gerek uluslarası platformda en iyi şekilde temsil eden Sayın Haydar Yalçın Bey’in tekrardan SHGM’ye dönmesi dileğiyle...
  • Tüm firmalar tamamı ile uzaktan çalışma modelini benimsemiş ve bunun verimliliklerini konuşurken THY içindeki köhne zihniyetli yöneticiler nedeniyle ofis çalışmalarının devam ettirilme isteği açıkçası THY gibi bir firmaya yakışmıyor. İnsan kaynakları bu noktada sınıfta kalmıştır.
  • Sektöre ve süreçlere dair harika bir yayın oldu. izlemeyenlere izlemelerini tavsiye ederim. Ancak kimse unutmamalı ki bu süreçte en büyük sorumlulugu çalışanlar aldı. Maaşlar yarı yarıya düştü evden çalışma geldi ancak yemek, yol, internet vs en küçük destek yapılmadı. Evde maliyetler arttı, gelir düştü. Sendikanın bu süreçte daha aktif olması şart. Şirketin tasarrufuna bırakacaksa niye aidat topluyor. Yayın içerisinde de personel maaşlarına yönelik iyileştirme planından hiç bahsedildiğini duymadım buna üzüldüm açıkçası.
  • desenize. Şimdi sorun yok. Zaten Vakıf'tan alırlar bu paraları. Sorun yok. Arkaları sağlam.

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi, pandemi döneminde uçuşların iptal edilmesinden kaynaklı olarak yolculara 1.5 milyar dolarlık bilet iadesi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kapadokya Üniversitesi, havacılık sektörünün üç önemli isminin yer aldığı havacılık sektörünün masaya yatırıldığı bir online panel gerçekleştirdi. SHGM eski Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın'ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele, THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, Pegasus Havayolları Genel Müdürü Mehmet Nane ve MNG Airlines Genel Müdürü Sedat Özkazanç katıldı.

Yayının başında Eurocontrol'den edindiği bilgilerle bir sunum gerçekleştiren Haydar Yalçın, 2019 yılına göre sektörün bugünkü durumunu ortaya koyan rakamlar verdi.

Sektörün global gelir kaybının 300 milyar doları bulduğunu ifade eden Yalçın, toparlanma sürecinin devam ettiğini ve 2021 yılı  son çeyreğinde pozitif rakamların hedeflendiğini belirtti.

Dünyadaki global kayba göre Türk havayolu şirketlerinin ve havalimanlarının ise kısmen iyi pozisyonda olduklarının altı çizilen sunumda, low cost havayollarının klasik havayollarına göre kaybının daha yüksek olduğu, kargo şirketlerinin ise gelirlerini yüzde 10 civarında artırdıkları vurgulandı.

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, pandemi başından bu yana havayolu şirketlerinin anlık karar değişiklikleri dolayısıyla sıkıntı yaşadıklarının altını çizerken, bu noktada Dünya Sivil Havacılık Örgütü ICAO'nun iyi bir yönetim sergileyemediğini ve IATA ile birlikte krizi yönetme konusunda yetersiz kaldığının altını çizdi.

Ekşi, havayolu şirketlerinin pandemi döneminde nakit sıkıntısı yaşamaması için SHGM'nin bilet iadelerine yönelik mevzuat düzenlemesinin yerinde karar olduğunu da vurguladı. Ekşi, pandemi başından bu yana, nakite sıkışık olunan bir dönemde yolcuları mağdur etmemek için, bir buçuk milyar dolar civarında bilet iadesi ödemesi yaptıklarını da vurguladı.

Ekşi, 2020 yılını bir survive (hayatta kalmak) yılı olarak gördüklerini, bu süreçte ayakta kalabilmek için uçak kiraları ve siparişleri dahil olmak üzere yeniden yapılandırmalar ve ötelemeler yaptıklarını, birçok yeni düzenlemeyi hayata geçirdiklerini söyledi ve, “ Allah'a şükür 2021'e sağ salim çıktık” dedi.

Pegasus Genel Müdürü Mehmet Nane ise, ICAO rakamlarına göre mevcut durum havacılık tarihi ile birlikte birçok alanda savaştan daha yıkıcı ortamla karşı karşıya olduklarını ve bilinmezlik ortamının devam ettiğini söyledi.

2020 yılında toplam yolcu sayısının bir önceki yıla göre yüzde 60 düştüğünün altını çizen Nane, bunun 2.7 milyar kişinin uçmadığını,  toplam gelirin yüzde 55'ini oluşturan bu gelirin 371 milyar dolara karşılık geldiğini kaydetti.

İç hatlardaki kaybın kısmen dış hatlara göre daha iyi durumda olduğunu belirten Nane, Pegasus'un yurtiçi uçuşlarının yüzde 40, dış hat uçuşlarının yüzde 65 oranında kayba uğrağını söyledi.

Geçen yıl bazı Avrupa ülkelerinin aldıkları destekleri de sıralayan Nane, British Airways ve Iberia'yı bünyesinde bulunduran IAG Group bir milyar euro İspanya'dan, 300 milyon paund İngiltereden; Lufthansa'nın hisse karşılığı devletten 9 milyar euro,  France-KLM'in, Fransa'dan 7 milyar euro, Hollanda'dan 3.4 milyar euro aldığını ABD'de ise American Airlines'in hükümetten toplam 5.5 milyar dolar geri ödemesiz, Delta Airlines'in 3,8 milyar dolar geri ödemesiz, 1,6 milyar dolar kredi olarak aldığını, United Airlines'in, 5 milyar doların 3.5 milyarı ödemesiz olarak destekler aldığını hatırlattı.

ABD'li havayolu şirketlerinin bunun haricinde finansal piyasalardan da kendi imkanları ile para topladıklarını kaydeden Nane,  Delta'nın 21 milyar dolar,  United Airlines'in 12 milyar ve American Airlines'in 5.8 milyar dolar para topladığını vurgulayarak, "Bizim maalesef böyle kaynaklara ulaşmamız mümkün olmadı. Herkes kendi ülkesinin imkanları doğrultusunda destek görür ancak bize sadece hayat öpücüğü kısa çalışma ödeneği konusunda geldi. İstihdamın sürdürülebilirliği açısından KÇÖ en büyük kaynaktı. Yurtdışında finansman kaynağı yaratmak için, kısa orta vadeli finans kaynağı açısından bono ihracı çalışması başlattık ve 750 milyon euro bono ihracı için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.
Kendi nakdimiz maalesef yetmiyor. Türk havacılığı 2003 yılından itibaren dünyada havacılık konusunda otorite konumuna geldi. Gerek yolcu gerekse kargo konusunda hub noktasına geldik. Kuzeyle güneyi, doğu ile batıyı bağlayan kritik bir coğrafyadayız. Yüzde 30 yolcumuz transit ve bunun yüzde 18'i yurtdışı yurtdışı... Bu ciddi bir ihracaat demek. Bunu yapabilmek için uçak almamız, filoları yenilememiz lazım. Geçen yıl 16 uçak alımımız vardı, 2 tanesi hariç hepsini aldık. Bunun için bize 700 milyon dolar para lazım. Bu yıl da 5 tane az alacağız. İki yıl içinde 35 uçak gelecek. Bütün bunların finansmanı var ve bunların aylık banka ödemeleri var. Bir tane taksidi ödemediğiniz zaman filodaki diğer uçakların hepsini kredi olarak geri çağırma hakkı ortaya çıkıyor. Uçak kiralarını ödemezseniz ağır yaptırımlar var ve dolayısıyla ödemek zorundayız. Finansman şirketlerine ödeme yaparken, iki ay uçmadığmız dönemdeki ödemeleri ileri tarihe ertelemek ve faiziyle ödemek istedik ama bunu da yapmadılar ve ödemek zorunda kaldık. Gelirimizin sıfır olduğu dönemde, pastanın küçüldüğü dönemde herkesin pastası eşit olarak küçülmezse, bazılarının pastası daha hızlı küçülüyor. Bizim sektördeki pastamız maalesef daha hızlı küçülüyor. O yüzden sesimiz daha yanık çıkıyor”  dedi.

Hava kargo taşımacılığının pandemi döneminde iyi bir performans ortaya koyduğunu ve dünyanın birçok noktasından özellikle sağlık malzemeleri taşınmasında önemli rol üstlendiklerini kaydeden MNG Airlines Genel Müdürü Sedat Özkazanç, pandemi öncesinde uçakların uçak altı kapasitesinin artmasıyla kargo taşımacılığının biteceğine yönelik söylemlerin, bu dönemde yaşananlarla birlikte yanlış bir düşünce olduğunun ortaya çıktığını belirtti. Özkazanç, “ Siz ne kadar uçak altı kargo taşırsanız da önceliğini kargoya veren bir mekanizma var” dedi.

Kargo fiyatlarının pandemi döneminde artmasına da değinen Özkazanç, operasyon maliyetlerinin artması ile kargo fiyatlarının da arttığını belirtti.

©AirportHaber.com

THY 1,5 milyar dolarlık bilet iadesi yaptı

Yorumlar Tüm Yorumlar (22)

KARGO ~ 3 yıl önce
MNG Havayolları Genel Müdürü Sayın Ali Sedat Özkazanç Bey'in kargo taşımacılığı ile ilgili profesyonel ve net yaklaşımı çok açıklayıcıydı. Diğer Genel Müdürlerimiz de çok önemli bilgiler verdiler. Lojistiğin ayakta kaldığı bu dönemde, kargo havayolları ve yolcu uçağında kargo taşıması ülkemiz adına önemlidir. Kargo Taşımacılığına olduğundan daha fazla değer verilmeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eski ~ 3 yıl önce
Haydar yalçın ne çüret ile konuşuyor daha

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kesin ~ 3 yıl önce
Kesin Cemaat yüzünden bunlar.. AHaber uyuma

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aycı ~ 3 yıl önce
İlker beyin tek başarısı sendikayı kontrolüne alması ve sendika ile çalışanı sindirmeleri.. Bir yıldır maaşların yarısı yok, yemek yok, yol yok, iş kanununa aykırı her türlü şey yapılıyor.sirket dalga geçer gibi iş güvenliği diye eksik ödeme yapmisiz linke tıkla para al diye olta mail atıyor.. Her linke tıklamayın he diye de uyarıyor sonrasında bilgi güvenliği eğitimi verdi. Milletin cebinde para yok para için herkes bitcoinci oldu borsacı oldu kabincilerin çoğu network marketing diye saadet zinciri kurbanı.. Razamanda yemek yardımı diye herkese mail atıp sonra açıklama yapıyor para sadece ofiste olanlara verilecek diye.. dalga mı geciyorsun ya niye herkese mail atıyorsun o zaman. Sendika beyimiz kandil kutlasin özel gün maili atsın..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ekşi ~ 3 yıl önce
Böyle yöneticilerimizin olduğunu görmek çok güzel. Rakip firma yöneticileri bile sektörün abiligini yapıyor diyor genel müdürümüz için. Keşke yönetim kurulumuz da böyle olsa ama iş bilmez bey gün gelir bunu da harcar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kargo ~ 3 yıl önce
Kargo bu süreçte kârlı ve kurtarıcı sektör oldu bu yüzden kimse sorgulamıyor ancak yarın işler düzeldiginde fiyatlar düştüğünde konuşulacak şey olacak. İsrafın, kaçağın, plansizligin en yüksek fiyata olduğu yer kargo. Kimin ne iç yaptığı belli olmayan, milyonlarca dolar kaçağın hiç sorulmadigi yer kargo..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mehmet Kaptan ~ 3 yıl önce
Böylesine donanımlı, bilgili, tecrübeli ve Türk sivil havacılığını onlarca yıl gerek ulusal gerek uluslarası platformda en iyi şekilde temsil eden Sayın Haydar Yalçın Bey’in tekrardan SHGM’ye dönmesi dileğiyle...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Home ofis ~ 3 yıl önce
Tüm firmalar tamamı ile uzaktan çalışma modelini benimsemiş ve bunun verimliliklerini konuşurken THY içindeki köhne zihniyetli yöneticiler nedeniyle ofis çalışmalarının devam ettirilme isteği açıkçası THY gibi bir firmaya yakışmıyor. İnsan kaynakları bu noktada sınıfta kalmıştır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
home ofis yalanı ~ 3 yıl önce
Eskiden gün içinde geri dönüş aldığımız konulara bir haftada geri dönüş alamadığım oldu. Yarası olan üzerine alınsın, evde çalışmaktan ziyade kaytarıldığını düşünüyorum.
Verim ~ 3 yıl önce
THY hala ofis personeli sayısını arttırıyor.
Personel ~ 3 yıl önce
Sektöre ve süreçlere dair harika bir yayın oldu. izlemeyenlere izlemelerini tavsiye ederim. Ancak kimse unutmamalı ki bu süreçte en büyük sorumlulugu çalışanlar aldı. Maaşlar yarı yarıya düştü evden çalışma geldi ancak yemek, yol, internet vs en küçük destek yapılmadı. Evde maliyetler arttı, gelir düştü. Sendikanın bu süreçte daha aktif olması şart. Şirketin tasarrufuna bırakacaksa niye aidat topluyor. Yayın içerisinde de personel maaşlarına yönelik iyileştirme planından hiç bahsedildiğini duymadım buna üzüldüm açıkçası.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Personele cevap ~ 3 yıl önce
1 ayda ortalama 40 saat servisle işe gidip gelme telaşından kurtuldunuz bazı birimlerde neredeyse 1 yumurtayı 6 kişi taşıyor ülke ve şirket kritik dönemden geçerken hala yarı maaşta,yemek ücretinde,internet masrafında ve sendika aidatındasınız ve hemende battınız.Eminim işlerinden olan Atlas Jet,Onur Air vs.personeli sizin yerinizde olmak isterdi.Şirket ne yapsın Nusret'ten evinize yemekmi göndersin
Üzülmenize ~ 3 yıl önce
Üzüldük biz de tühh!! kimseyi işten çıkarmicaz türküsü zor okunan bi türkü maaş kesmeden nasıl olacaktı? Kaldı ki dev şirketler maaş kesintisinden sonra bile 1-2 ay dayanabildiler yüzlerce kişinin işine son verildi. 1yılı geçti idare edebildi bu şirket
Personele Cevaba Cevap ~ 3 yıl önce
Bana ne kardesim? Verimsiz personeli isten cikarsinlar. Calisan, fayda saglayan personelin niye maasindan kesiyorlar? Ali Baba’nin ciftligi mi burasi? Personel fazlasi varsa personel cikar. Niye herkesten kesinti yapiyorsun?!
Battık ~ 3 yıl önce
desenize. Şimdi sorun yok. Zaten Vakıf'tan alırlar bu paraları. Sorun yok. Arkaları sağlam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000