02 Aralık 2019, Pazartesi 09:40:42

TAV'a kâr kaybı ödenecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İstanbul Havalimanı’nın hizmete açılmasıyla, sözleşme süresi bitmeden kapatılan Atatürk Havalimanı dolayısıyla TAV'a 'yabancı ortağı bulunduğu' gerekçesiyle kâr kaybının ödeneceğini bildirdi.
  • Yenilere ödenen garanti farkları yetmiyor bir de arkada kalanlara öde. Yol, köprü, tünel ve havaalanı işletmecilerinin işi almaya gelirken neden koluna bir yabancı taktığını çok iyi anlatıyor bu yazı.
  • DHMI garantisi her yıl 15 milyon yolcu idi, 15 yılda 400 milyon civarında yolcu AHL kullandı, yani şirket beklentisinin iki katına yakın, buna rağmen birde üstüne 4 milyar tazminat ?? Zamanında sözleşmeye : 15 yılda 225 milyon toplam yolcu olacak , yıllık 15 milyon garanti yolcu eksik/ fazla yıllar mahsubu olur dense idi bugün 4 milyar devlete yük olmazdı, 1 cümle.
  • Dhmi'nin mali tablolarina bakarsanız görürsünüz Olağandışı Giderler kaleminde
  • Öncelikle Bakanlık'ça verilen izahat çok ama çok çirkin, bir Devlet kuruluşunun olması gereken ifadesi değil! Ne demek, TAV 100% Türk sermayeli olsaydı bu “kâr kaybı” ödenmeyecek miymiş? Şimdi, buyrun 3. Havalimanı’nın TC Devleti bütçesine (şu ana kadar tesbit edilebilmiş)“kazıklarına”: 1) TAV, AHL’daki faaliyetleri erken sona erdirildiğinden haliyle eksik kalan süre için de Devlet’e bir ödeme yapmayacak. 2) Eksik kalan bu süre için TAV’a bir “kâr kaybı” telafisi ayrıca ödenecek. 3) IGA, 2019 1. Kasım itibariyle ödemesi gereken yıllık 822 milyon € + KDV’lik ilk kira taksidini (ve aslında daha fazlasını) kendisine tanınan 25 yıllık imtiyaz süresinin arkasına erteletti (el insaf, öyle 3-5 yıl sonrasına dahi değil!) ve bu ertelemenin IGA’ya faiz vs. açısından nasıl yansıtılacağı da açıklanmıyor!
  • Buradaki süre bitseydi daha iyi olmaz mıydı. Ucube havalimaninizda 1 kış daha az geçirirdik
  • yabancı ortak olmasa odemicekler...
  • Ucuncu havalimanini alelacele acip siyasi malzeme yapanlar cebinden odesinler. Neden devlet oduyor?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İstanbul Havalimanı’nın hizmete açılmasıyla, sözleşme süresi bitmeden kapatılan Atatürk Havalimanı dolayısıyla TAV'a 'yabancı ortağı bulunduğu' gerekçesiyle kâr kaybının ödeneceğini bildirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin TAV’a ödenecek kâr payı ile ilgili soru önergesine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan gelen yanıtta, TAV İstanbul Terminal İşletmeciliği AŞ’nin hisselerinin yüzde 44’ünün yabancı ortağı olmasının dikkate alınarak, yeni havalimanının hizmete girmesi nedeniyle şirketin olası kâr kayıplarının ödeneceğinin bildirildiği ifade edildi. Yanıtta, “Çalışmalar devam etmekte olup bugün için ödenen tutar bulunmamaktadır” denildi.

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre 6 Nisan 2019’da Atatürk Havalimanı’nın uçuşlara tamamen kapatılmasına karşın Devlet Hava Meydanları İşletmesi ile TAV arasında yapılan sözleşme 3 Ocak 2021’e kadar sürecek. 

TAV'a kâr kaybı ödenecek

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

UçanKaçan ~ 4 yıl önce
Yenilere ödenen garanti farkları yetmiyor bir de arkada kalanlara öde. Yol, köprü, tünel ve havaalanı işletmecilerinin işi almaya gelirken neden koluna bir yabancı taktığını çok iyi anlatıyor bu yazı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çözümü vardı ~ 4 yıl önce
DHMI garantisi her yıl 15 milyon yolcu idi, 15 yılda 400 milyon civarında yolcu AHL kullandı, yani şirket beklentisinin iki katına yakın, buna rağmen birde üstüne 4 milyar tazminat ?? Zamanında sözleşmeye : 15 yılda 225 milyon toplam yolcu olacak , yıllık 15 milyon garanti yolcu eksik/ fazla yıllar mahsubu olur dense idi bugün 4 milyar devlete yük olmazdı, 1 cümle.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ne sandın yaprağım ~ 4 yıl önce
Dhmi'nin mali tablolarina bakarsanız görürsünüz Olağandışı Giderler kaleminde

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mafaky ~ 4 yıl önce
Öncelikle Bakanlık'ça verilen izahat çok ama çok çirkin, bir Devlet kuruluşunun olması gereken ifadesi değil! Ne demek, TAV 100% Türk sermayeli olsaydı bu “kâr kaybı” ödenmeyecek miymiş? Şimdi, buyrun 3. Havalimanı’nın TC Devleti bütçesine (şu ana kadar tesbit edilebilmiş)“kazıklarına”: 1) TAV, AHL’daki faaliyetleri erken sona erdirildiğinden haliyle eksik kalan süre için de Devlet’e bir ödeme yapmayacak. 2) Eksik kalan bu süre için TAV’a bir “kâr kaybı” telafisi ayrıca ödenecek. 3) IGA, 2019 1. Kasım itibariyle ödemesi gereken yıllık 822 milyon € + KDV’lik ilk kira taksidini (ve aslında daha fazlasını) kendisine tanınan 25 yıllık imtiyaz süresinin arkasına erteletti (el insaf, öyle 3-5 yıl sonrasına dahi değil!) ve bu ertelemenin IGA’ya faiz vs. açısından nasıl yansıtılacağı da açıklanmıyor!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ne acelesi vardı ~ 4 yıl önce
Buradaki süre bitseydi daha iyi olmaz mıydı. Ucube havalimaninizda 1 kış daha az geçirirdik

Yanıtla

Kalan karakter 1000
he yani ~ 4 yıl önce
yabancı ortak olmasa odemicekler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hasan ~ 4 yıl önce
Ucuncu havalimanini alelacele acip siyasi malzeme yapanlar cebinden odesinler. Neden devlet oduyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Onyekuru ~ 4 yıl önce
hepimiz cebimizden oduyoruz oy vermeyenler kızıyor ama oy verenler vicdan azabı duyuyorlardır eminim zaten duymuyorsan benden cok kızmıyorsan buyuk sıkıntı var demektir
Nasıl ~ 4 yıl önce
Yok daha neler, Türkiyede, ve bu iktidar da sen bunu istiyorsun.. Hemen tutuklayın, hapise atın, suçu olması gerekmez, maksat aksiyon olsun, millet iş yapıyor diye bilsin.. Tövbe tövbe

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000