04 Haziran 2008, Çarşamba 07:53:11

Pilotlar uçmayı reddetti!

Emniyet Genel Müdürlüğü, yurda kaçak giren 400 Somaliliyi ülkelerine göndermek için uçak kiralayıp parasını ödedi. Ancak pilotlar, bölgenin güvenli olmadığını söyleyerek uçmayınca göçmenlerin Emniyet'teki 8 aylık zorunlu misafirliği bitmedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Yabancılar, Hudut ve İltica Daire Başkanlığı yurda kaçak yollardan giren Somalilileri memleketlerine göndermek için uçak kiralama yoluna gitti. Bu amaçla Ankara, İzmir, Antalya gibi illerde yakalanan Somalililer İstanbul'da toplandı. Kaçak Somalililer, Yabancılar Şubesi'nin misafirhanesine alındı. Emniyet Genel Müdürlüğü bu arada ihale ile Somali'ye charter uçak kiraladı. Uçağın parası da şirkete peşin ödendi. Emniyet, havayolu şirketine parayı ödeyip sözleşmeyi imzalamasına karşın bir sürprizle karşılaştı. Charter uçaklarının pilotları iç çatışmaların yaşandığı Başkent Mogadişu Havalimanı'na güvenlik gerekçesiyle iniş yapamayacaklarını söyledi.

Pilotlar, yasadışı Somalili göçmenleri Mogadişu yerine komşu ülke olan Nijerya'ya götürmeyi teklif etti. Dışişleri Bakanlığı, Nijerya ile temasa geçti. Ancak, Nijerya da Somalili göçmenleri taşıyan uçakların inişine ve ülkeleri üzerinden karayolu ile sınır dışı edilmesine izin vermedi. 400 Somaliliyi sınır dışı edemeyen Emniyet ihaleyi iptal etti. Havayolu şirketine ödenen parayı da geri aldı. Sınır dışı edilemeyen Somalili göçmenler aradan 8 ay geçmesine karşın zorunlu olarak İstanbul Yabancılar Şubesi'nde tutuluyor. Yasadışı göçmenleri charter uçakla ülkelerine yollayamayan emniyet, şimdi tarifeli uçakla aktarmalı olarak Somali'ye göndermeyi planlıyor. Ancak yüksek maliyet sebebiyle Somalili göçmenler ülkelerine bir türlü gönderilemiyor. Bu arada göçmenlerin masrafları da karşılanmak zorunda kalınıyor. Somalili göçmenler için denenen ancak başarılı olamayan charter sınır dışı etme projesi bu yıl Afganistan, Pakistan ve Bangladeşli göçmenler için de uygulanacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü, 2007'de 64 bin 290 göçmen yakaladı. Yakalanan bu göçmenlerin ulaşım, iaşe, ibate ve tercümanlık masrafları için geçen yıl emniyet bütçesinden 4 milyon 433 bin 771 YTL harcandı. Ancak bütçe yeterli olmadı. Emniyet ek ödenek talep etti. Maliyede 2007'de emniyete 1 milyon 300 bin YTL ek ödenek tahsis etti. Türkiye'de 1995-2007 yılları arasında 171 ülkeye mensup 712 bin 945 yasadışı göçmen yakalandı.

Zaman

Pilotlar uçmayı reddetti!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000