Şırnak’taki iki köyün bombalanarak 38 kişinin öldürülmesi ile ilgili dosyada yapılan bütün yazışmalara rağmen köyü bombalayan pilotların, operasyona birlikte katılan helikopter pilotlarının ve operasyon emrini veren subayların isimlerinin belirlenemediği ortaya çıktı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararıyla yeniden açılan soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nda görevli savcı Semih Akgün, zamanaşımının 26 Mart’ta dolacağını belirterek dosyayı Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı’na gönderdi.
‘Teröristlere yönelikti’
Görevsizlik kararında Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile yapılan yazışmalara dayanılarak bir F-4 savaş uçağının kontrolünde Kuşkonar ve Koçağılı köyünde operasyon yaptığının anlaşıldığı belirtildi. Kararda, olayın “Şırnak’ın batısında oldukları istihbaratı gelen ve etkisiz hale getirilmesi istenen PKK mensuplarına yönelik yapılan hava harekatı icrası dolayısıyla olayın meydana geldiği” ileri sürüldü. Kararda dönemin Kara Kuvvetleri Asayiş Komutanı Hasan Kundakçı ile emekli albaylar Adnan Karaardıç, Metin Hazar ve İbrahim Erge’ye “Birden fazla kişiyi aynı sebeple öldürme, birden fazla kişiyi öldürmeye teşebbüs etmek” suçlaması yöneltildi.
Emri verenler de yok
Son atamalarla Diyarbakır özel yetkili savcısı olarak görevlendirilen Semih Akgün’ün imzasını taşıyan görevsizlik kararında, sorumluluğu görülen 4 rütbeli asker dışında olayın faillerinin aradan geçen 20 yılda bulunamadığı belirtildi. Kararda, “Olay tarihinde operasyon icra emrini veren sorumlu ve rütbeli subaylar, Şırnak ilinde operasyon isteğinde bulunan İç Güvenlik Komutanlığında sorumlu ve rütbeli subaylar, operasyonu icra eden görevli pilotlar, İHK olarak görev yapan personel, Kara İstihbarat Subayı, uçaklara öncülük eden ve operasyona katıldığı anlaşılan helikopter pilotlarının açık kimliklerinin soruşturmanın bu aşamaya gelinceye kadar tespit edilemediği, tespit edilmesi için gereken yazışmaların yapıldığı” belirtildi.
Operasyon talebi de meçhul
Görevsizlik kararında Hasan Kundakçı’nın olay tarihinde Diyarbakır ilinde Kara Kuvvetleri Korgeneral rütbesiyle asayiş komutanı olarak görev yapması dolayısıyla olayla irtibatlı olabileceği değerlendirilerek şüpheli olarak savunmasının alındığı belirtildi. Diğer şüphelilerin ise 26 Mart 1994 tarihinde belirtilen köylerden operasyon icrası için kendilerine tam olarak hangi birimden geldiği tespit edilemeyen istek talebi olduğu anlaşılan fax-mesaj formunun altında imzalarının bulunması ve bu mesaj formu uyarınca isteğin 2. Hava Taktik Komutanlığı’na operasyon icrasının iletilmesi dolayısıyla şüpheli gösterildiği, bunlardan Metin Hazar ve İbrahim Ergen’in savunmasının alındığı kaydedildi. Görevsizlik kararında Adnan Karaardıç’ın ifadesinin alınmadığı anlaşıldı. (Vatan)
Facebook Yorum