13 Haziran 2011, Pazartesi 11:30:26

NE KADAR TEKNOLOJİK?

Havacılık sektörünün nabzını tutan Sefa İnan, yine ses getirecek bir köşeyle karşımızda...
  • Milyon dolarlık uçakların basit bir insanın yeteneklerine emanet edilmesi hep ilgimi çekmiştir. Otomasyon bunun zıttını ifade ediyor. İnsan yeteneklerinden ayırma... Maalesef teknoloji yetersiz kalıyor ... Belki de ilerde bunlar değişir.
  • İnsan faktörünü azaltmak ve her şeyi otomasyona bağlamak bencede hayra alamet değil. Şüphesiz otomasyon demek ekonomi demek,otomasyon demek konfor ve rahatlık demek.Ancak,otomasyon demek ucuş emniyeti dediğimizde biraz düşünmek lazım.
  • Otomasyon güzelde abartmamak lazım. Ayrıca otomasyonun artması kadar bu konuda eğitimlerinde aynı ölcüde sistem operatörlüğü yapabilecek düzeyde gelişmesi lazımki bu otomasyondan kaynaklanan hatalar minimize edilebilsin. Ticari düşünceler otomasyonu şüphesiz destekler. Hatta mümkün olsa pilotsuz bile ucursak tasarruf yaparız. Ancak manuel uçaklarda Amstardam kazasına yol açan altimetre nin gaz koluna müdahiil olduğu kaza olmazdı. Amsterdam kazası otomasyonun gereksiz kullanıldığı bir örnektir. Yaklaşım doğru.
  • "Uçağın çalışan bütün elektronik (otomasyonlu) sistemleri güzel, arıza yapan veya noksan programlanan sistemi güzel değil," Bu tekniği bilen veya teknik olarak konuşabilen birisinin söylemeyeceği bir cümle olmalı.
 AirportHaber Başyazarı ve UTED Onursal Başkanı olan Sefa İnan, bu haftaki köşesinde yine farklı bir gündem oluşturdu.

Gelişen teknolojinin havacılık sektöründeki olumsuz etkilerinden bahseden İnan, bunun terör halini aldığında havacılığın başına bela olacağını ifade ediyor.


NE KADAR TEKNOLOJİK?

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Milyon dolarlık uçakların basit bir insanın yeteneklerine emanet edilmesi hep ilgimi çekmiştir. Otomasyon bunun zıttını ifade ediyor. İnsan yeteneklerinden ayırma... Maalesef teknoloji yetersiz kalıyor ... Belki de ilerde bunlar değişir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
İnsan faktörünü azaltmak ve her şeyi otomasyona bağlamak bencede hayra alamet değil. Şüphesiz otomasyon demek ekonomi demek,otomasyon demek konfor ve rahatlık demek.Ancak,otomasyon demek ucuş emniyeti dediğimizde biraz düşünmek lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Otomasyon güzelde abartmamak lazım. Ayrıca otomasyonun artması kadar bu konuda eğitimlerinde aynı ölcüde sistem operatörlüğü yapabilecek düzeyde gelişmesi lazımki bu otomasyondan kaynaklanan hatalar minimize edilebilsin. Ticari düşünceler otomasyonu şüphesiz destekler. Hatta mümkün olsa pilotsuz bile ucursak tasarruf yaparız. Ancak manuel uçaklarda Amstardam kazasına yol açan altimetre nin gaz koluna müdahiil olduğu kaza olmazdı. Amsterdam kazası otomasyonun gereksiz kullanıldığı bir örnektir. Yaklaşım doğru.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
"Uçağın çalışan bütün elektronik (otomasyonlu) sistemleri güzel, arıza yapan veya noksan programlanan sistemi güzel değil," Bu tekniği bilen veya teknik olarak konuşabilen birisinin söylemeyeceği bir cümle olmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000