07 Mart 2022, Pazartesi 10:10:23

MQ-9A Reaper 2 milyon uçuş saatini geçti

General Atomics’in son nesil MQ-9A Reaper İHA’sı şirket bünyesindeki toplam uçuş saatinin yarısına yaklaşıyor
  • Türk İHA ve ve Siha larını bu kadar övmezsiniz sizin yatacak yeriniz hiç yok

General Atomics’in son nesil MQ-9A Reaper İHA’sı şirket bünyesindeki toplam uçuş saatinin yarısına yaklaşıyor

General Atomics’in aktardığı üzere 30 yıldır İHA/SİHA sistemleri üreten ve geliştiren General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) şirketinin MQ-9A Reaper SİHA’sı toplamda 2 milyon saat uçuş süresini geçti. 1000 adetten fazla İHA/SİHA üretimi yapmış şirketin Reaper SİHA’sı hariç üretmiş olduğu Predator A, Predator XP, Predator B ER, Guardian, Gray Eagle ve Gray Eagle ER; Predator C Avenger; ve MQ-9B SkyGuardian filolarının toplam uçuş saatleri 500.000’e yakın görev ile 7,2 milyonu aşıyor.

GA-ASI İHA’ları ABD Hava Kuvvetleri, ABD Ordusu, ABD Deniz Piyadeleri, NASA, İtalyan Hava Kuvvetleri, Kraliyet Hava Kuvvetleri, İspanya Hava Kuvvetleri, Hindistan hükümeti, Fransa Hava ve Uzay Kuvvetleri, Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri ve Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne yeni teslim edilen MQ-9A’lar dahil olmak üzere aylık olarak ortalama 48.000 saat operasyonel hizmet sağlamaktadır.

Reaper MQ-9A’ların başlıca görevleri muharebe alanındaki kara birimlerinin korunmasına yardımcı olmak, doğal afetler sonrasında ilk müdahale ekiplerinin desteklenmesi ve istihbarat, gözetleme ve keşif operasyonları icra etmektir. Ek olarak yakın hava desteği (CAS), muharebe arama ve kurtarma (CSAR), hassas saldırı, konvoy / baskın gözetleme, hedef edinme ve terminal hava rehberliği görevlerinde de aktif olarak kullanılmaktadır.

Ayrıca ABD’de bulunan Creech Hava Kuvvetleri Üssü’nün aktardığı üzere ABD Hava Kuvvetleri, denizaşırı acil durum operasyonlarının girişimlerini desteklemek için Savunma Bakanlığı’na MQ-9 Reaper sistemini, MQ-1 Predator’dan daha büyük ve daha güçlü olduğunu belirterek bu görevlerde kullanılması için öneride bulunmuştu. MQ-9A Reaper’ın ismindeki “M”, çoklu rol için ABD Savunma Bakanlığı atamasıdır, “Q”, uzaktan kumandalı İHA sistemi anlamına gelir ve “9” uzaktan kumandalı İHA sistemleri serisinde dokuzuncu olduğunu gösterir.

Reaper İHA/SİHA’ların 2 milyon saat uçuş süresini geçmesi ile ilgili olarak GA-ASI, ABD Savunma Bakanlığı için stratejik geliştirme başkan yardımcısı J.R. Reid;

“MQ-9A’yı kalıcı gözetleme ve hızlı saldırı kabiliyeti için standart belirlemek üzere geliştirdik ve beklentileri karşıladı. Bir askerî, İHA’nın etkinliği, ne sıklıkta kullanıldığı (toplam uçuş saati) ve çalışmaya hazır olup olmadığıyla ölçülebilir ve MQ-9A, her iki ölçümde de performansı aşıyor.” ifadelerine yer verdi.

MQ-9 Reaper SİHA

MQ-9 Reaper, öncelikle dinamik yürütme hedeflerine karşı ve ikincil olarak istihbarat toplama amacıyla kullanılan, silahlı, çok amaçlı, orta irtifa, uzun havada kalış süreli (MALE) uzaktan kumandalı bir hava aracıdır (RPA). Bir pilot, sensör operatörü ve görev istihbarat koordinatöründen oluşan bir ekip, Reaper’ı uzak bir yer kontrol istasyonundan uçurur. Yer operasyonlarından saha içindeki ilgili ekip sorumludur. Reaper, dünya çapında dağıtım için demonte edilebilir ve tek bir konteynere yüklenebilir. Tüm sistem, C-130 Hercules veya daha büyük uçaklarda taşınabilir.

Operasyon ekibi İHA’yı, sensörlerini ve silah sistemini gelişmiş, güvenli bir uydu iletişim sistemi aracılığıyla kontrol ederek askeri üslerden ufuk ötesi veri bağlantısı özelliği sağlar. İHA’nın gövdesinin önünde bulunan iki kamera, iniş ve kalkış sırasında mürettebata önden bir görüş sağlar. İHA’da hedefleme ve kızılötesi özellikli bir sensör paketi bulunmaktadır. İHA’nın ön gövdesinin altına ise bir taret monte edilmiştir. Dahili bir sentetik açıklıklı radar, MQ-9’un sensör paketini tamamlamaktadır. PPSL, hava aracı ve sensörler için iletişim sağlar. (DefenceTurk)

MQ-9A Reaper 2 milyon uçuş saatini geçti

Yorumlar

Hsjdk ~ 2 yıl önce
Türk İHA ve ve Siha larını bu kadar övmezsiniz sizin yatacak yeriniz hiç yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000