01 Haziran 2013, Cumartesi 08:31:55

MOSKOVA ŞAM'A UÇAK SATIYOR

AB’nin Suriyeli muhaliflere silah ambargosunu kaldırmasının ardından ülkeye silah akışı yaşanacağına dair endişeleri artıran gelişmeler yaşanıyor. Savaş uçakları ve helikopter üreten MiG şirketinin Genel Müdürü Sergey Korotkov, MiG-29 M/M2 uçakları için Şam’dan bir heyetin Moskova’ya geldiğini açıkladı.
  • Bu 12 Mig 29 den en az 5,6 tanesi ilk uçusunu birkaç ay evvel yapti resimleri "Airliners.net Syrian Air Force Mig29 den görebilirsiniz" bir saat önce televizyon Sami gösterdi sehrin üstünde uçan Mig ve Sukhoi savas uçaklarinin sesi geliyordu.

Korotkov, Suriye’nin 10’dan fazla savaş uçağı alacağını belirtti ancak kesin sayı vermedi. Rusya, daha önce silah satışı için Suriye ile yeni anlaşma yapılmayacağını açıklamıştı. MiG uçaklarının halen yürürlükte olan anlaşma çerçevesinde satılması öngörülüyor. Rus basınına göre Suriye birkaç yıl önce 12 adet MiG cinsi savaş uçağı siparişi vermişti. Aralık ayında Esad rejiminin Yak-130 savaş jetleri almak için Moskova’yla anlaştığı öne sürülmüştü.

‘S-300 teslim edilmedi’
Öte yandan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın önceki gün Rusya’dan sipariş edilen S-300 füzelerinin ilk kısmının teslim edildiği yönündeki açıklaması doğrulanamıyor. İki yıldır ülkesinde süren iç isyana karşı en büyük desteği Kremlin’den gören Esad, Hizbullah’a ait El Manar kanalına verdiği röportajda S-300 sisteminin ilk parçasının Suriye’ye ulaştığını açıklamıştı.
Esad, 2010 yılında Suriye ve Rusya arasında imzalanan anlaşmaya gönderme yaparak “Rusya’yla bütün anlaşmalar yerine getirilecektir ve bazıları da yerine getirildi” demişti.

‘Teslimat 2014 sonunda’
Rusya’da yayımlanan Vedomosti gazetesi, savunma endüstrisinden bir isme dayanarak 1 milyar dolarlık anlaşma gereği teslimatın en erken 2014’ün ikinci çeyreğinde yapılabileceğini yazdı. Interfax haber ajansı da bir silah ticareti uzmanının ‘hiçbir S-300 parçasının teslim edilmediği’ yönündeki iddiasına yer verdi. Kaynağa göre teslimatlar ‘süresiz olarak askıya da alınabilir’. Kommersant gazetesi de teslimatın ardından sistemin operasyonel duruma geçilmesi için Suriyeli personelin eğitiminin de 6 ay alacağını belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dış politika danışmanı Yuri Ushakov, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada Moskova’nın Esad rejimine silah teslimatı hakkını savunsa da S-300 sistemiyle ilgili somut açıklama yapmadı.

‘İsrail’e karşılık veririz’
Esad’ın El Manar’a verdiği söyleşide S-300’ler kadar İsrail’i doğrudan tehdit etmesi de dikkat çekti. 1967’den bu yana İsrail işgali altında olan Golan Tepeleri’yle ilgili olarak Esad “Golan’da yeni bir direniş cephesi açmakla ilgili büyük bir halk baskısı var. Birçok faktör etkili özellikle de İsrail’in tekrarlanan saldırıları.. Bütün tarafları bir dahaki İsrail saldırısına karşılık vereceğimiz konusunda bilgilendirdik. Kendimizden eminiz” dedi.

MOSKOVA ŞAM'A UÇAK SATIYOR

Yorumlar

MIG 29 FULCRUM ~ 11 yıl önce
Bu 12 Mig 29 den en az 5,6 tanesi ilk uçusunu birkaç ay evvel yapti resimleri "Airliners.net Syrian Air Force Mig29 den görebilirsiniz" bir saat önce televizyon Sami gösterdi sehrin üstünde uçan Mig ve Sukhoi savas uçaklarinin sesi geliyordu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000