02 Haziran 2022, Perşembe 15:33:12

Milli Muharip Uçakta önemli gelişme

Milli Muharip Uçak’ta kullanılacak F110 Turbofan Motoru, ABD tarafından Türkiye’ye teslim edildi. Teslim edilen motor, MMU prototipinde kullanılacak.
  • Herkes okadar politize olmuşki, diğer taraftaki ne yaparsa yapsin hep kötüleme kültürü yerleşmiş. Sanirsin herkes endüstri mühendisi ilginç ilginç yorumlar. olaylara biraz objektif bakin. Bugükü devasa Migros bile mahalle arasi satiş yapan kamyonetlerle başladi işte. Gökten zembille inmiyo savaş uçagi. Yavaş yavaş gelişecek hersey. Bu politik degil milli bir meseledir. Baştaki kim olursa olsun desteklenmelidir. Bugun degilse 10 sene sonra yapilir o motor, ama yapilir.
  • Yorumlara bakiyorum hep bir memnuniyetsizlik hep bir elestiri yav dune kadar u cagi u sunu yapmayan ulkeniz insansiz savas ucagi yapmak icin ter dokuyor illaki bazi parcalari yabanci olur olmaz ama adamlar insansiz savas ucagi urtiyoruz ucak helikopter uretiyozrz tasrliyoruz araba cikacak diyor adim atiyoruz ga hidrat bulup cikarmak icin gemi satin aliyoruz ama bu sukursuz memnuyetsizler beni benden aliyor insa allah ulkenin kalkindigi gunleri sizler gormeden son nefeslerinizi verirsiniz ..
  • Boyle diye ler bu ulkeye bir gram faydada bulunmamistir. Yapsaydiniz 2002'ye kadar neden yapmadiniz
  • 2023 yılında; uçak hangardan çıkacaktı, doğalgazımız çıkacaktı, tanklarımız olacaktı (fabrika satılmasaydı) , otomobil üretime geçecekti, hee bir de aya taş atacaktık (uzay otobanı olmayacağını anladık) vs va vs ..!
  • Turbofanmi,yoksa turbojetmi?
  • Siz çok yaşayın emi. Konuyu hala anlamamışsınız. Nasıl seçime gideceğiz?!?
  • Saçma saçma konuşmayın. Bu motor sadece uçağın sertifikasyon testlerinde prototiplerde kullanılmak için alınıyor. İleride motor geliştirilene kadar idare de eder de Amerika’nın bunları seri üretim için vereceğini pek sanmam. Sanki 2 günde motor üretiliyor, tabi ki ilk başta dış tedarik olacak. Motorun da kendi içinde ayrı sertifikasyon süreçleri var ve onlar da uzun sürüyor.
  • Hani bu uçaklar yerli ve milli diyorlardı??
  • Abd ve İngiltere bize her kötülüğü yapan ülkeler ve biz onlardan motor,teknoloji, ekipman,mühendislik alıp burada motor yapıyoruz adı da yerli ve milli mi oluyor? Bunlar bize biz patenti bize ait katma değeri yüksek şeyler yapmamız için yardımcı olmaz,güçlenmemizi ve piyasalarını kaybetmek istemezler mutlaka kontrol onlarda olacaktır. Mevcut rezalet eğitim sistemi ve kalitesiyle,ekonomik sorunlarla,yetişmiş insan azlığı var olanları da elden kaçırarak,torpil,hemşehricilik, liyakatsizlik,tarikatçılık, cemaatçilikle biz neyi,nasıl yerli ve milli yapabiliriz? Ayrıca yarın bir gün motorları ve diğer aksamları kullanamazsın derlerse ne olacak? Atak helikopteri ilk önce Pakistan'a satamadık sonra neyin karşılığında izin verildi de sattık bilinmiyor ama bunlar koltuk ve çıkar için her kılığa girebilecek her yalanı söyleyebilecek zihniyetteler yiyen de çok nasılsa...
  • Çok güzel. Böylece milli motor projesine olan ihtiyaç ve tazyik azalacak. Abd'nin tarihte türkiye menfaatine tek bir hamlesi olmuş mu acaba?

Milli Muharip Uçak’ta kullanılacak F110 Turbofan Motoru, ABD tarafından Türkiye’ye teslim edildi. Teslim edilen motor, MMU prototipinde kullanılacak.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Uçak Daire Başkanı Abdurrahman Şeref Can, 9. Hava ve Aviyonik Sistemleri Semineri esnasında önemli açıklamalarda bulundu. Can, TUSAŞ tarafından geliştirilen ve 18 Mart 2023 tarihinde hangardan çıkış yapması planlanan Milli Muharip Uçak’ın prototipinde kullanılacak F-110 motorunun, Türkiye’ye teslim edildiğini açıkladı.

İlk olarak SavunmaSanayiST.com’un duyurduğu gelişme, Milli Muharip Uçak için en zorlu aşama olan motor tedarikinin başarıyla gerçekleştirilmesi açısından kritik öneme sahip. Şu ana kadar kaç adet F110 motorunun teslim edildiği bilinmezken, test faaliyetleri için 10 adet motorun tedarik edileceği bilgisi mevcut.

TUSAŞ tarafından 3 adet MMU Blok 0 ve 1 adet de MMU Blok I prototipinin üretileceği biliniyor. TUSAŞ tarafından tedariki planlanan 10 adet F110 motorunun 8 adedinin bu prototiplerde (uçak başı iki motor) kullanılacağı, geri kalan 2 adet motorun ise yedek amaçlı tedarik edileceği biliniyor.

Seri üretime MMU’larda ise Türkiye’nin özgün olarak geliştireceği turbofan motorun kullanılması hedefleniyor. Bu amaçla Türk Kale Arge firması ile İngiliz Rolls-Royce firması, çeşitli ortak çalışmalar gerçekleştiriyorlar. Mayıs ayı içerisinde de Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR’in liderlik ettiği bir heyet, bu amaçla Rolls-Royce’u ziyare etmişti.

MMU’nun İlk Uçuşu Ne Zaman?

Milli Muharip Uçak’ın üretim faaliyetleri, halihazırda TUSAŞ bünyesinde devam ediyor. İlk prototip uçağın, 18 Mart 2023 tarihinde motorları çalışır şekilde hangardan çıkış yapması ve yer testlerine başlaması planlanıyor. MMU Blok 0’ın ilk uçuşunun ise 2026 yılı sonunda gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

TUSAŞ, 2026 sonuna kadar 3 adet MMU Blok 0 prototipinin üretimini tamamlamayı planlıyor. 2029 yılından itibaren ise MMU Blok I konfigürasyonun üretim faaliyetlerinin başlaması ve 10 adet MMU Blok I A/C’nin, Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesi hedefleniyor.

Her şeyin yolunda gitmesi durumunda Türk Hava Kuvvetleri, 2030’lu yılların ilk yarısında MMU için IOC/FOC ilan edecek. (Savunmasanayist)

Milli Muharip Uçakta önemli gelişme

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

330 FO ~ 2 yıl önce
Herkes okadar politize olmuşki, diğer taraftaki ne yaparsa yapsin hep kötüleme kültürü yerleşmiş. Sanirsin herkes endüstri mühendisi ilginç ilginç yorumlar. olaylara biraz objektif bakin. Bugükü devasa Migros bile mahalle arasi satiş yapan kamyonetlerle başladi işte. Gökten zembille inmiyo savaş uçagi. Yavaş yavaş gelişecek hersey. Bu politik degil milli bir meseledir. Baştaki kim olursa olsun desteklenmelidir. Bugun degilse 10 sene sonra yapilir o motor, ama yapilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tc ~ 2 yıl önce
Yorumlara bakiyorum hep bir memnuniyetsizlik hep bir elestiri yav dune kadar u cagi u sunu yapmayan ulkeniz insansiz savas ucagi yapmak icin ter dokuyor illaki bazi parcalari yabanci olur olmaz ama adamlar insansiz savas ucagi urtiyoruz ucak helikopter uretiyozrz tasrliyoruz araba cikacak diyor adim atiyoruz ga hidrat bulup cikarmak icin gemi satin aliyoruz ama bu sukursuz memnuyetsizler beni benden aliyor insa allah ulkenin kalkindigi gunleri sizler gormeden son nefeslerinizi verirsiniz ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yapamazsin edemezsin ~ 2 yıl önce
Boyle diye ler bu ulkeye bir gram faydada bulunmamistir. Yapsaydiniz 2002'ye kadar neden yapmadiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
~ 2 yıl önce
2023 yılında; uçak hangardan çıkacaktı, doğalgazımız çıkacaktı, tanklarımız olacaktı (fabrika satılmasaydı) , otomobil üretime geçecekti, hee bir de aya taş atacaktık (uzay otobanı olmayacağını anladık) vs va vs ..!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Den eme ~ 1 yıl önce
Arsız değilsen utanacaksın yakında inş.
2.sinif vatandas ~ 2 yıl önce
Turbofanmi,yoksa turbojetmi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
. ~ 2 yıl önce
Mikrodalga…
Löman Yak ~ 2 yıl önce
Art yakıcılı sarhoş nozzle'li urbopropeller
Yanlış alarm ~ 2 yıl önce
Siz çok yaşayın emi. Konuyu hala anlamamışsınız. Nasıl seçime gideceğiz?!?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Motor ~ 2 yıl önce
Saçma saçma konuşmayın. Bu motor sadece uçağın sertifikasyon testlerinde prototiplerde kullanılmak için alınıyor. İleride motor geliştirilene kadar idare de eder de Amerika’nın bunları seri üretim için vereceğini pek sanmam. Sanki 2 günde motor üretiliyor, tabi ki ilk başta dış tedarik olacak. Motorun da kendi içinde ayrı sertifikasyon süreçleri var ve onlar da uzun sürüyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.. ~ 2 yıl önce
Yerli motoru da erşan kuneri mi tasarlayacak.. :))) bu iş yine sakaryadaki bmc olayına dönecek gibi ..!
Ata Karac ~ 2 yıl önce
Hani bu uçaklar yerli ve milli diyorlardı??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yabancı motorlu milli uçak!!! ~ 2 yıl önce
Abd ve İngiltere bize her kötülüğü yapan ülkeler ve biz onlardan motor,teknoloji, ekipman,mühendislik alıp burada motor yapıyoruz adı da yerli ve milli mi oluyor? Bunlar bize biz patenti bize ait katma değeri yüksek şeyler yapmamız için yardımcı olmaz,güçlenmemizi ve piyasalarını kaybetmek istemezler mutlaka kontrol onlarda olacaktır. Mevcut rezalet eğitim sistemi ve kalitesiyle,ekonomik sorunlarla,yetişmiş insan azlığı var olanları da elden kaçırarak,torpil,hemşehricilik, liyakatsizlik,tarikatçılık, cemaatçilikle biz neyi,nasıl yerli ve milli yapabiliriz? Ayrıca yarın bir gün motorları ve diğer aksamları kullanamazsın derlerse ne olacak? Atak helikopteri ilk önce Pakistan'a satamadık sonra neyin karşılığında izin verildi de sattık bilinmiyor ama bunlar koltuk ve çıkar için her kılığa girebilecek her yalanı söyleyebilecek zihniyetteler yiyen de çok nasılsa...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Adam ~ 2 yıl önce
Bunca zamandır neredeydiniz ? Adam olup bu kadar yapsaydınız. Eleştirmekten başka bildiğiniz bir şey yok. Heykel yapılsa sevinirdiniz değil mi ?
Kamuran ~ 2 yıl önce
Çok güzel. Böylece milli motor projesine olan ihtiyaç ve tazyik azalacak. Abd'nin tarihte türkiye menfaatine tek bir hamlesi olmuş mu acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Motor ~ 2 yıl önce
Bu bildiğimiz F16 motoru. Sadece dört adet verilecek. Altay tankı durumu söz konusu.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000