20 Kasım 2019, Çarşamba 09:27:43

"Point Merge" THY'nin maliyetlerini katladı!

Fransızlar, deneme aşamasındaki hava trafik sistemi “Point Merge”i Türkiye’ye sattı. Tüm uçuşların süresi uzadı. 10-15 dakika fazladan yakıt tüketen THY’nin tüm işletme maliyetleri katlandı...
  • Fransızların 8 yılda Asya ve Afrika'da birkaç küçük meydana kakalayabildiği bir programı en son olarak Türkiye'ye kakalayarak reklamını yapmasının sorumluluğunu Oktay Bey'in kitabına yüklediysen sana da bravo...Sen de bu program sayesinde en az 30 kez Paris'e gidenlerdenmisin?
  • Shortcut konusunda kontrolör arkadaşlarımız bizi kırmıyorlar genellikle. Onlara teşekkür ederiz bu vesileyle. Aradaki açığı sayelerinde kapatıyoruz.
  • Kardeş yerde biz varız merge falan bunlara ğerğe yok her kez gelsin insin rahatd rahat!
  • Hiç birşey bizim hatamız değil, büyük resmi görün diyorlar. İş arayan fazla olduğu için, işsizlik rakamı yüksek.
  • Almanlara verseydiniz su an kimse thy yi tutamazdi! Su an fatura calisanlara kesiliyor. Terbiyesizler
  • Arkadaş kapalı star yerine açık star uygulandığında çok yakıt almıyor mu uçaklar dalga mı geçiyorsun adamlar ne kadar ucacagını bilmediği bi uçuşta olması yakıt yönetimi olarak daha mı iyi ? marmaranın üstünde 50 mil sabit başta gitmek daha mı yakıt tasarrufu sağlıyor? LTFM deki taxi sürelerini eleştirsen anlarım ki ben de eleştiriyorum yazık günah ama bu kadar olamaz ya anlamadığınız konuda bile...
  • Ağla sevgili yurdum ağla... güzel şarkı , aklıma geldi birden .. bu devir de biter bir gün.
  • ANSP kim DHMI, yani hava sahasinin dizayni, SID ve STAR lar DHMI tarafindan yapiliyor. DHMI bunu yaparken suphesiz oncelik safety. Ucak isleticisi de yakit tasarrufu ister, delay istemez. Havalimani isleticisi ise daha fazla kapasite ister. Sizce hava sahasi yeniden dizayn edilirken ve point merge uygulamasina gecilirken bu bahsettigin Havayollari ve havaalani isletmecisinin oncelikleri dikkate alinmis midir? Hic sanmam. En iyi ben bilirim demenin getirdigi nokta burasi. ATA da guluk kapasite 1400-1500 ATM/saat idi, IGA da ise tam parelel iki piste ragmen maximum gunluk trafik 1200. Ayni anda parelel operasyon yapiyorum demekle olmuyor bu isler.
  • Eurocontrol de pek suc yok. Bu STAR VE SID leri bizimle rekabette zorlanan AF LH VE BA ortaklasa boyle ayarlatmislar.
  • Her ucusumuzda talep etmemize gerek kalmaksizin yesilkoy-istanbul approachta calisan arkadaslarimiz trafik musait oldugu surece bizi cok rahatlatacak, STAR larimizi kisaltacak shortcutlari zaten veriyorlar. Bu haber aracigiliyla (haberin aksine) hepsine tesekkur ediyorum.

Fransızlar, deneme aşamasındaki hava trafik sistemi “Point Merge”i Türkiye’ye sattı. Sistem, uçuş sürelerini kısaltacaktı. İstanbul Havalimanı’nda günde 3 bin hedeflenen hava trafiği bin 200’de kalınca istenen verim alınamadı. Tüm uçuşların süresi uzadı. 10-15 dakika fazladan yakıt tüketen THY’nin tüm işletme maliyetleri katlandı

Sözcü Gazetesi'nden Yusuf Demir'in haberine göre; Türk Hava Yolları, Atatürk Havalimanı'nda 45 dakika süren Ankara uçuşları için planlanan süreyi İstanbul Havalimanı'nda 1 saat 35 dakikaya kadar çıkardı. Eskisinin iki katından daha fazla olan bu değişim, THY'nin internet sayfasında, uçuş bilgi ekranlarında ve biletlerde de açıkça görülüyor. İncelendiğinde sadece Ankara uçuşlarında değil, İstanbul Havalimanı bağlantılı tüm iniş ve kalkışlarda sürenin uzadığı görülüyor.

Gecikmenin yeni havalimanının konum ve fiziki şartlarından kaynaklanan sıkıntıların yanında Fransızlardan büyük hayallerle satın alınan yeni “Point Merge” adlı hava trafik kontrol sisteminden kaynaklandığı ortaya çıktı. Dünyada çoğu Asya ve Afrika'da iki tanesi ise Seul ve Norveç'te bulunan küçük havaalanlarında denenen sistem Ilk defa bu boyutta bir hava sahası ve 3 havalimanında (İstanbul, Atatürk ve Sabiha Gökçen) birden uygulanmaya başlandı.

İlk aşamada günde 2 binlere, daha sonra 3 bine çıkması hedeflenen uçak trafiği bin 200'lerde kalınca İstanbul Havalimanı'nda sistemden istenen verim alınamadı. Havacılık uzmanları, havada ve yerde gecikmelerin önüne geçmek, uçuş emniyetini tesis etmek hedefiyle alınan sistemin, uygulamada tam tersi sonuçlara neden olduğunu kaydetti. İsmini paylaşmak istemeyen bir uzman, “Yeni sistem teorik olarak doğru bir sistem ama Türkiye'ye uymadı. Özellikle İstanbul Havalimanı'nda uçuş sürelerinin kısalmadığı çok net bir şekilde ortadadır” dedi.

"BİZİ KOBAY OLARAK SEÇTİLER!"

Sivil Havacılık Eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı ise “Böyle bir sistem alındıysa uçuş süresinin kısalması, uçuş güvenliğinin artması ve trafiğin artması beklenir. Böyle bir şey yok. O zaman bu kadar para neden harcandı. Her gün başta THY olmak üzere tüm havayolu şirketleri zarar ediyor. Bu Eurocontrol'ün pazarladığı bir proje. Bizi de kobay seçtiler. Anlaşıldı ki bize uygun değil. Ama maalesef geri dönüşü yok” diye konuştu.

Sistemin satın alınmasının ardından yaklaşık bir yıl süreyle Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nden hava trafik kontrolörleri Fransa'da eğitimden geçirildi. Türkiye'de tüm tarafların katıldığı çok sayıda toplantı yapıldı. Bu süreçte THY veya diğer havayolu şirketlerinden itiraz ya da değişiklik Önerisi gelmedi. Sistem İstanbul Havalimanı'nın açıldığı gün devreye girdi. Hava sahasında değişikliğe gidildi. Yeni rotalar, yeni yaklaşma usulleri, yeni pist yaklaşma usulleri uygulanmaya başlandı.

HAVA YOLU LABİRENT GİBİ

Fransızların geliştirdiği sistem pasaport kontrolü yapılan salonlardaki labirent sistemine benziyor. Polise ulaşmak için labirentte sıraya girip önünüzdekilerle birlikte “s” çizerek dolana dolana ilerlemeniz gerekiyor. Yani Ankara'dan kalkan ve 45 dakikada inişi tamamlayacak bir uçak, bu labirentte en az 10-15 dakika kaybediyor. Hem daha çok yakıt harcıyor, hem personel kaynağı verimsiz kullanılmış oluyor, hem işletme maliyetleri katlanıyor.

PİLOTLAR “SHORT CUT” İSTİYOR

Yoğun hava trafik akışı olan havalimanlarında düzenin sağlanmasında büyük katkı sağlayan bu sistem, Türkiye'ye uymadı. Havayollarının başta yakıt olmak üzere işletme maliyetleri yükseldi ve bir külfete dönüştü. Atatürk Havalimanı'na denizden yaklaşıp doğrudan inen pilotlar, sadece 16-17 kilometre ilerdeki yeni limana neden dolana dolana yaklaşmak zorunda olduklarını anlayamıyor. İstanbul'a yaklaşan pilotlar, sık sık “short cut” (kestirme yol) istiyor. Yani “Önümde kimse yoksa dolandırmayın beni direkt ineyim” diyor ama trafik çok boş değilse bu çoğu zaman mümkün olmuyor.

EN AĞIR FATURA THY'YE

Uçuş süresindeki uzama, Türkiye hava sahasını yüzde 65 oranında kullanan ve İstanbul Havalimanı'nı üs olarak kullanan Türk Hava Yolları'nı etkiliyor. En kısa uçuşlarda bile 10-15 dakika geciken, bu nedenle daha çok yakıt tüketen, dolayısıyla tüm işletme maliyetleri katlanan THY sistemin en ağır mağduru durumunda. Zararın aşağı çekilmesi için çözüm bulmaya çalışan THY'nin, özellikle kalkışlarda sistemi kısmen esneterek, daha kısa bir rota çizilmesi için DHMİ ile temasta olduğu gelen duyumlar arasında.

"Point Merge" THY'nin maliyetlerini katladı!

Yorumlar Tüm Yorumlar (64)

30 Kez paris ~ 4 yıl önce
Fransızların 8 yılda Asya ve Afrika'da birkaç küçük meydana kakalayabildiği bir programı en son olarak Türkiye'ye kakalayarak reklamını yapmasının sorumluluğunu Oktay Bey'in kitabına yüklediysen sana da bravo...Sen de bu program sayesinde en az 30 kez Paris'e gidenlerdenmisin?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
320Cpt. ~ 4 yıl önce
Shortcut konusunda kontrolör arkadaşlarımız bizi kırmıyorlar genellikle. Onlara teşekkür ederiz bu vesileyle. Aradaki açığı sayelerinde kapatıyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yok ya.. ~ 4 yıl önce
Desenize her yer güllük gülistanlık... Hayatınızı yaşıyorsunuz kaptan... Bu güne kadar kaç uçuşunuzda Shortcut istediniz ve aldınız? kaç uçuşunuzu tam zamanında yapabildiniz? onu da bir yazsanız da yüksek tecrübelerinizden yararlansak...
Arff ~ 4 yıl önce
Kardeş yerde biz varız merge falan bunlara ğerğe yok her kez gelsin insin rahatd rahat!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Küserdim ~ 4 yıl önce
İki gündür gözümüz yoldaydı bir yerlerden çıkmasaydınız vallahi küsecektim ARFF'ci arkadaş. Yani burnunuzu sokmadığınız bir Point Merge kalmıştı ona da soktunuz ya bravo...
KAy ~ 4 yıl önce
Hiç birşey bizim hatamız değil, büyük resmi görün diyorlar. İş arayan fazla olduğu için, işsizlik rakamı yüksek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Salaklar ~ 4 yıl önce
Almanlara verseydiniz su an kimse thy yi tutamazdi! Su an fatura calisanlara kesiliyor. Terbiyesizler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Point merge ~ 4 yıl önce
Zaten point mergi tasarlayan bir alman idi
Altta da yazdım'a ~ 4 yıl önce
Arkadaş kapalı star yerine açık star uygulandığında çok yakıt almıyor mu uçaklar dalga mı geçiyorsun adamlar ne kadar ucacagını bilmediği bi uçuşta olması yakıt yönetimi olarak daha mı iyi ? marmaranın üstünde 50 mil sabit başta gitmek daha mı yakıt tasarrufu sağlıyor? LTFM deki taxi sürelerini eleştirsen anlarım ki ben de eleştiriyorum yazık günah ama bu kadar olamaz ya anlamadığınız konuda bile...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sen ~ 4 yıl önce
Çok anlıyormuşsun belli oldu
... ~ 4 yıl önce
Ağla sevgili yurdum ağla... güzel şarkı , aklıma geldi birden .. bu devir de biter bir gün.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Coach ~ 4 yıl önce
ANSP kim DHMI, yani hava sahasinin dizayni, SID ve STAR lar DHMI tarafindan yapiliyor. DHMI bunu yaparken suphesiz oncelik safety. Ucak isleticisi de yakit tasarrufu ister, delay istemez. Havalimani isleticisi ise daha fazla kapasite ister. Sizce hava sahasi yeniden dizayn edilirken ve point merge uygulamasina gecilirken bu bahsettigin Havayollari ve havaalani isletmecisinin oncelikleri dikkate alinmis midir? Hic sanmam. En iyi ben bilirim demenin getirdigi nokta burasi. ATA da guluk kapasite 1400-1500 ATM/saat idi, IGA da ise tam parelel iki piste ragmen maximum gunluk trafik 1200. Ayni anda parelel operasyon yapiyorum demekle olmuyor bu isler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kel alaka ~ 4 yıl önce
Su anki günlük trafik sayısı ile hava sahası tasarımının alakası ne? (Kapasite desen anlarim ki o zaman da yanılıyorsunuz) sektörü de dhmi mi krize soktu. 2017 zam yapmazken iyiydi değil mi?
Havadaki operasyon ~ 4 yıl önce
İstanbul yaklaşmanın hizmet ettiği meydan sayısı aynı. Uçak sayısı geçen seneye nazaran artmış. Bu uçakların hangi meydana gittiği önemli değil. Güvenli, hızlı, ekonomik sıralanması önemli. ASIL SORU BU UÇAKLAR NEDEN SLOT una UYMAZ. Her şirket slot una uysa , az gecikme, çok verim olur. Kimse havada bu kadar dolanmak zorunda kalmaz.
Kapasite ~ 4 yıl önce
İstanbul Havaalanı kapasitesi günlük 1920. Şirketler bu kapasiteyi dolduramıyorsa bu yüzden dhmi’nin suçlanması anlamsız. Şirketler ekonomik sebeplerle ya da boeing 737. 800 MAX’ler uçamadığı için uçuş sayılarını artıramıyor. Bu yeni yılla birlikte değişecektir. 3. Pistin hizmete girmesiyle birlikte günlük kapasite 2880 olacak diye tahmin ediliyor. AHL’de bu kapasitenin yakalanması imkansız değilmiydi?
xl ~ 4 yıl önce
Eurocontrol de pek suc yok. Bu STAR VE SID leri bizimle rekabette zorlanan AF LH VE BA ortaklasa boyle ayarlatmislar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Thy F.o. ~ 4 yıl önce
Her ucusumuzda talep etmemize gerek kalmaksizin yesilkoy-istanbul approachta calisan arkadaslarimiz trafik musait oldugu surece bizi cok rahatlatacak, STAR larimizi kisaltacak shortcutlari zaten veriyorlar. Bu haber aracigiliyla (haberin aksine) hepsine tesekkur ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000