30 Kasım 2019, Cumartesi 15:07:39

Kotil: 'Lockheed Martin ile aynı seviyede olacağız'

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen Türkiye 2023 Zirvesi'nde bir televizyon kanalına konuşan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, MMU hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
  • Sen hiç Türkiye tarihi okumadın dinlemedin mi ah bu et yığını kafalar
  • Sen önce Lockheed Martin ve diğerlerinin yıllık kazançlarını,bütçelerini,ar ge yatırımlarına ne kadar para ayırdıklarını,kaç kişi çalıştırdıklarını,yöneticilerini,çalışanlarını torpille değil de nasıl işe aldıklarını,terfi ettirdiklerini falan öğren ondan sonra onlarla aynı seviyede olacağız yalanını söyle. Bu kafayla kaç sene sonra oluruz Allah bilir. Seni o makama tepeden inme atayan borç almak için kraliçenin ayağına gitti o alınan borcun kaç misli adamların bütçesi !
  • Dünyaca hayretle izlenenmiş puhahahhaha. Sen dünyanın neler icat ettiğine bak öyle yalakalık yap. Ordan burdan parça,teknoloji,makine,mühendislik alıp birleştirmekle dev adımlar atılmıyor. Biraz sorgulayın,sorun...
  • bu kadroları değiştirip, üniversiteler ile ortak çalışıp, argeye yatırım yaparak 100 sene sonra olabilir.
  • Bunu ben bile düşünemedim.
  • Ne içip de böyle konuşabiliyorlar acaba..?
  • Ah be temel bol keseden salla.
  • Benim de hadi oradan diyesim geliyor da Atak la Tcg Anadolu yu gördüm. İNŞALLAH diyorum... Şimdi diyeceksiniz ki e Altay??? Bence Atak terör için TCG Kıbrıs için acildi. Altay tamam acil ama şu şartlarda MMU daha acil. Olabilir mi diyor HADİ ORDAN demiyorum...
  • Esas siyonist uşakları vatandaşını katleden kipalı siyonistleri sarayda ağırlayıp,haklarında açılan davaları düşürüp onlara tank modernizasyonu işini veren yaladıklarındır !
  • Temel Bey’in gülüşü dost a güven düşmana korku salıyor yine ama ben bi ince jet fadıl vibe ı alıyorum

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen Türkiye 2023 Zirvesi'nde bir televizyon kanalına konuşan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, MMU hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

'Milli Muharip Uçak'ın 2025'te ilk uçuşunu yapacağını ifade eden Kotil, proje tamamlandığında TUSAŞ'ın dünya devi Lockheed Martin ile kıyaslanacak bir seviyeye geleceğini söyledi.

İşte Kotil'in o açıklamaları:

SAVUNMA SANAYİİ’NDE HANGİ NOKTADAYIZ?

"Milli ve yerli olarak 2 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz. Bu rakamlar bugün için önemli olsa bile gelecekte katlanabilecek rakamlar. TUSAŞ ihracat yapan, sistem geliştiren bir şirket ama bütün fokusumuz ürünlerimizi ortaya çıkarmak.  ATAK helikopteri yapıyoruz. Genel maksat helikopteri şu anda bitirmek üzereyiz. Gökbey’imizi yaptık. Yine 3 tane helikopter var. Hürkuş’umuz, Hürjet’imiz, Milli Muharip Uçak var. ANKA, Aksungur’umuz ve uydularımız var.

Niye ben bunlardan bahsediyorum? Yoğunluğumuzun çoğu bu ürünlerin prototipini yaparak geçiyor ve bir kısım bitti. Mesela Gökbey’imiz bitti. Seri üretimde ve şu anda satışa hazırlanıyor. İlk teslimatı 2021'de olacak.

TUSAŞ olarak bunları tamamladığımızda ne olacak? Mesela helikopterde dünyada dördüncü büyük Leonardo’dur. Birinci de Sikorsky’dir. Bunların ellerindeki ürünler 5-6’dan ibaret. Bizim şu anda 6 tane değişik ürün ortaya çıkarıyoruz. Leonardo yılda 180 helikopter yapıyor. Biz beş yıl içinde yılda 120 helikopter üretmeyi planlıyoruz. Bu yanlız helikopter kısmına için geçerli.

MİLLİ MUHARİP UÇAK 2025'TE UÇACAK

Milli Muharip Uçak (MMU) Allah'ın izniyle 2025'te uçuyor. 2029'da teslim ediliyor ve ondan da ayda 2 yılda 24 tane üreteceğiz.

İşte bunun muadili olan F-35 de yılda 2 katı kadar olabiliyor.

Aslında Türkiye'ye savunma sektöründe çok yoğun bir enerji harcıyor. Çok yoğun bir çalışma içerisinde. Enerjinin çoğu prototiplerin ortaya çıkması için harcanıyor. Bu projelerin bitip seri üretime geçildiğinde Allah'ın izniyle Önümüzdeki yıldan sonraki 10 yıl içinde 2.2 milyar dolarlık ihracat rakamını 11 milyar dolara çıkaracağız.

Türkiye, dar yolu geçti. Okyanusta ilerliyor. Tabii ki okyanusta yüzmek zordur ama Allah’ın izniyle okyanusu da geçeceğiz ve önümüzdeki yıllarda havacılık dünyanın ilk 10 ülkesinde biri olacağız.

“MMU bittiğinde Lockheed Martin neyse biz de O’yuz”

F-35 mesela Amerikalılara çok uzun süreye mal oldu. Biz de Milli Muharip Uçak tasarlıyoruz. Aynı özelliklerde. Uçak 5’inci nesil ve görünmez olacak. Silahları kendi içinde saklı. Onları açıp kendi füzelerini fırlatabiliyor. Bu uçağı biz de bitirdiğimiz zaman Lockheed Martin neyse biz de O’yuz aslında. Tabii ki onlar bizden büyük şirketler ama ürünü yapmak bir zorluk. Seriye dökünce de para kazanmak ve ülkeyi korumak ikinci kolaylık.

Türkiye'nin 10 yıla ihtiyacı var. Zaten bazı ürünlerimizi yaptık ama bütün ürünleri bitirmek için 5 yılla ihtiyacımız var. 10 sene sonra Allah'ın izniyle savunmada havacılıkla ilgili alanda Lockheed Martin ve Airbus Military ile karşılaştırılan bir şirket olacağız."

Kotil: 'Lockheed Martin ile aynı seviyede olacağız'

Yorumlar Tüm Yorumlar (100)

Bilgiyle yaşa ~ 4 yıl önce
Sen hiç Türkiye tarihi okumadın dinlemedin mi ah bu et yığını kafalar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
komik adam ~ 4 yıl önce
Sen önce Lockheed Martin ve diğerlerinin yıllık kazançlarını,bütçelerini,ar ge yatırımlarına ne kadar para ayırdıklarını,kaç kişi çalıştırdıklarını,yöneticilerini,çalışanlarını torpille değil de nasıl işe aldıklarını,terfi ettirdiklerini falan öğren ondan sonra onlarla aynı seviyede olacağız yalanını söyle. Bu kafayla kaç sene sonra oluruz Allah bilir. Seni o makama tepeden inme atayan borç almak için kraliçenin ayağına gitti o alınan borcun kaç misli adamların bütçesi !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
özgüven kardeş ~ 4 yıl önce
Dünyaca hayretle izlenenmiş puhahahhaha. Sen dünyanın neler icat ettiğine bak öyle yalakalık yap. Ordan burdan parça,teknoloji,makine,mühendislik alıp birleştirmekle dev adımlar atılmıyor. Biraz sorgulayın,sorun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Özgüven ~ 4 yıl önce
Yalaka bozuntusu aşağılık kompleksinden kurtulamıyorsunuz hala değilmi.Biz yapamayız hep dışarıdan alalalım.O devirler bitti artık rahatsız olacağına iç ve dış haberlerden Türkiyem in şahlanışını araştır incle.
mesela yani ~ 4 yıl önce
bu kadroları değiştirip, üniversiteler ile ortak çalışıp, argeye yatırım yaparak 100 sene sonra olabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İrfan ~ 4 yıl önce
İnşaallah olur diyemecek kadar ülkesine düşman olanlara! Adı geçen kurumları bilen birisi olarak söylüyorum: Maalesef olacağına üzüleceeğiniz projeler gerçekleşecek
Palavracı temel ~ 4 yıl önce
Temel'in asıl görevi Türk havacılığını batırmak, İngilizlere peşkeş çekmekti. İkisini de yaptı. 300 milyon dolarla kasayı teslim aldı, faiz hariç 700 milyon dolar borcu var. Hiç iş almadı ama 1500 kişiyi çıkarıp 6500 kişiyi işe aldı. İşten çıkanlar nitelikli uzman, işe alınanlar cemaatçi çömez. İş başına gelecek kişi gerçek enkaz devralacak. Temel THY'de batırdı. Sürekli yeni uçak alarak borcu öteliyordu. Para bitince borç bini aştı. Temel, tainin Melih Gökçek'idir.
Jet fadıl ~ 4 yıl önce
Bunu ben bile düşünemedim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 4 yıl önce
Ne içip de böyle konuşabiliyorlar acaba..?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Thycomario ~ 4 yıl önce
Ah be temel bol keseden salla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Olabilir mi ~ 4 yıl önce
Benim de hadi oradan diyesim geliyor da Atak la Tcg Anadolu yu gördüm. İNŞALLAH diyorum... Şimdi diyeceksiniz ki e Altay??? Bence Atak terör için TCG Kıbrıs için acildi. Altay tamam acil ama şu şartlarda MMU daha acil. Olabilir mi diyor HADİ ORDAN demiyorum...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hasan bilgin'e ! ~ 4 yıl önce
Esas siyonist uşakları vatandaşını katleden kipalı siyonistleri sarayda ağırlayıp,haklarında açılan davaları düşürüp onlara tank modernizasyonu işini veren yaladıklarındır !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gamlı baykuş ~ 4 yıl önce
Temel Bey’in gülüşü dost a güven düşmana korku salıyor yine ama ben bi ince jet fadıl vibe ı alıyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Celal ~ 4 yıl önce
Bütün fetecüler toplanmış buraya yorum atıyorlar yazık. Temel beyi; yerli ve milli ne varsa kötülüyorlar. İnsan bu kadar mı ülkesini ve milletini sevmez ülkesine inanmaz. Yazıklar olsun.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000