15 Kasım 2019, Cuma 10:09:06

İtalyan aşkı DHMİ'ye pahalıya patladı!

Türk hava sahasını tek merkezden yönetecek SMART projesi iki yılda bitecekti 12 yılda tamamlanabildi. İlk ihaleyi alan İtalyan Selenia, tazminat ödememek için 6 kez isim değiştirdi. Teknoloji 12 senede eskiyince güncelleme ihalesine çıkıldı. İş yine aynı firmaya verildi.
  • Bir yolsuzluk bir usulsuzluk, diger soylecegimi korkudan soyleyemiyorum ama o, prens is basinda
  • Italyadan alınmasa fransadan alınacaktı ona da bir kulp takılacaktı.
  • Hazımsızlık yaşayan bazı birimlerin Elektroniğe iftiraları çok rahat yayınlanıyor ama bunlara verdiğimiz doğru bilgiler neden yayınlanmıyor burada. Aslında en güzel cevabı sayın genel müdürümüz son smart ziyaretinde verdi doğruyu görmek isteyenler o açıklamayı tekrar okusunlar derim.
  • Nasıl olsa vatadanş öder sıkıntı yok
  • Söylediğimiz her yalan ile gerçeğe borçlanırız. Eninde sonunda o borç ödenir. Gerçekler isteklerimizi, ihtiyaçlarımızı, ideolojilerimizi, hükumetlerimizi ve dinlerimizi önemsemez. GERÇEK SÜREKLİ PUSUDA BEKLER. Prof.Legasov.
  • Sizin güruhtan olmayan herkes çok rahat anlar nelerin karşılığında hersene aynı sahtekarlara verildiğini bu ihalenin. Heryerinizden kokuşmuşluk ve pislik akıyor
  • Smart'tan bir Hava Trafik Kontrolörü olaram söyleyim. Smart'taki tüm sıkıntıların yükünü ne yazık ki biz çekiyoruz. Sık sık kopan sağlıksız frekanslar, radar sorunları gibi bir çok çözülemeyen teknik problemle uğraşıyoruz. Elektronik ne yazık ki mouse veya headset değiştirmekten öteye gidemiyorlar. Onların da yapabileceği bir şey yok. Ve malesef zaten oldukça yoğun ve stresli olan mesleğimizi tüm bu zor şartlar altında sürdürmeye çalışıyoruz. Bu şartlarda Avrupa standartlarının üstünde trafik atıyoruz. (Bkz. Eurocontrol verileri) fakat Avrupa standartlarının çok çok altında olan maaşlarımız ve tüm bu faktörler, kontrolörleri çok olumsuz etkilemekte. Yarın oluşabilecek kötü bir hava hadisesinde kim suçlanacak?
  • Bir de italyan sevdasiyla garson garsoniyer gibi uniforma giydirdiler rezalet
  • Zamanında birilerinin Berlisconi ile dost olduğu dönemden kalan bir kazık
  • Resedimi atıyom atc mağaşı alıyom kurumdakiler de atcye sallıyor değmeyin keyfime

Türk hava sahasını tek merkezden yönetecek SMART projesi iki yılda bitecekti 12 yılda tamamlanabildi. İlk ihaleyi alan İtalyan Selenia, tazminat ödememek için 6 kez isim değiştirdi. Teknoloji 12 senede eskiyince güncelleme ihalesine çıkıldı. İş yine aynı firmaya verildi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Türkiye hava sahasını tek merkezden yönetme hedefiyle başlatılan SMART projesini 2006 yılında en geç 2 yılda bitirilmesi koşuluyla 86 milyon 700 bin Euro'ya İtalyan Selenia firmasına ihale etti. İhaleyi alan ve o dönem Türkiye'nin sıcak ilişkiler geliştirdiği İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile ilişkilendirilen Selenia firması, tazminattan kurtulmak için iki yılda bir isim değiştirerek açılan her yeni ihaleyi kazanmayı başardı. Ancak proje geçen yıllara rağmen bir türlü tamamlanamadı.

Sözcü Gazetesi'nden Yusuf Demir'in haberine göre; İtalyan firma, her seferinde iflas ettiğini öne sürerek, Alenia, Selex, SystemIntegrate, Selex, Fi Machanic Cop. ve tekrar Selex olarak tam 6 kez isim değiştirdi. DHMİ'nin açtığı her yeni ihaleye tek başına davet edilen İtalyan firma projeyi 12 yıl sonra 2018 yılında tam 150 milyon Euro'ya tamamlayabildi. Bu bedel sadece yazılım, cihazlar ve montaj bedeli olarak ödendi. Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya'da yapılan hizmet binaları/teknik bloklar için harcanan paralar bu rakama dahil değildi.

TESLİM ALINDIĞINDA ESKİMİŞTİ

SMART projesi tamamlandı ancak 12 yıl havacılık teknolojisi için çok uzun bir süreydi. Bu nedenle DHMİ derhal eskiyen bazı teknolojileri günün koşullarına uygun hale getirmek üzere yeni bir ihale açmak zorunda kaldı. Teknolojinin güncellenmesi ve İstanbul Havalimanı ile entegrasyonu üstyapı işini İspanyol Indira firmasına verdi. Altyapıdaki güncelleme işinde ise yine İtalyanlar ortaya çıktı. Selenia firması bu defa adını “Leonardo” olarak değiştirerek SMART projesinde altyapıdaki eksiklikleri tamamlamak için açılan yeni ihaleyi de kazandı. Bitti denilen proje için çalışma yeniden başladı. Eksiklerin tamamlanması ve güncelleme işlerinin ne kadara ihale edildiği henüz kamuoyuna yansımadı ancak uzmanlar rakamın yaklaşık 100 milyon Euro'yu bulabileceğini belirtiyor.

SMART PROJESİ

Türkiye'nin 1980'lerin teknolojisine sahip tüm hava trafik sistemini yenileyecek kapsamlı bir yatırımı içeren SMART projesiyle Türkiye hava sahasının Ankara'daki tek merkezden kontrol edilmesi amaçlanıyor. Bu merkez, yeni nesil altyapısı ile hava sahasını daha verimli kullanacak. Böylece Türkiye üzerinden uçan trafik daha iyi yönlendirilip mevcut kapasite artırılacak. Sistem, aynı anda binden fazla aktif uçuş planını yöneten 20'den fazla uzaktan kumanda kulesini birbirine bağlıyor. Proje ile bazı iç hat uçuşlarının kısalması, yolcuların zamandan tasarruf etmesi, şirketlerin maliyetlerinin aşağıya inmesi de hedefleniyor.

DHMİ'nin tarihi benzer ihalelerle dolu

SMART ihalesiyle ilgili tüm detayları, Türkiye'nin havacılık otoritesi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nde o dönem Genel Müdür Yardımcısı pozisyonunda bulunan Oktay Erdağı, yayımladığı yeni kitabında açıkladı. “Havada Oraj” adlı kitabının ilk baskısının tükendiğini ve ikinci baskıya girdiğini vurgulayan Erdağı, “Yazdıklarımın tek kelimesi için dahi bir yalanlama ya da düzeltme talebi gelmedi” dedi. Erdağı, “DHMİ'nin tarihi bu ve benzeri siyaseten yapılmış yüzlerce işlerle ve ihalelerle doludur. Bu işlere kendilerini alet eden bürokratlar da siyaseten rüşvet yiyerek görevde daha uzunca bir süre kalmak beceresini gösterirler” diye konuştu. Oktay Erdağı, Türk havacılığının 12 yılda kaybettiği zamanın ve paranın, “Finansman Eurocontrol tarafından sağlanıyor” bahanesiyle örtülmeye çalışılmasını da sert bir dille eleştiriyor.

İtalyan aşkı DHMİ'ye pahalıya patladı!

Yorumlar Tüm Yorumlar (33)

Nereye baksan ~ 4 yıl önce
Bir yolsuzluk bir usulsuzluk, diger soylecegimi korkudan soyleyemiyorum ama o, prens is basinda

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fıransız ~ 4 yıl önce
Italyadan alınmasa fransadan alınacaktı ona da bir kulp takılacaktı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ATCNS ~ 4 yıl önce
Hazımsızlık yaşayan bazı birimlerin Elektroniğe iftiraları çok rahat yayınlanıyor ama bunlara verdiğimiz doğru bilgiler neden yayınlanmıyor burada. Aslında en güzel cevabı sayın genel müdürümüz son smart ziyaretinde verdi doğruyu görmek isteyenler o açıklamayı tekrar okusunlar derim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Halil ~ 4 yıl önce
Nasıl olsa vatadanş öder sıkıntı yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yüzbaşı Kemal ~ 4 yıl önce
Söylediğimiz her yalan ile gerçeğe borçlanırız. Eninde sonunda o borç ödenir. Gerçekler isteklerimizi, ihtiyaçlarımızı, ideolojilerimizi, hükumetlerimizi ve dinlerimizi önemsemez. GERÇEK SÜREKLİ PUSUDA BEKLER. Prof.Legasov.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rodan ~ 4 yıl önce
Çernobil değilmi o
Halil ~ 4 yıl önce
Bu ülkde sağmal inek çok dostum pusu hayalleri ile kendini avutmaya devam et
Çok net haci ~ 4 yıl önce
Sizin güruhtan olmayan herkes çok rahat anlar nelerin karşılığında hersene aynı sahtekarlara verildiğini bu ihalenin. Heryerinizden kokuşmuşluk ve pislik akıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir Kontrolör.. ~ 4 yıl önce
Smart'tan bir Hava Trafik Kontrolörü olaram söyleyim. Smart'taki tüm sıkıntıların yükünü ne yazık ki biz çekiyoruz. Sık sık kopan sağlıksız frekanslar, radar sorunları gibi bir çok çözülemeyen teknik problemle uğraşıyoruz. Elektronik ne yazık ki mouse veya headset değiştirmekten öteye gidemiyorlar. Onların da yapabileceği bir şey yok. Ve malesef zaten oldukça yoğun ve stresli olan mesleğimizi tüm bu zor şartlar altında sürdürmeye çalışıyoruz. Bu şartlarda Avrupa standartlarının üstünde trafik atıyoruz. (Bkz. Eurocontrol verileri) fakat Avrupa standartlarının çok çok altında olan maaşlarımız ve tüm bu faktörler, kontrolörleri çok olumsuz etkilemekte. Yarın oluşabilecek kötü bir hava hadisesinde kim suçlanacak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cns ~ 4 yıl önce
Cns teknik whatsapp grubuna gel elektronik personelinin ne kadar ozverili mesai mefhumu gözetmeden calistigina şahit ol atco kardes burda insanlari yalan yanlis bilgilendirme.insanlar sistem ayakta kalsin diye gece gündüz fark etmeksizin isinine sahip cikiyor.firmanin eksikligi elektronik unitesi ve personelinin suçu degil.surda bir tane atco trollun biri arff den sonra elektronige sarmis bisey diyecektim de muhatap almaya degmez adam degil çünkü
Bf ~ 4 yıl önce
Yenisi yok diyerek, Mouse ve handset bile değiştirmiyorlar. Sağdan soldan söküp eski malzeme getiriyorlar.
Smart ~ 4 yıl önce
Whatsap smart grubu ne oldu, cns teknik grubu nerden çıktı.
Elkt ~ 4 yıl önce
Yukarıda yalan bilgi yok. Hiç bir şey bilmeyen elektronikçiler var. Onları suçlayamam, kurum yeni(!) bir sistem getiriyorsa personelini de ona göre eğitmeli.
Cnse ~ 4 yıl önce
Kardes bos konusma adam hakli
Fdp ~ 4 yıl önce
Yeni mouse veya handset yoksa adamlar ne yapsın. Birşey yoksa yoktur.
Tango & cash ~ 4 yıl önce
Adamlar çaktırmadan smarta alternatif yeni grup kurmuşlar ama neyseki biri gelip buraya yazmış. Yoksa kimsenin haberi olmayacaktı. :)
kontrolör'e ~ 4 yıl önce
Sizde de hep aynı nakarat. Birlik olun tepkinizi gösterin yoksa da boynunuzu eğin. Bu ülkede bu zihniyet iktidarken insani çalışma şartları olmaz,olamaz. Yazmakla kimse size hak,hukuk,iyi maaş ve sosyal haklar vermez.
nasıl ~ 4 yıl önce
nasılda paraya bağladı yahu. helal olsun.
Hakan ~ 4 yıl önce
Bir de italyan sevdasiyla garson garsoniyer gibi uniforma giydirdiler rezalet

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Berlis ~ 4 yıl önce
Zamanında birilerinin Berlisconi ile dost olduğu dönemden kalan bir kazık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
2 yıllık resetçi eloktornik ~ 4 yıl önce
Resedimi atıyom atc mağaşı alıyom kurumdakiler de atcye sallıyor değmeyin keyfime

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000