25 Mart 2022, Cuma 15:50:34

İstanbul Semalarındaki Tehlike Anlar Kayıtlara Böyle Geçti

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda geçtiğimiz çarpamba günü iki uçak birbirine yakın geçti, saniyelerle facianın eşiğinden dönülmüştü. Yaşanan olayın ses kayıtları ortaya çıktı.
  • Rampa aşağı yuvarlanıyor. Planlama, yönetim, ATC, Havalimanları, Prosedürler, saymakla bitmez..
  • Atcler ego tatmini yapmak yerine havacılığın bir parçası olduğunu kabullenirse daha faydalı olur. Bazıları sürekli atar modunda, hiç mi eksiğin yok bravo!
  • Konuşmalar ve talimatlara uymada hatalar var, ciddi sorunlara sebep olabilecek durumlar.
  • Erkek ATC ne kadar net anlaşılır konuşuyor
  • Hold Position dedikten sonra R'ye devamı neden veriyosun; bekle diğerlerini geçir sonra R devam verirsin sevgili ATC. Adama hem HOLD POS hem R CONT aynı cümlede verip şov yapmaya çalışmasan adam da boş yere hareket etmeyecek, insan faktörlerini azaltmaya değil, aksine direk artırmaya yönelik bir tutum sergilemişsin.
  • Birileri suçlamaktansa neden oldu, nasıl çözüm bulunabilirdi gibi sorularla muhatap olsak havacılık emniyeti açısından daha iyi olmaz mı! Kaza olmamış, çünkü peynir deliklerinden bir tanesi kapanmış neyse ki... Pist başından bekleme süresi uzun gelmedi mi size, kalkış için bekleyen trafiğin daha erken kalkış yapması gerekmez miydi? Pas geçen trafik için frekans değiştirme talimatı veriliyor, daha hızlı harekat etmeli ve baş açısını daha hızlı değiştirmesi gerekemez miydi? Ramak kala yaşamış bir trafiğe inişi sonrası parka devam etmesi için öncelik verilmesi gerekmez miydi? Bunlar şahısları suçlamak için değil prosedürleri sorgulamak ya da neden prosedürler uyulmadığını sorgulamak için sorulmuş bir kaç soru... Daha nice sorular sorulabilir.
  • Pegasus kaptani karizmasini konusturmus, biz takip ediyoruz Anadolu Jet i kule sen rahat ol
  • Arff bı el at olaya uçaklar çarpışacakmis uyuyosun
  • Umarım bir gün karşımızda olursanız utanmazsınız bu yazdıklarınız için. Böyle hasmane yorumları hak etmeyen çok atc var.
  • Bu ekibin yerinde olmak istemezdim dogrusu, artik kokpitin icinde ne oluyorsa tamamen kopmuslar olaydan. Hangi sirkette olursa olsun bu olay ekibin ucuslari kesilir. Bu adamlar Avrupa’da kalabalik meydanlarda ne yapiyorlar acaba??? Kaptan kimdi?

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda geçtiğimiz çarpamba günü iki uçak birbirine yakın geçmiş, saniyelerle facianın eşiğinden dönülmüştü. Yaşanan olayın ses kayıtları ortaya çıktı.

İlk kez AirportHaber tarafından okuyuculara duyurulan olay şu şekilde yaşanmıştı;

Anadolujet' e ait TK7740 sefer sayılı uçak 23 Mart günü Türkiye saatiye11.00 sıralarında Düsseldorf'a gitmek üzere havalandı.

TC-JFR tescilli Boeing 737-800 tipi uçak 2 bin 375 feet irtifada tırmanışına devam ederken yürekler ağızlara geldi.

Gaziantep-İstanbul (Sabiha Gökçen) seferini yapan TC-JFU tescilli Boeing 737-800 tipi uçağın pilotu inişten son anda vazgeçip pisti pas geçmeye karar verince aynı irtifada uçaklar birbirine oldukça yaklaştı. Kalkış yapan uçak iniş için alçalan bir başka uçakla çarpışmaktan saniyelerle kurtulmuştu.

Havadaki bu tehlikeli yakınlaşma sonrası Gaziantep uçağı bir sonraki denemede inişini yaptı. Düsseldorf uçağı da seferine devam etti.

Olay anında pilotlar ile hava trafik kontrolörleri arasında geçen diyaloglar kayıtlar FlighTRecords tarafından yayınlandı. İşte o konuşmalar:



İstanbul Semalarındaki Tehlike Anlar Kayıtlara Böyle Geçti

Yorumlar Tüm Yorumlar (58)

Türk Havacılığı ~ 2 yıl önce
Rampa aşağı yuvarlanıyor. Planlama, yönetim, ATC, Havalimanları, Prosedürler, saymakla bitmez..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
atco ~ 2 yıl önce
Atcler ego tatmini yapmak yerine havacılığın bir parçası olduğunu kabullenirse daha faydalı olur. Bazıları sürekli atar modunda, hiç mi eksiğin yok bravo!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kötü. ~ 2 yıl önce
Konuşmalar ve talimatlara uymada hatalar var, ciddi sorunlara sebep olabilecek durumlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Anlaşılır ~ 2 yıl önce
Erkek ATC ne kadar net anlaşılır konuşuyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Amatör ~ 2 yıl önce
Hold Position dedikten sonra R'ye devamı neden veriyosun; bekle diğerlerini geçir sonra R devam verirsin sevgili ATC. Adama hem HOLD POS hem R CONT aynı cümlede verip şov yapmaya çalışmasan adam da boş yere hareket etmeyecek, insan faktörlerini azaltmaya değil, aksine direk artırmaya yönelik bir tutum sergilemişsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çaylak Havacı ~ 2 yıl önce
Birileri suçlamaktansa neden oldu, nasıl çözüm bulunabilirdi gibi sorularla muhatap olsak havacılık emniyeti açısından daha iyi olmaz mı! Kaza olmamış, çünkü peynir deliklerinden bir tanesi kapanmış neyse ki... Pist başından bekleme süresi uzun gelmedi mi size, kalkış için bekleyen trafiğin daha erken kalkış yapması gerekmez miydi? Pas geçen trafik için frekans değiştirme talimatı veriliyor, daha hızlı harekat etmeli ve baş açısını daha hızlı değiştirmesi gerekemez miydi? Ramak kala yaşamış bir trafiğe inişi sonrası parka devam etmesi için öncelik verilmesi gerekmez miydi? Bunlar şahısları suçlamak için değil prosedürleri sorgulamak ya da neden prosedürler uyulmadığını sorgulamak için sorulmuş bir kaç soru... Daha nice sorular sorulabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Strategist ~ 2 yıl önce
Pegasus kaptani karizmasini konusturmus, biz takip ediyoruz Anadolu Jet i kule sen rahat ol

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Km ~ 2 yıl önce
Arff bı el at olaya uçaklar çarpışacakmis uyuyosun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ATC ~ 2 yıl önce
Umarım bir gün karşımızda olursanız utanmazsınız bu yazdıklarınız için. Böyle hasmane yorumları hak etmeyen çok atc var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
1NQ ~ 2 yıl önce
Bu ekibin yerinde olmak istemezdim dogrusu, artik kokpitin icinde ne oluyorsa tamamen kopmuslar olaydan. Hangi sirkette olursa olsun bu olay ekibin ucuslari kesilir. Bu adamlar Avrupa’da kalabalik meydanlarda ne yapiyorlar acaba??? Kaptan kimdi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000