03 Şubat 2013, Pazar 08:44:52

İRAN'IN YENİ UÇAĞI ALAY KONUSU OLDU!

İran uzaya gönderdiği benli maymundan sonra şimdi de 'dünyanın en gelişmiş savaş uçağıyla' alay konusu oldu.
  • Başbakanımızın fotoğraf çektirdiği uçağı hatırlıyormusunuz, 1950 model görünümlü teyyareyi.
  • senin ülken 1930 larda bütün dünyayla yarışacak ucak ürete biliyordu ama dışardan yapılmışını almak daha kolay geldiği için bundan vaz gecebildin yıl 2013 şu anda gelinen teknolojik seviyede bir ülkenin uçak üretmesi neden size komik geliyor diyelimki yapamadılar ucakları sadece batı ülkelerinin yapacağı bir şey olarak görmek ne gariptir unutmayınki 1930 lara kadar japonya batılı sömürgelecilerin cirit attığı geri kalmış bir ülkeyken deniz altıların içine savaş uçağı koyup amerikayı bombalamaya göndercek kadar ileri gide bilmiştir ayrıca almanlar o savaşın icinde kıt kaynaklarıyla bizim bugün bile yeni yeni yapmaya başladığımız savaş aletleri üretmişlerdir batı hayranlığı insanları sadece bu işleri batı yapar diye kendi ezilmişliğinizi teyit etmekten başka birşey deyildir
  • Belki de aptali oynuyorlardir.. Sinsiler..
  • Bunlar bizim Anadol otomobil ürettiğimiz yıllarda kalmış galiba. Kaportacı da pek kötüymüş ya...
  • Tum bu yorumlari yaparken biraz ulkemize ve kendi durumuza bakalim..NAsil bir gerilemedeyiz ve disa bagimliligimizi konusalim baskalarinin ugrasiyla alay edecegimize..Artik havadan bakma zamanimiz gecti biz bilimde begenmediginiz iran'dan da gerideyiz...
  • Lise mezunlarinin tasarladigi bir ucaga benziyor.
  • Albay cok dikkatlice inceleyip fotograflari ve cok guzel tarif etmis problemleri.
  • Küçümsemeyin şu İran'lıları. Uzaya maymunu yollayıp geri getirmek, bir de üstüne üstlük yukarıda uzaylılara maymunun benini aldırtmak kolay iş değil.
  • Yahu bir de ciddi ciddi yorumlar, incelemeler yapmış bir sürü kişi.. Bu adamlar photoshop ile 3 olan füze sayısını 5'e çıkartmamış mıydı propaganda resimlerinde? Şüphe götürmeyen tek bir şey var o da uçağın maket olduğudur. Üstelik kalitesiz bir maket, onu bile adam gibi yapamamışlar :))
  • yasasin sunnizm yazan arkadaş, gocunacak birşey yok iranın tüm politikası bu şii hilali projesi. buna mukabil izole oldu, karşısında sunni blok buldu. benim derdim mezhepcilik değil ama seninki bu belli. herneyse iran 80 milyon nufuslu devasa bir coğrafyası olan belli bir tarihi birikimi, 100-150 milyar dolar petrol geliri ve en önemlisi hiçte yabana atılmayacak kaliteli bir halka sahip ülke. bu halk bundan iyisini hakediyor bence. aşağı yukarı türkiye kadar potansiyeli olan bir ülkenin düştüğü durum düşündürücü. türkiye nerede iran nerede ? türkiyenin petrol geliri olduğunu, cari açık vermediğini fazla verdiğini, bu hızla büyüdüğünü düşünün. top 10 da idik şu anda. iran da bu potansiyele sahip ama işleyemiyor.

Uzaya maymun gönderip sağ salim dünyaya geri getirmeyi başardıklarını açıklayan İranlılar, giderken yüzünde ben olan maymunun geri dönüş fotoğrafında neden bensiz olduğunu anlatmakta zorlanmıştı. Bu kez de dünyanın en gelişmiş savaş uçağı olarak Kahhir 313 adlı bir savaş uçağını tanıttılar. İranlı mühendisler tarafından tam bir İran malı olarak üretilen uçağın tanıtım töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Kahir-313'ün avcı bombardıman uçağı ve radara yakalanmama teknolojisiyle donatılan 'hayalet uçak' olduğunu belirtti. Kahir-313'ün dünyanın en gelişmiş savaş uçakları kategorisinde yer aldığını belirten İran lideri, uçakla birkaç bin saat uçan İranlı pilotla konuştuğunu, pilotun uçağın özelliklerinden çok memnun olduğunu belirttiğini ifade etti.

'Zor havalanır!'

Tanıtımı yapılan 'Kahhir 313' savaş uçağı, İran'ın ürettiği üçüncü model yerli uçak olarak kabul ediliyor. Ahmedinejad'ın 'binlerce saat uçtu' dediği Kahhir 313 için havacılık uzmanlarının yorumu ise, 'Bu uçak biraz zor uçar' şeklinde oldu. Pilotun kokpite sığmasının imkansız olduğu, Amerikan F-22 ile F-35 karışımı tasarıma sahip olan uçağın bu kanat yapısıyla havalanmasının zor olduğu belirtildi.

Kahhir-313 adlı savaş uçağını değerlendiren Albay Emekli Pilot Memduh Kayışbudak, "Bu uçak bence hiçbir iş yapmaz" diyerek şunları kaydetti: "Pilotun oturduğu görsele bakarsak pilotun sığamayacağı kadar küçük. Dizleri dışarıda kalmış. Radar anteninin burun kısmında olması lazım, prototipe bakarsak orası radar anteni sığacak kadar büyük tasarlanmamış. Küçük bir uçak, uçacağından bile şüpheliyim. Hava alıkları yanlış yerde, burnu kalkınca oradan giren hava yeterli olmaz, hava alıklarının önü kapanır. Uçağın sağlıklı uçabilmesi için hava alıklarından giren havanın yakıtla ateşlenip egzozdan çıkması gerekir. Bu akış sağlanamazsa uçak uçamaz. Levye kabzası Amerika'nın 1960'dan beri kullandığı standart kabzalardan. Bu uçağın bu kanat boylarıyla fazla yük taşıyabileceğini sanmıyorum. F-16 uçaklarının aldıkları yakıtlarla 1 saat uçabildiklerini düşünürsek, bu uçağın havada kalma süresi oldukça az olacak."

İRAN'IN YENİ UÇAĞI ALAY KONUSU OLDU!

Yorumlar Tüm Yorumlar (25)

davut ~ 11 yıl önce
Başbakanımızın fotoğraf çektirdiği uçağı hatırlıyormusunuz, 1950 model görünümlü teyyareyi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
behzat ~ 11 yıl önce
senin ülken 1930 larda bütün dünyayla yarışacak ucak ürete biliyordu ama dışardan yapılmışını almak daha kolay geldiği için bundan vaz gecebildin yıl 2013 şu anda gelinen teknolojik seviyede bir ülkenin uçak üretmesi neden size komik geliyor diyelimki yapamadılar ucakları sadece batı ülkelerinin yapacağı bir şey olarak görmek ne gariptir unutmayınki 1930 lara kadar japonya batılı sömürgelecilerin cirit attığı geri kalmış bir ülkeyken deniz altıların içine savaş uçağı koyup amerikayı bombalamaya göndercek kadar ileri gide bilmiştir ayrıca almanlar o savaşın icinde kıt kaynaklarıyla bizim bugün bile yeni yeni yapmaya başladığımız savaş aletleri üretmişlerdir batı hayranlığı insanları sadece bu işleri batı yapar diye kendi ezilmişliğinizi teyit etmekten başka birşey deyildir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ghjk ~ 11 yıl önce
Belki de aptali oynuyorlardir.. Sinsiler..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Anadol ~ 11 yıl önce
Bunlar bizim Anadol otomobil ürettiğimiz yıllarda kalmış galiba. Kaportacı da pek kötüymüş ya...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
xside ~ 11 yıl önce
Tum bu yorumlari yaparken biraz ulkemize ve kendi durumuza bakalim..NAsil bir gerilemedeyiz ve disa bagimliligimizi konusalim baskalarinin ugrasiyla alay edecegimize..Artik havadan bakma zamanimiz gecti biz bilimde begenmediginiz iran'dan da gerideyiz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Lise mezunlari ~ 11 yıl önce
Lise mezunlarinin tasarladigi bir ucaga benziyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Albay ~ 11 yıl önce
Albay cok dikkatlice inceleyip fotograflari ve cok guzel tarif etmis problemleri.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İyi tercüme ~ 11 yıl önce
Albay buradan çevirmiş; http://theaviationist.com/2013/02/02/iran-new-stealth-fighter/#.URAUsR1JOnk Yorum değil basit bir tercüme
Aman haa.. ~ 11 yıl önce
Küçümsemeyin şu İran'lıları. Uzaya maymunu yollayıp geri getirmek, bir de üstüne üstlük yukarıda uzaylılara maymunun benini aldırtmak kolay iş değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
maymun ve islam ~ 11 yıl önce
Islamiyet hayvanlara eziyet etmeyi yasaklamamis ti acaba?
Aseman ~ 11 yıl önce
Yahu bir de ciddi ciddi yorumlar, incelemeler yapmış bir sürü kişi.. Bu adamlar photoshop ile 3 olan füze sayısını 5'e çıkartmamış mıydı propaganda resimlerinde? Şüphe götürmeyen tek bir şey var o da uçağın maket olduğudur. Üstelik kalitesiz bir maket, onu bile adam gibi yapamamışlar :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aslında ~ 11 yıl önce
yasasin sunnizm yazan arkadaş, gocunacak birşey yok iranın tüm politikası bu şii hilali projesi. buna mukabil izole oldu, karşısında sunni blok buldu. benim derdim mezhepcilik değil ama seninki bu belli. herneyse iran 80 milyon nufuslu devasa bir coğrafyası olan belli bir tarihi birikimi, 100-150 milyar dolar petrol geliri ve en önemlisi hiçte yabana atılmayacak kaliteli bir halka sahip ülke. bu halk bundan iyisini hakediyor bence. aşağı yukarı türkiye kadar potansiyeli olan bir ülkenin düştüğü durum düşündürücü. türkiye nerede iran nerede ? türkiyenin petrol geliri olduğunu, cari açık vermediğini fazla verdiğini, bu hızla büyüdüğünü düşünün. top 10 da idik şu anda. iran da bu potansiyele sahip ama işleyemiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.... ~ 11 yıl önce
Devletin bu gidis yoluna bakarsan 3-4 seneye kalmaz, bizde Iran gibi islam devleti olup cikariz. Tabi, bizde petrol olmadigina göre, bizede terörist diye bir ambargo gelince, milletimiz afiyetle birbirini yer, o ayri!

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000