27 Eylül 2020, Pazar 09:07:21

Hidrojen yakıtlı uçak gökyüzüyle buluştu

ZeroAvia tarafından üretilen dünyanın ilk hidrojen yakıtlı uçağı gökyüzüyle buluştu.

Son yıllarda bilhassa tabiat dostu olması nedeniyle hidrojen yakıtlı taşıtlara büyük yatırımlar yapılmış, dev araba üreticilerinden kimileri hidrojen yakıtlı taşıtlarını görücüye sunmuşlardı. Lakin hidrojen yakıtın şimdi somut olarak görülmediği alanlardan birisi havacılıktı.

Günümüz uçakları kullandıkları yakıt nedeniyle tabiata bir oldukça ziyan veriyorlar. Hem doğayı korumak hem de biyoyakıtların masrafından kurtulmak isteyen ZeroAvia isimli bir havacılık şirketiyse uzun müddettir hidrojen yakıtlı bir uçak üzerinde çalışıyordu. İşte o uçak, dün ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

ZeroAvia’nın hidrojen yakıtlı ve elektrikli ilk uçağı, önceki gün Birleşik Krallık’taki ufak bir yerleşke olan Cranfield’da uçuşunu yaptı. Piper M sınıfı altı koltuklu uçak, şirketin AR&GE tesisinde taxi, kalkış, rota takibi ve iniş kademelerini muvaffakiyetle tamamladı. Böylece şirketin Birleşik Krallık hükümeti tarafından desteklenen HyFlyer projesi değerli bir misyonu daha aşmayı başardı.

Proje kapsamında kıymetli bir adım atmayı başaran ZeroAvia, şimdiyse altı koltuklu uçak geliştirme programı kapsamında kendisine yeni bir amaç koydu. Şirket, bir sonraki gayesini Orkney hava meydanında sıfır emisyonlu 400 kilometrelik bir uçuş yapmak olarak belirledi. ZeroAvia, bu maksadına yıl bitmeden ulaşmaya çalışacak.

Birleşik Krallık’ın Endüstriden Sorumlu Devlet Müsteşarı Nadim Zahawi, ZeroAvia’nın başarımıyla ilgili “Daha az kirlilik üreten bir hava aracı geliştirmek Birleşik Krallık’ın 2050 yılına kadar sıfır emisyon gayesine ulaşmasına değerli katkıda bulunacaktır.” sözünü kullandı.

Teknoloji Pusulası'nda yer alan habere göre; Hükümet tarafından desteklenen projeyi yürüten ZeroAvia, yakın vakitte Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson tarafından JetZero Council’e davet edilmişti. Şirket, burada Birleşik Krallık’ı sıfır emisyonlu uzun uçuşlar amacına götürmek için yardım etmekle görevlendirilecekti.

Hidrojen yakıtlı uçak gökyüzüyle buluştu

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000