25 Mart 2024, Pazartesi 11:35:01

Hava-Sen'den TİS anlaşmasıyla ilgili açıklama

Türk Hava Yolları A.O. ile yetkili sendika Hava-İş arasında imzalanan 28. Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sonrasında Havayolu Çalışanları Sendikası Hava-Sen tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.
  • çelik iş döneminde bir pazar sabahı aniden imzalar atıldı,tekniğin ek protokol de güme gitti vermeyecekler. Hava iş te boş sallıyor aldıkları hiç birşey yok
  • onlara ödemeyin gelin bize ödeyin aidatı demiş :) Komik şey seni...
  • Herkezin derdi işçiyi sömürmek. Havasen e bedava mı üye yapacaksınız? Bir kabin memuru yıllık yine enaz 15 bin TL aidat ödeyecek. Ufak bi hesap yapın bakalım sendika ne kadar kazanıryor ve bu parayı ne yapıyor? Havasen başa gelsin sendika başkanı torosa mı binecek mesela? İddia ediyorum havasen yetkili olsun sendika başkanının ilk işi son model bir jaguar sipariş etmek olacak. Bu milletten adam olmaz. Siz bugunu değil sonunuzu düşünün ve görün. Ona göre gardınızı alın. İş verenler değil sadece, her zengin, çalışanı ve mazlumu sömürecek bu topraklarda.
  • Bu arada tekniğin protokol noldu? Arada kaynadı gitti. Ver %8’i al 50 bini geri.
  • Hiçbirseye cesareti olmayan adamlarla mi birlik olucam. Yatıya giderken ekstra su,amirim ne hazırlayabilirsiniz yanıma birşey almadım da, bu türler o kadar çok ki. Dayanışma aidatı öderim yine de birlik olmam.
  • Bakalım GERÇEK enflasyonun çok çok altındaki %64luk bu zam oranı kaç ayda maaşlardan eriyip yok olacak, 2-3 ay süre veriyorum zam falan kimse hissetmez yakında. Hala havais diyenler ve istifa etmeyenler ağlamayın o günler geldiğinde
  • Kafan güzelmiş kardeş güle güle kullan
  • Kardeşim imza atarken şartlar belliydi. Sonradan ne ağlaması bu ?
  • Havasen sizin kendinize faydanız yok bi bitmediniz... bir kaç tane pilottan ibaretsiniz.Size güvendim yarı yolda bıraktınız beni kendi iç savaşınız yüzünde insan harcamada üstünüze yok şimdi çıkmışsınız TİS açıklaması neredesiniz üç aydır.
  • Allah kabul etsin, geç olsun güç olmasın.

Türk Hava Yolları A.O. ile yetkili sendika Hava-İş arasında imzalanan 28. Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sonrasında Havayolu Çalışanları Sendikası Hava-Sen tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.

Hava-Sen'den TİS anlaşması sonrasında yapılan açıklamada, Türk-İş Konfederasyonu'na bağlı Metal-İş'in ilk 6 ay için anlaştığı zam oranına dikkat çekildi.

Hava-Sen tarafından konuyla ilgili şu ifadeler kullanıldı:

"VESAYET SENDİKACILIĞINA HAYIR !

THY A.O. ile yetkili sendika Hava İş arasında devam eden 28. Dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşma ile sonuçlandığı açıklanmıştır. THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat ile Hava İş Genel Başkanı Ali Kemal Tatlıbal’ın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Işıkhan’ın yanında poz verdikleri fotoğraf, ülkemiz sendikacılığının geldiği yer açısından ibret vericidir. “Toplu Sözleşme hatırası” olarak çektirdikleri fotoğrafta Sayın Bakanın elinde tuttuğu bir A-4 kağıdı üzerine el yazısı ile yazılmış ve ücret maddelerine endekslenmiş toplu sözleşme tutanağı vesayet sendikacılığının belgesi olarak tarihteki yerini almıştır.

Piyasa değeri 400 milyar Türk Lirasını geçen, dünyada ilk 10 havayolu içinde gösterilen bir küresel markanın, çalışanların sırtından her ay onlarca milyon Türk Lirası aidat toplayan yetkili sendika ile müzakere ederek çalışma hayatının, ekonomik ve sosyal gerçeklerin ışığında bir sözleşmeyi imzalamayı bir kez daha becerememeleri ve siyaset kurumunun müdahalesine ihtiyaç duymaları övünülecek bir yaklaşım ve davranış değildir.

Başarısını, gece-gündüz, kış-yaz demeden gökyüzünde bayrağımızı dalgalandıran pandemide şirketi ayakta tutan çalışanlarına borçlu olan THY’nin, sadece ücret zamlarını ön plana çıkartarak toplu sözleşmenin kalan onlarca maddesini detay olarak gören bir anlayışta, işçi sendikası ile ortaklaşması ve fikir birliğine varması düşündürücüdür.

Uzmanlık, bilgi, birikim ve sürekli eğitim gerektiren havacılık sektöründe, çalışanları para vererek susturmak, ücret artışı dayatması ile haklarını, hukuklarını görüşme masasına dahi getirmemek THY’yi dünyanın sayılı şirketleri arasına yükselten havacılık emekçilerini “paraya duyarlı” bir kitle olarak lanse etmek işverenden beklenebilir ise de, bir sendikanın bu etik dışı yaklaşıma onay vermesini kabul etmek ve sıradanlaştırmak mümkün değildir. THY çalışanları bu saygısızlığı hak etmemektedir.

METAL İŞKOLUNDA % 98, THY’DE % 64 !

Kaldı ki, gerçek enflasyonun % 100’ü aştığı bir süreçte, Mayıs-Haziran aylarında TÜFE oranının dahi % 75’e ulaşacağı açıklanmışken Asgari ücret zammının % 14 üzerine artışı başarı gibi göstermek ayrı bir maharettir. Üstelik yetkili sendika Hava İş gibi Türk İş konfederasyonuna bağlı olan bir başka sendikanın metal işkolunda 2024 yılının ilk 6 ay için % 98 artış aldığı bir dönemde, hangi saiklerle işçinin masada yüzüstü bırakıldığını yetkili sendika Hava İş’in açıklama zorunluluğu vardır.

Ortada tüm maddeleri müzakere edilerek imzalanmış bir toplu sözleşme yoktur. Maddi konularda imzalanmış el yazısı yazılmış tek sayfalık bir müsvedde kağıdı üyelerine toplu sözleşme diye göstermek havacılık çalışanlarına açık bir hakarettir.

TAKSİT TAKSİT TOPLU SÖZLEŞME

İşbaşına geldiği 2013 yılından bu yana kazanılmış hakları birer ikişer kaybeden yetkili sendikanın, kritik ve işçiler açısından büyük önem taşıyan maddeleri çalışma gruplarına havale ederek ötelemesi ile sendikal yaşamımızda “taksitle toplu sözleşme” dönemi de başlamış bulunmaktadır.

Toplu sözleşme bir bütündür, tartışılır, uzlaşılır ve bir bütün olarak imzalanır. Bazı maddelerin sonraya bırakılması, o hakların unutturulması ve gündemden düşürülmesi anlamına gelir.

Pazar mesaileri de bu kapsamda değerlendirilmiş ve 2020 yılı başından bu yana ödenmeyen sözkonusu işçilik hakedişleri sendikanın“kazandığını iddia ettiği” mahkeme kararına ragmen geri alınamamış ve önümüzdeki 2 yılda da belirsizliğe itilmiş ancak sözkonusu 39. Maddenin mahkemelik olan şekli ile tekrar imzalanacağı açıklanmıştır.

HESAP VER HAVA İŞ !

Yetkili sendika Hava İş;

– İşçilerin emeği ve alınteri ile hak ettiği 4 yıllık Pazar mesailerinin üstüne yatmak ve bir bardak su içmek hakkını ve yetkisini nereden aldığını açıklamak zorundadır.

– 2005-2023 arasında bankalardan işçi ücretleri karşılığı olarak alınan yaklaşık 120 milyon dolar promosyon gelirini masaya niçin getirmediğini açıklamak zorundadır.

– Kadro ücretinin % 35’i ile başlatılan işçilere 1000 TL sadakayı nasıl kabul ettiğini, THY’nin ikinci pilotların sırtından döviz bazında eğitim borcu kılıfı ile  kazandığı haksız kazançları niçin toplu sözleşme sürecinde çalışan lehine değiştiremediğini açıklamak zorundadır.

– Maaşların izleyen ayın 8. günü ödenmesi yoluyla işverene işçinin parasından faiz ve çıkar sağlanmasına engel olunarak maaşların izleyen ayın 1. günü ödenmesi uygulamasına niçin geçilmediğini açıklamak zorundadır.

Yetkili sendika Hava İş, artık işçinin değil işverenin çıkarlarını önceleyen ve işçisini “kaybedilmiş ve kaybedilecek hakları” konusunda ikna etmeye çalışan bir yapı haline dönüşmüştür. Hava İş, üyesini toplu sözleşme masasında çaresiz ve kaderi ile başbaşa bırakmış  % 64 oranında artan aidatların keyfini yaşamaktadır.

TOPLU SÖZLEŞMEDE NE VAR, NE YOK ?

28 nci dönem Toplu İş Sözleşmesinde; insaf ve vicdan yoktur. Adalet ve hakkaniyet yoktur. Ekonomik ve sosyal gerçeklikler yoktur.  Uçuş emniyeti yoktur. İş güvencesi yoktur. İnsana ve çalışana saygı yoktur. Çalışanın yaşamına ve sağlığına verilmesi gereken değer ve önem yoktur.

Ne vardır?

Vesayet vardır. Teslimiyet vardır, İtaat ve biat vardır. Mobbing vardır. Kölelik düzeni vardır. İşverenin korunan ve kollanan çıkarları vardır.

Üyesinin kendisine verdiği vekaleti kötüye kullanan Hava İş’te üye olarak kalmak, insaf ve vicdanla, ekonomik ve sosyal gerçeklerle, havacılık gibi özel bir işkolunda çalışmanın getirdiği ağır sorumlulukla bağdaşmayan bu sözleşmeye onay vermek, kaybedilen kazanımları sineye çekmek, önümüzdeki dönemde yeni kayıpları şimdiden kabul etmek anlamına gelecektir.

Çözüm, vakit geçirmeden sendikadan istifa ederek dayanışma aidatı ödemek suretiyle HAVASEN çatısı altında birleşmekten geçmektedir. Sendikamıza başlayan yoğun katılımlar yeni bir döneme geçildiğinin işareti olarak son derece umut verici ve sevindiricidir.

Aramıza yeni katılan emekçilerimize hoşgeldiniz diyor, saygılar sunuyoruz.

HAVA-SEN Senin Sendikan… Sendikanı Koru, Güçlendir, Yetkilendir."

Hava-Sen'den TİS anlaşmasıyla ilgili açıklama

Yorumlar Tüm Yorumlar (78)

Ek protokol ~ 29 gün önce
çelik iş döneminde bir pazar sabahı aniden imzalar atıldı,tekniğin ek protokol de güme gitti vermeyecekler. Hava iş te boş sallıyor aldıkları hiç birşey yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Herif resmen ~ 29 gün önce
onlara ödemeyin gelin bize ödeyin aidatı demiş :) Komik şey seni...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yine para ~ 1 ay önce
Herkezin derdi işçiyi sömürmek. Havasen e bedava mı üye yapacaksınız? Bir kabin memuru yıllık yine enaz 15 bin TL aidat ödeyecek. Ufak bi hesap yapın bakalım sendika ne kadar kazanıryor ve bu parayı ne yapıyor? Havasen başa gelsin sendika başkanı torosa mı binecek mesela? İddia ediyorum havasen yetkili olsun sendika başkanının ilk işi son model bir jaguar sipariş etmek olacak. Bu milletten adam olmaz. Siz bugunu değil sonunuzu düşünün ve görün. Ona göre gardınızı alın. İş verenler değil sadece, her zengin, çalışanı ve mazlumu sömürecek bu topraklarda.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
En hakiki öz sendika ~ 1 ay önce
Bu arada tekniğin protokol noldu? Arada kaynadı gitti. Ver %8’i al 50 bini geri.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaptansa düşün ~ 1 ay önce
Hiçbirseye cesareti olmayan adamlarla mi birlik olucam. Yatıya giderken ekstra su,amirim ne hazırlayabilirsiniz yanıma birşey almadım da, bu türler o kadar çok ki. Dayanışma aidatı öderim yine de birlik olmam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Km6 ~ 1 ay önce
Bakalım GERÇEK enflasyonun çok çok altındaki %64luk bu zam oranı kaç ayda maaşlardan eriyip yok olacak, 2-3 ay süre veriyorum zam falan kimse hissetmez yakında. Hala havais diyenler ve istifa etmeyenler ağlamayın o günler geldiğinde

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hahah ~ 1 ay önce
Kafan güzelmiş kardeş güle güle kullan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
döviz bazlı borç ~ 1 ay önce
Kardeşim imza atarken şartlar belliydi. Sonradan ne ağlaması bu ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
fos sendika ~ 1 ay önce
Havasen sizin kendinize faydanız yok bi bitmediniz... bir kaç tane pilottan ibaretsiniz.Size güvendim yarı yolda bıraktınız beni kendi iç savaşınız yüzünde insan harcamada üstünüze yok şimdi çıkmışsınız TİS açıklaması neredesiniz üç aydır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Günaydın ~ 1 ay önce
Allah kabul etsin, geç olsun güç olmasın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000