04 Ağustos 2020, Salı 11:01:57

Hava-Sen: "Protokol Oyunları 3. Perde"

Kısa adı HAVA-SEN olan Havayolu Çalışanları Sendikası, Türk Hava Yolları ile Hava-İş Sendikası arasında bir türlü sonuca bağlanamayan görüşmelerle ilgili yazılı bir değerlendirme yaptı.
  • Pilotlar ne oldu hepiniz kuzu gibisiniz arkadaşlarınızın uçuşları kesildi hadi bakalım ne yapacaksınız göreceğiz çok konuşuyordunuz ne oldu
  • Yok maaşlar şu kadar olmalı bu kadar olmalı diyenler bunun eğitim maliyetini unutuyorlar. Avrupa'da da Türkiye'de de bir ATPL maliyeti 60000-100000 euro arasında değişir. Çoğunluk bu eğitimi kendi ülkesinde alır veya daha ucuz olan ülkelerde konaklama seyahat gibi masraflara girerler. 2 senelik eğitim sürecindeki genel masraflar da dahil edildiğinde yalnızca ATPL için 80000-110000 euro aralığına çıkar yatırım. Üstüne tip eğitimi için havayollarına ortalama 30000 euro verilir. Bu bir yatırımdır ve 110000-140000 euro aralığındadır. İstanbul'da tutumlu geçinen ve aylık masrafı 7000-8000 TL olan, 15000 TL maaş alacak bir pilot düşünün. Yaptığı bu yatırımı (faizsiz) en iyi ihtimalle yaklaşık 130-140 ayda geri alabilir, yani 10 yıldan fazla... Pilotluğun kolaylığını zorluğunu karıştırmadan sadece ekonomik anlamda bir düşünün. Böyle bir yatırım yapacak insan bulunur mu? Üstelik bir hastalık ile bütün yatırım çöpe gidebilecekken. Gerçekçi olmak lazım en başta.
  • Hava iş madem kaptanlardan medet umar olmuş o zaman kaptan sendikası diye adlandırılan havasen e neden geçmiyoruz hakkımızı kim arayacak netleşinde ona göre bizde safımızı belirleyelim yetti artık
  • Kan kaybediyorsun farkında değilsin 5 aydın nerdeydin neden belirsizliklere ortak olsun amacın neydi yoksa tanıdıklarınız için THY de daha yüksek koltuklar mı talep ettiniz
  • Kaç sene sanki sendika şu andaki Hava-Sen in elinde değildi de, sanki kendileri işçiyi çok düşünüyordu da falandı da filandı da. Hepsi aynı b.kun laciverti. Türkiyede işçi hakkını gözeten ne sendika var ne işveren. Herkes başının çaresine bakacak.
  • Hava iş başkanı, havacılıkta grev yasağını protesto etmek için yapılan eylemden sonra Yargıtayda görülen davalarda , tek tek insanları işaret etmiş şu kişi şu kişi ordaydı gördüm demiş bir adamdır. Şimdi isimleri nerden aldılar diye soruyorsunuz , işte bilseydiniz zamanında neler oldu şaşırmazdınız.Tarih tekerrürden ibarettir demişler.
  • Yapın abi. Maaş vermiyor ozaman yakıt parası versin
  • Havasen en büyük yanlışını türk-yabancı pilot ayrımı yapmakla yaptı. Daha bütün üyelerinin çıkarlarını gözetemezken... boş boş konuş dur. Icraat yok. Bu saatten sonra da ciddiye alınacağını pek sanmıyorum.
  • THY çalışan personelinin her hakkından ücret kesintisi yapacağını iletirken. Anadolujeti nasıl oluyorda A.Ş. yapma planları çalışılıyor çok ilginç...
  • Ankara’dan bir telefon gelir; sendika şirketin bekası, ayasofya, yerli ve milli der olay biter. Bir de kılıçla açıklama yaptımı kesintiyi kabul etmeyen vatan haini olur. Herkes her şeyin farkında, iyi seyirler sevgili airport bu yorumu yayınlamaz oda ister ki kaptan memura, memur kaptana atsın.

Kısa adı HAVA-SEN olan Havayolu Çalışanları Sendikası, Türk Hava Yolları ile Hava-İş Sendikası arasında bir türlü sonuca bağlanamayan görüşmelerle ilgili yazılı bir değerlendirme yaptı. HAVA-SEN yönetimi tarafından kaleme alınan yazıda, yetkili sendikaya desteğe giden pilotların nasıl tespit edildiğinin ve uçuştan alınan pilotların teşhisi için kimlerin yardımcı olduğunu açıklanması gerektiği ifade edildi.

İşte Hava-Sen tarafından yapılan o değerlendirme:

PROTOKOL OYUNLARI 3.PERDE

Son 4 aydır ortalarda görünmeyen yetkili sendika Hava İş Genel Başkanının bayramdan iki gün önce bir geceyarısı THY Yönetim Kurulu Başkanı ile görüşerek anlaşma sağladığını ancak arife günü bu uzlaşmanın bozulduğunu hayretle izledik. Daha önceleri HAVASEN'in uyarısı ile "çalışanların onaylamadığı hiçbir protokole imza atmayacağı" sözünü veren Hava İş'in işçi haklarını gecenin karanlığında oldu-bittiye getirme girişiminin sabah olduğunda yarım kalması ile, ilk perdesi nisan 2020 de oynanan tiyatrodaki ikinci perde de günişığına çıkmıştır.

Bu gelişme üzerine işveren, süreci şimdiye kadar beraber yürüttüğüne inandığımız yetkili sendika Hava İş Genel Merkezine giden yaklaşık 100 pilottan bir kısmının bayram hediyesi olarak uçuşlarının kesilmesi yoluyla tüm işçilere gözdağı vermeyi amaçlamıştır.
Hava İş açıklamasında belirtildiği gibi ; 2018 yılında pilotlara yapılan iyileştirmenin THY işvereni tarafından önerildiğinin itiraf edilmesi, 2017 başında sendikanın sıfır zam istemesine karşın işverenin % 1.5 zam vermesi, kazanılmış birçok hakkın zamanla kaybedilmesi ; geçtiğimiz 7,5 yılda insiyatifin THY yönetiminde olduğunu, sendikanın ise sendikal sürecin işlediğini göstermek için kendisine verilen rolü oynamakla görevlendirildiğini göstermektedir.

Bu kapsamda, 7,5 yıllık süreçte binlerce çalışanın çeşitli sebeplerle işten çıkartılmasına göz yuman Hava İş 'in, sendikayı ziyarete gelen pilotlardan bir bölümünün uçuşlarının alınmasına doğrudan tavır almaksızın, şimdiye kadar yaptığı gibi genel bir ifade ile "görevlendirmede eşitlik ilkesine" vurgu yapması; irade, güç ve inisiyatif eksikliğini , süreci işçilerin vekaletine dayanarak yönetme yeteneğinin olmadığını bir kez daha ortaya koymuştur.

Bu çaresizliğini pilot üyelerinin arkasına saklanarak onları bir tehdit unsuru gibi kullanarak perdelemeye çalışan Hava İş yönetiminin, toplantıya katılanların görüntülerinin Hava İş görevlilerince niçin çekildiğini ve bu görüntülerin işverenin eline nasıl geçtiğini, uçuşları alınan pilotların teşhis edilmesinde kimlerin yardımcı olduğunu açıklamak sorumluluğu bulunmaktadır.

Ayrıca Nisan 2020 de yapıldığı artık kesinleşmiş olan ilk toplantıda alınan kararları ve kimin isteğiyle 4 ay ses çıkarmadan sürecin geçirildiğini, THY yönetim kurulu başkanının çağrısı ile neden geceyarısı alelacele toplanıldığını, yapılan gece toplantısında alınan kararları, 100 civarı kaptanın sendikaya gelişinden nasıl haberdar olduğunu ve bunu kimlerle ne şekilde paylaştığını açıklamak durumundadır.

Şimdiye kadar her sıkıştığında Türkİş devreye sokulurken şimdi neden hala Türk İş konferderasyonunun hükümet nezdinde devreye sokulmadığı ve etkin direnç gösterilmediği hususları dikkate alındığında, Nisan ayında yapılan ilk toplantıda sürecin işverenle beraber planlanıp planlanmadığı sorusunu akıllara getirmektedir.

Yıllarca aidat ödedikleri sendikaya taleplerini iletmek, haklarını aramak, sendikaya görevlerini hatırlatmak amaçlı olduğu değerlendirilen pilotların ziyareti, demokratik bir hakkın kullanılmasından ibarettir. Bu yönüyle HAVA-SEN sadece pilotların değil, tüm çalışanların ve çocuklarının geleceği için talep, öneri ve itirazlarını dile getirmesini Anayasal bir hak olarak desteklemektedir. Bu kapsamda, işçiden aldığı vekaletin gücünün ve ağır sorumluluğunun farkında olarak veya olmayarak çalışanları öne sürmek suretiyle riske eden, kendisi geride durarak işçi ile işvereni karşı karşıya getiren Hava İş sendikasının tavrını şiddetle kınıyor, THY yönetimini de demokratik bir hakkın kullanımını baskıcı bir anlayışla ve hukuksuz bir şekilde cezalandırma, diğer çalışanlara da gözdağı verme girişiminden derhal vazgeçmeye çağırıyoruz.

Daha önce de defalarca ve samimiyetle ifade ettiğimiz üzere, 4 aydır sürüncemede bırakılan çalışan mağduriyetlerinin ivedilikle giderilmesi ve belirsizliğin ortadan kaldırılması için, davet gelmesi halinde her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu yinelemeyi sorumlu sendikacılık anlayışının gereği olarak bir görev sayıyoruz.

HAVA-SEN YÖNETİM KURULU

Hava-Sen: "Protokol Oyunları 3. Perde"

Yorumlar Tüm Yorumlar (61)

Pilotlar ne oldu ~ 4 yıl önce
Pilotlar ne oldu hepiniz kuzu gibisiniz arkadaşlarınızın uçuşları kesildi hadi bakalım ne yapacaksınız göreceğiz çok konuşuyordunuz ne oldu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sen ~ 4 yıl önce
Bize laf soylecek adammisin? Biz biliriz isimizi sen kendi isine bak, kimseye muhtac degiliz
Yalan ~ 4 yıl önce
Kimsenin kesilmedi.. o gün orda olan tanıdığım hiç bir kaptanın uçuşu kesilmedi.. nerden çıkıyor bu haberler?
Adam haklı ~ 4 yıl önce
Şu ana kadar gozlemim şu ki kabindeki arkadaşlar kokpite guvenmemekte haklıymış. Kokpitteki arkadaslarim özellikle de kaptanlar maalesef haklarını başkası savunsun birşey olacaksa da kendilerine zarar gelmesin istiyorlar. Böyle insanlarla yola çıkılmaz!
Yatırım Dönüşü ~ 4 yıl önce
Yok maaşlar şu kadar olmalı bu kadar olmalı diyenler bunun eğitim maliyetini unutuyorlar. Avrupa'da da Türkiye'de de bir ATPL maliyeti 60000-100000 euro arasında değişir. Çoğunluk bu eğitimi kendi ülkesinde alır veya daha ucuz olan ülkelerde konaklama seyahat gibi masraflara girerler. 2 senelik eğitim sürecindeki genel masraflar da dahil edildiğinde yalnızca ATPL için 80000-110000 euro aralığına çıkar yatırım. Üstüne tip eğitimi için havayollarına ortalama 30000 euro verilir. Bu bir yatırımdır ve 110000-140000 euro aralığındadır. İstanbul'da tutumlu geçinen ve aylık masrafı 7000-8000 TL olan, 15000 TL maaş alacak bir pilot düşünün. Yaptığı bu yatırımı (faizsiz) en iyi ihtimalle yaklaşık 130-140 ayda geri alabilir, yani 10 yıldan fazla... Pilotluğun kolaylığını zorluğunu karıştırmadan sadece ekonomik anlamda bir düşünün. Böyle bir yatırım yapacak insan bulunur mu? Üstelik bir hastalık ile bütün yatırım çöpe gidebilecekken. Gerçekçi olmak lazım en başta.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Risk ~ 4 yıl önce
Haklısın büyük rakamlar fakat herşeyde bir risk vardır. Ticaret gibi düşünmüşsün malesefki birçok işyerini kapattırdı bu hastalık
Hava civa ~ 4 yıl önce
Hava iş madem kaptanlardan medet umar olmuş o zaman kaptan sendikası diye adlandırılan havasen e neden geçmiyoruz hakkımızı kim arayacak netleşinde ona göre bizde safımızı belirleyelim yetti artık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hava iş ~ 4 yıl önce
Kan kaybediyorsun farkında değilsin 5 aydın nerdeydin neden belirsizliklere ortak olsun amacın neydi yoksa tanıdıklarınız için THY de daha yüksek koltuklar mı talep ettiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Körler Sağırlar ~ 4 yıl önce
Kaç sene sanki sendika şu andaki Hava-Sen in elinde değildi de, sanki kendileri işçiyi çok düşünüyordu da falandı da filandı da. Hepsi aynı b.kun laciverti. Türkiyede işçi hakkını gözeten ne sendika var ne işveren. Herkes başının çaresine bakacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aidat ~ 4 yıl önce
sadece aidat düşünüyorlar!
Hava senin elinde miydi? ~ 4 yıl önce
Allah Allah:)) Hava Sen Atilay ayçin'in kurduğu sendika midir?
Ari ~ 4 yıl önce
Pardon ama boş konuşuyorsunuz, havasen henüz yetkili bir sendika değil, hak kayıplarının tamamından Hava-İş isimli sarı sendika sorumludur.
Disk ~ 4 yıl önce
Gerçekten devrimci, emekçinin yanında olan nakliyat iş dir. Gelin yeniden örgütlenelim. Bu kokmuş işbirlikçi sendikalara prim vermeyelim.
Km ~ 4 yıl önce
Ben de hava iş’liyim fakat dalga mı geçiyorsunuz. Bir de 40 civarı insan beğenmiş. Senelerdir hava sen hiç yetkili sendika oldu mu? Nerede yaşıyorsunuz siz?
neden yayınlayamıyorsun ? ~ 4 yıl önce
Hava iş başkanı, havacılıkta grev yasağını protesto etmek için yapılan eylemden sonra Yargıtayda görülen davalarda , tek tek insanları işaret etmiş şu kişi şu kişi ordaydı gördüm demiş bir adamdır. Şimdi isimleri nerden aldılar diye soruyorsunuz , işte bilseydiniz zamanında neler oldu şaşırmazdınız.Tarih tekerrürden ibarettir demişler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tüm pilotlar go around ~ 4 yıl önce
Yapın abi. Maaş vermiyor ozaman yakıt parası versin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ekmek yedigin tekne ~ 4 yıl önce
Insan sahıslara kizıp ekmek yedigi kuruma onu yapmaz.
Bla bla bla ~ 4 yıl önce
Havasen en büyük yanlışını türk-yabancı pilot ayrımı yapmakla yaptı. Daha bütün üyelerinin çıkarlarını gözetemezken... boş boş konuş dur. Icraat yok. Bu saatten sonra da ciddiye alınacağını pek sanmıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cpt ~ 4 yıl önce
Ya abicim lütfen “icraatı yok” diyip durmayın valla ağlıycam. YETKİLİ SENDİKA değil bu adamlar. Açıklama yapabilir, protesto edebilir, icraat yapamaz. Bak lütfen diyorum
Mihenk ~ 4 yıl önce
Havasen kimseye ayrımcılık filan yapmadı, sendika değiştirmeye korkuyorsunuz apaçık, kendinize yalan buluyorsunuz manasız manasız, siz mevcut sendika ile oynaşmaya devam edin ama hep altta kaldığınızı anlamanız için daha ne lazım anlamak imkansız.Göz kör kulak sağır
Ne diyon ~ 4 yıl önce
Ne diyon haci nerden cikardin
Atlas Cpt ~ 4 yıl önce
Kardes ben işsizken yabancı pilot memlekette yaşayamaz,hodri meydan
Anadolujet A.Ş. ~ 4 yıl önce
THY çalışan personelinin her hakkından ücret kesintisi yapacağını iletirken. Anadolujeti nasıl oluyorda A.Ş. yapma planları çalışılıyor çok ilginç...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gerçek kesit ~ 4 yıl önce
Ankara’dan bir telefon gelir; sendika şirketin bekası, ayasofya, yerli ve milli der olay biter. Bir de kılıçla açıklama yaptımı kesintiyi kabul etmeyen vatan haini olur. Herkes her şeyin farkında, iyi seyirler sevgili airport bu yorumu yayınlamaz oda ister ki kaptan memura, memur kaptana atsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teyyareci ~ 4 yıl önce
Yav arkadaş sen neyin kafasını yaşıyorsun yada sen hangi tasmanin ucundaki kafasin.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000