30 Kasım 2013, Cumartesi 09:00:36

HAVACILIKTA 'ELEMAN'A SORU ÖNERGESİ

MHP Kocaeli milletvekili Lütfü Türkkan YÖK tarafindan uçak elektri̇k elektroni̇k ve uçak gövde motor bölümü mezunlarına verilen ünvanlarla ilgili soru önergesi verdi.
  • Soru önergesi için teşekkürler sonuç nedir acaba bu konu tekrar gündeme gelir mi unvan değişikliği istiyoruz
  • --İş başvurularında teknisyenlik yapmak istemeyen arkadaşlarımız için bakım mühendisliği kavramı önemli olduğu için --5 yıl okuyupta eleman olarak değilde okuyan kişinin ailesine mühendis oldum diyebilmesi için --Üniversiteye yüksek bir puanla girerek 5 yıl emek verildiği için --Havacılıkta büyük ve kurumsal şirketlerde kariyer imkanının önü açılması için --Devlet dairelerinde ve devlete kurumlarına girerken önüne mezuniye ünvanı hep engel olarak çıktığı için, Ve bunun gibi daha syabileceğim birçok sebepten dolayı Bakım Mühendisliği ünvanının verilmesinin GEREKLİ olduğunu düşünüyorum.
  • Ya Allah aşkına tamam okul okumuşsunuzda herkes üç beş bi bölüm bitirip hayatına başlamaya çalışıyo az bi paramı alıyosunuzda bu kadar acınız var anlamıyorumki.
  • Umarim bir statu verilir lisans okuyupta mesleki lise cikisli ogrenciyle ayni satatude olmak gorulmemis bir durum. Sn milletvekiline tessekkurlerimi sunuyorum...
  • Sonunda çözüme yakınlar başarılar
  • çare belli dir kardeş, bu konularda hiç birşey bilmiyorsun, element uyduruyorsun, biraz Kanun nizam oku..
  • ...ve tez elden lisans seviyesine çıkarılmış ilgili öğretim programları ön lisans seviyesine geri çekilmeli; böylelikle toplumsal ve çalışma barışına katkı sağlanmaya çalışılmalıdır. Bugüne kadar lisans bölümünedn mezun olanlara da ilgili seınavlara girerek kazanmak ve fark dersleri vererek emzun olmak şartı ile “mühendislik” ünvanı alma olanağı sunulabilir.
  • mesleki yeterlilik kurumu yayınları arasında bulunan, mesleki öğretim, meslek seviyesi ve mesleki yeterlilik tanımları ile ilgili avrupa yeterlilik çerçevesinden, farklı seviyelerde eüğitim görerek hava araçlarının bakımında doğrudan çalışan gençlerimiz için de yararlanılabilir. madem ki orta öğretim (lise) - ön lisans (meslek yükseokulu) - lisans (sivil havacılık yüksekokulu) seviyelerinde örgün öğretim var ayç bu seviyeler için tanımlama yapmıştır: - öğretim (lise) mezununa "hava aracı bakım makinist teknisyeni", - ön lisans (meslek yükseokulu) mezununa "hava aracı bakım makinist teknikeri", - lisans (sivil havacılık yüksekokulu) mezununa "hava aracı bakım makinist yüksek teknikeri", tanımlaması yapılabilir.
  • bugünün sorunu eçmişin çözümünden kaynaklanıyor... çare bellidir: mesleki tanımlamalar endüstryel faaliyet ve ilgili öğretim seviyeleri ile yapılır. örgün (yani meb veya yök bağlısı) bir öğretim kurumuna ihtiyaç duymadan, ortaöğretimini tamamlayarak diplomasını alan bir erişkinin uluslararası mevzuat ile tanımlanmış 17 modül sınavına girerek yeterliliğini belgelemesi bu mesleğe giriş yapmak için gerekli temeli sağlar; gerisi tip eğitimleri ve yeterlilikleridir ki onlar için mesleki kurumların süreç ve gereklilikleri öncelik taşır. mesleki yeterlilik kurumu yayınları arasında bulunan, mesleki öğretim, meslek seviyesi ve mesleki yeterlilik tanımları ile ilgili avrupa yeterlilik çerçevesinden faydalanmak.
  • var ise, bir sorunu çözerek diğer sorunlar yaratılmaz. "engine" nedir? makina! yani o "engineer" hiç bir zaman bildiğimiz "mühendis" karşılığı olmadı!.. havacılıkta "aircraft maintenance engineer" karşılığı da "hava aracı bakım makinisti"dir; 1925 yılında türkiye cumhuriyetinin ilk "hava aracı bakım makinisti" olarak fransaya eleman gönderme kararından bu yana.. çağdaş dünyada “mesleki eğitim” sonucu kimse bildiimiz anlamda “mühendisi” olamaz; olamaz! Dün de öyleydi, bugün de öyle.. yarın da öyle olacak.

MHP Kocaeli milletvekili Lütfü Türkkan YÖK tarafindan uçak elektri̇k elektroni̇k ve uçak gövde motor bölümü mezunlarına verilen ünvanlarla ilgili soru önergesi verdi.

Türkkan'ın önerge gerekçesi ve soruları şöyle:

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından dört yıllık lisans eğitimi veren havacılık bölümü mezunlarına “Eleman” unvanı verilmiş, kısaca; ülkemizde havacılık alanında nadir bölümler olan ve çoğu gencin hayalini süsleyen Uçak Elektrik-Elektronik ve Uçak Gövde-Motor Bölümleri mezunları “Uçak Bakım Elemanı” olarak nitelendirilmiştir.

YÖK, 26 Temmuz 2012 tarihli toplantısında; Uçak Elektrik-Elektronik Bölümü’ne; Uçak Mühendisliği, Uçak Gövde-Motor Bölümü’ne ise; Uçak Kontrol Makinistliği adını vermiş; ancak ilerleyen aylarda bu unvanlar “Eleman” olarak değiştirilmiştir. 

Bu okulların yüksek lisans ve doktora programları da bulunmaktadır.
Yurtdışında bulunan bazı üniversitelerde, eşdeğer bölümlerden mezun olanlar, Uçak Bakım Mühendisi ya da Uçak Avionic Mühendisi ve Uçak Teknoloji Mühendisi gibi unvanlar alırken, ülkemizde bu bölümlere eleman denilmesi sorgulanması gereken bir konudur.

Bu nedenle;

1-Ülkemizde havacılık alanında nadir bölümler olan Uçak Elektrik-Elektronik ve Uçak Gövde-Motor Bölümleri mezunlarına “Uçak Bakım Elemanı” unvanı verilmesinin gerekçeleri nelerdir?

2-Bir yıl zorunlu İngilizce hazırlık eğitiminin ardından, dört yıl lisans eğitimi veren Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ve Sivil Havacılık Yüksekokulları’na bağlı bulunan, Üniversite Giriş Sınavında yüksek puanlarla öğrenci alan bu okul mezunlarına uygun görülen unvan neden Eleman olmuştur?

3-YÖK önce Uçak Elektrik-Elektronik Bölümü’ne Uçak Mühendisliği, Uçak Gövde-Motor Bölümü’ne ise Uçak Kontrol Makinistliği unvanı vermesine rağmen, daha sonra bu unvanlar neden “Eleman” olarak değiştirilmiştir?

4-Ülkemiz üniversitelerinin dört yıllık teknik bölümlerinin hiç bir mezununa Eleman unvanı verilmediği düşünüldüğünde, Türk Sivil Havacılığını ayakta tutan, olmazsa olmaz olan bu bölüm mezunlarına böyle bir unvanın verilmesi sonucunda mezunlarının uğradığı mağduriyet nasıl giderilecektir?

5-Sözü edilen bölümlerin temel seviyesinde eğitim alan iki yıllık Uçak Teknolojisi Programı mezunlarına YÖK tarafından hangi unvan verilecek

HAVACILIKTA 'ELEMAN'A SORU ÖNERGESİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (38)

sonuc ~ 9 yıl önce
Soru önergesi için teşekkürler sonuç nedir acaba bu konu tekrar gündeme gelir mi unvan değişikliği istiyoruz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
GEREKLİ ~ 10 yıl önce
--İş başvurularında teknisyenlik yapmak istemeyen arkadaşlarımız için bakım mühendisliği kavramı önemli olduğu için --5 yıl okuyupta eleman olarak değilde okuyan kişinin ailesine mühendis oldum diyebilmesi için --Üniversiteye yüksek bir puanla girerek 5 yıl emek verildiği için --Havacılıkta büyük ve kurumsal şirketlerde kariyer imkanının önü açılması için --Devlet dairelerinde ve devlete kurumlarına girerken önüne mezuniye ünvanı hep engel olarak çıktığı için, Ve bunun gibi daha syabileceğim birçok sebepten dolayı Bakım Mühendisliği ünvanının verilmesinin GEREKLİ olduğunu düşünüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Ya Allah aşkına tamam okul okumuşsunuzda herkes üç beş bi bölüm bitirip hayatına başlamaya çalışıyo az bi paramı alıyosunuzda bu kadar acınız var anlamıyorumki.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Umarim bir statu verilir lisans okuyupta mesleki lise cikisli ogrenciyle ayni satatude olmak gorulmemis bir durum. Sn milletvekiline tessekkurlerimi sunuyorum...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Sonunda çözüme yakınlar başarılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
svac23 ~ 10 yıl önce
çare belli dir kardeş, bu konularda hiç birşey bilmiyorsun, element uyduruyorsun, biraz Kanun nizam oku..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çare bellidir (3) ~ 10 yıl önce
...ve tez elden lisans seviyesine çıkarılmış ilgili öğretim programları ön lisans seviyesine geri çekilmeli; böylelikle toplumsal ve çalışma barışına katkı sağlanmaya çalışılmalıdır. Bugüne kadar lisans bölümünedn mezun olanlara da ilgili seınavlara girerek kazanmak ve fark dersleri vererek emzun olmak şartı ile “mühendislik” ünvanı alma olanağı sunulabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çare bellidir (2) ~ 10 yıl önce
mesleki yeterlilik kurumu yayınları arasında bulunan, mesleki öğretim, meslek seviyesi ve mesleki yeterlilik tanımları ile ilgili avrupa yeterlilik çerçevesinden, farklı seviyelerde eüğitim görerek hava araçlarının bakımında doğrudan çalışan gençlerimiz için de yararlanılabilir. madem ki orta öğretim (lise) - ön lisans (meslek yükseokulu) - lisans (sivil havacılık yüksekokulu) seviyelerinde örgün öğretim var ayç bu seviyeler için tanımlama yapmıştır: - öğretim (lise) mezununa "hava aracı bakım makinist teknisyeni", - ön lisans (meslek yükseokulu) mezununa "hava aracı bakım makinist teknikeri", - lisans (sivil havacılık yüksekokulu) mezununa "hava aracı bakım makinist yüksek teknikeri", tanımlaması yapılabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tech ~ 10 yıl önce
makinist teknikeri ne demek saçmalamın da ilerisine geçilmiş.... ayrıca yüksek ögretimde 3 yıl okuyana yüksek tekniker denir. biraz araştır öyle yaz.....
genç havacı ~ 10 yıl önce
ya hala yüksek tekniker diyorsunuz hangi sektörde var 4+1 yıl okuyup tekniker olmak yök diger sektörkerde 2 yıl ardında 1 toplamda 3 yıl daha okuyana zaten yüksek tekniker unvanı veriyor.Ayrıca hubf ve shyo okulu ders içeriklerini incelerseniz şayet mühendisliklerden bir aşagı yanı kalmaz.
cevap ~ 10 yıl önce
Yüksek Lisans doktora yapmış olana ne diyeceksin Yüksek Lisans yapmışa Yüksek Yüksek Tekniker. Doktora Yapmışa da Yüksek Yüksek Hatta daha Yüksek mi diyeceksin. Önce Yüksek kelimesinin akademine ne anlama geldiğini öğrenin. Sonra buraya gelip yorum yapın. Sanırım siz fazla okuduğunuz böyle saçma sapan ünvanlar ortaya cıkarıyorsunuz. Yöke de böyle adamlar fikir verdiğinden YÖK şu an bu durumda. Rezil ettiniz kurumu.
AYÇ ~ 10 yıl önce
Avrupa Yeterlilik Çercevesi Referans Seviyelleri Sadece liseler, Meslek Yüksekokullari, Üniversitelerin Önlisans programları için yazılmamıs olup, üniversitelerdeki dört yıllıkları, (mühendisliklerde buna dahil) ilgilendirmektedir. AYÇ'yi referans alarak üniversite lisans eğitimi almış bir kişinin ünvanına karar veremezsiniz. Ama AYÇ'ye göre bir bilgi seyiyesi denkliği verebilirsiniz. Ama bu konu biraz ünvanla alakasız.
çare bellidir ~ 10 yıl önce
bugünün sorunu eçmişin çözümünden kaynaklanıyor... çare bellidir: mesleki tanımlamalar endüstryel faaliyet ve ilgili öğretim seviyeleri ile yapılır. örgün (yani meb veya yök bağlısı) bir öğretim kurumuna ihtiyaç duymadan, ortaöğretimini tamamlayarak diplomasını alan bir erişkinin uluslararası mevzuat ile tanımlanmış 17 modül sınavına girerek yeterliliğini belgelemesi bu mesleğe giriş yapmak için gerekli temeli sağlar; gerisi tip eğitimleri ve yeterlilikleridir ki onlar için mesleki kurumların süreç ve gereklilikleri öncelik taşır. mesleki yeterlilik kurumu yayınları arasında bulunan, mesleki öğretim, meslek seviyesi ve mesleki yeterlilik tanımları ile ilgili avrupa yeterlilik çerçevesinden faydalanmak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
"engine" nedir? ~ 10 yıl önce
var ise, bir sorunu çözerek diğer sorunlar yaratılmaz. "engine" nedir? makina! yani o "engineer" hiç bir zaman bildiğimiz "mühendis" karşılığı olmadı!.. havacılıkta "aircraft maintenance engineer" karşılığı da "hava aracı bakım makinisti"dir; 1925 yılında türkiye cumhuriyetinin ilk "hava aracı bakım makinisti" olarak fransaya eleman gönderme kararından bu yana.. çağdaş dünyada “mesleki eğitim” sonucu kimse bildiimiz anlamda “mühendisi” olamaz; olamaz! Dün de öyleydi, bugün de öyle.. yarın da öyle olacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
genç havacı ~ 10 yıl önce
Mühendislik bilim ve matematiksel prensipleri, tecrübe, karar ve ortak fikirleri kullanarak insana faydalı ürünler ortaya koyma sanatıdır. yani cumhurıyetin ilk zamanlarında ki makına kelime kökündenden yola cıkarak bugun kü durumu acıklamaya calışmak saglıklı degil...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000