09 Temmuz 2020, Perşembe 10:00:48

HAVACILIĞA YENİ SOLUK; ‘BİZ İNSANLARA CENNETİ VAAT EDİYORUZ’

Geçtiğimiz ay İstanbul merkezli olarak kurulan ve özel jetlerle iş insanlarına konforlu ve sıra dışı bir sistemle seyahat vaat eden Air Sada’nın kurucusu Tolga Urcu, AirportHaber Genel Koordinatörü Ali Kıdık’ın sorularını yanıtladı.
  • Fikir güzel ama yolculara maske ve dezenfektan yanında Yanmaz kefen de verilmesi gerekir sonuçta cennet vaad ediliyor bsşarılar tebrikler
  • 2020 yılını bile çıkarayacak işler bunlar...
  • Yeni pilot alımı için şartlar neler öğrenenilitmiyim...Teşekkür ederim.
  • Teknik kısım masrafa başlayınca kapatır kesin. Yazık üzüldüm yılların emeğini çöpe atacak belliki zor kazanmış ırak falan
  • Daha önce duyulmamış bir sistemle sektöre adım atılmış.Etkileyici
  • Şirket ismi SADA. SADA neymiş, ad ve soyadın ilk iki hecelerinden oluşuyor muş. Kelimeleri heceleyemeyenler şirket kurup cennet vaat ediyorlar. Türkiye’nin gayet aşina olduğu bir problem...
  • Keşke suleymaniyah da olsaydı, olmadı
  • Muazzam ve harika bir fikir. Bu tarz tüm girişimler desteklenmelidir. Tebrik ediyorum taktir ediyorum umarım hedeflenen den daha yüksek başarı elde edilir. BÖLGESEL HAVACILIK içinde girişimler gerekli, bugün dünya havacılığına yön verebilecek kadar güçlü olan Otoriteler, bu konuda baskın ülkeler önce Genel Havacılık ve Bölgesel Havacılık ta zirve yapmışlardır bunu unutmayalım. Bunlar Ticari hava taşımacılığının kapasitesini artıran havacılığı sevdiren insanları havacılığa çeken taşımacılığı cazip hale getiren temel taşlardır bunlar olmadan Ticari taşımacılıkta çıkılabilecek zirve kısıtlıdır.
  • Tebrik ederim. Hem havacilik sektoru adina hem de Turkiye'miz adina gurur duyacagimiz vizyoner bir is olmasini umuyorum.
  • Adamdaki başarıya helal olsun yoktan şirket yaratıyor başarıda ulaşıyor,şimdiki havalimanı iga ceosu da dünyaya yön verecek eserle var olanla başarısızlık yaratıyor..başarıda yönetimin önemli olduğu ortaya çıkıyor..

Geçtiğimiz ay İstanbul merkezli olarak kurulan ve özel jetlerle iş insanlarına konforlu ve sıra dışı bir sistemle seyahat vaat eden Air Sada’nın kurucusu Tolga Urcu, AirportHaber Genel Koordinatörü Ali Kıdık’ın sorularını yanıtladı.

Air Sada’nın pandemi döneminde yaşanan seyahat sıkıntılarının çözüme kavuşturulması fikriyle ortaya çıktığın anlatan Urcu, ‘Bir çare arıyorduk ve Air Sada’yı kurduk, ilk uçuşumuzu da 1 Ağustos’ta yapacağız’ dedi.

Filosunda hali hazırda 5 uçak bulunan Air Sada’da, yeni gelecek 2 adet ERJ-145 uçaklarıyla filodaki uçak sayısı 7’ye çıkacak.

Air Sada’nın isim babası olan pilot ve deneyimli havacı dedesinden bahseden Urcu, ‘Şirketimizin adı THY’de görev yapmış, Türkiye’nin ilk pilotlarından ve USAŞ’ın kurucusu Saadettin Davran’ın isim ve soy isminin ilk hecelerini oluşturuyor. Küçüklüğüm onun hikayeleri ve havacılık tecrübesini dinleyerek geçti. Kendisini görmeden vefat etti ancak büyük bir hayranlık besledim. O nedenle Air Sada dedem Saadettin Davran’ın adının ve soyadının ilk hecelerini alarak ortaya çıktı. Ayrıca ailemin hemen hemen tamamı THY emeklisidir. Yani aslında havacılığa oldukça yakın bir aileden geliyorum’ dedi.



AIR SADA VE FAALİYET ALANI NEDİR?

Urcu; ‘Dünya er ya da geç eski sistemine dönecektir. Air Sada’nın ilk önce hitap etmek istediği müşteri profili iş adamı, bürokrat ve büyük şirketlerin çok üst düzey yöneticileri olacak. Yani her şartta A noktasından B noktasına gidecekken 10-20 dolar daha ucuza değil de daha çabuk seyahati tercih eden insanlara ulaşmaya çalışıyoruz. Benim son 11 yılım Irak’ta geçti. Orta Doğu’da geniş bir çevrem var. Orada gördüğüm; iş adamlarının kendi işlerinden dolayı bir an önce uluslar arası seyahat edebilmek isteğiydi.

Air Sada’nın yapacağı şey; Şu an filomuza kayıtlı 5 uçak ve gelecek ERJ-145’ler ile 14 farklı destinasyonda bahsettiğim üst düzey yöneticilerin seyahat etmelerini sağlamak olacak.

YENİ KONSEPT; ÜYELİK SİSTEMİ

‘Charter Business’

Biz bu işi üyelik sistemi ile yürüteceğiz. Stratejimizde şirketimizden üyelik alan kişi ödediği ücret karşılığında 20 bacak uçuş hakkı satın alacak. Bu uçuşlar bizim belirlediğimiz destinasyonlar arasında olacak. Bu 20 uçuş hakkını yolcu 48 saat öncesinden haber vermek kaydıyla istediği şekilde business jet ayrıcalığı ile kullanabilecek. Bu 20 uçuş hakkı 6 ay geçerli olacak. Eğer yolcu 6 ay içinde hakkını dolduramayacağını düşünüyorsa bir başkasına devretme hakkı da olacak.

Bu sistem özel jet kiralama usulüne göre yarı yarıya uygun uçma imkanı tanıyacak.

Buradaki fark; aynı business class uçuş gibi yanında başka tanımadığı bir yolcu ile seyahat edecek. Bu da yolcuya daha ucuz uçuş imkanı tanıyacak. Ayrıca sınırsız internet ve özel jet konforunda uçuş imkanı sağlayacağız. Bizim tek bir uçuşumuz bazı hava yollarının business class biletinden daha ucuza geliyor. Biz insanlara Cenneti vaat ediyoruz.

DESTİNASYONLAR

‘Londra da sırada’

Destinasyonlarımız Amman, Beyrut, Dubai, Doha, Kuveyt, Tahran, Ercan, Ankara, Antalya, Erbil, Bağdat, Basra ve Necef olarak belirledik.

Bunlara ek olarak Londra ve İsveç de hedeflediğimiz destinasyonlar arasında ancak filo açısından şu anda saydığım kentlere uçacağız.

AIR SADA’NIN FİLOSU

‘2 adet ERJ-145 uçağın konfigürasyonu yapılıyor’

1 Ağustos itibariyle uçmaya başlayacak 5 adet uçağımız var. Bunlara ek olarak Türk Havacılığına da sürpriz olacak 2 adet ERJ-145 uçağımızı da ekleyerek toplamda 7 uçağa çıkacağız. ERJ uçaklarımızı business’a çevirerek 18 koltuklu özel jet haline getireceğiz. Bu uçakların tüm testleri yapılarak hazır hale getirildi.

Mevcut 5 uçağımız ise; 1 adet Hawker 800 (5+3 koltuk), 1 adet Hawker 850 (5+3), 1 adet Challenger 604 (6+3), 1 adet Challenger 850 (11+3) ve Legacy 500 var.

NEDEN MERKEZ TÜRKİYE?

‘İstanbul Onlar bir cazibe merkezi’

Bu sistemi kurarken bir Türk mantığıyla kurmadım. Ben 11 yıldır Irak’tayım. Orta Doğu’da yaşayan insanların nereye uçtuklarını çok iyi biliyorum. Dolayısıyla İstanbul onlar için dünyanın en büyük cazibe merkezi durumunda.

AIR SADA’YA DAİR…

‘Air Sada bir heves firması değil’

Rahmetli dedemin anısına ve çok ciddi bir sermayeyle kurduğum bir şirketten bahsediyorum. Ne benim ne de bir başkasının bu şirketi lekelemesine izin vermem. Bu şirket bir heves firması değildir.

Biz ERJ-145 uçaklarımızı kiralama yoluyla değil satın alarak işe başlayacağız.  Havacılığın bu zor günlerinde 45 yetişmiş havacılık personelini istihdam ettik. Belki 15 adet de pilot aramıza katılacak.

Bu kadar yatırım yaparken dijital alt yapımıza da inanılmaz bir yatırım yaptık. Çünkü Orta ve Batı Avrupa, Rusya ve Türki Cumhuriyetler, Yakın ve Uzak Asya’da aynı proje için çalışıyoruz. 8 ay sonra bu bölgelerde benzer sistemle Air Sada faaliyete başladı diye duyarsanız şaşırmayın. Biz bunu hedefliyoruz.

Biz kendi AOC’miz için başvuruda bulunacağız. SHGM ile görüşmelerimiz sürüyor. İnşallah 6 ay gibi bir sürede AOC’yi  (Air Operator Certificate) almış olacağız. Bu filoyu yönetebilmek için olmaz olmazımızdır.

Bu sistemin işlemesi için müşteriye ihtiyaç var. Örneğin Bağdat’ta çalışan Türk doktorlar var. Bunların Türkiye’ye geliş gidişleri, inşaat firmalarının yöneticileri ve özellikle çok uluslu petrol firmalarının üst düzey yöneticileri çözüm arıyor. İşte burada biz devreye giriyoruz. Uçuşları günlük kontrol ediyorlar. Daha başlamadan talep almaya başladığımızı söyleyebilirim.

Ben Air Sada’yı halka arza açmak için görüşmelere de başladım. 3 sene sonrasında halka arza açmak için görüşmelerimiz devam ediyor.

Ayrıca uluslar arası kredi derecelendirme ve bağımsız denetleme yapan firmalarla görüşmelere başladık.

Antalya’da PPL lisansı verecek bir uçuş okulu açacağız. Buradaki amacımız tamamen gençlere havacılığı sevdirmek olacak. Çünkü havacılık bir aşktır.

Size bir örnek vereyim; Dünyada 30 bin kayıtlı özel jet var. Bunların sadece 125’i Türkiye’de kayıtlı. Bu kabul edilebilir bir sayı değil. İşte biz bu tip eksikleri gidermeye ve havacılığı herkese sevdirmeye çalışacağız.

Tüm bu hayallerimizi gerçekleştirmek için 1 Ağustos itibariyle uçuşlara başlıyoruz. İlk uçuşumuz Bağdat’a olacak ve orada bizi Ulaştırma Bakanı karşılayacak.

©AirportHaber.com / Özel Röportaj

HAVACILIĞA YENİ SOLUK; ‘BİZ İNSANLARA CENNETİ VAAT EDİYORUZ’

Yorumlar Tüm Yorumlar (39)

Havaciva ~ 4 yıl önce
Fikir güzel ama yolculara maske ve dezenfektan yanında Yanmaz kefen de verilmesi gerekir sonuçta cennet vaad ediliyor bsşarılar tebrikler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Icao ~ 4 yıl önce
Maalesef bu sistem tutmaz. Çalışanlara olan olacak ona üzülürüm sadece. Yoksa patronlara pek de birşey olmuyor. Ama kabin ekibi vs işe girdikleri gibi en az 6 ay sonra işlerinden olacak :((
Xxx ~ 4 yıl önce
2020 yılını bile çıkarayacak işler bunlar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Esma Polat ~ 4 yıl önce
Yeni pilot alımı için şartlar neler öğrenenilitmiyim...Teşekkür ederim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Daha teknikle tanışmamış ~ 4 yıl önce
Teknik kısım masrafa başlayınca kapatır kesin. Yazık üzüldüm yılların emeğini çöpe atacak belliki zor kazanmış ırak falan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Muhteşem ~ 4 yıl önce
Daha önce duyulmamış bir sistemle sektöre adım atılmış.Etkileyici

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saadettin Davran ~ 4 yıl önce
Şirket ismi SADA. SADA neymiş, ad ve soyadın ilk iki hecelerinden oluşuyor muş. Kelimeleri heceleyemeyenler şirket kurup cennet vaat ediyorlar. Türkiye’nin gayet aşina olduğu bir problem...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mel ~ 4 yıl önce
İlk heceleri olmasının ne denli bir önemi olabilir ki? Söylemek için söylemek olmuş sizin tepkiniz
İlâveten; ~ 4 yıl önce
Orada cenneti vaat etme kısmı; çok alâkasız bir yerden alıp oraya yapıştırışmış bir yazı. Bunun sebebi de röportajı gerçekleştiren kişinin haberi yaparken ‘ başlığın dikkat çekici ‘olması isteği.
Haha ~ 4 yıl önce
Nereden çıkardın kelimeleri heceleyemedıklerini gayet de başarılı olmuş anlamlı olmuş siz gibiler oturduğu yerden herseye dil uzatmaktan başka neye yarıyorsunuz
Sevcan Ateş ~ 4 yıl önce
Adamın dedesinin adı Sadettin Saadettin değil ki süper zeka, heceleyince Sada oluyor. Bu kadar laf anlatmis yaptığın yoruma bak.Bu ülke sizin gibi çok bilmisler yüzünden ilerlemiyor zaten.
Keşke ~ 4 yıl önce
Keşke suleymaniyah da olsaydı, olmadı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aviationfreak ~ 4 yıl önce
Muazzam ve harika bir fikir. Bu tarz tüm girişimler desteklenmelidir. Tebrik ediyorum taktir ediyorum umarım hedeflenen den daha yüksek başarı elde edilir. BÖLGESEL HAVACILIK içinde girişimler gerekli, bugün dünya havacılığına yön verebilecek kadar güçlü olan Otoriteler, bu konuda baskın ülkeler önce Genel Havacılık ve Bölgesel Havacılık ta zirve yapmışlardır bunu unutmayalım. Bunlar Ticari hava taşımacılığının kapasitesini artıran havacılığı sevdiren insanları havacılığa çeken taşımacılığı cazip hale getiren temel taşlardır bunlar olmadan Ticari taşımacılıkta çıkılabilecek zirve kısıtlıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Y. Muhendis Pilot ~ 4 yıl önce
Tebrik ederim. Hem havacilik sektoru adina hem de Turkiye'miz adina gurur duyacagimiz vizyoner bir is olmasini umuyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bu kişi İstanbul AirPort ceosu olmalıydı ~ 4 yıl önce
Adamdaki başarıya helal olsun yoktan şirket yaratıyor başarıda ulaşıyor,şimdiki havalimanı iga ceosu da dünyaya yön verecek eserle var olanla başarısızlık yaratıyor..başarıda yönetimin önemli olduğu ortaya çıkıyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000