26 Şubat 2020, Çarşamba 09:36:35

Hava İş'ten yeni açıklama

Hava İş Sendikası, Pegasus Havayolları kaptanının tutuklanmasının ardından bir açıklama yayımladı.
  • simitler ne zaman haşhaşlı olcak ben kuru simit yemek için aidat ödemiyorum
  • önce Türk Hava Kurumu pilot adayinda şoför ehliyeti aranır şartı olduğunu , eski hocalarimizdan duyardık.nerden nereye......
  • Bu ülkede onca uçak,tren kazaları oldu hangi bakan vs ceza aldı? Hiçbiri. Mesela treni ben mi kullanıyordum dedi çıktı işin içinden. Bu kafayla olan makinistlere,pilotlara oldu ve olacak da ne yazık ki.
  • Kimse demeyecek mi havaalanında pist sonunda beden o kadar derin çukur var! KİMSE sormayacak mı eğer o derin çukur olmasaydı uçak kırılmayacktı ve ölüm olmayacaktı! Yapan, izin veren suçlu değil mi??Tamam kaptan hatası vardır pistten çıkmıştır ama toprak düz zemin nerede???Bunlar neden dillendirilmiyor, sorgulanmıyor..
  • Yaptığınız tadil protokolünün hesabını verin önce. Bunların hepsini siz yaptınız; bu ne yüzsüzlük.
  • Yazıklar olsun kaptanına sahip çıkmayan şirkete
  • Yorgun pisttir.
  • Diyelim ki yan rüzgar limiti 30 Knot. Son yaklaşmadayken o anki yan rüzgar bileşenini 29 Knot hesapladık. Tam teker koyduğumuzda 31 Knota çıkarsa ve bir şekilde toprağa çıkarsam hapise gitme riskim varsa hiç düşünmeden divert etmeliyim. Benim gibi 300 uçak divert etse sonuçlarını siz hesaplayın. Yolsuzluk yapanların devlet yöneticileri eliyle kurtarıldığı bir ülkede ben niçin hapise gireyim?
  • Kazazedeleri uçaktan çıkarma esnasında PİSTİN LASTİK İZLERİNİN TEMİZLENDİĞİNİ TÜM KAMUOYU BİLİYOR MU?
  • Artık bıyıklı cilalı ayaklabılı tespihli kaptan ve kaptan kararı verdim oldu bitti devri kapandı- hukuk herkes için aynıdır neden bu kadar dertli oldunuz ? Hukuk işletiliyor diyemi?

Hava İş Sendikası, Pegasus Havayolları kaptanının tutuklanmasının ardından bir açıklama yayımladı.

Hava İş açıklaması:

Pegasus Hava Yollarının 5 Şubat 2020 tarihinde Sabiha Gökçen Havalimanında gerçekleşen kazası ile ilgili olarak Kaptan Pilot arkadaşımız hakkında başlatılan soruşturmada tutuklama kararı verilmesi tüm havacılık camiasını derinden yaralamıştır.

Henüz kaza ile ilgili soruşturma tam olarak tamamlanmamış ve kazanın nihai raporu resmi olarak açıklanmamışken tutuklama işleminin gerçekleşmesi, kamuoyunda var olan kaza ve kırımın yegâne sorumlusu Pilotlardır algısını güçlendirmekte, yaşanan kazanın tüm ayrıntılarıyla aydınlatılmasına mani olmaktadır.

Unutulmamalıdır ki kaza kırım sonucunda başlatılan soruşturmalar; salt kişileri suçlamak ve hedef göstermek amacıyla değil, yaşanan kaza ve kırımların önlenmesi için dersler çıkarılmasını ve önleyici tedbirler alınmasını amaçlamalıdır. Ancak geldiğimiz durumda kazanın yaşandığı andan itibaren ulusal basında ve sosyal medyada yer alan yayınlarda Kaptan Pilot ve İkinci Pilot kamuoyu nezdinde kazanın ana sebebi olarak hedef gösterilmiştir. Bu durum yapılacak olan kaza soruşturmasına gölge düşürmektedir.

Verilen bu tutuklama kararı kanunlarda öngörülen tutuklama tedbirinin uygulanması için gereken şartların hiç birini taşımamaktadır. Somut olayda, kazaya ilişkin delillerin çoğu toplanmış olup karartılacak herhangi bir delil yoktur. Kaptan Pilot arkadaşımızın kaçma şüphesine ilişkin hiç bir emare yoktur. Olayın meydana geliş şekli, mevcut delil durumu ve kazanın nihai raporu sonucu ortaya çıkacak kusur durumları Kaptan Pilot arkadaşımızın lehine değişebilecek iken bu hususlar gözetilmeden tatbik edilen tutuklama kararının vicdanları yaraladığını bir kez daha belirtmek isteriz. Bununla birlikte havacılıkta gerçekleşen bu tip kazaların tek bir nedene bağlı olmadığı, pek çok hatanın bir araya gelerek zincirleme sebepler neticesinde sonuçların meydana geldiği gerçeği de unutulmamalıdır.

Bu karar ile kamuoyu nezdinde kaza anından itibaren suçlu konumuna düşürülen Kaptan Pilotun hastaneden taburcu edildikten hemen sonra apar topar savcılığa sevk edilmesi ve akabinde tutuklanmış olması sürecin başından itibaren yürütülen algı operasyonuna maalesef katkı sağlamıştır.

Yaşanan bu süreç göstermektedir ki verilen bu karar mesleklerini onurla ve şerefle sürdürmekte olan Pilot meslektaşlarımızın karar verme ve inisiyatif kullanma kabiliyetlerini zedeleyecek ve uçuş emniyetini olumsuz etkileyecektir.

Hava-İş Sendikası olarak sürecin takipçisi olduğumuzu ve ilgili meslek kuruluşları ile birlikte Kaptan Pilot arkadaşımıza her türlü desteği vermek üzere hazır olduğumuzu bir kez daha beyan ederiz. Yüce Türk adaletinin de alınan bu karardan bir an önce döneceğini ümit ediyoruz.

Buradan bir kez daha yaşanan bu elim hadisede hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, yaralı olarak kurtulan vatandaşlarımıza da geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Saygılarımızla,

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş)

Hava İş'ten yeni açıklama

Yorumlar Tüm Yorumlar (43)

Fo ~ 4 yıl önce
simitler ne zaman haşhaşlı olcak ben kuru simit yemek için aidat ödemiyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yillar ~ 4 yıl önce
önce Türk Hava Kurumu pilot adayinda şoför ehliyeti aranır şartı olduğunu , eski hocalarimizdan duyardık.nerden nereye......

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havaişmi ~ 4 yıl önce
Rüzgar yapmayın başkan atilay ayçin ve ekibi ile birlikte gitti havaiş
Sorumsuz sorumlu ~ 4 yıl önce
Bu ülkede onca uçak,tren kazaları oldu hangi bakan vs ceza aldı? Hiçbiri. Mesela treni ben mi kullanıyordum dedi çıktı işin içinden. Bu kafayla olan makinistlere,pilotlara oldu ve olacak da ne yazık ki.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Adalet ~ 4 yıl önce
Kimse demeyecek mi havaalanında pist sonunda beden o kadar derin çukur var! KİMSE sormayacak mı eğer o derin çukur olmasaydı uçak kırılmayacktı ve ölüm olmayacaktı! Yapan, izin veren suçlu değil mi??Tamam kaptan hatası vardır pistten çıkmıştır ama toprak düz zemin nerede???Bunlar neden dillendirilmiyor, sorgulanmıyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Daha ~ 4 yıl önce
Yaptığınız tadil protokolünün hesabını verin önce. Bunların hepsini siz yaptınız; bu ne yüzsüzlük.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Psg ~ 4 yıl önce
Yazıklar olsun kaptanına sahip çıkmayan şirkete

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aslında kazanın tek sorumlusu ~ 4 yıl önce
Yorgun pisttir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vatco ~ 4 yıl önce
Tabi öncek uçaklar pas geçerken sen 22kt G 34kt arka rüzgarla inersen suçlu yorgun pist olur. Bence asıl suçlu senin zihniyetindekiler
O zaman ~ 4 yıl önce
Tutuklayın pisti:))))
Oldu canım ~ 4 yıl önce
Otobüs şoförü kaza yapınca yorgu otoban demiyor kimse. Yorgun otoban olmuyorsa yorgun pist de olmaz.
Kaptan ~ 4 yıl önce
Diyelim ki yan rüzgar limiti 30 Knot. Son yaklaşmadayken o anki yan rüzgar bileşenini 29 Knot hesapladık. Tam teker koyduğumuzda 31 Knota çıkarsa ve bir şekilde toprağa çıkarsam hapise gitme riskim varsa hiç düşünmeden divert etmeliyim. Benim gibi 300 uçak divert etse sonuçlarını siz hesaplayın. Yolsuzluk yapanların devlet yöneticileri eliyle kurtarıldığı bir ülkede ben niçin hapise gireyim?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Canga ~ 4 yıl önce
Çünkü 3 kişi ne yazık ki öldü. Bu olayın faturası birilerine kesilmek zorunda. O uçakta olan yolcuların gazını nasıl alacaklar ? En basit yol sizcede kaptanı almak değil mi ? Yoksa ucu piste pisti yapana pgs yöneticilerine bakanlığa kadar uzanacak.
!!!! ~ 4 yıl önce
Kazazedeleri uçaktan çıkarma esnasında PİSTİN LASTİK İZLERİNİN TEMİZLENDİĞİNİ TÜM KAMUOYU BİLİYOR MU?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Delil karartmaya girer ~ 4 yıl önce
Bu yapıldıysa savcılığın bu konuda da harekete geçmesi gerekir.
Teyze ~ 4 yıl önce
Hemen sonrasında diye düzelteyim , kaza sonrası kaymaya neden olan lastik birikmesi lastik izleri temizlendi. Buna delil karartma denir . Ben de savcıları göreve davet ediyorum
Bıyıklı kaptan devri bitti ~ 4 yıl önce
Artık bıyıklı cilalı ayaklabılı tespihli kaptan ve kaptan kararı verdim oldu bitti devri kapandı- hukuk herkes için aynıdır neden bu kadar dertli oldunuz ? Hukuk işletiliyor diyemi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ss ~ 4 yıl önce
Hukuk hangi konuda işletiliyor. Ben elinde tesbih bıyıklı kaptan görmedim ama sen nasıl görüyorsun o ayrı bir konu minibüs ile ucağı karıştırma
Kpt ~ 4 yıl önce
Hayir kanunu cok seven bilmeyen adam, bu isjn bir kaunu yok da ondan dertleniyoruz, Turkiye’de havacilkk kanunu yok ondan dertleniyoruz, cunku kaza kirim raporu aciklanmadan polot tutuklandi diye dertleniyoruz anladin mi bilemem

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000