18 Temmuz 2022, Pazartesi 16:29:18

Düşen uçakla ilgili ek bilgi talebi

Yunanistan hükümeti Sırbistan'dan Ürdün'e 11,5 ton mühimmat taşıyan Ukrayna'ya ait Antonov uçağının Kavala'da düşmesi sonrası Sırbistan yönetiminden ek bilgi talebinde bulundu.

Atina, Sırbistan'dan Ürdün'e 11.5 ton mühimmat taşıyan ve son varış noktası Bangladeş olan ve dün Kavala'da düşen uçağın taşıdığı yük ile ilgili olarak Belgrad'dan açıklama talep ediyor.

Yunanistan basın kaynaklarına göre, Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Yunanistan’ın Belgrad Büyükelçisine, Sırbistan tarafına kargonun niteliği hakkında Yunan tarafını bilgilendirmesi için talepte bulunması talimatını verdi.

TOKSİK MADDE TEHLİKESİ

Uçak enkazındaki çalışmalar devam ederken Yunanistan uzmanlar cumartesi gecesi vuku bulan gelişmeyle ilgili olarak endişelerini kamuoyuyla paylaşıyor. ‘Skai’ isimli televizyona konuşan Çevre Mühendisliği Profesörü Demosthenes Sarigiannis, uçaktaki patlayıcıların, plastiklerin ve metal malzemelerin yanmasından kaynaklanan potansiyel toksik madde tehlikesine dikkat çekti.

Uzman, "Toksik içeriğe sahip olabilecek maddeler atmosfere karışmış durumda. Bu maddelerin çoğu genelde zeminde birikmektedir" uyarısında bulunarak kaza alanının 1 km yarıçapında, 3.14 kilometrekarelik olduğunu ve "bu maddelerin biyolojik olarak kolayca çözünmediğinden, herhangi bir kirlenme sorunu olmadığından emin olmak için 1-2 ay boyunca" örnekleme yapılmasını tavsiye etti. 

Sarigiannis, "şu an bölgede (toksik maddeler nedeniyle) maske kullanmanın zorunlu olmadığını" belirterek maddelerin tekrar havaya karışmasına neden olacak "örneğin tarımsal çalışmalardan kaynaklanan" riskler için uyarıda bulundu ve "gıda zincirine herhangi bir şey geçmemesi" gerektiğini vurguladı.

Yunanistan İtfaiyesi geçtiğimiz saatlerde sahada herhangi bir tehlikeli madde bulunmadığını açıklamıştı. Paggaio Belediye Başkanı ise, Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı nükleer-biyolojik-kimyasal savunma özel disiplinler arası birimin vardığı sonuca atıfta bulunarak, insansız hava araçları tarafından tespit edilen kaynağı bilinmeyen beyaz maddenin halk sağlığı için tehlikeli radyoaktif ya da biyolojik bir madde olmadığı bilgisini kamuoyuyla paylaştı.

MUHALEFET PARTİLERİNDEN TEPKİ

Kavala’da düşen uçakla ilgili Atina’da muhalefet partileri açıklamalarda bulundu.

Ana muhalefet partisi SYRIZA açıklamasında "Ukrayna'ya ait Antonov uçağının Yunan topraklarında düşmesi, Yunan makamlarına uçuşun ve Antonov'un tehlikeli kargosunun tüm yönlerini araştırmak üzere ulusal ve uluslararası sorumluluğu yüklemektedir" görüşünü öne çıkardı.

SYRIZA açıklamasında hükûmete "Uçak ne tür bir kargo taşıyordu?", "Sivil Havacılık Otoritesi ve ilgili kurumlar Yunan hava sahasındaki uçuş için kargo türü hakkında bilgilendirildi mi?", "Bu bilgi gerçekte taşıdığı kargo ile örtüşüyor muydu?" soruları yöneltildi.

'KAFA KARIŞTIRICI BİLGİLER'

Yeni gelişmeyle ilgili olarak Yunanistan Komünist Partisi (KKE) "Hükûmet Antonov kargosu ve rotası hakkında sorumlu bir şekilde bilgilendirme yapmalı" mesajını verdi.

KKE konuyla ilgili yaptığı açıklamada, gerek Antonov uçağının taşıdığı kargo ve izlediği rota, gerekse olayla ilgili mevcut kafa karıştırıcı bilgilerin endişelere ve cevaplanması gereken meşru sorulara yol açtığını belirtti.

Açıklamada, "Hükûmetin tüm bu konular hakkında Yunanistan halkını sorumlu bir şekilde bilgilendirmesi ve bölge sakinlerinin güvenliği için gerekli tüm önlemleri alması gerektiği" vurgulandı. Benzer açıklamalar diğer muhalefet partilerinden de yapıldı.  (Duvar)

Düşen uçakla ilgili ek bilgi talebi

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000