02 Ocak 2019, Çarşamba 12:30:59

Düşen uçağın pilotu AirportHaber'e konuştu

Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı'ndan kalkış yaptıktan yaklaşık 25 dakika sonra Kartepe ilçesinde düşen uçağın pilotu AirportHaber'e konuştu.
  • Çok geçmiş olsun.Can kaybı olmaması çok sevindirici.
  • Aynı uçağın yaklaşık 2sene önce motoru durarak Sabiha Gökçende kendini piste attığını hatırladım. Sabiha Gökçende vfrı bitiren olaydı bu. Umarım aynı sorun aynı ihmal değildir.
  • Öncelikle geçmiş olsun.Muhakkak her pilotun alacağı derslerle dolu bir durum yaşanmıştır.Tekrarlanmaması dileğiyle.Ancak şunu da not olarak düşmek gerekir bu coğrafyada yapılacak eğitim uçuşları için uçak seçimi yaparken performanslara dikkat edilmeli.C152 bu performans tablosu içindeki en zayıf uçaklardan biridir.Bu durum bu uçağın bilhassa limitlere ulaşılan kış aylarında ayrı bir dikkat ister.Saygılar.
  • Amerikada yasar iken Albany , New York dan Mooney single Engine airplane satin almistim. New York dan Wisconsin a ucarken .Michigan golu uzerinde sag kanatda benzin bitdi Detroit guneyinde kucuk bir county Airport Zor indim. Indigim de 1. 5 galon yakit kalmisti
  • Uçağın pilotu İkram KAYA ile İHK Yönetim Kurulu Başkanı İkram KAYA aynı kişi mi? Aynı kişi ise, kaza biraz daha derinlemesine araştırılmalı. 170 saat yeterli bir tecrübe olmadığı gibi, tabi 170 saat de gerçekse, aşırı öz güveni getirebilecek bir saattir. Karbüratör buzlanması iddiası da bana kulaktan dolma bir bahane gibi geldi. Karbüratörden önce uçak kanatları ve gövdesi buzlanır, ön uyarı olur. Önlem almaz ve buzlanma şartlarında uçuşa devam edersen, her yerin donar. Ağaçların arasına çakılmış uçak belki uçar, ama sadece Sayın Yönetim Kurulu Başkanı'nın İHK'sında. Geçmiş olsun, Allah'tan kayıp yok. Bu işin ciddiyeti, ölümcül bir iş olduğu, aşırı öz güvenin değil bilgi, tecrübe , disiplin, liyakatin önemi olduğu dersi inşallah alınmıştır. 20.000 saate gelinceye kadar; yeni kazanın olmadığı, aynı kazayı yapan yeni pilotların olduğunu öğrendik. Başlarına bir şey gelmesin diye, küçük astronotlara tecrübemizi aktarıyoruz, yaşlı ve tecrübeli pilotlar olarak.
  • Çok geçmiş olsun, neyseki kayıp yok. Korkutucu ama güzel bir tecrübe olmuş.
  • Her kazadan sonra bilgi pıtırcığı Mars'a gidip gelmiş çook tecrübeli astronotgiller, kaza kırım ekibi daha yerine varmadan olayı aydınlatıyorlar. Kendileri doğdukları anda 1000 saatlik uçuş tecrübesine haiz olduklarından fani pilotların uçuş saatleriyle dalga geçme hakkına da sahipler. Uzayda yaşadıkları için kaza geçiren birine geçmiş olsun Allah bir daha göstermesin gibi insani dilekleri doğal olarak bilmiyorlar. Kendileri doğa üstü varlıklar oldukları için kaza yapmaları diye birşey söz konusu değildir. Uçağın kanadı bile kopsa bunlar en yakın meydana uçağı kuş gibi indirirler.Tabi biz fani pilotlar bunları anlayamayız!!!
  • Carb. Heat neden çekilmedi?
  • Her açık görüş olan hava vfr uçuşu için ve özellikle karbüratör lü bir uçak için uygun hava degildir.manavgat kazasi gibi.150 /200 saat uçuşu olan kişilerin pıc uçuşu yapan daha bu işin başında eğitimde olan çocukların yanında ucmasina izin verirseniz.daha çok böyle haberler duyarız.
  • Uçağın düştüğü bölgede rakım 1.300-1.400 m. civarında.DÜN 14.50 DE VİSİBİLİTY 7.000 m.

Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı'ndan kalkış yaptıktan yaklaşık 25 dakika sonra Kartepe ilçesinde düşen uçağın pilotu AirportHaber'e konuştu.

Kocaeli'nin Kartepe ilçesine bağlı Kuzu Yayla mevkiinde Cessna 152 tipi tek motorlu uçak dün yaşanan kazada kırıma uğradı. TC-TTK kuyruk tescilli uçakta bulunan bir pilot ve bir yolcu kazadan yaralı olarak kurtulmayı başardı.

İstanbul Havacılık Kulübü'ne (İHK) ait uçağın pilotu İkram Kaya, AirportHaber'e kazayla ilgili açıklamalarda bulundu.

Cengiz Topel Havalimanı'ndan kalkış yaptıktan sonra Kartepe civarında uçağın motorunun sustuğunu ifade eden pilot Kaya, "Yaşanan sorun nedeniyle mecburi iniş yapmak zorunda kaldım. Civardaki en uygun noktayı belirleyerek ağaçlık alana inmeye çalıştım. Çok şükür ki kazayı ucuz atlattık" dedi.

KAZA-KIRIM EKİBİ İNCELEME YAPIYOR

TC-TTK uçakla ilgili Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne bağlı kaza-kırım ekipleri tarafından inceleme başlatıldığını söyleyen İHK Yönetim Kurulu Başkanı İkram Kaya, "Uçakta çok büyük hasar olduğunu düşünmüyorum. Kaza-kırım ekipleri gereken incelemeyi yapmak üzere bölgede bulunuyor. Yapılacak incelemenin ardından uçağın KAL olup olmadığına karar verilecek" şeklinde konuştu.



"GÖRÜŞ AÇIKTI"

170 saat uçuş tecrübesi olduğunu belirten pilot İkram Kaya, bulut alt tavanının 4 bin 500 feet olduğunu ve görüşün açık olduğunu söyledi. 

"Bulut içi" olmadığını belirten Kaya, tüm hava şartlarının normal olduğunu ancak karbüratör donması nedeniyle uçağın motorunun sustuğunu ifade etti.

©AirportHaber.com ÖZEL

Düşen uçağın pilotu AirportHaber'e konuştu

Yorumlar Tüm Yorumlar (28)

ÖğrenciPilot ~ 5 yıl önce
Çok geçmiş olsun.Can kaybı olmaması çok sevindirici.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sabiha Gökçen ~ 5 yıl önce
Aynı uçağın yaklaşık 2sene önce motoru durarak Sabiha Gökçende kendini piste attığını hatırladım. Sabiha Gökçende vfrı bitiren olaydı bu. Umarım aynı sorun aynı ihmal değildir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Geçmiş olsun ~ 5 yıl önce
Öncelikle geçmiş olsun.Muhakkak her pilotun alacağı derslerle dolu bir durum yaşanmıştır.Tekrarlanmaması dileğiyle.Ancak şunu da not olarak düşmek gerekir bu coğrafyada yapılacak eğitim uçuşları için uçak seçimi yaparken performanslara dikkat edilmeli.C152 bu performans tablosu içindeki en zayıf uçaklardan biridir.Bu durum bu uçağın bilhassa limitlere ulaşılan kış aylarında ayrı bir dikkat ister.Saygılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mooney ~ 5 yıl önce
Amerikada yasar iken Albany , New York dan Mooney single Engine airplane satin almistim. New York dan Wisconsin a ucarken .Michigan golu uzerinde sag kanatda benzin bitdi Detroit guneyinde kucuk bir county Airport Zor indim. Indigim de 1. 5 galon yakit kalmisti

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kpt ~ 5 yıl önce
Uçağın pilotu İkram KAYA ile İHK Yönetim Kurulu Başkanı İkram KAYA aynı kişi mi? Aynı kişi ise, kaza biraz daha derinlemesine araştırılmalı. 170 saat yeterli bir tecrübe olmadığı gibi, tabi 170 saat de gerçekse, aşırı öz güveni getirebilecek bir saattir. Karbüratör buzlanması iddiası da bana kulaktan dolma bir bahane gibi geldi. Karbüratörden önce uçak kanatları ve gövdesi buzlanır, ön uyarı olur. Önlem almaz ve buzlanma şartlarında uçuşa devam edersen, her yerin donar. Ağaçların arasına çakılmış uçak belki uçar, ama sadece Sayın Yönetim Kurulu Başkanı'nın İHK'sında. Geçmiş olsun, Allah'tan kayıp yok. Bu işin ciddiyeti, ölümcül bir iş olduğu, aşırı öz güvenin değil bilgi, tecrübe , disiplin, liyakatin önemi olduğu dersi inşallah alınmıştır. 20.000 saate gelinceye kadar; yeni kazanın olmadığı, aynı kazayı yapan yeni pilotların olduğunu öğrendik. Başlarına bir şey gelmesin diye, küçük astronotlara tecrübemizi aktarıyoruz, yaşlı ve tecrübeli pilotlar olarak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Burak Arpacioglu ~ 5 yıl önce
Karbüratör venturi efekti ile calistigi icin iceriye giren havanin akis hizi artmakta ve thermo dinamik 1. yasasina göre (P.V = m.Ri.T) statik basinc dustugu icin havanin sicakligida ani bir dusus yasanir. Dogal olarak ilk buzlanmanin gerceklestigi yerlerden biri karbürator olur. Zamaninda önlem alindigi taktirde cok kritik bir durum degildir (Motor adina). Karbürator isiticisi (Carburator heater) devreye sokuldugu taktirde buzlanma kisa bir sure sonra giderilebilir. Bu sure zarfinda motorda ortalama 50RPM lik bir devir kaybi yasanir buda ortalama 10-15% güc kaybi anlamina gelir. 170 saat az bir tecrübe degil. Keza ortalama 20-25 saatle solo navigation ucusu yapildigi dusunulurse, bu pilotun SEP (Single Engine Piston) icin yeterince tecrubeye sahip oldugunu dusunuyorum.
pgs fo ~ 5 yıl önce
Çok geçmiş olsun, neyseki kayıp yok. Korkutucu ama güzel bir tecrübe olmuş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tecrübe ~ 5 yıl önce
Güzel değil ama kıymetli bir tecrübe...
Astronotgiller ~ 5 yıl önce
Her kazadan sonra bilgi pıtırcığı Mars'a gidip gelmiş çook tecrübeli astronotgiller, kaza kırım ekibi daha yerine varmadan olayı aydınlatıyorlar. Kendileri doğdukları anda 1000 saatlik uçuş tecrübesine haiz olduklarından fani pilotların uçuş saatleriyle dalga geçme hakkına da sahipler. Uzayda yaşadıkları için kaza geçiren birine geçmiş olsun Allah bir daha göstermesin gibi insani dilekleri doğal olarak bilmiyorlar. Kendileri doğa üstü varlıklar oldukları için kaza yapmaları diye birşey söz konusu değildir. Uçağın kanadı bile kopsa bunlar en yakın meydana uçağı kuş gibi indirirler.Tabi biz fani pilotlar bunları anlayamayız!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kpt ~ 5 yıl önce
Tecrübeli pilotları dinlemez ve her şeyi biliyor havasına devam edersen, yakında hakikaten fani olacaksın. Yanında başkalarını da götürmemeni dilerim.
agzina saglik ~ 5 yıl önce
klavyene saglik,,,
KPT'YE ~ 5 yıl önce
Sayın Kpt yazdıklarımın ne kadar doğru olduğunu kanıtlamışsın. Kendinizi hakikaten ölümsüz zannediyorsunuz :))))) Cem Yılmaz'ın dediği gibi ben fıkra zannediyordum gerçekmiş !!!
Kpt ~ 5 yıl önce
Edirnekapı Hava Şehitliğini bir ziyaret et. Orada sadece Şehit Asker Pilotlar yok, havacılar var. Biz onları hayatta kalmamızı sağlayan hatalarından aldığımız derslerle hatırlıyoruz ve saygıyla anıyoruz. Yaş ortalaması ve buna bağlı olarak uçuş yılı ve saatini hesaplarsan, kendini ifade ettiğin gibi "fani pilot" olduğunu fark edebilirsin. Bu yazılanları da kaydet, şöyle 10 yıllık falan bir pilot olabilirsen, o zaman bir daha bu yazıları oku; işte o zaman anlayabilirsin. Deri ceket giymekle, yakayı kaldırmakla, RayBan gözlük takmak, arabayla patinaj yapmak, uçakla disiplinsizlik yapmakla iyi pilot olunmaz. Yeğenim arabayla gösteri yapar, süratle ve ani manevralarla usta olduğunu göstermek isterdi; ben de emniyetsiz kullandığını söylemiş ve hem kendisini hem babasını uyarmıştım, haberi "bilgisayar mühendisi olacaktı" diye çıktı. Umarım bu öğütlerin doğru olduğunu anlayacak kadar yaşarsın. Yoksa kanla bir önlem daha yazılır.
KPT'YE ~ 5 yıl önce
Sen yazdıklarımdan bunları nasıl çıkardın çok merak ettim.Gördüğüm kadarıyla okuduğunu anlayamayacak kadar yaşlanmışsın.Egon o kadar tavan yapmış hiç alakası olmayan konularda bana saldırmış ve ölmemi dilemişsin.Yazımda ki "uzayda yaşadıları için" diye başlayan bölümü bir daha okumanı tavsiye ederim.
FIUmit ~ 5 yıl önce
Carb. Heat neden çekilmedi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
170 saatlik tecrübesizlik ~ 5 yıl önce
Her açık görüş olan hava vfr uçuşu için ve özellikle karbüratör lü bir uçak için uygun hava degildir.manavgat kazasi gibi.150 /200 saat uçuşu olan kişilerin pıc uçuşu yapan daha bu işin başında eğitimde olan çocukların yanında ucmasina izin verirseniz.daha çok böyle haberler duyarız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
katılıyorum ~ 5 yıl önce
katılıyorum. malesef ikram bey bildiğim kadarıyla ihk deki en yetkili kişi aynı zamanda. ancak 170 saat uçuşunun olması bana da çok makul gelmedi. ortalama pic tamamlamış bir pilot adayını, safety olarak kullanmak çok mantıksız. ancak ne yazık ki sonu kırımla bitti bile. İHK nin ppl için kullandığı başka bir uçak da yok bildiğim kadarıyla. son olarak kartepe her zaman sisli, cengiz topel in yanından her geçişimde istisnasız sisli olduğunu görüyorum
PIC Uçuş ~ 5 yıl önce
Hocam görüşünüze katılmıyorum. PIC uçan kişiye çocuk gözüyle bakamayız. SHGM bu kişiye PPL yetkisi verdiyse bu kişi artık ne çocuktur ne de öğrencidir. Tek başına bu uçağı uçurabilmelidir.
kaptan ~ 5 yıl önce
Uçurabilmedir ama uçuramıyor işte, ucuz atlatmışlar geçmiş olsun, uçakta fazla bir şey olmadığını düşünüyorum demiş bi alkol testi yapsalarmış:)
PIC uçuşu ~ 5 yıl önce
PIC uçuşlarının tek başına yapılması gerekir, tabii uygun hava şartlarında. Amerika da bu iş böyle yapılır. Uçakta başka bir pilot varken yapılan uçuş yolcu olarak uçmaktan başka birşey değildir. Kazalar da bu işin fıtratında vardır, bütün pilotların üzerine düşen, kazalardan ders çıkarıp aynı hataları yapmamak olmalıdır.
LTBQ ~ 5 yıl önce
Uçağın düştüğü bölgede rakım 1.300-1.400 m. civarında.DÜN 14.50 DE VİSİBİLİTY 7.000 m.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bilgi küpü ~ 5 yıl önce
dikey mesafe metre ile değil feet ile ifade edilir. visibility yatay görüş mesafesini ifade eder. bulut taban yüksekliğine ve sis durumuna bakılmalı.
yani ~ 5 yıl önce
yuh sana.
asgari ~ 5 yıl önce
ücret ile uçurduğunuz onca F/O arkadaşlarımın alın teri ne olacak. Yazıktır günahtır. Ne Çin ne Cidde kurtaramaz sizi. Bu çocuklardan aldığınız beddualar yetecek sizlere.
bilgi hödüğü ~ 5 yıl önce
bilgi küpü visibility feet olarak mı verilir yani :)) sen bi uzaklaş buralardan çocuk

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000