20 Eylül 2020, Pazar 15:21:35

Covid-19'un uçakta bulaşma hızı ne?

Korona salgınının başından bu yana, Covid-19'un uçaklarda bulaşıp bulaşmadığı merak ediliyor.
  • Haberi ciddiye alanların sayısı çok az olmalı ki yorum yapan olmamış. Bari biz tesbitlerimizi paylaşalım. Belki birileri korunmuş olur. Anlaşılması zor olan konulardan birisi de bazı şirketlerin en tepedeki yöneticisinin bile üstüne basa basa, Uçaklarda çok gelişmiş HEPA denen filtrelerin kullanıldığını tekrar etmesi. Tamam anladık, sizin derdiniz para kazanmak. Milletin virüsü kapınca hastaneye gidip destek bile alamaması ihtimalini de hiç umursamıyorsunuz. Ama HEPA denen filtreler havayı sürekli temizlese bile elini ağzına yüzüne süren asemptomatik yani belirti göstermeyen bir virüs taşıyıcısı o elini sağa sola sürse, başka bir yolcu da bilmeden onun elini sürdüğü yere temas edip gözünü kaşısa HEPA filtresi buna ne yapacak. Senaryo ohoo dedirtebilir ama özellikle bagajlar alınırken bant üzerinde ilerleyen çantalara dokunarak, sayı saymaca oynamaktan kendini alamayan çocukların da birer taşıyıcı olabileceği düşünülürse, (-ki yazıya göre uçak dışı alanlarda bile virüsün kapılması ihtimali var) her olasılık dikkate alınması gereken önemli risk oluşturmaktadır. Siz istediğiniz kadar biz uçakları da troleyleri de temizliyoruz diye kendinizi savunun, yolcu istediği kadar maske taksın, vizör kullansın, uçakta 1 milyon kişiden 1 kişiye bulaşsa bile, o kişi önce ailesine sonra da diğerlerine mutlaka bulaştırır. Yani sizin çok güvendiğiniz HEPA filtresi o kadar da yansıtıldığı gibi mutlak bir koruyuculuk sağlamaz. Amacınız para kazanmak olduğu için yolunuzdaki tüm engelleri ortadan kaldıracak abuk subuk açıklamalar yapıyorsunuz ya, yapmayın, bu kadar vicdansız olmayın. Herkesin sizin gibi yüksek mevkilerde tanıdıkları, rahatsızlanınca kullanacakları özel sigortaları yok.
  • Yapilan arastirmalar markette bulasma riskini ucaktaki ile de kiyasliyor mu? Boeingin cfd uzerinde yaptigi arastirmanin ucaktaki bulasma riskinin gundelik hayattakinden az oldugunu belirten arastirmayi da koyun lutfen. Arastirmalar ve onlari ifade edis tarzi insanlari manipule ediyor. Ucakta da bulasir, evde beklerken camdan da girer. Ucakta bulasma riski bircok yere gore daha dusuk.

Korona salgınının başından bu yana, Covid-19'un uçaklarda bulaşıp bulaşmadığı merak ediliyor. Yeni yapılan iki araştırma, virüsün yeterli tedbir alınmayan uzun uçuşlarda, yakın oturanlara bulaşabildiğini ortaya koydu. Uzmanlar, yolcuların maske takmasının önemli olduğunu vurguladı.

Korona virüsünün uçaklarda bulaşıp bulaşmadığı sorusunu inceleyen dair iki ayrı araştırma, Covid-19’un yeterli önlem alınmayan uzun uçuşlarda bulaşma ihtimali bulunduğunu tespit etti. Araştırmalardan biri Vietnam’da, diğeri ise başta İngiliz ve Hong Konglu olmak üzere uluslararası bir ekip tarafından yapıldı. İki araştırmada da, henüz maske takma tavsiyesinin yaygın olmadığı mart ayındaki iki uçuştan yayılan vakalar incelendi.

Vietnam Ulusal Hijyen ve Epidemiyoloji Enstitüsü’nün araştırmasında, 2 Mart 2020 tarihinde yapılan 10 saatlik Londra-Hanoi  uçuşu incelendi. Araştırmacılar, aralarında Covid pozitif hastalar bulunan 217 yolcu ve mürettebatın yanı sıra 15 dakikadan uzun süre iki metreden yakın mesafede temas kurdukları kişilerin izini sürdü. Tüm bu kişiler iki hafta boyunca karantinada kalırken, günde iki kere ateş ve diğer semptomlar açısından kontrol edildi; toplamda üç defa test yapıldı.

BUSINESS CLASS’TA YAYILDI

Tüm bu grup içinde 16 kişinin yeni korona virüsüne yakalandığı tespit edildi. Bu kişilerden 12’si (yüzde 75’i), uçak yolculuğu sırasında belirtileri görülen tek hasta ile birlikte business sınıfında uçmuştu. Uçakta enfekte olan diğer dört kişi ise uçağın inmesi ve karantina süreci arasında bu yolcularla temas kurmuştu.

Araştırmada, “Uluslararası havacılık endüstrisi uçakta bulaş riskinin çok düşük olduğuna kanaat getirmiş olsa da, özellikle uzun uçuşlar endişe verici. SARS-CoV-2 virüsünün uzun uçuşlarda bulaşma riskinin gerçek olduğu sonucuna vardık” denildi. Araştırmacılar, virüsün business sınıfı gibi mesafeli oturulan ortamlarda bile bulaştığına dikkat çekerek uçak yolculuklarında daha sıkı önlemler alınması için çağrıda bulundu.

İkinci araştırmada ise 9 Mart 2020 tarihinde Boston’dan Hong Kong’a yapılan 15 saatlik yolculuk sırasında pozitif olan iki yolcu ve iki mürettebat incelendi. Bu kişilerin uçuş sırasında asemptomatik olduğu ama beş ila 11 gün içinde pozitif çıktığı belirtildi.

Buna göre, evli bir çift olan ve business sınıfında seyahat eden iki yolcu uçuşun hemen sonrasında Covid belirtileri göstermeye başladı ve 14 Mart’ta hastaneye kaldırıldı. Uçuş görevlisi olan diğer iki kişiden biriyse business sınıfında bu yolculara servis yapmıştı. Araştırmacılar, bulaşın bu dört yolcu arasında gerçekleşip gerçekleşmediğini tespit etmek için hastalardan alınan virüslerin gen haritasını inceledi. Hepsinden alınan virüsün gen haritası neredeyse yüzde 100 oranında aynı çıktı.

Araştırmada, yolculardan birinin veya ikisinin virüsü Amerika’da kaptığı ve uçuş görevlilerine uçuş sırasında bulaştırmış olabileceği yorumu yapıldı. Dört kişiden alınan virüslerin genomu arasındaki benzerlik nedeniyle, “Araştırma sonuçları, SARS-CoV-2’nin uçaklarda bulaşabildiğini gösteriyor. Bu dört kişinin uzun bir süre boyunca birbirlerine yakın olduğu tek yer uçağın içiydi” denildi.

Uzmanlar, araştırmalarda maske tavsiyesinin geçerli olmadığı mart ayındaki uçuşların incelendiğine ve bu dönemde sadece yolcuların ateşlerinin ölçüldüğüne dikkat çekti.

ABD’de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi de cuma günü, virüsü uçakta kapmış 11 bin kişinin tespit edildiğini duyurmuştu

Covid-19'un uçakta bulaşma hızı ne?

Yorumlar

HEPA ~ 3 yıl önce
Haberi ciddiye alanların sayısı çok az olmalı ki yorum yapan olmamış. Bari biz tesbitlerimizi paylaşalım. Belki birileri korunmuş olur. Anlaşılması zor olan konulardan birisi de bazı şirketlerin en tepedeki yöneticisinin bile üstüne basa basa, Uçaklarda çok gelişmiş HEPA denen filtrelerin kullanıldığını tekrar etmesi. Tamam anladık, sizin derdiniz para kazanmak. Milletin virüsü kapınca hastaneye gidip destek bile alamaması ihtimalini de hiç umursamıyorsunuz. Ama HEPA denen filtreler havayı sürekli temizlese bile elini ağzına yüzüne süren asemptomatik yani belirti göstermeyen bir virüs taşıyıcısı o elini sağa sola sürse, başka bir yolcu da bilmeden onun elini sürdüğü yere temas edip gözünü kaşısa HEPA filtresi buna ne yapacak. Senaryo ohoo dedirtebilir ama özellikle bagajlar alınırken bant üzerinde ilerleyen çantalara dokunarak, sayı saymaca oynamaktan kendini alamayan çocukların da birer taşıyıcı olabileceği düşünülürse, (-ki yazıya göre uçak dışı alanlarda bile virüsün kapılması ihtimali var) her olasılık dikkate alınması gereken önemli risk oluşturmaktadır. Siz istediğiniz kadar biz uçakları da troleyleri de temizliyoruz diye kendinizi savunun, yolcu istediği kadar maske taksın, vizör kullansın, uçakta 1 milyon kişiden 1 kişiye bulaşsa bile, o kişi önce ailesine sonra da diğerlerine mutlaka bulaştırır. Yani sizin çok güvendiğiniz HEPA filtresi o kadar da yansıtıldığı gibi mutlak bir koruyuculuk sağlamaz. Amacınız para kazanmak olduğu için yolunuzdaki tüm engelleri ortadan kaldıracak abuk subuk açıklamalar yapıyorsunuz ya, yapmayın, bu kadar vicdansız olmayın. Herkesin sizin gibi yüksek mevkilerde tanıdıkları, rahatsızlanınca kullanacakları özel sigortaları yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arastirma ~ 3 yıl önce
Yapilan arastirmalar markette bulasma riskini ucaktaki ile de kiyasliyor mu? Boeingin cfd uzerinde yaptigi arastirmanin ucaktaki bulasma riskinin gundelik hayattakinden az oldugunu belirten arastirmayi da koyun lutfen. Arastirmalar ve onlari ifade edis tarzi insanlari manipule ediyor. Ucakta da bulasir, evde beklerken camdan da girer. Ucakta bulasma riski bircok yere gore daha dusuk.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000