28 Nisan 2008, Pazartesi 13:31:47

Çin bu kez uçak kopyaladı

Kopyacılıkta sınır tanımayan Çin, bu kez Rusları çıldırttı. Rusya'nın yeni uçak modelini kopyalayıp piyasaya sürdü.

Dünyanın en büyük silah ticaretini yapan Çin ve Rusya arasından son dönemlerde, savaş teknolojisi hırsızlığı tartışmaları yaşanıyor. Fotoğraftaki Rus uçağının aynısını yapan Çin, Moskova'ya çileden çıkarttı.

Rus Pravda gazetesi yazarlarından Viladimir Anohin'in köşesinde kaleme aldığı bilgilere göre, iki ülke arasında yaşanan silah teknolojisi hırsızlığı, tahmin edilemeyecek boyutlara ulaşmış durumda.

Anohin'in iddiasına göre, Çin, Rusya'da üretilen savaş uçakları da dâhil sayısız savaş teknolojisini çalmış durumda. Resmi anlaşmalar gereği Rusya'dan normal yolla silah alabilen Çin, bununla yetinmeyerek farklı yöntemlere de başvuruyor.

Bu yöntemlerden biri savaş teknolojisine ait belgeleri çalmak, bir diğeri ise teknolojinin kendisini çalmak.

Rusya'nın en büyük silah alıcısı konumundaki Çin, ayrıca Ruya'dan aldığı numune silahları kopyalayarak, çoğaltmakla da suçlanıyor. İş gücünün en ucuz olduğu ülkelerin başında gelen Çin, Rusya'dan çaldığı numuneleri daha ucuza mal ediyor. Rusya Çin'in bu uygulamalarından dolayı, şu an için trilyon dolarlık zarara uğruyor.

Çin, en son yeni ürettiği J11B savaş uçağı dolayısıyla Rusya'dan uyarı yedi. Çin'in ürettiği J11B savaş uçağı, Rus Su-27SK savaş uçağından aynen kopyalanmış. Bu uçağı sözde Çin ile Rusya birlikte üreteceklerdi. Ancak, Çin projeleri ele geçirdikten sonra ortak üretimden vazgeçtiğini açıkladı. Sonra tek başına bu uçağın seri üretimine geçti.


(Kaynak: Dünyabülteni)

 

Çin bu kez uçak kopyaladı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000