27 Eylül 2009, Pazar 08:11:56

Bu seyahatte yabancılık çekmeyeceksiniz

Bu aralar seyahate çıkmak için vaktiniz varsa komşumuz Suriye’nin kapısını çalın. Vizesiz kolayca seyahat edebileceğiniz Suriye’de gezerken kendinizi adeta Güneydoğu Anadolu’da hissedeceksiniz...
  • sanki cok buyuk olay, asil olay avrupaya vize kalkinca olur, akrabasi olmayanlar napacak suriye de,,,turk insanlarida sanki suriyeye vize kalkmasini istiyordu, ab ile muzakerelere baslamis tr , hala vize var :@
  • Vize olsa ne olur olmasa ne olur. Kim gider Suriyeye. (Akrabası olanlar hariç). Sanki avrupa ?????
  • TAMAMDIR BU İŞ SURİYE DEN VİZE KALKTI GÜNEYDOĞU IRAK ,İRAN VE SURİYE YENİ BİR DEVLET KURAR ARTIK AKP SAĞOLSUN TÜRKİYEDE İŞ ÇOK AŞ ÇOK İSTANBULA İZMİRE ANTALYAYA ANKARAYA,DA BEKLERİZ BODRUM YAHŞİDEYE GELİN BEKLERİZ GÜZELDİR ;)

Komşu kapısı Suriye’ye gitmek artık çok daha kolay çünkü Türk vatandaşlarına vize uygulanmıyor. Hem kültür hem alışveriş turu için iyi bir seçenek oluşturan Suriye’nin en popüler şehirleri ise sınır kapılarına yakınlığı nedeniyle Halep ve başkent Şam... Doğu’nun kraliçesi olarak anılan Halep’te Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı gibi birçok medeniyet hüküm sürmüş. Halep Kalesi bu medeniyetlerin tümünün ortak noktası. M.Ö. 3000’li yıllarda inşa edilen kale o kadar ihtişamlı ki... Çevresi derin hendeklerle çevrili, duvarları 50 metre yüksekliğinde, içinde yıllarca koskoca bir şehir saklamış.

Kaleyi gezdikten sonra çok yorulacağınız için mola verip meydandaki kafeteryalarda oturup çayı, kahve ya da muhteşem meyve sularını yudumlayabilirsiniz. Biraz dinlendikten sonra sıra Halep Kapalı Çarşısı’nda. Buradan alışveriş etmeden çıkmanız pek de mümkün değil, bizden söylemesi... Çarşıdan çıkınca Emevi ya da diğer adıyla Zekeriya Cami’yi ziyaret edin. İçinde Hz. Zekeriya’nın türbesinin de bulunduğu camii gerçekten görülmeye değer. Mimar Sinan’ın elinden çıkma Hüsreviye ve Adiliye camileri de Halep’te bulunuyor. Tarihi akıl hastanesi, Ermeni Çarşısı görülmesi gereken diğer yerler arasında.

GEZMEYE BİR GÜN YETMEZ

Şam’ın tamamını gezmek için bir gün yetmiyor. Görülecek o kadar çok yer var ki... Kabil’in Habil’i öldürdüğü tepe, şehri kuşbakışı izleyebileceğiniz Kasyon Tepesi, Şam Milli Müzesi, Esat Paşa Sarayı, Selahaddin Eyyübi Türbesi, Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı Eski Şehir, Hicaz Demiryolu Şam Tren Garı, Hamidiye Çarşısı, Süleymaniye Camii ve Külliyesi, Sultan Vahdettin’in mezarı...

II. Abdülhamit döneminden yaptırılan Hamidiye Çarşısı şehirdeki en önemli alışveriş merkezlerinden. İçinde yok yok... İpek kumaşlardan baharata, günlük giysilerden makyaj malzemelerine her şey satılıyor. Çarşının tam karşısında yer alan 715 yılında inşası tamamlanan Emevi Cami ise İslam tarihinin en önemli eserlerinden biri. Cami M.Ö. 1’inci yüzyılda yapılmış Aziz Yohannes Hz. Yahya Kilisesi’nin kalıntıları üzerine inşa edilmiş. Farklı mimarisiyle dikkat çeken caminin içinde Hz. Yahya’nın türbesi de bulunuyor.

Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1554’te Mimar Sinan’a yaptırılan Süleymani Camii restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalı. Ancak bazen görevliler Türk misafirlerin yoğun ısrarlarına dayanamayıp içeri girmenize izin veriyor. Eğer böyle bir fırsatınız olursa camiinin yandaki avlusunda yer alan Sultan Vahdettin’in mezarını da mutlaka ziyaret edin.

Seyahatiniz sırasında atlamamanız gereken yerlerden biri de Sitti Zeynep Camii. Şiilerin kutsal mekanlarından olan cami Hz. Muhammed’in torunu, Hz. Ali’nin kızı Hz. Zeynep için yaptırılmış. Som altınla kaplı kubbesi, altın kapıları, tamamı kristallerle kaplı iç mekanı, süslü revaklarla çevrili avlusu ve işlemeli minaresi muhteşem bu yapı mutlaka görülmeli.

NE ALINIR?

Şal, paşmina, el dokuması ipek kumaşlar, defne sabunu, baharat, inci, değerli taşlar, her türlü sedefli ve cam eşya, nargile, yağlıboya tablolar, hediyelik eşyalar, mutlaka ve mutlaka tatlı, meyveler kesilip bölünmeden hazırlanmış meyve şekerlemeleri, kurabiyeler... Liste böyle uzayıp gidiyor. Çünkü burada fiyatlar Türkiye’ye oranla gerçekten çok ucuz. Örneğin İstanbul’da 100-150 TL’ye alacağınız işlemeli bir şala 30-40 TL’ye sahip olabilirsiniz. 25 TL’ye sedef tavla, kalitesine ve iriliğine göre 10-100 TL’ye bir sıra inci, 1 TL’ye defne sabunu, kilosu 1 TL’den çeşit çeşit baharat alabilirsiniz. Çarşılarda satıcılar Türk lirası ve dolar da kabul ediyorlar. Ama elinizde Suriye lirası (Suri) olursa hesaplamalardaki kafa karışıklığından kurtulabilirsiniz. Unutmamanız gereken tek şey var: Pazarlık... Sıkı pazarlık ederseniz satıcının ilk söylenilen rakamın dörtte birine indiği bile oluyor. Kredi kartı çok yaygın değil. Bu nedenle üzerinizde nakit taşımanızda yarar var.

NASIL GİDİLİR?

THY’nin Ankara, İstanbul ve İzmir’den Şam ve Halep’e direkt uçuşu var. İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Şam’a uçuş süresi iki saat. Halep ise bir buçuk saat sürüyor. Ayrıca Şanlıurfa, Gaziantep ve Antakya’dan taksilere 70-80 TL ödeyerek Suriye’ye geçebilirsiniz. Arzu ederseniz tur şirketlerinin düzenlediği günübirlik turlara katılabilirsiniz ya da size özel araç temin etmelerini sağlayabilirsiniz. Eğer konaklamalı bir tura katılırsanız iki gün için ortalama fiyat 100-150 euro arasında değişiyor.

Ne yenir ne içilir?

Eğer baharatlı lezzetlere alışkınsanız mideniz bayram edecek. Çünkü Suriye mutfağında baharatlar yoğun olarak kullanılıyor. Restoranların tümünde masaya önce humustan turşuya, salatadan patlıcan ezmesine çeşit çeşit mezeler geliyor. “Ana yemeğe yer kalsın” diyorsanız hepsinden azar azar tadın Ana yemekte ise genellikle kebap var. İçli köfte, safranlı pilav ve tabule de atlanmaması gereken lezzetlerden... Porsiyonlar çok büyük olduğundan tek başınıza bir tabağı bitiremeyebilirsiniz. Suriye tatlıları da çok meşhur... Tereyağı kullanılan tatlılar çok şerbetli olmadığı için yedikçe yiyesiniz geliyor.

Berrin HABERVEREN
STAR

Bu seyahatte yabancılık çekmeyeceksiniz

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
sanki cok buyuk olay, asil olay avrupaya vize kalkinca olur, akrabasi olmayanlar napacak suriye de,,,turk insanlarida sanki suriyeye vize kalkmasini istiyordu, ab ile muzakerelere baslamis tr , hala vize var :@

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Vize olsa ne olur olmasa ne olur. Kim gider Suriyeye. (Akrabası olanlar hariç). Sanki avrupa ?????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
TAMAMDIR BU İŞ SURİYE DEN VİZE KALKTI GÜNEYDOĞU IRAK ,İRAN VE SURİYE YENİ BİR DEVLET KURAR ARTIK AKP SAĞOLSUN TÜRKİYEDE İŞ ÇOK AŞ ÇOK İSTANBULA İZMİRE ANTALYAYA ANKARAYA,DA BEKLERİZ BODRUM YAHŞİDEYE GELİN BEKLERİZ GÜZELDİR ;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000