06 Haziran 2023, Salı 10:21:27

Bayraktar KIZILELMA ilki başardı

Baykar’ın öz kaynaklarla milli ve özgün olarak geliştirdiği insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, insanlı savaş uçakları ile kol uçuşları gerçekleştirerek havacılık tarihinde birçok ilke imza attı.
  • atatürk isminin arkasına gizlenmiş siyasi bürokratik menfaat çeteleri, yıllar boyunca Türkiyenin ilerlemesine engel oldu, her türlü girişimi engellediler. Her on yılda yaptıkları darbelerle Türkiyenin geri kalmasına neden oldular. Bu vesayet çetelerini başımızdan savdığımız 20 yıl boyunca Türkiyen inanılmaz ilerleme ve başarılar kaydetti. Kıymetini bilmek lazım.
  • Aklimizla dalga gecip duruyorsunuz

Baykar’ın öz kaynaklarla milli ve özgün olarak geliştirdiği insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, insanlı savaş uçakları ile kol uçuşları gerçekleştirerek havacılık tarihinde birçok ilke imza attı.

Bayraktar KIZILELMA ve Bayraktar AKINCI’nın ilk kez 24 Nisan 2023’te Çorlu’da yapılan testte gerçekleştirdiği ve dünya havacılık tarihinde bir ilk olan yakın kol uçuşunun ardından TEKNOFEST 2023’te ise yeni bir ilke imza attı. İstanbul semalarında nefes kesen insansız savaş uçağı KIZILELMA ile taarruzi insansız hava aracı AKINCI aynı uçuşu birçok kez halka açık olarak icra etti.

Atatürk Havalimanı’nda 27 Nisan – 1 Mayıs 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’te bu önemli uçuşun yanı sıra başka ilkler de yaşandı. Bayraktar KIZILELMA yine bir ilki gerçekleştirerek halka açık bir hava gösterisinde, insanlı jet uçağı SoloTürk ile defalarca yakın kol uçuşu gerçekleştirdi. TEKNOFEST 2023 boyunca her gün Bayraktar AKINCI ve SOLOTÜRK ile yakın kol uçuşları icra eden Bayraktar KIZILELMA’nın bu uçuşları büyük beğeni topladı.

TEKNOFEST 2023’ün son günü olan 1 Mayıs’ta ise insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, F-16 savaş jeti SOLOTÜRK ve F-5 jet uçaklarından oluşan Türk Yıldızları, bu kez de daha önce benzeri denenmemiş bir gösteri gerçekleştirerek ilk defa filo konseptiyle formasyon uçuşu icra etti. Dünya havacılık tarihinde yeni bir çağın şafağı olarak nitelenebilecek bu uçuş konseptleri, geleceğin hava muharebesine de yön verecek.

Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, Solo Türk ve Türk Yıldızları ile kol uçuşu icra ederek dünyada bir ilki gerçekleştirerek geleceğin hava muharebesinden bir kesit ortaya kondu.

Şimdiye kadar iki prototipi başarıyla üretilen Bayraktar KIZILELMA’nın geliştirme ve üretim faaliyetleri devam ediyor. Milli insansız savaş uçağının 2024 yılında seri üretimine geçilmesi planlanıyor.

TCG ANADOLU’DAN İLK UÇUŞ 2025’TE

Bayraktar KIZILELMA ve Bayraktar TB3 SİHA, dünyanın ilk SİHA gemisi olacak TCG Anadolu’nun 10 Nisan’da gerçekleştirilen envantere kabul töreninde uçuş güvertesinde yerini aldı. Törende üretilen ikinci prototipi sergilenen Bayraktar KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı’nın 2025 yılında TCG Anadolu gemisinden uçuş testlerine başlaması hedefleniyor. TCG Anadolu Gemisi, Bayraktar KIZILELMA ve Bayraktar TB3 SİHA, İstanbul Sarayburnu Limanı ve İzmir Alsancak Limanı’nda vatandaşların ziyaretine açıldı. Bu kapsamda yüz binden fazla vatandaşımız Bayraktar KIZILELMA ve Bayraktar TB3 SİHA’nın uçuş güvertesinde yer aldığı TCG Anadolu gemisini ziyaret etti.

Baykar’ın %100 öz sermayesi ile yola çıktığı Bayraktar KIZILELMA projesi 2021’de başladı. 14 Kasım 2022’de üretim hattından çıkan TC-ÖZB kuyruk numaralı Bayraktar KIZILELMA, Çorlu’da bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’ne intikal etti. Burada yer testlerini süratli bir şekilde başarıyla tamamladıktan sonra 14 Aralık 2022 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Bayraktar KIZILELMA bir yıl gibi rekor bir sürede gökyüzü ile buluştu. Nisan ayı boyunca Uçuş Test Kampanyası kapsamında planlanan uçuş ve sistem tanımlama testlerini başarıyla tamamladı.

AKILLI FİLO OTONOMİSİYLE GÖREV

Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, hava-yer görevleriyle beraber yapay zekâ kabiliyetiyle hava-hava muharebesi icra edecek. Bayraktar KIZILELMA insansız savaş uçağı düşük radar kesiti sayesinde sahip olacağı düşük görünürlük ile Türkiye için güç çarpanı olacak. Kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine ile muharebe sahasında devrim gerçekleştirecek bir platform olacak Bayraktar KIZILELMA, bu yeteneği sayesinde denizaşırı görevlerde önemli rol üstlenerek Mavi Vatan’ın korunmasında stratejik görevler yapacak. 8.5 ton kalkış ağırlığı, 1500 kg faydalı yük taşıma kapasitesine sahip olan Bayraktar KIZILELMA, milli AESA radar ile yüksek durumsal farkındalığa da sahip olacak. Milli olarak geliştirilen tüm mühimmatları kullanacak olan Bayraktar KIZILELMA, akıllı filo otonomisi ile görev yapabilecek.

NATO VE AB ÜLKELERİNİN SEMALARINDA

Baykar, rekabete dayalı bir süreç sonucunda Amerika, Avrupa ve Çinli rakiplerini geride bırakarak Kuveyt Savunma Bakanlığı ile imzaladığı anlaşmayla birlikte 2023 yılına 370 milyon dolarlık Bayraktar TB2 için yapılan ihracat sözleşmesiyle başladı. Son olarak Romanya’ya gerçekleştirilen ihracatla birlikte Bayraktar TB2 SİHA’lar, NATO üyesi 4 ülke, AB üyesi 2 ülkenin envanterine girdi.

30 ÜLKEYE İHRACAT

Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten Baykar, 2003 yılında İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin %75'ini ihracattan elde etti. 2021'de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. 2022’de imzalanan sözleşmelerde ihracat oranı %99.3 olan Baykar, 1.18 milyar dolarlık ihracat yaptı. Savunma ve havacılık sektörünün en çok ihracat gerçekleştiren firması olan Baykar’ın 2022 cirosu 1.4 milyar dolara ulaştı. Bayraktar TB2 SİHA için şu ana kadar 30 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise 6 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı. (Hürriyet)



Bayraktar KIZILELMA ilki başardı

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

kolay olmadı ~ 10 ay önce
atatürk isminin arkasına gizlenmiş siyasi bürokratik menfaat çeteleri, yıllar boyunca Türkiyenin ilerlemesine engel oldu, her türlü girişimi engellediler. Her on yılda yaptıkları darbelerle Türkiyenin geri kalmasına neden oldular. Bu vesayet çetelerini başımızdan savdığımız 20 yıl boyunca Türkiyen inanılmaz ilerleme ve başarılar kaydetti. Kıymetini bilmek lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.. ~ 10 ay önce
Evet birader. BİM deki Dost süt 9 ayda 5 TL den 35 TL ye çıktı; büyük başarıdır. Kızıl Elma da kullanılan motor nedir, bilmiyorum ama diğerlerinde kullanılan motor, Kanada/Avusturya malı Rotax. Dünyada motor üretme gücü olmadan hava aracı üreten tek ülkeyiz. IHA/SIHA üreten sadece Baykar değil; 20 yılın çok öncesinde yatırım yapılıp yolu açılmış kamu kurumumuz da var. "Askerine düşmanlık besleyen" bir zihniyeti anlamak mümkün değil!
.. ~ 10 ay önce
TAI, TEI, Roketsan, Aspilsan, Aselsan vs nin kuruluş tarihlerini internetten bir araştır. TR, tarihi boyunca ekonomiden dış siyasete, hiç bu kadar zayıf düşmemişti. Son 21 yıldır en büyük başarı, "iç politikaya dönük" algı yönetimidir.
.. ~ 10 ay önce
Kendime hakim olamıyorum birader. "Askeri vesayet" kalktı. NATO üyesi bir ülke olarak, NATO ya karşı geliştirilmiş S400 aldık; Akıncı'da yıllardır paketinde bekliyor, açamıyoruz. NATO, sınırını Yunanistan'a çekti. İşadamı, akademisyen, öğrenci, sanatçı artık vize alamıyor. Ülke "sığınmacı ile" dolmuş durumda, yönetim onlara "göçmen" diyor. 3. kavimler göçü başladı, biz onların "durak yeriyiz." Amaçları AB ye gitmek. Mısır ve Suriye ile "neden bozduğumuzu bilmediğimiz" ilişkileri tekrar kurmak için büyük çaba harcıyoruz. Evet, bir "Askeri vesayet" vardı; bundan kurtulmanın yolu ise sadece vatandaşın eğitimli ve bilinçli bir alt yapıda olmasından geçiyordu. Bu gün, ABD'nin kurguladığı "Balyoz/Ergenekon'un"sonuçlarını yaşıyoruz. Bir tespit yapacaksanız, adil ve eğitimli bir tespit yapın!
kapasite ~ 9 ay önce
TAI, TEI, Roketsan, Aspilsan, Aselsan diyen arkadaşa. Bu kuruluşar vardı da ne oluyordu? Erdoğan gelene kadar bir piyade tüfeği bile üretemiyorduk. Şimdi tankını da tüfeğini de denizaltısını da, uçağınıda üretiyoruz. Bu kuruluşları tam kapasite çalışır hale getiren yine Erdoğan hükümetidir.
Hadi ordan ~ 10 ay önce
Aklimizla dalga gecip duruyorsunuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000