24 Haziran 2022, Cuma 17:08:39

Airbus H225'ten tarihi uçuş

Yalnızca sürdürülebilir havacılık yakıtının kullanıldığı ilk helikopter uçuşu gerçekleşti.

Airbus H225, yüzde 100 sürdürülebilir havacılık yakıtının (SAF) kullanıldığı ilk helikopter uçuşunu gerçekleştirdi. Helikopterin her iki Safran Makila 2 motoru da yüzde 100 sürdürülülebilir havacılık yaktı ile güçlendirildi.

Kasım 2021'de Makila 2 motorlarından yalnızca birinde SAF kullanılan H225 uçuşunu takiben gerçekleşen bu uçuş, SAF kullanımının helikopter sistemleri üzerindeki etkisini anlamayı amaçlayan uçuş kampanyasının bir parçasını oluşturuyor. Testlerin farklı yakıt ve motor tasarımları ile diğer helikopter tiplerinde 2030 yılına kadar, %100 SAF kullanımının onaylanması süresince, devam etmesi planlanıyor.

Airbus Helicopters'ın Mühendislikten Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Baş Teknoloji Yöneticisi Stefan Thome, konuyla ilgili açıklamasında: "H225'in çift motorunun da SAF ile güçlendirildiği ve helikopter endüstrisi için önemli bir kilometre taşı niteliğinde olan bu uçuş, helikopterlerimizde %100 SAF kullanımını onaylama yolculuğumuzda yeni bir aşamayı işaret ediyor. Bu da tek başına bile CO2 emisyonlarında %90'a varan bir azalma sağlayacaktır," dedi.

SAF kullanımı, Airbus Helicopters'ın 2030 yılına kadar helikopterleri kaynaklı CO2 emisyonunu %50 azaltma hedefine ulaşmak için kullanacağı yöntemlerden birini oluşturuyor. Bu yeni yakıtı kullanmanın ana faydaları arasında, helikopterin aynı uçuş performansını korurken karbon ayak izini en aza indirmesi de bulunuyor.

Waypoint 2050 raporuna göre havacılıkta SAF kullanımı, hava taşımacılığı endüstrisinde 2050 yılına kadar net karbon emisyonlarına ulaşmak için gereken CO2 azaltımının %50-75'ini oluşturabilir. SAF üretimi şu anda toplam havacılık yakıtı üretiminin yalnızca %0,1'ini oluştursa da, bu sayının hem operatörlerden gelen artan talebi, hem de yaklaşan SAF kullanım zorunluluklarını karşılamak için önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde artması bekleniyor.

Haziran 2021'de Airbus Helicopters, tüm paydaşlarını bir araya getirmek ve harmanlanmış SAF kerosen kullanımını hızlandırmanın ve gelecekteki filolar için %100 SAF uçuşlarına giden yolu açmanın yöntemleri üzerinde çalışmak amacıyla SAF Kullanıcı Grubu'nu kurdu. Tüm Airbus ticari uçakları ve helikopterlerinin %50'ye kadar SAF karışımıyla uçması onaylandı ve şirket 2030 yılına kadar Airbus ticari uçak ve helikopterleri için %100 SAF sertifikası elde etmeyi amaçlıyor.

Airbus H225'ten tarihi uçuş

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000