06 Haziran 2022, Pazartesi 09:48:40

Adana Havalimanı'nın kaderi Atatürk Havalimanı gibi mi olacak?

2021’de 3,4 milyon yolcunun kullandığı ve 37 bin uçağın indiği Adana Havalimanı’nın, yolcu garantisi verilen Mersin’deki Çukurova Havalimanı için kapatılacağı iddialarını gündeme getirdi.
  • Altılı cesur masanın kapanacaklar listesine çoktan girdi. Onun için fazla ümitli olmayın. Her israf karşılığını bulacaktır.
  • Adana havalimanı kıraç ve verimsiz arazi üzerine mi yapılmış?
  • Adana da millet bahçesi yoksa millet bahçesi için ilk adres olur. Siyasi otorite ne söylerse o oluyor. Kurum görüşü yada insiyatifi maalesef etkisiz oluyor. Şimdi herkes atama, koltuk ve makam derdinde memurlar ne olursa olsun önemli değil önemli olan referansla iyi bir koltuk bulmak ağzınla kuş tutsan olmaz referans varsa memurken ertesi gün daire başkanı, başkan yrd, başmüdür yada müdür olursun sınav ve liyakat hikaye ona harcayacağınız emek ve zamanı referansa harcayın daha verimli sonuç alırsınız
  • İlk hedefiniz burayı orgi rize gbi 2023 de ilk kapanacaklar listesine almaktır.
  • Ya Allah için eyvallah bizde tasnmasin büyüsün istiyoruzda ama Bi araştırın bakalim mersin CHP bilmemney millet vekili bunu meclise sundu kimsenin aklında yoktu sonra millet vekilliği bıraktı Bi araştırn ya yapmayın gözünüzü sevim ya adana gelişsin mersin degil ya
  • Ne yazık ki ülkemize anlamsızca yapılan bir havalimabı örneği daha. Ne işe yarayacak? Kim yönetecek? Yine garantiler tutmayacak. Ayıptır yazıktır ve de günahtır. Yapmayın allah için ne olur ya. 2023 de kapatılacak listesine eklenmiştir
  • verimli topraklarin üzerine havaalani yapmak nedir ya? :( Su adamlardan kurtulalim artik gercekten..
  • Bütün bu icraatların başında hep aynı kişi var: Binali Yıldırım. Ülkeye kuruş faydası olmadığı gibi zararı da tartışılmaz boyutta. Hasbel kader İstanbul'a başkan seçilse idi artık gerisini siz düşünün.
  • Millet bahçesi yapılsın. Adanamıza yakışır
  • Yan yana iki meydan yönetilemez, atc...

2021’de 3,4 milyon yolcunun kullandığı ve 37 bin uçağın indiği Adana Havalimanı’nın, yolcu garantisi verilen Mersin’deki Çukurova Havalimanı için kapatılacağı iddialarını gündeme getirdi.

İstanbul Havalimanı’nın açılmasının ardından, önce tüm itirazlara rağmen kapatılan sonra da millet bahçesi yapılacağı gerekçesiyle yıkımına başlanan Atatürk Havalimanı gündemdeki yerini korurken bir havalimanı tartışması daha başladı. Birgün Gazetesinden İsmail Sarı'nın haberine göre Hizmete 1937 yılında açılan Adana Havalimanı’nın Mersin’in Tarsus ilçesinde yapımı süren ve yolcu garantisi verilen Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın açılmasıyla kapatılacağı belirtiliyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, kapatılacağı ifade edilen Adana Havalimanı sadece 2021 yılında 3 milyon 400 bin yolcuya hizmet verdi. Ayrıca geçen yıl havalimanına inen uçak sayısı ise 37 bin olarak açıklandı.

29 EKİM 2022'DE AÇILACAK

Türkiye'nin beşinci büyük havalimanı olacağı belirtilen Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın bu yıl 29 Ekim’de açılacağı açıklandı. Ancak Adana Havalimanı’nın sadece 35 kilometre uzağına inşa edilen Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın yapımı da yılan hikâyesine döndü. Çukurova Bölgesel Havalimanı projesini ilk olarak 2008 yılında gündeme geldi. O yıllarda Ulaştırma Bakanlığı koltuğunda Binalı Yıldırım oturuyordu. 27 Mart 2010'da, Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı, Recep Tayyip Erdoğan’ın ise Başbakan olduğu dönemde Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı’yla Tarsus’un verimli tarım arazileri havalimanı için acil kamulaştırıldı. Uzmanlar ise ısrarlar bölgede yeni bir havalimanının yapımına gerek olmadığını, bunun yerine Adana Havalimanı’nın genişletilmesi gerektiğini belirtti.

İNŞAATI 2011’DE BAŞLADI

Ancak itirazlara aldırış etmeyen iktidar, 2011’de yeni havalimanı için ilk ihaleyi yaptı. Yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkan havalimanı ihalesini Skyline Havacılık ile Zonguldak Özel Sivil Havacılık Ortak Girişim Grubu, 357 milyon Euro’yla kazandı. Fakat temel atma töreninden yaklaşık bir yıl sonra ihaleyi alan firma iflas etti. DHMİ, inşaatı tamamen duran havalimanı için şirketle yaptığı sözleşmeyi 2015 yılında feshetti. 2016’ın başında DHMİ, gazetelere ilan vererek projenin Yap-işlet-devret modeli kapsamından çıkartıldığı duyurdu ve havalimanının öz kaynakla yapılacağını açıkladı. İnşaatın tamamlanması için yapılan altyapı ihalesi Hazaryol ve Budakyol Ortak Girişim Grubu’na 224 milyon 874 bin TL’ye verildi. Havalimanının üst yapı işleri için 2018'de düzenlenen ihale de 899 milyon TL bedelle TAV- Tepe Akfen- Nehirsu İnşaat ortaklığına verildi.

Fakat üstyapı inşaatına hiç başlanmadı. Daha önce Yap-İşlet-Devret modelinden vazgeçilerek ihale edilen projeden bir kez daha geri dönüldü. DHMİ üstyapı tesislerinin yapımı, iç ve dış hatlar terminali ile mütemmimlerinin işletilmesi için Yap-İşlet-Devlet modeliyle 2020’de bir ihale açtı. İhale 297 milyon 100 bin Euro + KDV karşılığında Favori İşletmecilik AŞ/YAKO Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret AŞ ortak girişimine verildi. 

ŞEVKİN: "MİLLİ SERVET KAYBI SÖZ KONUSU"

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin ise Adana Havalimanı’nın kent içerisinde ulaşılabilir bir konumda olduğu belirterek şunları söyledi:

“Adana Havalimanı’nın etrafında DHMİ’nin istimlak edilmiş arazileri varken, yani bu havalimanı çok rahat bir şekilde genişletilebilirken Mersin’e havalimanı yapma kararı almışlardı. Yapımı süren Mersin’deki havalimanı birinci derece verimli tarım arazilerinin üzerine inşa ediliyor. Sadece kulesinin inşa edilebilmesi için kulenin altına 67 tane fore kazık çakıldı. Havalimanı yapılan arazide yer altı suyu da yüzeye çok yakın ve kuşların uçuş güzergâhında. Adana Havalimanı’nın kapatılmasını kabul etmemiz mümkün değil. AKP Adana’ya şaşı bakıyor. Adana Havalimanı kapatılırsa arazisi kupon arazi haline gelebilir ve bundan kaygı duyuyoruz. İktidar, tarımın sanayinin başkentlerinden biri olan Adana’ya kan kaybettiriyor. Adana Havalimanı’nda son 65 yılda hiçbir kaza da yaşanmadı. Mersin’e havalimanı yapılarak birilerine bir para mı rant mı aktarılıyor? Bunun sorgulanması gerekiyor. Mersin ve Adana kardeş kentler ama burada bir milli servet kaybı söz konusu.”

"ADANA HAVALİMANI ARAZİSİ İŞTAH KABARTIYOR"

Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Adana Şubesi de önceki gün Adana Havalimanı önünde "Adana Havalimanı kapatılamaz" yazılı bir pankartla basın açıklaması yaptı. Açıklamada BTS MYK üyesi Faik Kaltuk, herkesi Adana Havalimanı’na sahip çıkmaya çağırdı. Kaltuk, Adana Havalimanı’nın ranta kurban edilmemesi gerektiğini belirtti. BTS Genel Başkanı Murat Oral ise "Adana Havalimanı ranta teslim edilemez. Şehrin içinde, ulaşımın kolay olduğu bu büyüklükte bir arazinin havalimanı vasfını kaybettiği anda bazı kesimlerin rant iştahını kabartacağı da açıkça görülmektedir." dedi. 

Adana Havalimanı'nın kaderi Atatürk Havalimanı gibi mi olacak?

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

2023 ~ 2 yıl önce
Altılı cesur masanın kapanacaklar listesine çoktan girdi. Onun için fazla ümitli olmayın. Her israf karşılığını bulacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mersinli keptın ~ 2 yıl önce
Adana havalimanı kıraç ve verimsiz arazi üzerine mi yapılmış?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bekir PAŞA ~ 2 yıl önce
Adana da millet bahçesi yoksa millet bahçesi için ilk adres olur. Siyasi otorite ne söylerse o oluyor. Kurum görüşü yada insiyatifi maalesef etkisiz oluyor. Şimdi herkes atama, koltuk ve makam derdinde memurlar ne olursa olsun önemli değil önemli olan referansla iyi bir koltuk bulmak ağzınla kuş tutsan olmaz referans varsa memurken ertesi gün daire başkanı, başkan yrd, başmüdür yada müdür olursun sınav ve liyakat hikaye ona harcayacağınız emek ve zamanı referansa harcayın daha verimli sonuç alırsınız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hedef ~ 2 yıl önce
İlk hedefiniz burayı orgi rize gbi 2023 de ilk kapanacaklar listesine almaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ADA ~ 2 yıl önce
Ya Allah için eyvallah bizde tasnmasin büyüsün istiyoruzda ama Bi araştırın bakalim mersin CHP bilmemney millet vekili bunu meclise sundu kimsenin aklında yoktu sonra millet vekilliği bıraktı Bi araştırn ya yapmayın gözünüzü sevim ya adana gelişsin mersin degil ya

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gelişme ~ 2 yıl önce
Mersin gelişecek mi sanıyorsun. Siz önce mersindeki suriyelilere bakın sonra yorum yazın. Mersinli mi kaldı
Çukurova ~ 2 yıl önce
Ne yazık ki ülkemize anlamsızca yapılan bir havalimabı örneği daha. Ne işe yarayacak? Kim yönetecek? Yine garantiler tutmayacak. Ayıptır yazıktır ve de günahtır. Yapmayın allah için ne olur ya. 2023 de kapatılacak listesine eklenmiştir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MUC ~ 2 yıl önce
verimli topraklarin üzerine havaalani yapmak nedir ya? :( Su adamlardan kurtulalim artik gercekten..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Özgür ~ 2 yıl önce
Bütün bu icraatların başında hep aynı kişi var: Binali Yıldırım. Ülkeye kuruş faydası olmadığı gibi zararı da tartışılmaz boyutta. Hasbel kader İstanbul'a başkan seçilse idi artık gerisini siz düşünün.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bahçeli ~ 2 yıl önce
Millet bahçesi yapılsın. Adanamıza yakışır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Olm ~ 2 yıl önce
Yan yana iki meydan yönetilemez, atc...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İyi espri ~ 2 yıl önce

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000