07 Nisan 2022, Perşembe 08:53:55

ABD Dışişleri'nden Türkiye'ye F-16 satışına "yeşil ışık"

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongreye gönderdiği mektupta, Türkiye'ye F-16 satışına olumlu yaklaştığını belirterek, ABD açısından "ikili ilişkilerde savunma alanındaki ticari bağların desteklediği önemli çıkarlar olduğuna" vurgu yaptı.
  • Maalesef ülke olarak çok geç kaldık ne uçak ürete bildik bundan 20 30 yıl önce nede Helikopter böyle uğraşıyoruz işte.
  • Eeee hani kimseye ihtiyacımız yoktu,herkes bize gıpta ediyordu,korkuyordu,şahlanmış,güçlenmiştik,kendi uçağımızı,helikopterimizi,motorumuzu falan kendimiz yerli ve milli olarak yapıyorduk,ne oldu da aleyhimizine ne varsa yapan,alenen pkk ve fetocuları destekleyen,koruyan abd'nin başkanını arayıp da miadı dolmuş uçak ve modernizasyon talep edip,yaptırımların kaldırılmasını istiyorsun ?
  • Mercedes alacam diye para yatırıyorsun. Adamlar o paraya çöküp yerine boşline polo veriyor. Ülkede polo bile hayal oldu gerçi.
  • Cagdisi kalmis eski nesil bir ucak, bize katacagi bir sey yok

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongreye gönderdiği mektupta, Türkiye'ye F-16 satışına olumlu yaklaştığını belirterek, ABD açısından "ikili ilişkilerde savunma alanındaki ticari bağların desteklediği önemli çıkarlar olduğuna" vurgu yaptı.

ABD yönetiminin 17 Mart'ta Kongreye gönderdiği ve Türkiye'ye F-16 satılmasıyla ilgili kamuoyuna yansıyan mektubu, 4 Şubat'ta Kongre üyelerince Bakanlığa gönderilen mektuba cevaben kaleme alındı.

Türkiye'nin, NATO'nun ikinci en büyük ordusuna sahip ülke olarak farklı coğrafyalarda NATO müttefikleriyle birlikte hareket ettiği belirtilen mektupta, " Türkiye'nin, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve işbirlikçi savunma ilişkilerine olan desteği, bölgedeki zararlı unsurlar karşısında önemli bir caydırıcıdır." ifadesine yer verildi.

Dışişleri Bakanlığı Yasama-Kongre İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Naz Durakoğlu imzasıyla Kongreye gönderilen mektupta, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 almasının ikili ilişkileri zedelediği ve bu sebeple Ankara'ya yaptırımlar uygulandığı hatırlatılarak, yaptırımlarla Türkiye'nin "kayda değer bir bedel ödediği" savunuldu.

Türkiye'ye F-16 satılmasıyla ilgili doğrudan ifadelerden kaçınılan mektupta, "Bununla beraber yönetim, NATO ittifakının uzun vadeli bütünlüğü ve kapasitesine, aynı zamanda ABD ile Türkiye arasında savunma alanındaki ticari ilişkilerle desteklenen ABD ulusal güvenlik, ekonomik ve ticari bağlarına yönelik ikna edici çıkarlar olduğuna inanıyor." ifadeleriyle söz konusu satışa ABD yönetiminin olumlu baktığı kaydedildi.

Mektupta söz konusu satışa ABD Dışişleri onay verirse ardından bu satışın Kongrenin onayına tabi olduğu da belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile 10 Mart'ta yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye'nin ABD'den 40 yeni uçak alımı ve mevcut F-16'ların modernizasyonunu içeren talebinin en kısa sürede neticeye ulaştırılmasını beklediğini ifade ederek, savunma sanayii alanında Türkiye'ye yönelik tüm haksız yaptırımların kaldırılmasının zamanının da çoktan geldiğini dile getirmişti.

ABD Dışişleri'nden Türkiye'ye F-16 satışına "yeşil ışık"

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

737 ~ 2 yıl önce
Maalesef ülke olarak çok geç kaldık ne uçak ürete bildik bundan 20 30 yıl önce nede Helikopter böyle uğraşıyoruz işte.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hayatınız palavra ~ 2 yıl önce
Eeee hani kimseye ihtiyacımız yoktu,herkes bize gıpta ediyordu,korkuyordu,şahlanmış,güçlenmiştik,kendi uçağımızı,helikopterimizi,motorumuzu falan kendimiz yerli ve milli olarak yapıyorduk,ne oldu da aleyhimizine ne varsa yapan,alenen pkk ve fetocuları destekleyen,koruyan abd'nin başkanını arayıp da miadı dolmuş uçak ve modernizasyon talep edip,yaptırımların kaldırılmasını istiyorsun ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yalaza ~ 2 yıl önce
Baştan aşağı yalancılık ve sahtekarlık içindeki iktidar partisinin yalanları hep bunlar.
w ~ 2 yıl önce
Mercedes alacam diye para yatırıyorsun. Adamlar o paraya çöküp yerine boşline polo veriyor. Ülkede polo bile hayal oldu gerçi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dinazor ~ 2 yıl önce
Cagdisi kalmis eski nesil bir ucak, bize katacagi bir sey yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tek çare ~ 2 yıl önce
Rus uçaklarını ve sistemlerinin nasıl çöp olduğunu (batı sistemlerine nazaran ) herkes gördü.Fransızlar rafael satmaz artı bizim uçağı tam verimle uçurmamız uzun sürer eğitim lojistik vs.Eurofigter'da alman ortaklığı var.Geriye bir F-16 kalıyor ara uçak ihtiyacı için.(f-35 sorunu çözülene kadar)

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000